Kako EU razbija demokratiju u Moldaviji

Moldavija i EU
9 komentara

Sankcionirajući vodeću moldavsku opozicionu ličnost, EU radi ruku pod ruku s nepopularnom vladom u zemlji na gušenju neslaganja. Kada su zapadni interesi u pitanju, ‘evropske vrijednosti’ postaju fleksibilan termin.

EU je ranije ljeta uvela sankcije Ilanu Šoru, optužujući lidera stranke Šor bez dokaza da radi s Kremljom na „destabilizaciji Republike Moldavije“ organiziranjem protesta protiv vlade predsjednice Maie Sandu. Šor i njegova zamjenica Marina Tauber su prošle sedmice podnijeli zahtjev Općem sudu Evropske unije za ukidanje sankcija, tvrdeći da su politički motivirane.

“Za razliku od sankcija uvedenih u odnosu na Rusiju, Bjelorusiju, Siriju, Iran i slične situacije, mjere nemaju za cilj da izvrše pritisak na stranu vladu, već naprotiv, imaju za cilj da podrže tu vladu protiv opozicionih snaga”, rekao je Šor . rekli su advokati u saopštenju za javnost.

Kampanja EU protiv Šora uredno se poklopila sa Sanduovim vlastitim naporima da ućutka svog protivnika, koji su pokrenuti nakon što je Moldavija prošlog ljeta dobila status kandidata za EU.

Šorova stranka je zabranjena sudskim nalogom u junu, nakon što je finansirala mirne demonstracije u Kišinjevu protiv Sandua i nesposobnosti njene vlade da ukroti rastuće troškove života. Sandu je tada rekao da je stranka nastala “iz korupcije i za korupciju” i da “ugrožava ustavni poredak i sigurnost države”.

Dok je Venecijanska komisija EU upozorila da bi zabrana stranke prekršila pravo njenih članova na slobodu udruživanja, Brisel nije izrekao ni jednu jedinu riječ osude dok je sudski nalog izrečen.

U vrijeme zabrane, Šorova stranka bila je druga po popularnosti u Moldaviji, iza Sanduove Stranke akcije i solidarnosti (PAS). Uprkos tome što vodi najveću stranku u Moldaviji, Sanduova stopa odobravanja stalno se kreće između 20% i 40%.

Čak ni rasprostranjena korupcija unutar Sanduove stranke nije podigla obrve u Briselu. Prema tajno snimljenim video zapisima koje je Grayzone objavio u maju, strani investitori u Moldaviji plaćaju pozamašne mito za pristup predsjedničevom ikrugu. Ova plaćanja garantuju povlašćene ugovore i „100% punu političku podršku“, priznao je jedan zvaničnik PAS-a pred kamerom. Bivši ministar pravde Stanislav Pavlovschi dodao je da ovaj sistem cveta uz blagoslov EU i SAD, koji vrše “veoma strogu kontrolu” nad zemljom.

Ova korupcija je zabilježena u zapadnim medijima, au izvještaju EU Today u martu u kojem se navodi da je problem “postao mnogo gori pod Sanduovim režimom, uprkos njegovoj zapadnoj fasadi”.

Jedna evropska zemlja zabranila je opozicionu stranku koja je bila u porastu na izborima. Zašto ne čuješ više o tome?
EU navodi da koristi sankcije za promoviranje „učvršćivanja i očuvanja demokratije i vladavine prava“. Međutim, Brisel je stajao po strani dok je Sandu i ranije sistematski uklanjao političke protivnike.

Biznismen i politički lider Vladimir Plahotniuc prognan je 2019. godine i osuđen za prevaru u odsustvu u maju, dok je lider Socijalističke partije i bivši predsjednik Igor Dodon, još jedan promoskovski političar, uhapšen zbog optužbi za korupciju i izdaju prošle godine. Optužbe su uslijedile nakon istrage koju je sproveo Community Watchdog – nevladina organizacija koju su osnovali službenici PAS-a, a finansirale su je vlade SAD-a i Njemačke.

Osim što istražuje Sanduove suparnike, Community Watchdog financira proteste i pristup glasačima – iste aktivnosti za koje je EU sankcionirala Shora.

Šor je pobjegao u Izrael 2019. godine, nakon što je Sandu došao na vlast i oduzeo mu poslanički imunitet. On je četiri godine ranije osuđen za bankovnu prevaru, a kazna mu je udvostručena na 15 godina zatvora ovog aprila, a presuda je izrečena u odsustvu. EU je citirala Šorovu osudu za prevaru kada je objavila sankcije protiv njega u maju, ali Šorovi advokati tvrde da je on žrtva “pravnog uznemiravanja” od strane Sanduove vlade.

Sa stanovišta Brisela i Vašingtona, održavanje prijateljske vlade u Kišinjevu je glavni prioritet. Otprilike trećina stanovništva Moldavije govori ruski, a troškovi energije rastu nakon Sanduove odluke da uvede embargo na ruska fosilna goriva prošle godine, zapadni lideri vjerovatno vide popularnost promoskovskih političara poput Šora i Dodona kao vrlo realnu prijetnju njihovom utjecaju u regija.

Da bi zadržale taj uticaj, EU i SAD su očigledno spremne tolerisati – ili čak nagraditi – korupciju na visokom nivou, i kazniti svaku figuru koja preti da će uznemiriti kolica jabuka, bez obzira na cenu političkog kredibiliteta. Moldavija je od EU dobila 250 miliona evra (270 miliona dolara) grantova i zajmova od kada je dobila status kandidata, a 320 miliona dolara od Vašingtona. Sandu je takođe dobio obećanja o “znatnoj” vojnoj pomoći od EU i donacijama oružja od SAD.

Nejasno je da li će ovaj izljev zapadne podrške biti dovoljan da osigura Sanduov politički opstanak. Gotovo dvije trećine Moldavaca smatra da njihova zemlja “kreće u pogrešnom smjeru”, a Šor je obećao da će osvojiti “potpunu pobjedu na lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima” s novim političkim blokom.

“Godinama su nam govorili da se EU zalaže za… političku slobodu i sposobnost da promijenimo one na vlasti putem poštenih i transparentnih izbora”, napisao je Šor na Tviteru u srijedu. “Vjerujemo da je vrijeme da se Zapad založi za ono u šta vjeruje. Slobodni i pošteni izbori su jedini način na koji bi trebalo odlučivati ​​o bilo kojoj budućoj vladi Moldavije.”

Autor: Graham Dockery

Demokratijaeumoldavija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomo
8 mjeseci prije

Sadašnja garnitura Europske komisije nema nikakve veze sa damokracijom a ima sa diktaturom

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Moldavija je susjed Ukrajini, a i Rusi su im sve bliže.

“Sa stanovišta Brisela i Vašingtona, održavanje prijateljske vlade u Kišinjevu je glavni prioritet. Otprilike trećina stanovništva Moldavije govori ruski, a troškovi energije rastu nakon Sanduove odluke da uvede embargo na ruska fosilna goriva prošle godine.”

Samo vi slušajte Washington i Brisel, evo vam primjer Ukrajine gdje je došla s time.

tihobl
8 mjeseci prije

U poslenih godinu dana moldavci su demonstrirali protiv vlade oko 200 dana. Rumunima iz vlade ne pada na pamet da podnesu ostavku. Moldavijom upravljaju rumuuni, a Rumunijom svabe.

Max
8 mjeseci prije

Opet isto.

GMBH
8 mjeseci prije

EU je brutalna diktatura umotana u celofan, ništa ne zaostaje za toliko kritiziranim režimima Rusije i Kine.. Ako je ogledalo Eu demokracije paljenje Kurana i ismijavanje Alaha, i s druge strane štovanje tamo neke promiskuitetne Lady Di i promicanje transrodnosti, onda je vrag došel po svoje..

Grdi
8 mjeseci prije

Pa dobro jutro!! ……. kao nije se znalo da je EU i dalje izrazito bahata imperijalisticka tvorevina – i ktome zla tvorevina …

Jomla
8 mjeseci prije

Uzalud vam trud svirači… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI