Kina izaziva SAD sa najvećom formacijom svojih nevidljivih aviona J-20

Usred napetosti sa Sjedinjenim Državama Kina je emitirala videozapis u kojem se po prvi put prikazuje najveća formacija naprednih stealth aviona J-20.

Narodna oslobodilačka vojska Kine objavila je prošle nedjelje snimke sedam aviona J-20 koji lete u formaciji koja nikada nije viđena na nebu azijske zemlje. Kineska državna novinska agencija Xinhua opisala je to kao “impresivan zračni show”

“Ti će zrakoplovi, opremljeni raketama zrak-zrak i zrak-zemlja, imati veliku ofenzivnu sposobnost”, rekao je kineski vojni analitičar Yanan Wang za Asia Times.

Yanan je također rekao da ti borbeni avioni ističu superiornost Kine u regiji i jamče sposobnost azijske zemlje u borbama protiv neprijateljskih položaja.

S druge strane, kineski vojni stručnjak Song Zongping naglasio je na engleskoj verziji internetske stranice kineske vojske “kako će se J-20 ubuduće boriti sa suparnicima koji se usude provocirati Kinu u zraku”.

Peking je postao jedan od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplova, zbog čega se sve više pale alarmi u Washingtonu.

South China Morning Post piše kako su zrakoplovi pokazani SAD-u s ciljem otkrivanja tajne i elemenata pete generacije borbenog aviona J-20.

SAD su oduvijek izražavale duboku zabrinutost zbog značajnog rasta vojnih sposobnosti Kine. Bivši američki ministar obrane Patrick Shanahan je, definirajući prošlog ožujka tri glavne prijetnje s kojima se Washington suočava, rekao: “Kina, Kina, Kina.”

Osim toga, Washington i Peking se bore i na drugim područjima, a jedno od njih je Južno kinesko more. Kina u ovim vodama, poznatim i po teritorijalnom sporu više zemalja, ima skoro 90% akvatorija. Dio suvereniteta na ovo more, koje sadrži ogromne rezerve nafte i plina, polažu i Tajvan, Bruneji, Vijetnam, Malezija i Filipini.

Washington je poslao nekoliko zrakoplova i ratnih brodova blizu otoka koje u vodama Južnokineskog mora kontrolira Peking, pod izgovorom da brani “slobodu plovidbe”.

Peking osuđuje prisustvo brodova i vojnih zrakoplova u blizini svojih otoka i to vidi kao napore SAD-a za militarizacijom tog područja, gdje Kinezi, kako tvrde, polažu pravo na suverenitet “otoka Spratly i susjednih voda”.

VIDEO: „Promotivni“ uradak Narodne oslobodilačke vojske Kine

 

j-20
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
4 godine prije

kineski aeroplani lete …ameri u svojim letecim ves masinama koje ne lete mogu kiseliti kupus i krastavce….a mogu sluzit i kao kiosk za prodaju novina sa laznim (citaj fake brake news) prelomljenim vijestima …..

Duki
4 godine prije

Ma šta izaziva ??😀😀😭😭
Yenkiji ne mogu dić odjednomi sedam 35-ica da ih zavežu na zeppelline !!😂😂😶🤧🌚😇

suma
4 godine prije

Na avionu rakete zemlja-zrak?

Neću da te volim
4 godine prije

Uh, svi se dižu, još malo će i majmuni u africi dobiti i imati svoje suverene države, a ovo naše područje bivše države se vraća nazad u kameno doba. Gledao sam SF film u kojem su ovakvi kao mi (balkanci mislim) došli na izvor po vodu, a u toj situaciji ih puškom (tako je izabrao taj lik, koji je iz neke druge države došao samo zbog toga, a mogao je birati načine lova – vatreno oružje, hladno oružje, lov psima ili otrovati vodu i gledati kako umire lovina!) love lovci koji su to platili kako lovci već plaćaju, ali ono kaj me izbacilo iz takta jest da je to od države uređena grana ekonomije…

Nismo daleko od toga da to postane stvarnost do zadnjeg slova.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Dobro, što…. Kinezi se malo produciraju….. razumljivo. I nadalje imaju problem sa proizvodnjom mlaznih motora. Pa hoće kupiti većinski udio u ukrajinskom Motor Sichu. Tvrtki sa znanjem i iskustvom još iz sovjetskih vremena. Pa je Bolton našao za potrebnim da se ukaže u Kijevu da to spriječi. Jedan od najvećih, ako ne i najveći izazov je razvoj suvremenog mlaznog motora.Usprkos napretku znanosti, to je i danas iznimno velik izazov u kojem se napredak ostvaruje sporo. A da nije lako napraviti mlazni motor od nule, pokazuje se i na primjeru Rusije i razvoja njihovog novog motora Saturn izdeliye 30 za SU-57. Pa sadašnji SU-57 koriste, doduše odlični Saturn AL-41F1S za SU-35S, ali ipak to nije motor za zrakoplove pete generacije. A ni budala ne može reći da Rusi ne znaju napraviti dobar mlazni motor. Kako je teško razviti mlazni motor kad se počinje od nule pokazuje Indija. Njihov turbomlazni motor Kaveri… Čitaj više »

Čoban
4 godine prije

Lako je njima biti nevidljivi kada nemam naoćale.

isgvraewgrvabwugwrabrawfr
4 godine prije

Može ih spasiti ako ovih igračaka naštancaju jedno deset puta više nego ciojenkiji koji toga imaju za bacanje. Spasiti ih može samo nukleus trijada, pogotovo udesetorostručenje podmorničke. Zato su i napravili onaj dok koji pravi dvije odjednom nuklearne podmorince. Stvor ih će ih strmopizidi isto ko u drugom rozmarina beba ratu švabe i ruse ako ne naprave dovoljan broj nukleusa da ih se boje.

Faust
4 godine prije

Nejasno je gdje je interes onih koji mole Boga da dođe do rata između USA i Kine.Kineska “narodnooslobodilačka vojska” je i pored naglašene samoreklame još uvijek daleko slabija od US Army.Amerikanci nemaju potrebu govoriti o svojim vojnim projektima kao što to rade Kinezi i Rusi što je kod pametnog čovjeka znak za zabrinutost.Vjerojatno su stoljećima ispred ostalih i nemaju se potrebu hvaliti.

samo tako
4 godine prije

Godine usavršavanj tehnologije , čemu ? Eto za samo tri godine Erdogan izbacuje na tržište 6 i 6+ tehnologiju

Max
4 godine prije

Impresivno i kvalitetno za to se suparnici i ljute.

mark
4 godine prije

drzava texsas je danas jaca i od rusije a ne kine.

PERA KOJOT
3 godine prije

Ovih Kineza ima ko Rusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI