Kako bi se mogla odigrati potencijalna kineska ofanziva protiv Tajvana

Kineski vojni proračun
75 komentara

Najveći problem sa hipotetičkom kineskom invazijom na Tajvan je cijena koju bi Peking morao platiti za takav napad.

Operacija iskrcavanja u normandijskom stilu ne bi uspjela na Tajvanu iz više razloga. Prvo, potencijalne zone iskrcavanja na jugozapadnoj i sjevernoj/sjeveroistočnoj obali Tajvana identificirale su obje strane prije nekoliko decenija; izvan ovih područja, postavljanje trupa na zemlju moguće je samo pomoću helikoptera – teško je, ako ne i potpuno nemoguće, za pomorske trupe da napreduju sa plaža u tim područjima. Kina ima samo dva amfibijska jurišna broda, a helikopterski napad kroz Tajvanski moreuz bio bi previše čak i za Kinu.

Drugo, nejasno je kako će SAD reagovati: da li će pružiti vojnu pomoć Tajvanu ili ne, još uvijek se ne vidi, ali Tajvan će garantovano dobiti podršku u smislu izviđanja. Imajući to na umu, kineske operacije prikupljanja trupa i njihovog ukrcaja na brodove i helikoptere neće proći nezapaženo u Tajpeju. Godine 1944. Nijemci su morali pogoditi vrijeme i mjesto savezničke ofanzive. Za Tajvan, odgovor na pitanje ”gdje” je poznat od 1949. godine; što se tiče ”kada”, bit će obaviješteni dan ranije.

Kineska Istočnomorska flota će imati ključnu ulogu u operaciji iskrcavanja, sa snagama Južne i Sjeverne flote, uključujući nosače aviona (Istočna flota od danas nema nosača aviona), pružajući pokrivanje na velikim udaljenostima. Desantne trupe Sjeverne i Južne flote, barem djelimično, bit će preraspoređene u Istočnu morsku flotu – transfer koji bi SAD mogle pratiti.

Može se pretpostaviti da će prvi talas desantnih trupa nositi najnaprednija kineska plovila: amfibijski transportni brodovi tipa 071 (puna deplasman od 25.000 tona) i jurišni amfibijski brodovi tipa 075 (40.000 tona). Kina ima osam brodova tipa 071 i dva tipa 075. Ova plovila mogu nositi helikoptere i čamce, što im omogućava pokretanje operacija slijetanja iznad horizonta. U drugom talasu napada, Kina bi koristila konvencionalnije tenkove za desantne brodove, sa opremom i trupama koje bi se iskrcavale na plažu koristeći rampe. Kina ima desetine ovakvih brodova, od tipa 074 od 700 tona do serije tipa 072 od 4.200 do 4.800 tona.

Međutim, malo je vjerovatno da će se svi ovi jurišni brodovi koristiti za iskrcavanje kopnenih snaga. Neki od njih bi bili određeni za zadatke podrške, sve dok barem jedna morska luka ne bude osigurana i spremna za prijem transportnih plovila koja prevoze zalihe.

U ovom trenutku, osiguranje snabdijevanja i komunikacija je stvar od najveće važnosti koju su još u proljeće SAD nazvale glavnim pitanjem na putu potencijalne invazije i došle do zaključka da će Kina razmotriti vojno iskustvo Rusije u Ukrajini i pokušati poboljšati vlastitu logističku situaciju.

Tajvanska mornarica i vazduhoplovstvo su, naravno, znatno nadmašene kineskim resursima. Međutim, u slučaju da Peking ne uspije uništiti neprijateljske snage jednim iznenadnim napadom (što bi bilo teško učiniti s obzirom na obavještajnu podršku koju Amerikanci pružaju Tajvanu), tajvanske snage bi bile dovedene u borbenu gotovost i vjerovatno bi nanijeli ozbiljne gubitke prvom talasu kineskih jurišnih brodova. To je zato što, za razliku od kopnene borbe u kojoj se trupe mogu raspršiti da izbjegnu napad, a zatim se ponovo okupiti kako bi nastavili s borbenim zadatkom, nemoguće je primijeniti takvu taktiku na moru.

Dodajte tome da američka vojska potencijalno ulazi u igru ​​– što nije sila koju je lako odbaciti.

Autor: German Kulikovskiy

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Matija
1 godina prije

Onako kako su se dogovorili

Mlata
1 godina prije

Naoružaju tajvance lojalne Pekingu! Mlata bi tako

RoPe
1 godina prije

Prošla je baba s kolačima.

bauštelac
1 godina prije

od kud vama informacije o kineskom naoružanju i planovima napada s mora i zraka isusati

burt
1 godina prije

Putina su ponizili prevratom u Ukrajini 2014 i još ga godinama ponižavaju s Ukrajinom i zato su poslali Pelosi na Tajvan da ovaj put ponizi Xi Jinpinga i njegovu komunističku vlast, sad su kineski dužnosnici bijesni i umjesto tradicionalnih diplomatskih izjava davaju prijeteće izjave u stilu Kim Yong Una ali jasno je da ih je SAD ponizio, ovaj put su na istoj strani demokratkinja Pelosi i tvrdolinijaški republikanski kadrovi Wolfowitz, Rubio, Graham, Nuland, Bolton

anik
1 godina prije

ona karta vježbe pomorskih snaga, možda kaže da če samo blokirati ostrvo i čekati, dok se ne izgladne.

Max
1 godina prije

Lijepo i stručno sročeno. Znaju se jedine točke gdje se Kinezi mogu iskrcati, Dakle iznenandni desant kao uNormandiji je nemoguć . Ali je moguć suvremeni deasant koji bi slijedio nakon zračnih i raketnih udara u kojima bi bila uništena Tajvanskainfrstruktura i stvorili kanali kroz koje bi prošle kineske snage i zauzele Taipei uz velike gubitke i angažman golemih snag 2 do 3 milijuna ljudi a poražene ali dobro uvježbane Tajvanske snage nastavilie bi gerilsku borbu u prašumi. Ali klijučno pitanje je što ako se SAD Japan ili Južna Koreja Australija uklijuče u rat i krenu razbijati opsadu izvana? tad bi Ukrajina bila izlet.

Lucija, prva
1 godina prije

“Kina ima samo dva amfibijska jurišna broda, ”
😄😄😄
Jes. Tebi su posebno i povjerljivo to priopćili…

“u slučaju da Peking ne uspije uništiti neprijateljske snage jednim iznenadnim napadom (što bi bilo teško učiniti s obzirom na obavještajnu podršku koju Amerikanci pružaju Tajvanu)”

Aha: javljaju Ameri: 400 raketa leti prema vašoj PVO, a vi gledajte što ćete…😄

Dtop_Cenzura
1 godina prije

Kina je najveći proizbođač.Glupo bi bilo igrati se rata.Kina će finansijski potopiti zapad.Vidimo iduće godine,ko bude mogao da vidi.5000 god. iskustva nadpram 300 god.
????

1 godina prije

isprike na off topic..daj napisite nesh o povecanom broju pozara na jadranu,namjerno uzrokovanima po sluzbenim izvjescima..i nemaju veze sa klasicnim piromanima.i stalnom forsiranju izraza-toplinski udar-..a temperature su prosjecne za ovo doba godine.vec nekoliko sati nam 2 kanadera lete iznad glave radi pozara koji gasi 50-ak vatrogasaca sa 15 vozila..pozar udaljen oko pol kilometra na brdovitom terenu.trenutno o njemu nema nikakvih vijesti na msm smecu,samo govori o manjku zrakoplova za gasenje radi jbn remonta.ovdje je svake godine ista situacija radi pruge koja lagano ide nizbrdo i iskrenje radi kocenja uzrokuje paljenje okolnog terena.ali ovaj pozar je povise pruge i ovakvog nije bilo do sada.namjerno se pale pozari a nece naci ni ivicu ni maricu.hvala i isprike jos jednom. p.s.ovo je snimak standardne intervencije svako ljeto,na ovom podrucju.ovo sada traje malo predugo..

Mladen
1 godina prije

Slovenski predsjednik Borut Pahor onako muški zagrli Jadranku Kosor tadašnju HR premijerku i šapnuo joj na uho -Daj Jadro pa šta vam znaci tih par stotina metara Savudrijske vale kad imate toliko mora i obalnog područja .E sad šta bi tribalo značiti Kini taj jedan malo otok pored tolikog teritorija .Pa valjda su ga kompenzirati s zauzimanjem Tibeta pedesetih godina .

Гавран
1 godina prije

Kina nije zagrizla američki mamac posjeta Nancy Pelosi Tajvanu i nastavlja djelovati svojim tempom. To je izjavio politolog i orijentalist Jevgenij Satanovski. Nedostatak snažnog kineskog odgovora na posjet Pelosi Tajvanu objašnjava se činjenicom da se za Peking ništa nije promijenilo. Stručnjak je podsjetio da su američki mediji stvorili osjećaj globalne važnosti putovanja, kao i svu histeriju koja je pratila let. Kina, s druge strane, s nekoliko tisuća godina državnosti i civilizacije, djeluje bez žurbe i ne podliježe provokacijama, dobro znajući da će Tajvan doživjeti sudbina Hong Konga i Macaua. “Cijelu histeriju digli su upravo Amerikanci: kažu, Pelosi leti, Pelosi neće smjeti sletjeti, Pelosi će se probiti do Tajvana, Kina će početi osvajati Tajvan. Reci mi, što je Kina rekla? Što preuzima kontrolu nad Tajvanom da samo Pelosi ne doleti? Kakve gluposti? Trebaju li naletjeti na neki američki mamac koji im se baci? Kina je govorila i nastavlja govoriti da će… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Tekst sastavio German sa poljskim prezimenom. Znaci nije vrijedno citanja.

A ovde gledamo uvod u ofanzivu protiv Kine. Sjecate li se oktobra prosle godine kad su englezi izasli sa kartom pravaca ruskog napredovanja kroz bivsu Ukrajinu i datumom pocetka akcije? Pa nova karta i novi datum u novembru? Pa u decembru…
Sad rade sa Kinom istu stvar. Najbolje bi bilo da EU uvede sankcije preventivno, jer rata mozda ne bude.

1 godina prije

Jedino šta se odigralo je da je pijana pelosi zabetonirala status amerike kao propale nacije !
Trebalo bi alkoholičarki čestitati na tome..
Bravo Nensi ! Prestigla si Bidena..

1 godina prije

Vreme saradnje sa Zapadom je prošlost, za Rusiju je to već stvarnost a Kina nije naivna da ne shvata da je i za nju pripremljen sličan scenario. “Gaženje po jajima” više nema smisla – sada se prelazi na gaženje! Što nas dovodi do kineske strategije u vezi Tajvana. Kina ima nesrazmerno veću vojnu silu u odnosu na Tajvan i pretnja je jedno od njenih najjačih oruđa. Da ja organizujem ovo “pripajanje” uradio bih na sledeći način: dovukao bih na obalu koja je okrenuta ka Tajvanu silu raketnih sistema i onda “obavestio” vlast u Tajpeju da započinje operacija “prebacivanja vojske na ostrvo u cilju formiranja stalnih vojnih jedinica na ostrvu koje bi bile garant njegove zaštite od stranih agresora” (kao recimo kad Vašington obavesti EU da šalje snage u cilju njene “odbrane”). Dodatak tom “obaveštenju” bi bio i “upozorenje” da će se svako otvaranje vatre na trupe koje dolaze smatrati neprijateljskim… Čitaj više »

Babbage
1 godina prije

A di je ravnanje obale sa raketama prije iskrcaja i “omeksavanje” obrane iz zraka.

Ivex
1 godina prije

Tko je ovaj autor od debila analiza mu kao da je 19 stoljeće ne 21 stoljeće. Prvo Kinezi imaju jako naprednu satelitsku tehnologiju zatim lansersku. Ako Amekanci ista pokusaju vecina njihovih satelita ide na dno mora. Drugo imaju dosta rapoređenih raketnih sustava po umjetnim otočićima oko Tajvana ima da polupaju pola Americke flote i koji nosac aviona.Samo što onda neće biti više pola Kine kada Amri s Ohaja drmnu stotinjak Tridenta II III. Problem Kine je što nema Nuklearnu trijadu i po tome pitanju je patuljak pogotvo u Podmornicama. Tako od napada na Tajvan nema apsulutno nista barema ne do 2030 kada završava Modernzacija Kineske Mornarice.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kina je bila , jest i uvijek ce bit — poput cuka i postara . Dokle , ” strasni ” postar primice dvoristu , dotle Kineski cuko , gromko laje ! Kada postar strasni u dvoriste udje , Kineski cuko —- POD KLUPU 😁 ! Kada strasni postar ode van iz dvorista , Kineski cuko , ponovno , gromko laje roll eyes …. Nemre se od tih .. Ljudi .. Druge vrste …. Previse ocekivat .To malo sto mogu i kev , kev ,.. Kakova ofenziva ?! Na vrane i pande jedino ! Nebute smijesni !

hiber
1 godina prije

Clanak ima cijeli niz početničkih grešaka u analizi.
1. Kina nije kopneno, nego pomorski orjentirana zemlja. Dakle, upravo je pomorska blokada za Kinu kobna.
2. Jedina sankcija koju Kina sada provodi je uvoz hrane sa Tajvana, a ne obrnuto. Naravno, ne provode zabranu uvoza čipova.
3. Treće, ne razmatra se utjecaj Japana kao pomorske sile na koju se Tajvan pomorski oslanja.

Lucija, prva
1 godina prije

Većini je promaklo da postoje mnogi kontakti između Kine i Tajvana .
I da se oni na svih način, jesu ponešto dogovorili.
Naravno, to treba sj*bati!!?

Drugo, Tajvan je imao 40% robne razmjene s Pekingom. Stari podaci.
A koji mu je već jučer prestao dostavljati pijesak. I nešto drugo, …

Vanja
1 godina prije

Problem Kine i Rusije su što ne mogu ili neće da sklope savez nego ih amerika lomi jednog po jednog.Kako to ne uče od zapada nije mi jasno.Da u oni u paktu zapad bi tražio milost,ali umesto toga Kina je uvela tihe sankcije Rusiji,ma šta govorili da ne bi došli u nemilost amerike.Pratio sam na ruskim kanalima,svaki dan je neka kineska firma otkazivala saradnju i ukidala servise u Rusiji.Kad amerika napada,priključe se i sateliti,a sad Kina ne zna kako bi zauzela jedno ostrvo,ali dronove Rusiji neće da da.Strogo neutralna.

Rozui
1 godina prije

Da neće možda zaratiti sa Amrikom,malo će kmečati i na tome će ostati

Kalle balle
1 godina prije

A da iskrcaju atomsku?

Alex
1 godina prije

Za Kinu je ključno prebaciti što više žive sile na Taiwan,pa makar bili naoružani samo noževima. Podmornice naoružane hipersonicnim raketama mogle bi izvršiti ključni udar na aerodrome na otoku ,a pomorski desant bi valjda prenosila televizija.

none
1 godina prije

lako za Tajvan i Ukrajinu,, ono što nam prijeti je prava zombi apokalipsa “Veliki uspjeh hrvatskog znanstvenika! Nenad Šestan uspijeva oživjeti tkiva koja je medicina smatrala mrtvima”

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kao da citam msm medije uoci rata s Rusijom i Ukrainom.
Sto je sad ovo s mojim omiljenim portalom?
Tja necete valjda gurati novi rat?

Max
1 godina prije

Druga opcija uključuje potpunu blokadu otoka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI