Kina će graditi vojnu pomorsku bazu u Pakistanu

Kina - DF-41
9 komentara

Prema kineskim medijima, koji oprezno objavljuju ovakve vijesti, vlada Narodne Republike Kine namjerava izgraditi vojnu pomorsku bazu u Pakistanu, kako bi u sklopu nacionalne strategije “Pomorskog puta svile” ojačala južnoazijski gospodarski pojas.

Baza će biti izgrađena pored ključne luke Gwadar, koji je Peking prethodno uzeo u zakup na 40 godina.

Dio analitičara tvrdi kako je pakistansko-kineski savez prvenstveno usmjeren protiv Indije, s kojom Kina ima prilično hladne odnose.

Podsjetimo da je u ljeto 2017. na granici između Indije i Kine došlo do još jednog sukoba. Indijska vojska je tada zauzela plato Doklam, gdje je Kina gradila novu transtibetansku autocestu. Nakon kraćih, ali vrlo oštrih napetosti, Kina i Indija su se složile oko povlačenja vojnika, a Peking je ponovno ojačao kontrolu nad spornim dijelom ceste.

Nakon objave vijesti je američki umirovljeni pukovnik Lawrence Sellin rekao kako je Kina započela militarizaciju Pakistana i podsjetio da je Peking u rujnu 2017. rekao “kako će pomoći Pakistanu u izgradnji civilnih kapaciteta za njegove oružane snaga”.

U članku “Je li počela kineska militarizacija Pakistana?”, umirovljeni pukovnik američke vojske Lawrence Sellin je rekao kako se kineska ponudu moglo predvidjeti, obzirom na jačanje islamističkih ekstremističkih skupina i moguću pobunu u težnjama za neovisnost na jugu Pakistana u zapadnoj pokrajini Baluchistan.

“Kineska ponuda je predvidljiva reakcija na širenje islamističkih ekstremističkih skupina, talibanske podrške i mreže za regrutiranje za zastrašujuću pobunu u borbi za neovisnost Baluchistana, jugozapadnoj pokrajini Pakistana. Kineska ulaganja u infrastruktura u Pakistanu su dosegla 46 milijardi dolara i ovo je bilo očekivano”, napisao je pukovnik Lawrence Sellin, veteran Afganistana, sjevernog Iraka i misija u zapadnoj Africi.

Gwadar
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Jes’ vidio cuda…biznis i te kako zna pomiriti ratoborne i jos svi zadovoljni!

Kajzer Soze
6 godine prije

Ako ništa drugo sad barem znamo šta je pravi razlog zahlađenja odnosa Amerike i Pakistana od prije nekoliko dana,kauboji su ponovo ispušili i dobili šut kartu !

shumadinac
6 godine prije

Obzirom da se vojna vozila boje kako bi bila što više maskirana baš me zanima gde će parkirati kamione sa slike 😉
Ah, da, prave bazu na moru – znači uteraće ih u vodu. Sad mi je jasno zašto su plavi :)))))))))

Savio
6 godine prije

Pakistan predje iz vazalstva prema Amerima u vazalstvo prema Kini.
Mada vjerujem da ce Kina biti bolja opcija.

bobrock
6 godine prije

Divno je vidjeti kako se razvija prijateljstvo i savezništvo između susjednih zemalja Pakistana i Kine! Tako i treba!
Zajedno ste jači protiv glupih Amera! Čim se prije riješe američkog utjecaja Pakistanci će biti uspješniji i slobodniji!
Podrška Kini, Pakistanu, Rusiji, Iranu, Sjevernoj Koreji, Siriji itd. Ma svima koji su protiv američkog imperijalizma!

Ante
6 godine prije

To je razlog zašto je Pakistan rekao da će od sada rušiti sve Američke zrakoplove koji uđu u pakistanski teritoriji. Od Kine imaju veće koristiti nego od amera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.