Južnoamerička nacija želi da se pridruži BRICS-u

BRICS
22 komentara

Argentina želi da nove ekonomije BRICS-a prihvate punopravnu članicu, rekao je predsjednik Alberto Fernandez u petak na 14. samitu grupe.

“Argentina želi da se pridruži ovom prostoru i ponudi svoj doprinos kao njegov član”, rekao je Fernandez putem video linka.

Zemlje BRICS-a, koje se sastoje od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, čine preko 40 posto svjetske populacije i gotovo četvrtinu svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Domaćin 14. samita BRICS-a bila je Kina, koja trenutno predsjedava po principu rotacije.

Šef argentinske države rekao je da ta grupa “predstavlja platformu sa ogromnim kapacitetima za diskusiju i implementaciju agende za budućnost koja će dovesti do boljeg i pravednijeg vremena”.

Fernandez je dodao da “institucionalna i ekonomska težina BRICS-a može postati faktor finansijske stabilnosti” , a proširenje “Nove razvojne banke” bloka može biti koristan instrument za jačanje nacionalne infrastrukture.

“Vrijeme je da se istraže mehanizmi saradnje, poput zamjene valuta koju je Argentina potpisala s Kinom”, rekao je, pozivajući na stvaranje Međunarodne agencije za ocjenjivanje rizika koja bi mogla “staviti u javne ruke ono što je danas u rukama privatnih interesa.”

Ranije ove sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da zemlje BRICS-a rade na uspostavljanju nove globalne rezervne valute, zasnovane na korpi valuta pet zemalja. Putin je takođe rekao da se banke iz ekonomija BRICS-a mogu slobodno povezati na Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS), rusku alternativu SWIFT-u.

Alberto FernandezArgentinaBRICS
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

20 drzava iskazalo je zelju da udje u BRICS. Do sledeceg samita bice ih puno vise.

Jomla
1 godina prije

Zemlje BRICS-a treba da ostanu to: zemlje BRICS-a, sve ostale zemlje mogu biti samo pridružene, ali ne i članovi! Ili tako nekako… Inače ode BRICS u 3 pm (nije popodne)

Otpornik
1 godina prije

Kako to? Sa msm nas uvjeravaju da je Rusiju izolirao cijeli svijet.

Max
1 godina prije

To će ojačati BRICS. Argentina je mnogoljudna velika prirodno bogata ali bankrotirala i osiromašena.

Dzomla
1 godina prije

Koncept Brics je OK, ali gdje god vidi tehnokratsko-fasisticku Kinu kao motor neceg, nema sanse da to bude nesto dobro i pozitivno.

minimoris
1 godina prije

Ako krenu ovim stopama,za par godina imace veliki broj zemalja u sastavu BRIKS,ali veoma je bitno da uvuku Afriku i to po mogucnosti sve zemlje i dobar deo jugo-istocne Azije. Ove “bogate” zemlje EU zive od pljacke tih nesrecnih zemalja,ako im tu odseku sisaljku,ove “napredne i demokratske ” zemlje ce veoma brzo poceti da osiromasuju.Ako uspeju da izbace zapadne multi-nacionalne kompanije iz Afrike,”zapadni krpelji” ce veoma brzo osetiti sta to znaci sirotinja i rad za sitne pare.

mrdo
1 godina prije

Uskoro će Argentina da oslobodi Las islas Malvinas (takozvane falkland islands)
Pirgavi nakot ima da se vrati na njihovo ostrvo zla i da tamo čekaju Sarmat.

łedeno doba
1 godina prije

“Domaćin 14. samita BRICS-a bila je Kina, koja trenutno predsjedava po principu rotacije.”

ovo mi je bilo dovoljno,. dalje ne moram čitati
a gdje su održali samit? u koncologoru Šangaj?

ad astra
1 godina prije

Uvijek je lijepo čuti da se netko želi pridružiti nekome. Suradnja je jako bitna u društvu. U svijetu postoji veliki broj organizacija koje su nastale na potrebi udruživanja temeljem sličnih interesa i vrijednosti. Jedna od takvih je i EU koja okuplja razvijene Evropske držVe s visokim demokratskim standardima. BRICS je organizacija koja okuplja nekoliko država koje se nadaju iskoristiti jedna drugu. Nema tu perspektive. A sad kad se priključi Argentina onda je budučnost još neizvjesnija. Argentina je u zadnjih par desetljeća nekoliko puta bankrotirala, Rusija je u očajnom položaju, Kina ovisi o zapadu i polako gubi zamah, Brazil je u igri s figom u džepu, JAR je na ivici ponora, a Indija je država kontradiktornosti. Nema tu sreće.

Praetorian
1 godina prije

Kako ce Argentina, kuckica anglosaksonske Kabale prijeci u suprotni tabor? Da nece mozda biti poput kukavicjeg jajeta..a sta ce im gazde iz Washingthona reci na to?

Rimtutituki
1 godina prije

Ovo je prilika za odjebat velike sile sa balkans.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI