Kineski lovac pete generacije J-20 biće prikazan na aeromitingu

Avion J-20
0
0

Novi lovac J-20 biće glavna atrakcija Zhuhai aeromitinga, pored nekoliko drugih novih aviona kineskog vazduhoplovstva, a koje je intenziviralo svoje aktivnosti u posljednje vrijeme s povećanjem američkog vojnog prisustva u regionu.

Vazduhoplovstvo kineske narodnooslobodilačke armije je najavilo premijerno prikazivanje aviona nove generacije na 11. kineskoj međunarodnoj smotri avijacijske i svemirske opreme, a koja počinje u utorak.

Jedina međunarodna kineska smotra održava se svake dvije godine u gradu Zhuhai, na jugu te zemlje. Ove godine će to biti najveća izložba vojne opreme i aviona. 151 letjelica iz 42 različite zemlje biće prikazana na aeromitingu.

Proizvodnja J-20 ide kako je i planirano i “u skorijoj budućnosti” će se naći u upotrebi, služeći “za zaštitu suvereniteta i državne bezbjednosti”, kazao je Shen Jinke, glasnogovornik kineskog vazduhoplovstva.

SAD su trenutno jedina država koja ima lovce pete generacije u aktivnoj vojnoj upotrebi, a to su F-22 i F-35. Rusija, Kina i Japan imaju prototipe ovih aviona koji su u letnom stanju, a još nekoliko država razvija tu vrstu letjelica.

Kina vidi vazdušnu nadmoć kao ključno sredstvo za jačanje svoga prisustva u istočnoazijskom regionu. Peking je u posljednje vrijeme dosta demonstrirao svoju vojnu snagu kada je poslao svoju najveću flotu u blizinu ostrva Okinava u septembru. To je, smatraju analitičari, bio odgovor na povećanje japanskog vojnog prisustva u spornom području Južnog kineskog mora.

Najavljene su vojne vježbe širokih razmjera u tim vodama, a samo jednu sedmicu nakon što je američki razarač USS Decatur plovio spornim vodama. Peking je to nazvao “ilegalnim” i “provokativnim” ponašanjem američke mornarice te odlučio pokazati svoju snagu.

Sporni arhipelag na koji pravo vlasništva polažu Kina, Vijetnam, Filipini, Malezija, Bruneji i Tajvan sačinjen je od 750 ostrvaca i grebena. Kina, uprkos presudi arbitražnog suda Ujedinjenih Nacija od ovog ljeta, i dalje polaže pravo na dio oko Drvenog ostrva gdje su smješteni njena pista i arsenal zemlja-vazduh projektila.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI