Kina ‘ghostuje’ SAD jer se normalna diplomatija pokazala beskorisnom

Kina jaca od SAD
10 komentara

Nedavni članak Politico , citirajući neimenovane američke zvaničnike, tvrdi da Kina “ghostuje” SAD, ignorišući američke pokušava da ponovo uspostavi diplomatske komunikacije nakon što su prekinute u februaru.

Ako niste upoznati s pojmom, ‘ghostovati’ nekoga je sleng iz ere društvenih medija koji znači ostaviti razgovor da visi tako što iznenada prestanete da odgovarate. Ovo je, prema zvaničnicima koje citira Politico, ono što se događa između SAD-a i Kine, pri čemu državni sekretar Antony Blinken pokušava da odgodi svoju posjetu Pekingu, koju je otkazao nakon nedavnog incidenta sa ‘špijunskim balonom’, a Kinezi su mu dali diplomatski hladnu reakciju.

Kako je članak uokviren, Washington pokušava “stabilizirati sve nestabilnije odnose”, ali Peking izbjegava njihov angažman jer, između ostalog, zamjera prodaja američkog oružja Tajvanu i kontakte američkih zvaničnika s Tajvanom političari koji se zalažu za nezavisnost.

Peking je došao do zaključka da je gubljenje vremena voditi dijalog s Washingtonom, koji nije pokazao nikakvu dobru vjeru. Umjesto toga, administracija predsjednika Joea Bidena pokazala se lako podložnom izbijanju antikineske histerije na domaćoj političkoj areni, što onemogućuje normalnu diplomatiju. Uprkos činjenici da američki zvaničnici poput Blinkena neprestano govore o potrebi za takozvanim ‘zaštitnim ogradama’ u odnosima s Pekingom, sasvim je jasno da SAD imaju malo interesa za zrelu saradnju sa Kinom, a iz perspektive Pekinga od takvog kontakta nema ništa.

Kina je pokazala ogromno diplomatsko strpljenje prema SAD-u u posljednjih nekoliko godina, čak i dok Washington iskaljuje nemilosrdno neprijateljstvo prema Pekingu, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

  • optužbe za genocid;
  • stavljanje na crnu listu brojnih tehnoloških kompanija;
  • pokušaj da se uništi kineski tehnološki razvoj;
  • odustajanje od svoje posvećenosti politici jedne Kine;
  • širenje teorija zavjere o porijeklu pandemije Covid-19;
  • izgradnju novih vojnih saveza kao što je AUKUS, s namjerom obuzdavanja Kine;
  • prisiljavanje zemalja trećih strana na blokiranje i odbijanje ključnih kineskih investicija;
  • prisiljavanje drugih zemalja da stanu na stranu u pokušaju stvaranja klime nalik hladnom ratu;
  • raspirivanje antikineske paranoje i klevetanje Kine u unutrašnjoj politici SAD.

Lista nije konačna, ali je Kina nekada davno vjerovala da je ova neprijateljska politika ‘propust’ Trumpove administracije i nastojala je pozitivno angažirati Bidena da pokuša uspostaviti korekciju kursa. Bilo je pogrešno, bilo je veoma pogrešno. Bidenova administracija ne samo da je prihvatila vanjskopolitički konsenzus koji je stvorio bivši predsjednik Donald Trump, već ga je nekritički udvostručila i pogoršala stvari. To je osnažilo jastrebove u Pekingu, uključujući i samog predsjednika Xi Jinpinga, koji je sada direktno prozvao SAD , da dođu do zaključka da je odnos sa SAD-om nemoguć za spašavanje.

Domaća politička klima u SAD-u toliko je toksična da je upitno da Bidenova administracija uopće kontrolira svoju vanjsku politiku. Kada glavna anti-kineska ‘ideja’ dobije političku privlačnost u SAD-u, bez obzira na posljedice koje može imati u vezi sa američkim nacionalnim interesima, ili na njihov odnos s Kinom, stav Bidenove administracije je da se ‘uvali’ na nju, za razliku od da se tome odupre ili postavi razuman kurs. Ovo je omogućilo jastrebovima da vode dnevni red.

Uzmimo, na primjer, pitanje TikToka, koje je Bidenova administracija dugo vremena pokušavala ignorirati, ali kada je pokušaj republikanaca za zabranu dobio na snazi, Bijela kuća ga je prihvatila. Biden takođe prvobitno nije želeo da obori navodni špijunski balon, ali je to učinio jer je paranoja oko njega rasla. Slično tome, administracija je naučila da korištenje Kine kao političkog žrtvenog jarca joj omogućava da se u određenoj mjeri ‘ukloni’ od napada desnice, što je bilo najočitije u tome kako je ponovo prihvatila teoriju zavjere o curenju iz laboratorija Covid-19. Ove podjele i polarizirane političke okolnosti unutar SAD-a u konačnici onemogućuju diplomatiju, a vrlo je zapaženo da čak i kada je Kina vodila diplomatiju s američkim zvaničnicima, oni su pokazali snishodljivu taktiku najave novih sankcija prije ili nakon takvih sastanaka,

U zaključku, zašto se uopće mučiti? SAD očigledno nisu pouzdan akter ili partner. Kina će nastaviti da ghostuje SAD sve dok ne bude smatrala da može postići neke prihvatljive ustupke i tako diktirati tok dijaloga kako bi zadržala jednaku riječ u odnosima. Do tada, diplomatske napore i resurse je očigledno bolje potrošiti negdje drugdje. Zašto ulagati toliku posvećenost u razgovor sa nekim ko vas iracionalno mrzi, žigoše kao svog najvećeg neprijatelja i prijetnje, i očito nema ništa osim neprijateljskih namjera prema vama?

Autor: Timur Fomenko

DiplomatijakinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa nakon posjeta Janet Yellen , Kievu ,prije par dana što jasno indukuje da će Ruski novac u vrijednosti , okolo 300 Milijardi $ biti – oduzet i dat ???? Kome god . U Kineza ( i ne samo njih ) je to sve izazvalo konsterniranost jer je jasno da bogatstva , pohranjena po Američkim bankama , nitko više , vidjeti — neće !! Stoga se pripremaju na — najgore !!! Odatle , luđački uvoz i stokiranje hrane , energenata , svega — jer … Neće US imati velike zarade od svega ! Sem – vrlo kratkoročne — kupovine vremena !!! Nakon toga —- STAJE TRGOVINA sa USA !!! Dakle … Kolektivni zapad – ostaje trgovati — sam sa sobom jer je I PREVIŠE RIZIČAN I NEMRE IM SE VJEROVATI NADALJE 😎. Eto vam i odgovora ZAŠTO EUROPLJANI poput cuka , šene pred Amerikancima ⚠️ ! 87% EUROPSKA BOGATSTVA JE… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Sto americke kretencine misle da mogu srati gdje god im se prohtije i onda ce im ostatak svijeta gledati kroz prste.

Tupko Glupko
1 godina prije

A što se mi toliko živciramo?
Izuzetni zadnjih desetak godina svojom politikom prema Rusiji i Kini (dvije susjedne zemlje) savršeno rade da ujedine Rusiju i Kinu i gospodarski i vojno koliko god je potrebno da se othrvaju američkoj napasti, a kako je krenulo, ode im i Europa brzo, jer sumnjam da će sankcionirati Kinu. Onaj Rotschildov bankarčić iz Francuske već to i javno govori, i to u Kini.
Toksični su, sve žele povući za sobom u ambis.

Max
1 godina prije

Ne brinu me oni već ovi koji mi rade o glavi.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Kina planira uništiti SAD još od vremena Rimskog carstva. Imaju 2.000 godina stari plan da unište ovu zemlju.”
guvernerka Južne Dakote Kristi Noem

P.S.
Šta je je…
I ona londonska galerija želi ukloniti sliku Jana van Eycka iz 1434. g.
Zbog čestih pritužbi posjetitelja da je lik na slici sličan Putinu…

A i onaj dvorac Windsor, baš su ga morali izgraditi onako blizu zračne luke Haethrow.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI