Katarski ministar vanjskoj poslova letio po pomoć u Moskvu

Sastanak Rusija - Katar
25 komentara

Ministar vanjskih poslova Katara, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, posjetio je Moskvu, gdje je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Naravno, tema je bila nastavak krize između Katara i njegovih susjeda, Saudijske Arabije i drugih arapskih država koje su se pridružile saudijskom režimu u prekidu diplomatskih odnosa s Katarom, kojeg optužuju za podršku terorizmu.

Ministar vanjskih poslova Katara je svjestan činjenice da Rusija ima normalne diplomatske odnose s Rijadom i drugim zemljama koje su odlučile kazniti Katar, posebno s Egiptom, s kojim službena Moskva surađuje na puno višoj razini od uobičajenih “normalnih” diplomatskih odnosa.

“Katar i Rusija, koji su glavni igrači na međunarodnoj sceni, imaju prijateljske odnose”, tijekom posjete je rekao Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, iako je ovim riječima pripisao kataru puno veći značaj od onog kojeg zapravo ima ovaj mali, ali bogati emirat u Perzijskom zaljevu.

No, ova izjava ima daleko veće značenje od neke vrste “diplomatske pristojnosti”. Mohammed bin Abdulrahman al-Thani je ovim poručio da nisu SAD, dugogodišnji savez Katara, nego Rusija, zemlja za koju Katar smatra da može pokušati ublažiti krizu u kojoj je mala zaljevska monarhiju učinkovito blokirana od strane Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su katarskim kompanijama i medijima nametnuli sankcije nakon neispunjenja 10 nemogućih uvjeta i isteka ultimatuma kojeg je saudijski režim postavio Dohi.

Donald Trump se jasno svrstao na saudijsku stranu, iako je državni tajnik Rex Tillerson naglasio neutralan stav SAD-a, te dodao “kako Washington želi de-eskalaciju sukoba”.

Zbog toga je američki državni tajnik Tillerson nazvao Sergeja Lavrova ubrzo nakon što je ruski ministar vanjskih poslova završio sastanak sa svojim kolegom iz Katara.

Ovo je ujedno i pokazatelj da Trumpova administracija počinje gledati na Rusiju kao na odgovornu silu koju SAD može konzultirati oko bilo koje diplomatske i geopolitičke krize. Telefonski poziv predstavlja jasan odmak od Obamine administracije, koja je odbacila bilo kakvu mogućnost suradnje s Rusijom i otvoreno pokazivala nepovjerenje prema Moskvi.

Rezultat arogantnih, ideologijom vođenih godina Obamine ere, na kraju je za SAD bio kontraproduktivan i Rusija je na međunarodnoj sceni postajala traženiji akter, nego prije nego se Washington odlučio na njenu izolaciju, dok je u ovom slučaju to čak i kod američkog saveznika Katara.

Ministar vanjskih poslova iz Katara je iznio samo pozitivne dojmove o svom susretu s Lavrovom.

Sergej Lavrov je izjavio kako će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći da dođe do mirnog rješenja krize. Međutim, naglasio je da, iako je važno prijateljski riješiti krizu, to u prvom rednu mora biti provedeno kroz Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC).

GCC uključuje sukobljene strane, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, ali i Kuvajt i Oman, koji su zauzeli neodređene stavove i nastoje nešto smanjiti napetosti u regiji.

“Mi se iz principa ne miješamo u unutarnje poslove drugih država ni u njihove međusobne bilateralne odnose. Međutim, ne možemo uživati ​​u situaciji u kojoj se odnosi među našim partnerima pogoršavaju”, izjavio je Lavrov.

Za razliku od Turske, čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan uskočio u krizu kao neka vrsta velikog navijača Katara, Rusija oprezno zadržava neutralan stav, što je sigurno bolja politika odluka u ovo trenutku.

U svakom slučaju, Moskva djeluje neovisno o drugim akterima. SAD bi mogle zauzeti sličan stav u odnosima sa zemljama kao što su Saudijska Arabija i Katar, koje zapravo imaju duboke veze.

Međutim, Donald Trump je na Twitteru sugerirao da je Katar ipak “sponzor terorizma“, što on u stvari i jest, ali je time Ameriku doveo u situaciju da bude nepristran akter u sporu. Porukom na Twitteru, koje je Trumpovo omiljeno sredstvo komunikacije, američki predsjednik je na kraju ulogu neutralnog aktera prepustio Rusiji, nearapskoj zemlji koja je zbog održavanja normalnih diplomatskih odnosa sa svima očito sposobna posredovati u krizi sa zemljama koje s Moskvom ne dijele iste stavove o globalnim problemima.

Iranska ponuda za slanje pomoći i hrane Kataru je također pomogla da se pošalje jasna poruka da SAD polako, ali sigurno, gube neke od najbližih saveznika.

U opširnijoj analizi smo opisali da Katar ima najveću američku vojnu bazu na Bliskom istoku, čak i veću od onih u Iraku, a Iran je svejedno proširio ponudu katarskom režimu, koji je ranije u raspravama uvijek bio protiv Teherana.

Dovoljno se sjetiti da je katarski emir nedavno telefonom čestitao iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju na nedavnoj pobjedi na demokratskim predsjedničkim izborima u Iranu, te razumjeti da SAD imaju sve manji politički utjecaj u regiji.

ANALIZA: Sve o Kataru i njegovim odnosima sa SAD-om, teroristima i susjedima

hitan susretMohammed bin Abdulrahman al-Thani
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Novi dokaz da Rusija ima maestralnu diplomaciju i da je odlicno postavljena na svetskoj sahovskoj tapli.
Cak i Njeni protivnici trce u Moskvu da mole za pomoc.
Lavrov je sigurno dobro potsetio Katarce ko su, sta su radili, sta su hteli…, i narocito mu je naglasio sta sada treba da rade, od koga da se udalje…
Jednostavno, filmskom brzinom gledamo kako se unipolarni svet na celo sa SAD rastura iz dana u dan.
Samo moji politicki lideru u MK ovo jos uvek ne vide. Oni su u drugom filmu.
Jaooo, nama…

Weteran
6 godine prije

“Došla maca na vratanca” – kažu u mom kraju??!
Pred Olimpijadu u Sočiju, u poseti Moskvi bio je jedan od od Katarskih prinčeva-ministara. Ponudio je Vladimiru “mirnu i bezbednu Olimpijadu” u zamenu za prestanak pružanja pomoći Damasku od strane Rusije?!!
V.V.Putin je ljutito i oštro, izjavio nešto ovako: U slučaju bilo kakvog ekcesa, vi ste odgovorni!! Izbrisaću raketama sve u Kataru, osim stambenih naselja!! I nemojte misliti da će zbog toga izbiti Svetski rat!!!
A danas ……??

Jirźi
6 godine prije

Kataru došlo iz dupeta u glavu

tuf
6 godine prije

Katar je zamka. Rusija i Iran moraju biti oprezni da ih se u nju ne uvuče.

gostgost
6 godine prije

katar i al jazeru trba ugasiti ti arapski seici su obicne nule treba ih staviti na deve i poslati u pustinju

stipa
6 godine prije

Ovo smrdi… Kako to da sada Rusija i Iran namjeravaju podržavati Katar koji financira i podržava tzv. “Muslimansku braću”, čiju granu u Egiptu je Al-Sisi jedva, ali odlučno i uspješno sasjekao… S istim Egiptom je Rusija započela dobru suradnju s saveznicima Iranom i Sirijom (tu spomenimo i Alžir koji se riješio svojih “M.braća” i također počeo suradnju s Rusijom i kupnjom naoružanja) da bi sada to sve Rusija ugrozila i stala na stranu Katar protiv kojeg su između ostalih i Egipat i Alžir… Tu .ebe lud zbunjenog… Nema logike… Ne vjerujem da se radi o implementaciji poslovice “Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj”… Neka teška navlakuša

yellow
6 godine prije

Oprezno s Katarom.
On podrzava terorizam ali i ovi drugi koji su uveli sankcije na njega isto podrzavaju terorizam i sama Amerika podrzava terorizam, tu su neke druge stvari a ne terorizam.

U Novembru 2011 su katarske vlasti na aerodromu napali ruskog diplomatu Vladimir Titorenko, ambasadora s svrhom da mu uzmu diplomatsku torbu pa su ga cak i fizicki ozlijedili.
2011 je Rusija morala raditi na ublazavanju eskalacije.
Da su istukli Britanskog diplomatu imali bi kobne posljedice.
Zivjela Rusija.

yellow
6 godine prije

Diplomatic pouches, a longtime favorite method for sending extremely sensitive communications across international lines, are protected from being “opened or detained” by the 1961 Vienna Convention on Diplomatic Relations.

Any official carrying the bag, the international agreement says, “shall be protected by the receiving State in the performance of his functions… [and] shall enjoy personal inviolability and shall not be liable to any form of arrest or detention.”

The day after the alleged attack, the Russian government said it delivered a note of protest to the Qatari embassy in Moscow demanding an immediate investigation into the incident and a public apology for the “flagrant violation of universally recognized norms of international law.” Sunday, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov spoke with the Qatari Prime Minister and the Minister of Foreign Affairs to notify them of the change in diplomatic relations, the Russian Foreign Ministry said.

ten
6 godine prije

Zapadne novine, citaj CIA podruznice, su pune pohvale za nerede koje zeli organizirati Navalni u obaj ponedjeljak, nagovjestavaju velika cuda.

davor
6 godine prije

Trebali bi Rusi pokupiti pare od Katara i s tim parama osnovati novi UN. Amerikance se ionako za ništa više ne pita u 21.stoljeću, sve što su proizveli su ratovi i kaos, cijeli svijet ih nemože smislit više

Borac2
6 godine prije

Normalno. Prvo sto je Lavrov rekao – hocemo li prestati pomagati glavosjece u siriji? … Nooorrmalno!

Alen
6 godine prije

Novi dan nova nafaka,nova saveznistva,nova iznenadjenja..Turska ,iran,rusija,usa,ksa svi igraci opet na okupu .. Sve su to spojene posude.. Jrdna te ista ekipa na novom terenu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI