Rusija i Bjelorusija razgovaraju o zajedničkim planovima odbrane

Rusija i Bjelorusija
4 komentara

Moskva i Minsk moraju poduzeti “hitne mjere” kako bi ojačali svoje vojne kapacitete suočeni sa “neobjavljenim ratom” Zapada, rekao je u četvrtak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, nakon sastanka sa svojim kolegom iz Bjelorusije Viktorom Khreninom.

“Bjelorusija je naš najvažniji strateški partner, najbliži prijatelj i saveznik”, rekao je Šojgu nakon sastanka u Moskvi, dodajući da se bilateralna saradnja između dvije članice Unije trenutno razvija usred “neobjavljenog rata protiv naših zemalja” Zapada.

„Okolnosti diktiraju neophodnost hitnih mjera za jačanje odbrambenih sposobnosti države Unije“, rekao je Šojgu, uključujući i jačanje integrisanog sistema protivvazdušne odbrane. Rusija je “spremna da pruži svaku podršku” koja bi Belorusiji mogla biti potrebna, dodao je on.

Šojgu je također pohvalio odlučnost Bjelorusije da se “odupre konfrontacijskom kursu Sjedinjenih Država i njihovih saveznika” i pozvao Khrenina i delegaciju iz Minska na predstojeću Konferenciju o sigurnosti u Moskvi i Međunarodne vojne igre. Rusija će svoje “najbolje prakse” i druga otkrića podijeliti s tamošnjim saveznicima, rekao je ministar odbrane.

Bjelorusija nije službeno uključena u trenutni sukob u Ukrajini, ali su SAD i njeni saveznici ipak uveli embargo na Minsk.

Rusija i Bjelorusija su 1999. godine potpisale Ugovor o državnoj uniji, koji predviđa uspostavljanje zajedničke vlade, parlamenta, sudova i drugih institucija. Iako integracija nije napredovala u toj mjeri, Moskva i Minsk su prošle godine najavili dalje planove za jačanje unije.

Bjelorusijamjereodbranarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Herrman
1 godina prije

I vrijeme je ako se zelite zastiti od zapadnih imperijalista. Nego gdje je ona Svetlana, predsjedica privremene vlade u Litvaniji?

konzultacija
1 godina prije

prijeko potrebna konzultacija i koordinacija

goran
1 godina prije

bravo lukašenko legenda si,da je bar više takvih ljudi ko što si ti ova planeta bi bila puno bolje mjesto za živit.

Max
1 godina prije

Rutinska stvar za stare saveznike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI