Katar šalje nove prijedloge za prekid vatre Izraelu i Hamasu

Izraelski napad na Gazu
9 komentara

Prema medijima, napori usmjereni na postizanje sporazuma o prekidu vatre ometeni su deklariranom odlučnošću Izraela da nastavi svoju vojnu operaciju u Pojasu Gaze

Katar je poslao svoj predloženi nacrt sporazuma o prekidu vatre Izraelu i palestinskom radikalnom pokretu Hamas, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s pregovorima.

Prema njihovim riječima, plan predviđa oslobađanje svih talaca koji se drže u Pojasu Gaze. Izrael će zauzvrat osloboditi određeni broj palestinskih zatvorenika. U dokumentu se također navodi da treba povećati količinu humanitarne pomoći koja se isporučuje u enklavu.

Napori usmjereni na postizanje sporazuma o prekidu vatre ometeni su izraelskom deklariranom odlučnošću da nastavi svoju vojnu operaciju u Pojasu Gaze sve dok pokret Hamas ne bude potpuno uništen, izvijestila je novinska agencija.

Napetosti su se ponovno rasplamsale na Bliskom istoku 7. listopada kada su militanti iz radikalnog palestinskog pokreta Hamas sa sjedištem u Pojasu Gaze izveli iznenadni napad na izraelski teritorij iz Gaze, ubivši stanovnike izraelskih pograničnih naselja i uzevši više od 240 talaca. Hamas je opisao svoj napad kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu Jeruzalema. Kao odgovor, Izrael je proglasio potpunu blokadu Pojasa Gaze, u kojem živi 2,3 milijuna Palestinaca, te vrši zračne udare na Gazu, kao i na neke dijelove Libanona i Sirije. Sukobi su u tijeku i na Zapadnoj obali. Izraelska vojska je 1. prosinca optužila Hamas za kršenje primirja koje je na snazi od 24. studenog i najavila nastavak borbi u Gazi. Palestinski dužnosnici okrivili su SAD za ponovnu izraelsku agresiju.

gazaHamasIZRAELkatarPalestinaprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Pošteno ali uzaludno.

Ico
3 mjeseci prije

Hamas je, što bi rekli Slavonci:”ULETEO”!

Ico
3 mjeseci prije

Hamas je počeo rat, pa šta sada “cvili”?!?

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Gle ovo: 🧐

“…RAZMJENU PISAMA O PRIZNANJU, medjutim to su pisma PLO-a, ne Hamasa. Hamas nikada nije priznao Izrael. I znas li zasto na Zapadnoj Obali vise nema izbora? Zato jer bi, da se odrze, na njima uvjerljivo pobijedo Hamas.” 👈
Na osnovu čega ovaj to tvrdi?
Da je sve tako sigurno, sam Hamas bi održao izbore.
A nije nikad, od kad je prve dobio.

“Arafatovo priznanje je jednako znacajno kao i cinjenica da Maajid Nawaz i Salman Rushdie priznaju Izrael. Ni PLO ni Nawaz ni Rushdie ne predstavljaju palestinske Arape. Njih trenutno predstavlja Hamas.”

Dobro da nekad izađu novi podaci.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Ismael Haimy živi u hotelu s 5 zvjezdica u Kataru.”

Jedan od glavnih u Hamasu.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Uzalud ….🤕

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Stavit ću ovo, da malo gruntate…da, Briti… Još 1920. sve je to …fluidno “Mandate for Palestine Transjordan memorandum After the Ottoman defeat in World War I, the Transjordan region was administered within OETA East; after the British withdrawal in 1919, this region gained de facto recognition as part of the Hashemite-ruled Arab Kingdom of Syria, administering an area broadly comprising the areas of the modern countries of Syria and Jordan. Transjordan became a no man’s land following the July 1920 Battle of Maysalun, during which period the British in neighbouring Mandatory Palestine chose to avoid “any definite connection between it and Palestine”. Abdullah entered the region in November 1920, moving to Amman on 2 March 1921; later in the month a conference  was held with the British during which it was agreed that Abdullah bin Hussein  would administer the territory under the auspices of the British Mandate for Palestine with a fully autonomous governing system. The Hashemite dynasty ruled the protectorate, as well as the neighbouring MANDATORY IRAQ and, until 1925,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI