Kina objavljuje izvještaj o zloupotrebama ljudskih prava u SAD za 2020. godinu

SAD zastava

Otkako su Kinu proglasili „zloćudnim akterom“ koji predstavlja glavnu prijetnju SAD 2018. godine, SAD su pokrenule novu ideološku ofanzivu tvrdeći da Kina ima loš dosije o ljudskim pravima u Xinjangu i Hong Kongu – ofanzivu koja je dobila krila od kako je Američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru.

Kao oštar ukor američkim kritikama kineske unutrašnje politike, Peking je objavio sopstveni izvještaj u kojem se ističe stanje ljudskih prava u Sjedinjenim Državama. U dokumentu se zapaža opsežna rasna diskriminacija, kontinuirani socijalni nemiri, evidentna socijalna nejednakost i katastrofalni vladin odgovor na pandemiju COVID-19.

Naslov “Izvještaj o kršenju ljudskih prava u Sjedinjenim Državama 2020. godine”, dokument koji je u srijedu objavio Ured za informisanje Državnog savjeta započinje neslavnim posljednjim riječima George Floyda, 46-godišnjeg crnca koji je umro u maju 2020. godine dok ga je u lisicama držao policajac u Mineapolisu Derek Chauvin, pritiskajući koljeno na Floydov vrat dok je Floyd ponavljao „Ne mogu da dišem!“

Floydova smrt uzrokovala je najveći ustanak zabilježen u Sjedinjenim Državama u posljednjih pola vijeka, kada su se milioni izlivali na ulice da se izjasne protiv endemskog nasilja protiv crnaca od strane policije – a dočekani su palicama, suzavcem i gumenim mecima. Američka policija je za samo dvije nedjelje uhapsila više od 10.000 ljudi, a neki aktivisti se suočavaju sa izmišljenim optužbama zbog kojih bi decenijama mogli da se nađu u zatvoru.

„Američka vlada, umjesto da se bavi introspektivom sopstvenih strašnih podataka o ljudskim pravima, neprestano je davala neodgovorne komentare o stanju ljudskih prava u drugim zemljama, ističući svoje dvostruke standarde i licemjerje prema ljudskim pravima“, navodi se u izvještaju. „Stojeći na novom raskršću, čovječanstvo se suočava sa novim, ozbiljnim izazovima. Nadamo se da će američka strana pokazati poniznost i saosjećanje sa patnjom sopstvenog naroda, odustati od licemjerja, nasilja, diplomatije „dugačkog štapa“ i dvostrukih standarda, i sarađivati sa međunarodnom zajednicom na izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo“.

„Nesposoban“ odgovor na COVID-19 izaziva „pomor“

Izvještaj naglašava centralnu ulogu američke vlade u omogućavanju da pandemija COVID-19 raste tako široko i brzo kao što je rasla, kao i u omogućavanju da traje toliko dugo koliko postoji.

Kombinovani efekat je da su sa samo 5 % svjetske populacije SAD činile 25 % svih potvrđenih slučajeva COVID-19 i skoro 20 % smrtnih slučajeva od ove bolesti. U četvrtak su podaci koje je prikupio The New York Times otkrili da je najmanje 545.300 amerikanaca umrlo od COVIDA-19 i da je 30.5 miliona zaraženih.

Spori odgovor američke vlade i odbacivanje stava njenog centralnog rukovodstva omogućili su virusu da se rasplamsa i osigurali su da pogodi zajednice daleko jače nego što je bilo potrebno. „Da su američke vlasti preduzele naučno zasnovane mjere za suzbijanje pandemije, ovo je moglo da se izbjegne“, napominje se u izvještaju. „Ali pošto nisu, pandemija je, kako je rekao epidemiolog i bivši šef američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Villiam Foege, „pomor Sjedinjenih Država.“

Pad američke demokratije

Pored dominacije američke politike novčanim interesima, izvještaj takođe primjećuje i odgovarajući pad povjerenja javnosti među američkim stanovništvom i krajnji vrhunac podjeljenosti, nepovjerenja i malodušnosti u pobuni u američkom Kapitolu u Washingtonu 6. januara 2021. godine.

Tokom incidenta, pristalice predsjednika Donalda Trumpa okupile su se da brane njegovo odbijanje izbornih rezultata u novembru 2020. godine, a militantni elementi doveli su do juriša na nacionalno zakonodavno tijelo kada je privremeno zatvoren Kongres usred potvrđivanja rezultata izbora. Potez nije uspio i rezultati su kasnije potvrđeni, ali ne prije nego što je Kapitol pretresen i ubijeno pet osoba – četiri izgrednika i jedan policajac Kapitola.

Incident je izazvao šok širom svijeta jer je „svetionik demokratije“ postao „ono što su njegovi lideri osuđivali: nesposobnost izbjegavanja nasilja i krvavih razaranja tokom prenosa vlasti“.

„Scene nasilja u američkom Kapitolu koje smo vidjeli rezultat su laži i još više laži, podjele i prezira prema demokratiji, mržnje i poticaja – čak i sa najviših nivoa“, izvještaj citira njemačkog predsjednika Frank -Walter Steinmeiera koji je to rekao dan poslije pobune.

Etničke manjine suočavaju se sa siromaštvom, policijskim terorom

Odjeljak izvještaja o rasnoj diskriminaciji, pored niza strašnih statističkih podataka koji ilustruju sistemsku diskriminaciju i nejednakost sa kojima se suočavaju manjinske zajednice, dok su svjetski lideri iznova i iznova govorili o stanju ljudskih prava u SAD.

Primjećuje, na primjer, da je Michele Bachelet, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava čiji komentar o humanitarnim krizama u Venecueli i drugim državama često donose američke vijesti, takođe bila vrlo kritična prema stanju humanitarnih poslova u Sjedinjenim Državama. Na primjer, u maju 2020. godine, kao odgovor na ubistvo Floyda i masovne demonstracije izazvane njegovom smrću, Bachelet je osudila rasističku policijsku brutalnost, kao i nejednakost i rasnu diskriminaciju u zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u SAD. Nakon pobune u Kapitolu u januaru 2021. godine, Bachelet je rekla da je to „destruktivni uticaj održivog, namjernog iskrivljavanja činjenica i podsticanja na nasilje i mržnju političkih lidera“.

Bachelet je ponovo progovorila prošle nedjelje kada je počelo suđenje Chauvinu za Floydovu smrt, rekavši: „Da bismo zaustavili rasnu nepravdu u sprovođenju zakona, ne možemo jednostavno vidjeti vrh ledenog brijega, moramo se suočiti sa masom ispod površine. Moramo se pozabaviti naslijeđem porobljavanja, transatlantskom trgovinom porobljenih Afrikanaca i kontekstom kolonijalizma“.

Tendayi Achiume, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netrpeljivosti, takođe je osudio „egzistencijalnu prijetnju policijske brutalnosti i policijskog nasilja“ u SAD i pridružio se ostalim članovima Savjeta UN za ljudska prava u izjavi kojom se podržavaju protesti za George Floyda.

Izvještaj takođe bilježi „bezbrojne zločine protiv čovječnosti i genocide“ koje je američka vlada počinila protiv američkih domorodaca, koji su lišeni velike većine svojih predaka i „još uvijek žive kao građani drugog reda“. Primjećuje endemsko siromaštvo u rezervatima i visoku stopu raka, srčanih bolesti i drugih bolesti izazvanih „toksičnim radioaktivnim okruženjem“, što takođe uzrokuje visoke stope urođenih ošteććenja. Izvještaj kasnije primjećuje da su i domorodačke religije pogažene, posebno otvaranjem svetih zemljišnih mjesta za rudarstvo i sječu šuma.

Pored toga, izvještaj primjećuje snažan porast antiazijskog rasizma, izvještavajući da je jedna četvrtina Azijskih Amerikanaca maltretirana zbog svoje rase u posljednjih godinu dana i da su „neki američki političari namjerno zavaravali javnost“, okrivljujući Kineze zbog smrtonosne pandemije.

Pored toga, primjećuje da su prema azilantima postupali „surovo“, ističući ogromne ustanove za pritvor migranata, kao i deportaciju hiljada djece tokom pandemije.

Rastuća nejednakost

Međutim, izvještaj primjećuje da se nejednakost proširila čitavim američkim društvom, a najsiromašnijih 165 miliona Amerikanaca je bogato koliko i 50 najbogatijih Amerikanaca.

„Epidemija je pogoršala nejednakost bogatstva“, kaže se u izvještaju, napominjući da je vladin odgovor na pandemiju van kontrole prouzrokovao masovnu nezaposlenost, lišio milione ljudi zdravstvenog osiguranja i gurnuo desetine miliona Amerikanaca u glad.

Lopovska država

Na kraju, izvještaj bilježi nevaljalo ponašanje SAD u inostranstvu. Primjećuje da su se SAD udaljile od svojih obaveza prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariskom klimatskom sporazumu, vršile maltretiranje međunarodnih organizacija poput Međunarodnog krivičnog suda i Savjeta za ljudska prava UN i zadržale jednostrane sankcije protiv niza zemalja tokom pandemije. Pored toga, tadašnji američki predsjednik Donald Trump pomilovao je četvoricu plaćenika iz Blackwater prethodno osuđenih za ubijanje civila u Iraku tokom tamošnjeg američkog okupacionog rata.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stjepan

Kina uzvraća, a i ostali će sve više jer ljudska prava moraju prestati biti korporacijski usa biznis koji omogućavaju vojnoobavještajne strukture po nalogu vlasti…
Biće toga sve više kak’ od sve više naroda i vlasti “neprijateljskih” zemalja, tako i od nekih “savezničkih” …!! 😉🍀🥂

sung

ja sam uvijek najviše vjerovao kinskoj komunističkoj partiji i dragmo vođi, čak i kad pušta viruse ubojice.hvala.

hiber

Kina se prešla. Navijala je za Bidena protiv Trumpa, ne shvaćajući da se trend promjenio. Naprosto nije moguć povratak na stare odnose. Od ovih laprdanja, daleko veći je problem nejednakost. U Kini je 0,47, u USA 0,41 (sve preko 0,4 je loše). Omjer bogatstva provincija je 4:1 u Kini dok… Pročitaj više »

Max

Milo za drago.

POVEZANE VIJESTI