„Kina ima za cilj da vas zamijeni“: Barr upozorava Hollywood, Big Tech i Američku akademiju da se ne „ulaguju“ Pekingu

Kina
21 komentar

Državni tužilac William Barr samo je pojačao stav Trumpove administracije o Kini, optuživši Peking da želi zamijeniti SAD kao dominantnu ekonomsku i političku globalnu silu, uz pomoć američkih institucija.

Kina je angažovana „u ekonomskom munjevitom ratu, agresivnoj, orkestriranoj kampanji cjelokupne vlade – u stvari cjelokupnog društva – gdje želi da iskoristi zapovjedne visine globalne ekonomije i nadmaši SAD kao vodeću svjetsku tehnološku supersilu,“ rekao je Barr u četvrtak u govoru u Predsjedničkom muzeju Gerald Ford u Michiganu.

Komunistička partija Kine (KPK) želi „srušiti međunarodni sistem zasnovan na pravilima i učiniti svijet sigurnim za diktaturu“, dodao je.
Barr je od početka jasno rekao da će biti oštar, primijetivši da je prošlonedeljni govor o Kini direktora FBI Chrisa Wraya opisan u Pekingu kao „posebno odvratan“, i da je imao za cilj da „ogadi“ samog sebe.

Dok je Wray pokušavao da sve prikaže manje opasnim, optužujući Kinu za široku ekonomsku i političku špijunažu protiv SAD, ali ne dozvoljavajući da dođe do prekida trgovinskih odnosa, Barr je bio neumoljiv, upozorivši američku industriju i akademiju da ih Kina želi preuzeti, uništiti, i na kraju potpuno zamijeniti.

“Krajnja ambicija kineskih vladara nije da trguju sa SAD, već da napadnu SAD”, rekao je. “Iako bi smirivanje Narodne Republike Kine (PRC) kratkoročno moglo biti profitabilno, krajnji cilj PRC je da vas zamijeni.”

Veliki dio govora ispunjen je svakodnevnom osudom Kine od strane Trumpove administracije – o ljudskim pravima, cenzusu, ujgurskim „koncentracionim logorima“ itd. Međutim, Barr je takođe osudio kinesku infrastrukturnu inicijativu „Pojas i put“ kao „malo veći oblik modernog kolonijalizma“, govoreći da je ona zarobila narode trećeg svijeta u zamke duga koje su omogućile kinesko preuzimanje.

Dok su se američki lideri nadali da će otvaranje trgovine sa Kinom istu učiniti demokratičnijom, to se nikada nije dogodilo, rekao je Barr.
Umjesto da Amerika mijenja Kinu, Kina koristi svoju ekonomsku moć da promijeni Ameriku.

U ovom trenutku, Barr se osvrnuo na američke kompanije koje „ulagivanjem“ Kini radi ostvarenja profita, žrtvuju svoju budućnost i budućnost zemlje radi kratkoročne dobiti.

Hollywood je cenzurisao svoje filmove – ne samo izvozne verzije za kinesku potrošnju, već i one koji se prikazuju američkoj publici – i postaje sve ovisniji o kineskom finansiranju. Punih 20 odsto prošlogodišnjeg blagajničkog profita otišlo je na filmove koje finansira Kina, primijetio je Barr, dok svake godine glumci i režiseri govore Amerikancima „o tome kako ovoj državi nedostaje holivudski ideal socijalne pravde“.

Disney je jednom pravio filmove za obuku američke vojske i pomogao da pobijede u Drugom svjetskom ratu, ali je pokleknuo pred Kinom nakon zabrane pro-tibetanskog filma i otišao toliko daleko da je izgradio tematski park u blizini Šangaja i predao ga komunističkim vlastima.

Apple je zabranio aplikacije i pojedinačne pjesme na zahtjev kineske vlade za vrijeme trajanja razbijanja protesta u Hong Kongu, ali je odbio da mrdne prstom kako bi pomogao FBI i otključao iPhone teroriste koji je bjesnio po avionskoj bazi u Pensacoli, na Floridi.

„Mislite da su Apple telefoni u Kini neprobojni za pristup kineskim vlastima? Ne bi ih prodavali da jesu”, rekao je Barr publici.

On je otvoreno opomenuo američke korporacije i univerzitete da se ponašaju poput „globalnih građana“ ne shvatajući da svoj uspjeh duguju američkom „sistemu slobodnog preduzetništva, vladavini zakona i bezbjednosti koju američka ekonomska, tehnološka i vojna snaga obezbjeđuju“.

Barr je takođe uključio suptilnu prijetnju, napominjući da oni američki rukovodioci koji promovišu političke interese KPK u SAD mogu biti krivično gonjeni prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA).

Komunistička partija Kine je „pokrenula orkestriranu kampanju kroz sve svoje mnogobrojne pokrete u kineskoj vladi i društvu kako bi iskoristila otvorenost naših institucija kako bi ih uništila“, tvrdio je Barr, tvrdeći da je SAD potrebna slična cjelina društva.

Bilo da je to tačno ili ne, Trumpova administracija definitivno je pokrenula koordiniranu kampanju protiv Kine, uz govore Barra i Wraya i formalnog odbacivanja teritorijalnih zahtjeva Pekinga od strane State Departmenta. Barr je zapravo napomenuo da uskoro slijedi još jedan veliki antikineski govor državnog sekretara Mikea Pompea.

Moguće je da bi porast antikineske retorike mogao biti povezan sa predstojećim američkim predsjedničkim izborima. Dok je predsjednik Donald Trump od početka kampanje bio tvrdoglav prema Kini, njegov izazivač demokrata Joe Biden pokušao je da ga prikaže kao “slabog” prema Kini za vrijeme pandemije.

AmerikaDonald TrumpkinaWilliam Barr
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

ko to ne želi biti ,jači ,bolji, sposobniji, pametniji,…
kakva je to optužba. oni žele biti jači i bolji od nas!

nekoime
3 godine prije

Tko o čemu, Ameri o pravilima.

Planet zemlja
3 godine prije

Vrh piramide zeli napraviti globalnu kinu.jednoumlje,distanca,poslušnost,maska.pa hajde da vidimo..podrška trumpu.kako se svijet mijenja u treptaju oka..

Spartak
3 godine prije

Barrova retorika je retorika jednog sinofoba, paničara “crvene opasnosti”, koji ne može podnijeti napredak jedne zemlje s društvenim uređenjem i vanjskom politikom drukčijim od njegove terorističke Usanije. Kao što lopov i viče “dršte lopova”, tako i Barr viče “Kina nas želi uništiti”. Ma uništit ćete se vi sami , zajedno s tim vašim pohlepnim neoliberalnim smradom koji kao kužni zadah širite diljem svijeta.

tuf
3 godine prije

Ovome liku mržnja toliko sijeva iz glave da bi u svakom normalnom društvu bio sankcioniran ili ismijan. U normalnom društvu. Što SAD, naravno ne pozna s obzirom da uvijek imaju Mrskog Neprijatelja ™.

Dokurčilomi
3 godine prije

Moramo se svi paziti da nam netko ne zamijeni vladara dok mi i onako nećemo osjetiti razliku dok smo ispod i zaostali. Najbitnije je od svega da nam diktator bude demokrat jer njegova ćuna u guici manje smeta od drugih.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Jadni Kinezi, plakat ce za komunizmom jer zive u najgoroj Orwelovoj nocnoj mori u samome Transhumanizmu. Zamislite da ako napisite neki komentar koji ide protiv vlasti, dobijete negativne bodove koje vasa djeca nasjleduju pa nemogu na fakultete, skole, vrtice, javni prijevoz, naci posao, ma nista! Uzas od zemlje, koji nam se svima sprema!

Filip
3 godine prije

Ovo je dio kampanje. Čak i površnim praćenjem događaja jasno je da je Kina projekt. I to onih istih koji vladaju Amerikom. A njih nije briga što tamo neki Barr malo laje protiv drugog projekta. Amerika je uzdignuta kao instant civilizacija u zaista kratkom roku od kolonije do nuklearne supersile. Gospodarima Amerike ona je samo potrošna roba i lako ju zamjene Kinom ako im više ne bude trebala. Kad bi se Barr i slični zaista željeli boriti protiv takvih scenarija onda bi udarali direktno u glavu na svoje gospodare koji drže FED i monopol nad štampanjem dolara. Amerika takva kakva jest nema ni S od Slobode, ni F od Freedom osim što imaju iluziju nekakve slobode koja se ukine bez problema. Iako je neke stvari dobro pogodio u sridu više mi se čini kao da Barr jauče što gospodari imaju novu ljubimicu i zaista su spremni dokusuriti potrošenu Ameriku. O… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Zapadna civilizacija koja je stoljećima vladala svijetom je u terminalnoj fazi i nove sile se bore za primat. To su Kina i Islam. One su u zapadnoj globalističkoj kabali našle saveznika koji im svesrdno pomaže srušiti našu civilizaciju. Ali Barr je u pravu. I Kinezi i Islam te zapadne štetočine trenutno podržavaju zato jer su im korisni. Ali svi ti “progresivni” globalistički elementi na Zapadu se varaju ako misle da će ih bilo Kinezi, bilo muslimani trpiti kad im više ne budu trebali. Jednostavno će ih likvidirati i zamijenitit svojim ljudima.

Jomla
3 godine prije

USA su puštene niz vodu, Kina postaje lider. Ako ne vjerujete meni, pitajte one koji drmaju svijetom.

Antinwo HR
3 godine prije

Kina je komunističko ateističko smeče od države u rukama štamparije dolara.Njihovo maslo

Max
3 godine prije

Niti san Kinez niti sam Amerikanac Moji nisu ni jedni ni drugi , Ali Washington je taj koj jie pojačao ratno huškačku retoriku protv Kine a ne obratno.

miki
3 godine prije

Amerika je do sada imala samo dva covjeka ravna g.Erumpu ,i oba nisu davno medju nama, jedan je bio bivsi guverner Californije
Mr.Goldwater i general Patton / ubijen /, zbog svoga djelovanja, svi ostali su trla baba lan, uz mali dodatak , vrijeme ce pokazati dali g.Steve Banon, ili mozda Mr.Newt Gingrich spadaju medju ovu trojicu .

Hvala na prostoru, pozdrav iz Sj.Amerike

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI