Kina je najveća briga za SAD – Ekonomski div je odlučio biti globalna vojna sila

Sjedinjene Države i Kina su u trgovinskom ratu, ali ne samo, posebice ako uzmemo u obzir uhićenje direktorice za globalne financije kompanije Huawei i reakciju Kine s uhićenjem za sada dvojice kanadskih državljana. Nitko ni ne poriče da bi to mogao biti uvod u veliki sukob. Prije svega, ako pogledamo dobro poznatu “Tukididovu zamku “, sila u nastajanju i koja se konsolidira nužno će se okrenuti protiv druge, što se pokazalo točnim u vrijeme kada je opisana s Peloponeskim ratom u 5. stoljeću prije Krista.

Danas je Kina globalna snaga u nastajanju i to je razlog prvih sukoba sa Sjedinjenim Državama. U svim raspravama među vojnim stručnjacima i onima koje definiraju geopolitičke interesima postoji konsenzus da Kina ima sve moćniju vojsku i sve jasnije definirane ciljeve.

U posljednjih nekoliko desetljeća, Kina je s 2% svjetskog gospodarstva 1980. u 2016. godini činila 18% globalne ekonomije. SAD su s 50% nakon Drugog svjetskog rata pale na 22% 1980. godine i sada čine 16% svjetskog gospodarstva. Neovisno o brojkama nominalnog bruto domaćeg proizvoda izraženih u američkim dolarima, Kina je u ekonomskom smislu nadmašila SAD.

Ove drastične gospodarske promjene također prati modernizacija i vojno restrukturiranje Kine, ali i Rusije. Obje sile su modernizirale svoje vojske više nego što je itko očekivao, čime su se približile američkoj vojnoj mašineriji.

Kina – Vojna sila u usponu

protivbrodska raketa YJ-62 kina

FOTO: Kineske protivbrodske rakete YJ-62

Ova vojna modernizacija je izazvala uzbunu kod različitih analitičara koji strahuju od kineske vojne i gospodarske moći. Na primjer, admiral Harry Harris, vođa Pacifičkog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država (PACOM), potvrdio je da će Kina uskoro moći prijetiti Sjedinjenim Država na svim bojnim poljima. Dok časopis Time postavlja pitanje kako izbjeći rat, BBC se pita kako su uspjeli napredovati? Kineska vojska je izazvala zabrinutost u Sjedinjenim, Državama i danas nitko ne sumnja da je Kina već suparnik kojeg ozbiljno treba uzeti u obzir.

Osim onoga što se zna o kineskoj vojsci, postoje i neki objektivni podaci.

Prvo, kineski vojni proračun je mnogo bliži američkom nego što se čini, iako u američkim dolarima iznosi manje ode trećina proračuna Pentagona, između 140 i 200 milijardi dolara godišnje, dok je američka vojska već premašila proračun od 700 milijardi dolara. Međutim, plaće i troškovi za kinesku vojsku su puno niži, iako je plaća u posljednjih godina od 2007. do 2016. porasla je za gotovo 120%, dok su se u Americi smanjile za 5%.

Drugo, Kina je pokazala svoju vojnu moć predstavljanjem napredne vojne opreme koja bi se mogla natjecati s američkom.

Počevši od zrakoplova  generacije kao što je J-20 s novim projektilima zrak-zrak do impozantnog bojnog broda Tip 55, kineske bespilotne letjelice CH-5 , kao i CH-7, ili tenka ZTZ-99. Da stvar za američke stručnjake bude gora, Kina već radi na izgradnji trećeg nosača zrakoplova, iako ih američka mornarica ima deset. Kina ima prvoklasnu podmorničku flotu i mornaricu koja američku potencijalno može premašiti već 2030. godine. Robotizirala je stari tenk ZTZ-59 i obavila snimke vježbi sa zračnim i pomorskim bespilotnim letjelicama i plovilima.

Avion J-20

FOTO: Avion J-20

Treće, Kina ulazi na tržište oružja. Svaki dan prodaje sve više oružja i prošlu petoljetku je u odnosu na razdoblje od 2008. do 2012. povećala prodaju za 38%. U razdoblju od 2013. do 2017. je stekla 48 novih “kupaca”, a broj zemalja koje kupuju kinesko oružje i dalje raste.

Danas je Kina peti najveći svjetski izvoznik oružja, iako ima samo 5,9% udjela u svjetskom tržištu. SAD još uvijek drže 34% udjela, a Rusija 22%. Ipak, ova prodaja generira prihode i povećava kineski utjecaj u svijetu. Glavni kupci kineskog oružja su bili Pakistan, Bangladeš i Alžir. Razlog  povećanja kineske prodaje oružja leži u sposobnosti azijskog diva da proda oružje tehnološki vrlo slično američkom, ali po puno povoljnijim cijenama, nekada čak i u pola cijene od analognog ili vrlo sličnog američkog oružja.

Četvrto, kao što je učinila i Rusija, Kina je u posljednja dva desetljeća provela sveobuhvatno restrukturiranje svojih oružanih snaga, pretvarajući ogromnu, ali zastarjelu vojnu strukturu u modernu vojsku koja se sve više modernizira u smislu materijala, opreme, strategije, taktike i tehnike. Zbog toga je Narodna oslobodilačka vojska Kine otpustila 300 000 vojnika i kaznila 13 000 policajaca za korupciju, što je omogućilo promjenu veličine sigurnosnih snaga i obnovu njihovih zapovjednih i drugih struktura. Važnost mornarice, zrakoplovstva i kibernetičkih snaga je povećana na štetu kopnenih snaga, što govori da se Kina iz “unutarnje” vojske razvila u intervencijsku vojsku.

Peto, Kina je potvrdila otvaranje svoje prve vojne baze izvan svojih granica, u Džibutiju, te započela utvrđivanje Južnog kineskog mora. Mornarička baza u Džibutiju, iako je njen vojni cilj borba protiv piratstva, pružit će kineskim oružanim snagama vojno iskustvo koje je do sada bilo smanjeno na desetke vježbi i međunarodnih misija, dok je posljednji rat kojeg je vodila Kina bio onaj 1979. godine u Vijetnamu. Osim toga, kapacitet projekcije će se znatno povećati, posebno s obzirom na to da baza u Džibutiju neće biti jedina, već samo prva takva baza vojne sile kojoj je cilj postati globalna.

Adenski zaliv Dzibuti kineski brod

FOTO: Adenski zaliv, Dzibuti, kineski vojni brod

Utvrđivanje Južnog kineskog mora predstavlja demonstraciju impresivne moći. Kina tamo ima sedam umjetnih utvrđenih otoka izgrađenih u blizini spornih područja u Južnom kineskom moru.

Ali, osim toga, Kina je također koristila financijsku moć, jer iako je sud u Haagu dao za pravo Filipinima u sporu, Peking je uspio da ova zemlja ne protestira na međunarodnoj razini zbog utvrđivanja sedam otoka tako što je Manili osigurala ulaganja i zajmovima od najmanje 6 milijardi dolara.

Sve se to očituje i u poboljšanju kapaciteta Kineskog A2/AD (Anti Access/Area Denial), koji je po prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća spriječio ili zabranio slobodu vojne cirkulacije Sjedinjenih Država na Pacifiku. Osim toga, kako kineska projekcija raste, mogućnost slobodne plovidbe američke vojske bez rizika će se smanjiti, predvidivo i u Aziji. To će stvoriti veću vojnu ravnotežu u cijelom svijetu, iako je malo vjerojatno da će doći do otvorenog sukoba. Osobito zato što bi taj sukob moga biti posljednji.

S druge strane, sukoba ipak ne manjka. Posljednjih godina svjedočimo povećanim napetostima zbog kupnje ruskog oružja od strane Kine, prije svega zrakoplova Su-35 i sustava S-400. Te se transakcije odvijaju zaobilazeći embargo kojeg su Rusiji SAD formalno nametnule zbog ukrajinskog sukoba.

Washington je na ovu akciju odgovorio prodajom oružja Tajvanu u vrijednosti od 330 milijuna dolara, što je oružje kojem treba dodati i ono koje ja za 1,4 milijardi dolara Donald Trump ovoj zemlji prodao ranije. Ako je Obama činio sve što je mogao kako bi smanjio napetosti s Kinom, uključujući i pitanje prodaje oružja Tajvanu, Trump se odlučio upravo za suprotno.

U svakom slučaju, James Stavridis, bivši umirovljeni vrhovni zapovjednik američke vojske i NATO pakta, rekao je da ne razmišlja o vojnom sukobu s Kinom, jer je “mnogo vjerojatnije da će se interesi Washingtona i Pekinga približiti, na primjer, oko Sjeverne Koreje i klimatskih promjena, nego da će se razilaziti i zbog činjenice da su gospodarstva dvije zemlje duboko isprepletena”.

Stavridis je u pravu kada tvrdi da je Kina najveći trgovinski partner SAD-a. Prema tom bivšem vojniku i analitičaru, Kina i Sjedinjene Države se vjerojatno neće suočiti, ali će se “žestoko” natjecati.

Kineski vojni interesi

Kina

Stoga se ne čini da su kineski ciljevi trenutno usmjereni na otvoreni oružani sukob, već na vojnu ekspanziju. Stoga će prioriteti Pekinga biti potvrditi svoju moć u Tihom oceanu, kako bi poboljšao vlastitu zaštitu, što je jamstvo da daljnju projekciju na globalnoj razini. Kina će sigurno povećati svoj utjecaj u Aziji, kako bi stekla ključnu ulogu na Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji.

Suprotno od onoga što se moglo očekivati, Donald Trump je uvelike pomogao Kini da ostvaruje ova dva važna cilja. Naime, Trumpova vanjska politika se ponekad temelji na odlukama koje je teško razumjeti i opravdati, kao što je napuštanje saveza na Pacifiku ili povlačenje trupa iz Afganistana i Sirije, što je nedavno najavio.

Dok se Kina širi, a Donald Trump donosi neobične odluke, ostaje da se vidi jesu li SAD kao dominantna sila, po prvi put u povijesti, sposobne prihvatiti ove promjene bez sukoba?

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Perica
Gost
Perica

Jedno drugom obezbeđuju svrhu postojanja, glupost bi bila napasti jedno drugoga. Znaju oni to al’ ja da vas podsetim. Imaju oni plemena na celoj kugli zemaljskoj koja će se ‘tući’ u njihovo ime…i na taj način odmeravaju snagu, vojnu i političku

Red Dog
Gost
Red Dog

„Da, ali Kina nije vise komunisticka. Komunizam je protiv prirode ljudi…“
Sta je komunizam?
Pre svega drustvena kontrola nad sredstvima za proizvodnju i time profitom.
Bas zato uspeva. Ima se, moze se.
Dok profit na zapadu ide privatnicima za razne hirove, u Kini ide drzavi za uzdizanje Kine.
„Komunizam je mrtav“.
Au contraire.
Komunizam pobeduje na svim frontovima 🙂

Lurker
Gost
Lurker

To sto je Kina uvela se zove korporativni fasizam svjetlosnim godinama daleko od komunizma.

Red Dog
Gost
Red Dog

Tako je!
Ako poricemo to dovoljno uporno ce zlo nestati 😉
Bi li mi stovani hteo dati svoju definiciju socijalizma? Mislim da je problem u tome.
Ali imajmo u vidu reci druga Marxa da materijalna baza odreduje nadgradnju…
I ispricavam se pravovernim drugovima i drugaricama posto odstupam od korektne terminologije i zovem socijalizam komunizmom, ali imajte u vidu da se obracam sirokim narodnim masama :/

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana

Ajde napokon netko tko kuži.

pingpong
Gost
pingpong

Kinezi su prilicno brbljav narod,ali, kod ozbiljnih stvari su vrlo tihi, ili, vrlo mastoviti u kreiranju krivog zakljucka kod onog tko ih slusa……

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Ufff kad procitam kako je Obama radio jedno, a Trump sada suprotno dobijem dojam kako uopce nemaju iste gazde…

shumadinac
Gost
shumadinac

Zavisi koji se poriod posmatra Zapata.

Lurker
Gost
Lurker

Sumadinac, uzeo si mi recenicu iz usta.

Zvrk
Gost
Zvrk

Kineska doktrina o vojnoj sili se kudikamo razlikuje od zapadnjačke. Zašto bi morali toliki kapital trošiti na uzdržavanje vojno-birokratskog aparata kada je ekonomski dovoljno ih podrediti sebi. A vojska…dovoljna je za njihovo dvorište i možda kod nekih prekooceanskih tjesnaca, npr. baza u Džibutiju.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Pisac ovog texta N.Babic pise da su SAD nekada cinile 50% svetskog BDP (gospodarstva) sto nije istina.Koliko ja znam bilo je to maximum 42% nakon 2 s.rata a nikada 50%.Volio bih da g. N. Babic ako ima taj dokaz ,podatak o americkom 50% da nam podastre dokaz,izvor .Svi ovde sto pisu o Kini smatram da niko od njih nije Kinu nikada u zivotu posjetio …a kada bi je posjetili i videli barem djelic sta je danas Kina…..bili bi istinski sokirani mislim pozitivno i zauvek bi promenili misljenje kao sto su neki moji poznanici pre par godina.Jos nesto treba znati i pamtiti….Kina je stara hiljadama godina ….i nikada nije bila zlotvor poput zapadnih drzava .Svijet treba biti srecan da tako jedna miroljubiva drzava danas je ekonomska sila broj 1.
To najbolje znaju one africke drzave koje su s kinezima povezani ekonomski,gde kineske kompanije ulazu u infrastrukture.

nikud nikam
Gost
nikud nikam

U ovom slučaju Kina ima ekonomsko oružje u svojim rukama. Da stave na rasprodaju samo jednu četvtinu američkih obveznica ode njihov kapitalizam u mp3. Ne bi ni Kina izašla neokrznuta iz toga ali da li bi se to moglo okarakterizirati kao agresivni čin protiv Amerike? Kompletan svjetski monetarni sustav mogu razbucati u par dana. Nisam siguran sa su obični Amerikanci na to imuniji od Kineza.

tihobl
Gost
tihobl

Obrati paznju na kineske poteze i vidjeces da ne zele slom SAD, vec da taj pad bude sto sporiji i bezbolniji. Kinezi ne zele slom svjetskog poretka, vec da ga postepeno zamjenjuju multipolarizmom.

Red Dog
Gost
Red Dog

U pravu si.
Brzi slom je haos. Sporo preuzimanje moze biti kontrolisano.
I ne zele kolonije, jer je to naporno, vec multipolarnost, da ih ne ugrozava niko.

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel

Boli briga trumpa za Siriju, ovo je problem s kojim ce se morati uhvatiti u kostac, jer Kina ugrozava americku hegemoniju.

Scenarij kojeg cemo najvjerojatnije gledati za par godina jest aktivacija Kurdskog(Kosovskog) scenarija u pokrajini Uyghur. A onda prava zabava tek moze krenuti, potencijalna destabilizacija cijele centralne Azije. Ujgurci se bore i na strani ISIL-a , a to znaci pravo zivotinjsko carstvo u dvoristu Xi Jinpinga.
Demonizacija Kine prema Ujgurima je vec krenula s vijescu koju smo citali prije par mjeseci da Kina drzi milijun Ujgura u zatvorima.

Demonizacija zatvorima je dobro poznati recept Zapada. Sjetimo se samo izvjesca “nepristranog” Amnesty Internationala o Saydnaya zatvoru u Siriji ili izvjestaja o venezuelskim zatvorima prije par godina.

Alen
Gost
Alen

Namjera Kine je da jednostavno popuni vakum/prostor koji ce ostati prazan nakon povlacenja usa … Najmnogoljudnija nacija ima sigurno velike planove , moraju tako…

tihobl
Gost
tihobl

U pravu si Alene. Ovde se diskusija vodi na nivou dizajnera igrica i angloskasonskih verzija Lazanskog.

Kina ne namjerava da parira SAD i pravi trku u oruzju kao sto je to radio SSSR. Niti joj je cilj da siri svoju ideologiju kao sto je to cilj SAD i SSSR. Sve sto rade je priprema za osiguranje trgovackih puteva nakon sto se slomi postojeci svjetski poredak i kad nestane globalni policajac. I ne misle to raditi sami vec uz pomoc Rusije.
Jos 2014. posalo se gdje ce rusi otvarati baze: Vijetnam, Sirija, Iran (a blizu iranske bice u Pakistanu kineska), tj. tri zemlje koje nisu bliske sa Kinom, ali jesu sa RF. Zatim Nikaragva blizu planiranog kineskog kanala. Pete zemlje sad ne mogu da se sjetim, pa neka me neko dopuni. Pola godine kasnije rusi su uputili snage u Siriju. Preprosle godine su su dogovorili sa Vijetnamom oko koristenja luke i baze.
Sve se radi bez zurbe u skladu sa kineskim srednjorocnim planovima. Obratite paznju na ruske izlete po zemljama treceg scijeta i vidjecete da rusi nemaju za tako necim potrebe, ali da su svi njihovi izleti na trasama svile.

Kinezi imaju svoje dugorocne planove, rusi ih podrzavaju u tome, neki to ne vide i sanjaju o ratu kojim ce se ocuvati anglosaksonska dominacija. Doduse svako ima pravo da fantazira.

Alen
Gost
Alen

Prica mi covjek ,dosao frisko iz afrike , o kineskim poduhvatima tamo.. Sve prsti od mega investicija..Amerikanci statiraju u kukuruzu…

tihobl
Gost
tihobl

Meni je prije 6 godina pricao covjek da moram revidirati svoje stavove o Africi i da nije ono sto je nekad bila, a da mi sad spadamo u donju trecinu razvijenih africkih drzava. Kad mi je ispriacao sta je sve vidio i sta se sve dole radi, onda sam to malo provjeravao i vidim da smo zestoko unazadjeni dok su zemlje na koje su svi zaboravili nastavile da se razvijaju.

Alen
Gost
Alen

I te kako revidirati, po etiopiji se vozaju autoputevima i vozovima o kojima mozemo sanjati…Upravo dovrsvaju aerodrom vrijedan pola milijarde bh maraka … Sad su vec rjesili infrastkturu i vec uporedo otvaraju velike industrijske parkove sirom zemlje… A mi smo sad zemlja safari ili kako ono ,mediteran kakav je nekad bio… hahaha..

Red Dog
Gost
Red Dog

Molimo se bogu da je tako. Da nameravaju popuniti prazninu.
Jer kad ovaj poredak bude pao, a pada, cemo se rokati klanski vekovima dok neko ne popuni prazninu.

tihobl
Gost
tihobl

Ako se odmaknes od zapadne propagande koja pise o Kini kao o opasnosti vidjeces da Kina ne zeli da bude novi svjetski policajac (cak su sa najviseg nivoa to ponavljali), da ne zeli da zamjeni SAD i bude globalni hegemon (znaju da im to nista nebi donijelo dobro na duze staze) i da ne zeli da bude novi globalni centar (vec zele umrezavanje).
Kinezi govore o multipolarizmu, o povezivanju, o pojasu i putu, o medjusobnom uvazavanju. Umovima naviklima na diktaturu iz jednog centra ovo je nepoznat koncept, pa zato vide Kinu kao buduci centar, a kinezi grade P2P. A onda se hvataju za teorije zavjere o 10 najbogatijih porodica koje upravljaju svijetom i koje su odlucile da centar svijeta prebace iz NY u Sangaj ispustajuci iz vida da je njihovo bogatstvo virtuelno (nije cak ni papirno), dok je kinesko realno. U jednom danu ispari im sa berze 7.000 milijardi, a kineske fabrike rade, prave mostove, pruge i nova naselja kao da nista nije bilo na berzama.

Alen
Gost
Alen

Red , imas na thesaker zanimljivu reportazu pepe escobara da vidis kako je popunjavanje vakuma vec u velikom zamahu..

nizzde
Gost
nizzde

Svako natjecanje u naoruzanju i ulaganje u oruzje vodi svijet prema propasti

Tigrotto
Gost
Tigrotto

@Šok, skroz off this topic, ali u vezi tvog komentara na temi o “Američke škole ukidaju domaću zadaću” mozes li navesti literaturu iz koje crpis materiju za navedene principe, cisto da se roditelji mogu detaljnije uputiti u ove prakse? Zahvaljujem!

Kihot
Gost
Kihot

“Peto, Kina je potvrdila otvaranje svoje prve vojne baze izvan svojih granica, u Džibutiju”

Ma predivno. SAD su zlo bez ijedne trunke sumnje, no PAMTITE moje riječi svi vi naivni kinezoljupci ako doživite sljedećih 25 30 godina; plakate će te kao bebe dok Kinezi postanu no1, a bogme i majčica Rusija sa kineskim nožem zabijenim u grudima!!! Kad sjaši Kurta pa uzjaše Murta, a ono u rukama umjesto biča, prava kandžija a i majčica Rusija će da završi sa kineskim nožem zabijenim u grudima.

Nadam se samo da nije kasno da europljani dožive nekakvo naglo prosvjetljenje, pa bace prašinu u oči ujku Samu i pobjegnu natrag majci u naručje, al sumnjam. A kinezi su ko one bube iz starship troopersa…

problem je što mase tu žive kao i autor u nekakvom iluzornom oblaku fikcije zvan suverenističko marksistički socijalizam tj komunizam, a ne kuže da je sve to prošlo svršeno vrijeme , da svi ti stari izmi, zajedno sa ovim cio kapitalizmom i nekontroliranim konzumerizimom moraju umrijeti jednom za svagda da bi čovječanstvo evoluiralo.

Mislim zbilja mi to ne ide u glavu, hrpa komentatora tu kao i autor, osjećajku privrženost Rusima i Rusiji, ALI ideološki stenju i svršavaju na Marxove fantazije, čovjek je bio šovinist, fašist i licemjer koji je PREZIRAO SLAVENE! eto šta ti je život.

Živjeli Vi meni svi u Novom ljetu ma kakve ideologije imali! Ustat će ponovno Slaveni na noge (još uvijek smo na koljenima), samo nam ta nada za bolje sutra preostaje!

Slava Rodu!

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Kinezi su zaljubljeni u novac.
Singapurci vele mi smo prefini I premeki u odnosu naKineze.
Nemaju finoce,a Hrvati ce dobit kulturni sok,kad kinezi krenu u
Vecem broju na jadran.

Gad bless America.

Alen
Gost
Alen

Jadran ? Grijesis ,Kinezi su ti koji ce da dozive šok… Nisu jedini 🙂 🙂 🙂

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Alen
Jbg F!F,F si u pravu.

Šok
Gost
Šok

Sad su i dalje sila broj jedan. osim što posjeduje nukearnu trijadu (koju još jedino rusi imaju) posjeduje sredstva za projekciju sile koju nitko na kugli nema. kina se koristi strategijom malih ugriza i ide tamo gdje je mekano i gdje nema velikog usa-japanskog odgovora.

sam japan je u mornarici jači od kine. kina još nije dosegla izgradnju kvalitete nosača aviona koju je japan imao u drugom ratu, kamo sreće da i rusi mogu iz defanzive flote preći u ofenzivnu. prema tome pred kinom je dug put, ona će jačati ali će jačati i njeni protivnici, najlakši način obuzdavanja kineske mornarice je jačanje japanske mornarice pa neka se njih dvije konfrontiraju i iscrpljuju.

Kupovanje Su-35 i sustava S-400 govori da kina još nije sposobna proizvesti dovoljno modernih tehničkih jedinica za kvalitativno i kvantitativno suprotstavljanje usa dominaciji pa im u ovom slučaju takva akvizicija služi za premošćivanje vremenskog raspona koji je potreban da razvije i proizvede svoje vlastite sustave što je po mojoj skromnoj procjeni još desetak godina.

Ako kina bude u mogućnosti da stavi japan i usa u nepovoljan vojni položaj onda će se i rusija naći u istoj poziciji u odnosu na kinu. po meni usa rade grešku što pritiskaju ruse i tako gube najvažnijeg saveznika u borbi protiv velike kine, ali je u ovom slučaju nadvladalo savezništvo evrope i njezin strah od jake i velike rusije koja može postavljati zahtjeve u odnosu na evropu. zbog toga je i bila navlakuša sa ukrainom da se ruse izolira od evrope to jest da se uvuku u rat u ukrajini i maksimalno iscrpe, iz istog razloga eu ne dozvoljava rusiji da se razmaše u industrijskom smislu pa samo od ruskih proizvoda uzimaju sirovine

usa mornarica je najjača vojna ustanova od drugog rata na ovamo, ona je od engleske preuzela ulogu kraljice mora i jača je od svih mornarica kombnirano, prema tome kina još ne može nikako gospodariti pacifikom koji je usa dvorište, ni kad bi nestalo usa mornarice kineska mornarica ne bi predstavljala dovoljnu snagu da zauzme njeno mjesto.

Perica
Gost
Perica

Razvojem raketne tehnologije mornarica gubi smisao! Rakete već lete brzinom od 20 maha tako da nema više potrebe spakovati ceo arsenal na brod, dva i prići nekoj državi što bliže. Današnja mornarica služi da zaplaši gologuze Libijce, Srbe, Sirijce….Kineze i Ruse ne

Mat
Gost
Mat

Perice,iskreno se nadam da je Sok procitao tvoj komentar I prosirio svoje ……znanje.

Riddick
Gost
Riddick

Ovo nipodastavanje Kineskih vojnih sposobnosti me podseca na odnos prema Japanu pred 2 sv rat kada su ih cak ismevali zbog niskog rasta i slabije gradje od nas Evropljana a ispostavilo se da su oni bili najfanaticniji neprijatelj ima cak primera da su nalazili 20 godina nakon kraja 2 sv rata Japanske vojnike na Pacifickim ostrvima gde su i dalje drzali disciplinu i vojnicki moral.

Mercury
Gost
Mercury

Sviđalo nam se ili ne, Šok je u pravu na temu mornarica. Kina ne može projecirati svoju silu dalje od obale jer nema mornaricu. Krenuli su raditi na tome, ali to nije jednostavan niti jeftin posao.

Joža
Gost
Joža

@Šok
“Kupovanje sustava S-400 govori da kina još nije sposobna proizvesti dovoljno modernih tehničkih jedinica za kvalitativno i kvantitativno suprotstavljanje usa dominaciji”?!
— Kako je kupovina najboljeg dokaz da vlastitim osrednjim ne možeš konkurirati stvarno lošem? Po svemu što smo vidjeli od npr. Patriot sustava, kineske firme koje rade zabavnu pirotehniku za svadbe i prazničke proslave raspolažu pouzdanijom raketnom tehnikom.

Ostatak posta što se mornarice tiče je solidan ako odeš vremeplovom barem pola stoljeća unatrag, jer jedino tamo tj. tada drži vodu. Usa mornarica je izuzetno slaba vojna ustanova jer su mornari na brodovima ljudi s misijom da vide svijet, dok plaća i beneficije sjedaju, čekajući istek ugovora. Navikli da se na njihove brodove ne puca, niti ih se nadlijeće neprijateljskom avijacijom. Na išta od spomenutog stvara se red pred uredom zapovjedništva, s molbama za raskid ugovora i otpust.
Sila na papiru nespremna na paradigmatsku, već desetljećima aktualnu promjenu u načinu vođenja pomorskog rata. Sila kojoj javno mnijenje ne bi podnijelo potapanje 1% te silne flote.

Lurker
Gost
Lurker

Savezi su privremeni, interes je stalan ?.

Po meni, ta prica o neprijateljstvu Rusija – SAD je vise obostrani dogovor – SADu je trebao izgovor da nastavi ulagati silne pare u vojsku kako bi zadrzao svoju poziciju (tesko je biracima objasniti zasto povecavaju budget za vojsku a SSSR je davno pokojni) a Rusima je trebao izgovor da suspendiraju demokraciju (nadam se privremeno) i slobodnu trgovinu dok ne dovedu zemlju u red nakon katastrofe zvan Jelcin.

Sad kad Kina konkurira i SADu i Rusima previdjam obostrano i iznenadno zatopljenje odnosa ?.

Galus 92
Gost
Galus 92

Dobra analiza trenutnog stanja u odnosima Kina SAD na području Pacifika s osvrtom i na druga područja njihovog nadmetanja. Mišljenja sam, da je ovo vrijeme sada krajnji rok, da Amerika učini nešto konkretno, da eliminira kinesku vojnu moć i prijetnju na Pacifiku i satjera Kinu u okvire nacionalnih granica, gdje će biti manje ili više neškodljiva, jer će u dogledno vrijeme to postati nemoguća misija, još dok je njena vojna moć reciimo to ovako, u povojima, ali brzo raste, kvalitativno i kvantitativno. Kao prvo, Amerika bi trebala dobro isplaniranom i kordiniranom munjevitom vojnom akcijom neutralizirati sve te umjetne otoke, na koje je Kina već razporedila vojne avione i sisteme protuzračne i proturaketne obrane! To se može jednostavno učiniti eliminirajući jedan po jedan umjetni otok, svojom avijacijom sa distance, jer ti otoci su stacionarni objekti i ne mogu priteći u pomoć jedan drugom iako znaju, da je susjedni otok napadnut! Istovremeno treba izvršiti udar na njihove brodove i podmornice a i na kineske snage na južnoj kineskoj obali i tako eliminirati one njihove rakete DF 21,, kojima mogu pogoditi nosače aviona na velikim udaljenostima! Ima još jedno vojno kinesko područje, koje treba uništiti čak i prije napada na otoke i flotu, a to je svemir, znači onesposobiti većinu kineskih vojnih satelita kojima Kina izviđa i s pomoću kojih navodi svoja oružja na cilj! Ovako ohromljena Kineska vojna mašinerija Americi ne bi bila više toliko opasna i ne bi je bio problem kontrolirati, bez obzira na broj tenkova aviona i žive sile, koje Kina posjeduje na kopnu, jer ne bi više mogli projiciati svoju vojnu moć na vojna područja, koja nadziru oružane snage SAD, a to je u prvom redu Pacifik i Indijski ocean. Poslije sloma kineske pomorske moći, mogle bi se u igru uključiti Japanska, indijska i flote ostalih zainteresiranih država, koje su se osjećale ugroženim od Kine! Kina posjeduje vleki broj raketa srednjeg dometa i mogla bi ugroziti američke vojne baze na otoku Guam i drugim otocima na Pacifiku i Ameri bi te baze predhodno morali zaštititi povećanim brojem proturaketnih projektila, baziranih na kopnu i na brodovima, koji nose takve rakete, kao na pr razarači tipa Arleigh Burke. Mislim, da su američki vojni krugovi i vojni planeri u punoj mjeri svjesni tog problema i kako vrijeme odmiče, taj zadatak će biti sve teže izvediv. Znači, tih zadnjih 5 minuta, u kojima Ameri mogu okrenuti vojnu situaciju na Pacifiku u svoju korist za dugo vremena, već je tu i njihovi stratezi već sigurno iscrtavaju detaljne planove, kako da ga provedu u djelo i to je neumoljiva vojna logika, koja se nameće sama po sebi i sve drugo nema nikakvog smisla, čekati, da protivnik stasa do pune snage je sulud čin, jer bi svaka akcija protiv njega imala neizvjesan ishod! Jedna zanimljivost: Poznati navjestitelj budućih događaj Nostradamus je kako kažu predvidio taj sukob Amerike i Kine na moru i nagovjestio jasnu američku vojnu pobjedu, nakon koje Kina prestaje biti pomorskom vojnom silom! (Živi bili pa vidjeli!) P.S. Što se tiče kineskog vojnog… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

Hehehe… Stvarno si car Galus – ali stvarno… :)))))

Galus 92
Gost
Galus 92

Ne znam, možda ovi Ameri koji odlučuju o tome pročitaju moj komentar i kucnu se prstom po čelu i kažu; Vidiš, ovo nije loša ideja, idemo to probati jer ko ne reskira, ne profitira! Jebi ga, hehehehe!!! Ako se to slučajno dogodi, onda znam, da je moje “bacanje kosti” bilo uspješno!!

Joža
Gost
Joža

Morao je svakako spomenuti i Hrvatsku i Srbiju, za temeljito paljenje sekcije komentara, za slučaj da umotvorine iznad ne raspale dovoljno.

Galus 92
Gost
Galus 92

Pogodio si!

Histrion
Gost
Histrion

Da, on je živi Sava Kovačević u negativu.

Riddick
Gost
Riddick

Lakše je reći nego uraditi, unistiti avijaciju mornaricu i satelite.
Nisu napali Kineze, 53_69_90 godina pa neće ni danas.
Ni Severnu Koreju ne mogu da disciplinuju Izgubili su Vijetnamski rat kakva Kina…
A ovo Nostradamus na kraju to je za print screen i na Imgur da se okači.

Galus 92
Gost
Galus 92

Hehehe, pa moramo malo da kombinujemo!!, To ti je kao nekakva strateška video igrica!

Riddick
Gost
Riddick

I u video igrama Total war fransize kampanje protiv velikog protivnika su nocna mora, i pored toga sto si visestruko pametniji od bot igraca , a ovde to nije slucaj, svi su z@jebani i niko ne popusta.

Galus 92
Gost
Galus 92

Pa eto, dobro je povremeno ubaciti i ovakve nestandardne komentare, da malo oživimo raspravu, jer ovo zimsko dosadno popodne postaje još dosadnije uz uobičajene komentare!
Svima na ovom portalu želim sretne i vesele praznike i u svakom pogledu uspješnu ovu 2019 godinu!!

Riddick
Gost
Riddick

E da Galuse , sve najlepse od Riddicka 🙂
Hvala na lepim zeljama ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Mokri snovi američkih imperijalista i njihovih kučki i plaćenih trolova Galuse92. Boli k**c Kineze šta je Nostradamus lupetao. Pitanje Galuse:šta rade ameri na Guamu i Južnom Kineskom moru? Koliko je to udaljeno od San Franciska npr.a koliko od Šangaja? Može li jednostavnije pitanje?
Vrijeme je da ih se smjesti u rezervate od Vajominga do Arizone kao što su oni druge. Kineze može zaustaviti samo nestanak života na Zemlji a savez sa Rusijom će samo ubrzati neminovno, tu neće pomoći “sile” poput Indije i Japana koje ti navodiš poput djeteta..Nemogu shvatiti šta si nadrobio u komentaru, neznam=možda se samo zezaš?? ako je to u pitanju onda =Bravo Majstore..!!

Bezuhov
Gost
Bezuhov

Stvarno, zasto ga zovu Juzno Kinesko more ? Hoce li amerikanci shvatiti ?

mirko
Gost
mirko

Na cemu si?

Galus 92
Gost
Galus 92

Na kamiličinom čaju!!

Riddick
Gost
Riddick

Ja sam na Androidu i Windows 7??

Janoš
Gost
Janoš

Svaki pravi frajer ima instalirane Windowse 10. 🙂

Riddick
Gost
Riddick

Ja sam stao na sedmici, i imam azuriranja mesecno?
A da tek vidis na sta lici hardver ??

bulog
Gost
bulog

Odi kod dva psihijatra možda ti pomognu. Ti si za treći svjetski rat i uništenje zemlje

Galus 92
Gost
Galus 92

Ha, baš bi bila neka velika šteta, kad bi bio konac svjeta!!! Ima takvih svjetova na milijarde u dubokom svemiru i jedan manje ili više, koga briga!!?

Tak
Gost
Tak

Ovo je jedini za kojeg pouzdano znamo da ima čokoladu 🙂

Belay
Gost
Belay

Sva ta strategija ti je super, dostojna Kutuzova samo ima jednu manu. Da bi takav napad uspio potrebno je bar par mjeseci razmijestanja potrebnih snaga za takvu suludu akciju mislis da se to da uciniti neprimjetno. Ameri po mojim informacijama imaju vecinu svojih NA u bazama tako da pomijeranje bar cetiri grupacije prema kineskim morskim granicama znace agresivnu namjenu i pritisnu zvono za uzbunu u Pekingu. Koliko smo imali priliku vidjeti posalju ponekad jedan dva razaraca da malo prodefiluju i otpare na brzinu ili poneki orion spijunski avion kojem kosooki opale par samara krilima svojih suhoja. Ne ide to tako dragi moj iako mi se svidja tvoja strategija ali u ovo doba nema sanse

Galus 92
Gost
Galus 92

I šta bi Kinezi napravili, kad bi opazili pokrete i skupljanje američkih nosača i ostale flote? Morali bi čučati na svojim otocima i čekati napad!! Ne mogu ti otoci nikamo pobjeći i to je njihova naj veća mana, a Amei samo rokaju avionima s nosača ko na školskom gađanju, svojim stealth raketama JASSM i NSM, a avioni lete oko tih otoka izvan dosega Kineskih PZO raketa, a drugi dio avijacije traži i uništava kineske brodove i avione, koji uspiju uzletjeti sa tih otoka! Kinezi su trebali znati prije negoli su izgradili te otoke, da su to obične mišolovke, s kojih se ne može pobjeći! Trebali su samo malo zaviriti u povijest i vidjeti, kako su prošli Japanci, koji su držali otoke na Pacifiku! Pravilo je, da pobjeđuje ona strana, koja ima premoć u zraku, a to su svakako Ameri i Kinezi sa onim svojim jedinim nosačem aviona, ne bi doplovili ni blizu , nego bi bili ekspresno potopljeni!!

Belay
Gost
Belay

Dobro brate kako ti kazes al objasni zasto onda to ne ucine?!

Galus 92
Gost
Galus 92

Učiniće oni to!! Samo što nisu počeli!!

Vladimir
Gost
Vladimir

Citaj si tvoj roman sam.

Mat
Gost
Mat

Galus,po tvom scenariju,Kinezi ce vjerovatno odgovorit glavama koje ce postaviti na……..luk I strijelu.

Milanče
Gost
Milanče

Momak oladi malo,veze ti o svemu tome nemas,otvorneo ti kazem.Kina ce u buducnosti biti novi globalni centar uz realizaciju globalista a Kina preuzima sadansju ulogu globalnih centara od Amera i Britanije.Necu ti objasnjavati,zasto je Kineski prezident prosle godine bio u posjeit Krlaljici,d aje vidi.Daj malo poslozi kockice,prati događanja a onda komentiraj.Nista ameri nemogu bilo tko drugi,ako im to globalisti nepuste..ZAPAMTI ZA SVA VREMENA,SVIM DRZAVAM U SVIJETU GLOBALISTI UPRAVLJAJU,SVE ZAVISI OD NJIHOVOG INTERESA OKO UPRAVLJANJA SVIJETA,RADI INTERESA SA ODREĐENIM CILJE.TO S E ZOVE OBJEKTIVNO ILI SUBJEKTIVNO UPRAVLJANJE.MORAS PREPOZNATI TKO JE OBJEKAT A TKO SUBJEKAT U SVEMU TOME.TOLIKO.Dnas je Kina zapretila Tajvanu ,sto milis d aje ta pretnja isla onako,sto se to predsjendiku Kine sviđa.Sve ide svojim tokom,onako kako treba,samo treba sve to prepoznati.

Tigrotto
Gost
Tigrotto

@Šok, skroz off this topic, ali u vezi tvog komentara na temi o “Američke škole ukidaju domaću zadaću” mozes li navesti literaturu iz koje crpis materiju za navedene principe, cisto da se roditelji mogu detaljnije uputiti u ove prakse? Zahvaljujem!

Šok
Gost
Šok

Tigrotto “mozes li navesti iz koje crpis materiju za navedene principe” Drago mi je da si se javio. Specijalno napisanu literaturu za takvo područje nećeš naći nema neka sveobuhvatna knjiga niti objedinjena teorija za preporučeni razvoj. probalo ih je nekoliko napisati ali nisu baš sretno završile jer je to sve jako teško sa naučnog stanovišta uhvatljivo i dokazivo. Međutim postoje knjige više za laički pristup odgoju djece koje su upitne kvalitete jer su zasnovane na trenutno popularnim principima pa pišu kampanjski da prodaju. Znanje postoji u naučnim časopisima pretežno američkim New Scientist, Scientific American, Psychology Today, oni sa vremena na vrijeme objave članke o razvoju mozga djeteta, prenatalnom i ntanom kao i studije praćenja razvoja djece do školske dobi,adolescencije, onda se na osnovu toga izdaju preporuke pa se to opet provjerava itd. Danas u nauci ima puno kvazi znanosti i studija pod uticajem politike i lobija koji jednostavno traže potvrdu svojih ciljeva pa je to dosta teže izdvojiti što valja i što je naučno dokazivo u psihologiji i odgoju djece, stoga treba biti pažljiv sa novotarijama i razgovarati sa stručnim licima koje trebaš upoznati (i po mogućnosti se sprijateljiti sa njima zbog svoje koristi). Ja imam sreću da u obitelji imam nekoliko medicinara koji pokrivaju područja od dječje psihoterapije do kliničke psihologije, tako sam pao pod njihov inducirani uticaj. sam nisam medicinar ni psiholog. Osnovna razlika je u pristupu što se oni bave dijagnozama bolesti i njihovim liječenjem. Ja sam malo okrenuo ploču i tražio sam od njih da me upute u razvojni dio emocionalnih procesa u djece, posebno motivacijski dio i njihove tehnike, tako da su mi to bile glavne teme interesa. Da stekneš nekakav uvid u psihologiju i psihologiju djeteta trebaš završiti studij, ali to tebi ne treba, treba ti onaj dio praktičnog znanja kojeg možeš primjeniti. moja prednost je što sam mogao preko njih vidjeti puno djece koja su emocionalno bila oštećena, neka su uspješno zaliječena neka nisu, tako da sam ponekad iz njihovih priča postavljao nekakve polu dijagnoze i pristupe liječenja na opću zabavu moje okoline. Ono iz čega oni studiraju i uče su interne skripte nema ih po netu i u bibliotekama, to ti je jedan zatvoreni krug ljudi sa specifičnim znanjima koji se prenosi sa mentora ( moraš imati učitelja). Sjećam se jedne knjige ruskog autora naslova “Motivacija u sportu”, koja govori o tome kako motivirati na primjer košarkaša koji je odigrao nekoliko stotina utakmica da ovu današnju odigra sa najvećom željom i snagom. Moj glavni motivator je bio jedan mađarski učitelj (nije ni psiholog ni defektolog nego pedagog) koji je rekao da ovakav školski sustav ne funkcionira i da će on to dokazati preko svojih kćeri da je u pravu, u to vrijeme je socijalizam vlado u mađarskoj. stvar je bila u tome da je on postavio za cilj da svoje kćeri (tri) dovede do titule šahovskog velemajstora što je jako teško i uspio je. njegovo ime malo guglaj i knjigu obvezatno pročitaj ima jako dobrih tehnika, o njima je national geographic bio… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Super si objasnio roditeljski ego trip koji u 99 % slucajeva prenose na svoju djecu i prave od njih dusevne bogalje 🙂

Šok
Gost
Šok

“99 % slucajeva prenose na svoju djecu i prave od njih dusevne bogalje”
nadam se da ne govoriš iz vlastitog iskustva ili iskustva iz svoje bliže okoline.

Malo ti je velik postotak, obično se kreće oko 3-5%.

Manipulacija u odnosu između dva entiteta uvijek postoji samo je pitanje dali je na štetu ili korist, jednog ili drugog.
U početku djeca rade po sistemu copy cat. ono što vidi od drugih pokušava oponašati (iz narcizma, jako rečeno). slijedi svoje dominante objekte, osim toga postoje korektivni mehanizmi ali to je duga priča.

Uglavnom bolji je bilo kakav emocionalni odnos, nego biti bez emocionalnog odnosa, ako ništa ne radiš sa djetetom neće ništa ni postići. zbog toga se educiraš kao roditelj i radiš na njegovoj dobrobiti, talenti se stvaraju, ako se poklopi još malo genetike onda je to pluskvanperfekt, dobro je imati neutralnu superviziju.

Tursunov
Gost
Tursunov

Sok svaka cast,
da kazem, vecina na ovde razmislja srcem ne glavom. Nasa posla, koja su nas skupo kostala.

Vladimir
Gost
Vladimir

Daj tvoje misljenje, ne roman.

Acrobat
Gost
Acrobat

Šok@ Odlicna analiza bez obzira na ono sto kaze Perica.

Milanče
Gost
Milanče

Mozda ste i u pravu novinair Logicno,Kina od amera i Velike Britanije po naređenju globalista preuzima ulogu globalnog igraca u svijetu.Uz Kinu,jos je tu igri Iran.Rusija ima sovju globalnu strategiju tako da s epuno nemjesa u sve te igre.Toliko o tome,za 20 godina,Kina ce biti glanvi serif na kugli zemlajskoj.

ZigAtman
Gost
ZigAtman

Kada sam vidio onaj video gdje u Kini gaze djevojcicu od 2 godine na cesti ne jedno vec par vozila, nitko ne staje nego voze preko nje, pjesaci okrecu glavu, zgadio mi se zivot i Kina i ljudi i sve, plako sam, ne sjecam se kada sam zaplakao zadnji put.

Galus 92
Gost
Galus 92

Kinezi su vrlo brutalni ljudi i ne posjeduju ono što za nas Europljanje i Amerikance predstavlja humanost ćovjekoljubnost i empatija! Oni bi u primjeru, da nam postanu gospodari, pokazali svoj pravi obraz, koji nam se ne bi ni najmanje svidio!

Red Dog
Gost
Red Dog

Problem pucanstva je da se ponasaju kao tinejdzerke. Ocekuju bezuslovnu ljubav.
Kinezi niti vole, niti mrze. Zivi/umri i pusti da zive/umiru.
Zapad te voli toliko da te ubija vaspitavajuci te da budes dobar liberal.
Oli nije rekao Stoltenberg da je SRJ bila bombardovana iz ljubavi?
I Irak. I Libija. I Sirija…

prd
Gost
prd

kinezi su najveci rasisti koji postoje trenutno na kugli zemaljskoj. mrze bjelce iz dna duse.

Red Dog
Gost
Red Dog

Moguce je da si u pravu.
I jeli cudno s obzirom na to sta su im radili belci tokom Ratova za Opijum?
Njima je to jos uvek zivo kao sto su muslimanima Krstaski Pohodi. To se ne sme ponoviti.
I u Partiji se je vodila zestoka borba izmedu linje druga Maoa da se beli davoli ne pustaju u Kinu uopste i linjie druga Denga da ih treba pustiti, uzeti im novac i razviti Kinu.
Pobedila je linija druga Denga, ali su opravdano sumnicavi prema belcima.

pingpong
Gost
pingpong

@prd …………..?!? hm, kada ti portal to dopusta onda moze imeni biti dopusteno.
nije pristojno prdnuti u drustvu.

barba tonći
Gost
barba tonći

Bogami ćinezice NE MRZE.

Fra Majstorovic
Gost
Fra Majstorovic

Možda onda kad si gledao kako izvlače onu djecu sprženu fosforom u Falluji ili Raqqi? I to dok CNN lutka nasmiješeno govori o uspješno obavljenom poslu? Meni je to bilo potresno…ono, da ti se zgadi i život, i amerika i demonkracija i sve.

Weteran
Gost
Weteran

Vojno inferiorna, Okovana i sa Svilenim gajtanom na vratu, Kina svoje mesto u svetu ima kao “Kina d.o.o.” ili kao “Kina AD”!
Ne može Second Hands vojno industrijski kompleks da bude ozbiljan igrač!?
U narednih stotinu godina je tako. Šta će biti posle, videćemo 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Stručnjaci su analizirali uspješnost predviđanja budućnosti. Pokazalo se je da je uspješnost ispod 10% u periodu od 10 godina i to za najuspješnije institute na svijetu. Koliko li je tek za nas “stručnjake” za sve i svašta? Najuspješniji su se u predviđanju budućnosti pokazali pisci znanstvene fantastike! No tko bi njih slušao? Ta oni su samo pisci i to na području fantastike!

shumadinac
Gost
shumadinac

Šta je najveća prednost jedne vojske – da se ne zna kakvo oružje ima.
Javnost zna samo za ono što se ne može sakriti (ne možeš napraviti 10 000 tenkova u tajnosti) a šta sve imaju ne možemo ni zamisliti. Što diskusiju o razlikama u snazi čini glupom.

Galus 92
Gost
Galus 92

Teško je sačuvati tu tajnu, kakvo oružje netko posjeduje u vrijeme, kad se iz svemira može gledati čak i pod zemlju i vidjeti što je u tumelima i rovovima a i pod morskom površinom do 1000 m duboko!

bulog
Gost
bulog

Pa kako ameri nisu znali što ima Gadafi. Kako su gađali svatove više puta, a ne ISIL, a sve se vidi. …

Bob Rock
Gost
Bob Rock

De Galus de lakše malo! Diši sinek! Diši!

Vladimir
Gost
Vladimir

shumadinac, Hitler nije znao da Staljin ima 15000 tenkova, on je mislio 5000. OK u to doba je to bilo lakse sakriti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik