Kako će Rusija i Turska zaobići dolar

Erdogan i Putin
14 komentara

Isporuka ruskog gasa Turskoj biće djelimično plaćena u rubljama, rekao je predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka s turskim kolegom Redžepom Tayyipom Erdoganom u petak. Susret je održan na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu, Uzbekistan.

“Spremni smo značajno povećati isporuke Turskoj u svim pravcima koji su od interesa [za zemlju]. Naš sporazum o isporuci prirodnog gasa ruskog porijekla Turskoj uz plaćanje 25 odsto ovih isporuka u ruskim rubljama počeće da funkcioniše u najskorije vrijeme“, naveo je ruski predsjednik.

Ranije su se pojavili izvještaji da Erdogan namjerava od Putina zatražiti popust od 25 % na isporuke gasa. Prema izvještaju Bloomberga, koji se poziva na izvore među visokim turskim zvaničnicima, Erdogan također namjerava omogućiti plaćanje dijela isporuka u turskim lirama.

DedolarizacijaDolarlirarubljarusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krim
1 godina prije

Zasto nema niti jedne lijepe rijeci o ukrajini/eu, niti jedne ruzne o rusiji
Nemoguce da su jedni 100 posto losi, a drugi 100 posto dobri

Max
1 godina prije

vlastitim valutama.

tihobl
1 godina prije

Erdogan je trazio placanje lirama, a dobio je da moze palacati rubljama. Ove sezone uhvatio je rubli od turista za cetvrtinu energenata, sto nije lose.
Kad bude stabilizovao liru moci ce placati i u lirama.

Erdogan je maher – cim je dosao u Samarkand odmah je pitao: Gdje moj brat Asad, da li ste i njega zvali? A onda je picao viceve na racun svojih NATO partenera. Na kraju je zatrazio od Putina popust na energente ili bar placanje u lirama. Da je uspio dobiti petroliru postao bi najveci izvoznik nafte i plina.

gargamel
1 godina prije

Slika govori više od rječi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI