Kina obećava da će učiniti „sve što je potrebno“ da zaštiti svoje kompanije koje su na crnoj listi SAD

Kina - Amerika zastavice
12 komentara

Peking je osudio stavljanje 33 njegovih preduzeća na američku ekonomsku crnu listu, poznatu kao entitetska lista, obećavajući da će braniti interese firmi i institucija na bilo koji način.

Nove američke sankcije kineskim kompanijama – od kojih za neke Trumpova administracija smatra „da djeluju protivno nacionalnoj sigurnosti“, a druge je optužila za kršenje ljudskih prava – stupile su na snagu u petak. Ograničenja, najavljena prošlog mjeseca, su predviđena da blokiraju prodaju američke robe i tehnologije preduzećima na listi.

“Sjedinjene Države su više puta koristile nacionalnu sigurnost kao razlog, zloupotrijebile mjere kao što je kontrola izvoza i koristile su nacionalne snage da onemoguće proboj kompanija drugih zemalja”, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine kada je ta mjera stupila na snagu.

Pozivajući Washington da “odmah zaustavi ove pogrešne prakse”, u izjavi se dodaje da Peking neće oklijevati da koristi “sve mjere koje su neophodne za odlučno očuvanje legitimnih prava i interesa kineskih preduzeća.”

Najnoviji ciljevi na zloglasnoj ekonomskoj crnoj listi uključuju veliku kinesku firmu za cyber-sigurnost Kihoo 360 zajedno sa drugim dobavljačima tehnologije, od kojih većina razvija vještačku inteligenciju (AI) i tehnologije prepoznavanja lica. Iako je kompanija negirala bilo kakvo zlodjelo, ranije je optužena od strane CIA za hakovanje u kinesku aviokompaniju i naftnu industriju, između ostalih meta.

Ranije u maju, SAD su pojačale pritisak na kineski tehnološki gigant Huawei. Kompanija, koju Washington smatra prijetnjom za sigurnost, već se dugo nalazi na istoj entitetskoj listi i zabranjeno je američkim firmama da posluju s njom bez posebnog odobrenja. U svom posljednjem potezu, SAD su pokušale da odsijeku firmu od globalnih isporuka poluprovodnika.

Taj potez naljutio je Peking, a kineski državni mediji kažu da se vlada može osvetiti sličnim „spiskom nepouzdanih entiteta“. Ograničenja mogu biti veliki udar na američke tehnološke gigante, poput Apple i Boeing, koji su oba imenovani među ciljevima, čime im je smanjen pristup unosnom kineskom tržištu.

Američka crna listakinaKineska preduzećaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

Amerika ne voli konkurenciju.

putnik83
3 godine prije

Koliko Amerika izvozi u Kinu,a koliko Kina u Ameriku i Europu?
U ovom ratu Kina je unaprijed osuđena na poraz!

Borik
3 godine prije

Očekujem da će Xi Pingpong pogođenim kineskim poduzećima dati veliku i jasnu moralnu podršku, ili će prodati triljun usa obveznica u jedan minut i tako uništiti dolar i usa ekonomiju.

Max
3 godine prije

Očekivan potez Kineske strane.

grad
3 godine prije

Obećanje ludom žući radovanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI