Kina je nastavila kupovinu venecuelanske nafte i pored američkih sankcija

Venecuelanski tanker
26 komentara

Dostava nafte iz Venecuele u Kinu nastavlja se i nakon što su Sjedinjene Države prošlog avgusta stegnule vijke na izvoz venecuelanske nafte, preteći sankcijama svim kompanijama koje posluju sa vladom Nicolasa Madura, kaže Reuters u posebnom izvještaju, citirajući podatke o praćenju brodova, dokumente PDVSA, i naftne analitičare.

Prema saznanjima Reutersa, čak i nakon što su SAD pojačale sankcije pritiska na Venecuelu, sirova nafta iz latinoameričke zemlje nastavila je da se ulijeva u Kinu preko švajcarske jedinice ruskog naftnog giganta Rosneft i prijenosom sa broda na brod, Reuters je otkrio da je mjesto porijekla nafte Venecuela.

Između jula i decembra, 18 tankera je prebacilo ukupno 19,7 miliona barela rebrandovane venecuelanske sirove nafte u kineske luke, utvrdio je Reuters.

Nakon novih američkih sankcija u avgustu, Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) – jedna od najboljih kupaca sirove nafte PDVSA čak i nakon što su uvedeni početni krugovi sankcija protiv Venecuele – otkazala je planove utovara venecuelanske nafte, nakon što je Trumpova administracija napala kompanije – čak i strane – koje posluju sa PDVSA, preteći da će im oduzeti imovinu u Sjedinjenim Državama ako je imaju.

Dostava nafte iz Venecuele u Kinu nastavila se i ove godine, prema saznanjima Reutersa.

Ranije ove godine, Sjedinjene Države udarile su sankcije na Rosneft-ovu trgovinsku jedinicu sa sjedištem u Švajcarskoj, kao dio pokušaja da presjeku sve tokove prihoda Vladi Nikole Madura u Karakasu. SAD je signalizirao da je spreman da još više zategne omču oko venecuelanske vlade.

Odgovarajući na zahtjev Reutersa da komentariše izvještaj o kineskom uvozu venecuelanske nafte, Rosneft je rekao da je poslovao u skladu sa međunarodnim zakonodavstvom.

Specijalni predstavnik američkog State Departmenta za Venecuelu, Elliott Abrams, rekao je Reutersu da će Trumpova administracija preduzimati pojedinačne akcije u vezi s transferima s broda na brod i da su sankcije protiv kineskih kupaca venecuelanske sirove nafte nakon pretovara “na stolu”.

kinaNaftaSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

americki zakoni / zakoni narancastog/ nisu medjunarodni, oni zelu to tako prikazati. samo sankcije od un su obavezivajuce, ove americke su na razini engleskih gusara koji su provodili nad spanj. brodovima.

Borik
3 godine prije

Tko će to dobiti sankcije? Pa dragi vođa i doživotni predsjednik Xi Pingpong kojeg su i u ustav uvalili, a imaju 5000 godina kulture.

Zadranin
3 godine prije

Ha, kad pročitam da je “Reuters” nešto utvrdio i da je on izvor “vijesti”.. jedino što oni utvrde je jel im od gazde *ovno/tj. plaća.. bilo meko ili tvrdo.

Smijeh od “novina/vijesti”.

P***!

1991
3 godine prije

mislim da kad kine preuzme mjesto SADa da bude puno gore u svijetu nego je bilo pod SADovim terorom

Max
3 godine prije

Jedni imaju drugima treba.

xda
3 godine prije

washington uveo sankcije iranu, pa se iran poce prebacivati na proizvodnju i otvorio 500 000 novih radnih mjesta. europa po nalogu washingtona uvela sankcije na rusiju pa se rusija osamostalila o uvozu hrane pa postala i uvoznik americke sankcije na kinu ce ojacati a ameriku oslabiti. Iran Proizvodnja također značajno doprinosi zapošljavanju. Između ožujka 2018. i prosinca 2019., proizvodni sektor dodao je 472.000 radnih mjesta, što je više od 315.000 izgubljenih radnih mjesta u četvrtini nakon ponovne primjene američkih sankcija. Novo zapošljavanje pomoglo je ublažavanju udara sankcija, sprečavajući da se iranska velika kronična nezaposlenost pogorša. Ključna uloga proizvodnog sektora u potpori gospodarstvu jasna je i u podacima o rastu BDP-a. Dok se sektor nafte u 2019. do 2020. smanjio za 35%, sektor prerade samo za 1,8%. Sektor je zapravo porastao za 2,4% u posljednjem tromjesečju, između siječnja i ožujka ove godine. Tranzicija je već u tijeku u privatnom sektoru, a… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Tako se to radi! Njih treba na svim poljima odyebat.. Uostslom sad imaju u vlastitoj kuci zivi nered…nek se time pozabave..

cibo
3 godine prije

Kina je nastavila kupovinu venecuelanske nafte i pored američkih sankcija koje su po medjunarodnom zakonu ilegalne.

RAVNICA
3 godine prije

Prvo su ameri riješili Iran i opalili sankcije firmama i pojedincima u Kini koji posluju sa Iranom tako da je uvoz iranske nafte u Kinu stao, sad će isto izvesti sa Venecuelom jer Kinezi vole kupovati naftu sa velikim popustima i još je ne platiti nego robnu razmjenu napraviti (to ni Rusima nije baš drago ipak Rusi više vole DOLARE na svom računu nego robu Made in China)!

hua hua
3 godine prije

Jel vam nije bio dovoljan ljubavni par Gates & Jinping da prestanete sa tim bezumnim navijanjem?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI