Kina otjerala američki razarač iz Južnog kineskog mora

USS Wayne E. Meyer

Nakon nedavne zabrane središnjih vlasti u Pekingu američkom ratnom brodu da uplovi u luku Hong Kongu, sada je kineska mornarica otjerala američki ratni brod iz Južnog kineskog mora.

U uvijek nemirnim vodama Južnog kineskog mora je jedan brod mornarice ratni Sjedinjenih Država službeno protjeran od strane kineskog ministarstva obrane. Prema izvješćima koje je objavio South China Morning Post, razarač „USS Wayne E. Meyer“ je optužen da je izvršio neovlašteni upad u vode pod kontrolom Pekinga. Kineska mornarica i zrakoplovstvo su se odmah pojavili na mjestu događaja i nakon identifikacije posade su prijavili protjerivanje američkog broda.

Od prošlog petka američki razarač plovi u području čiji suverenitet osporavaju „tri zemlje“: Kina, Vijetnam i Tajvan, ako ćemo potonji otok priznati kao suvereni teritorij.

Usprkos stalnim sporovima, Peking zna da ima zadnju riječ i to je učinio tako da je istaknuo svoju superiornost u vodama Južnog kineskog mora.

“Ignoriranjem međunarodnih zakona Sjedinjene Države već dugo prakticiraju hegemoniju plovidbe Južnim kineskim morem”, rekao je Li Huamin, glasnogovornik kineskih oružanih snaga.

To su, prema riječima dužnosnika, akcije koje vrijeđaju “kineske suverene interese” i pokazuju “potpuni nedostatak iskrenosti Sjedinjenih Država u opredjeljenju za održavanje globalnog mira, te sigurnosti i stabilnosti u regiji”.

Prije samog čina protjerivanja, Kina je prosvjedovala i Sjedinjenim Državama uputila poruku neprihvatljivosti prisustva američkog broda. Međutim, Washington se branio, apelirajući na birokratsku zbrku koja vlada u Južnom kineskom moru. Kineski zahtjev je ustvari jednostran, a suverenitet nad tim vodama predmet je spora koji također uključuje Vijetnam i Tajvan, stoga naredba koja dolazi samo iz Pekinga gubi svu svoju učinkovitost, tvrdi Washington.

“Kina, Tajvan i Vijetnam, svi zahtijevaju suverenitet nad otocima Parcel “, rekao je glasnogovornik Sedme flote, zapovjednik Reann Mommsen.

„Sve tri zemlje žele odobrenje ili da ih se unaprijed obavijesti prije nego što se strani vojni brod upusti u bezopasan prolazak kroz njihove teritorijalne vode“, rekao je glasnogovornik američke Sedme flote.

Kineski potez, odnosno jednostrano nametanje obveze, prema Amerikancima, nije u skladu s međunarodnim pravom. Ojačane tim „argumentom“, Sjedinjene Države su ignorirale zabranu Kine i nastavile plovidbu, krenuvši s otoka Parcel, ali samo do neizbježnog protjerivanja od strane kineske flote i zrakoplovstva.

Stanje u Južnom kineskom moru je vrlo osjetljivo. Kina se spori sa svojim susjedima oko suvereniteta nad brojnim otočićima, ali i nad velikim pomorskim područjem. Proteklih tjedana je Peking predložio sporazum Filipinima.

Xi Jinping je ponudio Manili priliku da sudjeluje u atraktivnom energetskom sporazumu u zamjenu za političku potporu u pomorskom sporu u kojeg je uključena Kina. No, još je uvijek teško shvatiti kako će se razvijati vrlo delikatno pitanje koje uključuje i „tajvansko pitanje“. Kineska vlada Tajvan smatra “pobunjeničkom provincijom”, dok Taipei tvrdi da je nezavisan. Iako Xi Jinping u bilo kojem trenutku može vratiti Tajvan upotrebom sile, odlučeno je da Peking to neće činiti, ali se inozemni akteri u pregovorima moraju držati po strani, baš kao američki razarač „USS Wayne E. Meyer“ koji je protjeran iz Južnog kineskog mora, iako je imao dopuštenje Tajvana za slobodnu plovidbu kroz sporni akvatorij.

Izvori:

SCMP

Kina zabranjuje američkom ratnom brodu pristanak u luku Hong Kong

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
eu kolonija
Gost
eu kolonija

situacija se rapidno poboljšava u korist višepolarnog svjetskog poretka a na štetu unipolarnog. došlo se do točke kada I druge sile mogu provoditi obojene revolucije I vojne intervencije a kada će I hoće li krenuti tim putem pred nama je

Jack
Gost
Jack

Viđet ćemo, rekoše slijepi!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

vide to vrlo dobro oni u jugoistočnoj aziji koji “uživaju” američku “zaštitu”. ova bježanija njihovog razarača je jasan znak da je od te američke “zaštite” ostalo samo ono a što je uvijek I bilo samo jedna isprazna riječ a na osnovu koje su oni, amerikanci, vršili pljačke mnogih svojih “saveznika” širom svijeta što I danas dan čine

ps. to ste dobro rekli “vidjet ćemo rekoše slijepi”. to dobro opisuje naš region. naši slijepi vizionari su nadaleko poznati u svijetu:)

Kuga
Gost
Kuga

A kada ce narandzasta revolucija u USA???Zasluzili su da i oni uzivaju demokraciju

temujin
Gost
temujin

iš iš zločesti brod….nek naliju betonom cijelo more

Lucija
Gost
Lucija

E.
Nisu imali dozvolu – Vijetnama…😊

platov
Gost
platov

znači možemo očekivat plimni val

mladen3x
Gost
mladen3x

Kina da je pametnija poslala bi poruku tom brodu,kad se udaljio nekih 100 nautičkih milja,neka se vrati,da je bila greška u komunikaciji…kada bi se vratio,opet neka ga potjeraju…pa na 50 nautičkih milja,neka se vrati…kada se vrati,opet potjerati…mislim da bi to prošlo kod glupih Amera a cijeli svijet bi se dobro nasmijao….Naravno,u tu priču bi nakraju ubacio razlog izbacivanja a on je taj da se populacija tuna upravo mrijesti u našem moru a pošto Američki saveznik Japan vrši prekomjerni izlov tune,toj ribi prijeti izumiranje i mi kao nacija koja se brine o svom ribljem fondu želi to svakako spriječiti i ostaviti tune na miru neka obave svoju građansku dužnost…s tom izjavom bi se složile mnoge udruge i organizacije a mi bi se dobro nasmijali….

Max
Gost
Max

logičan potez.

sjfvnbsenfvswernfvewrfvefrsefr
Gost
sjfvnbsenfvswernfvewrfvefrsefr

Kina će ga otjerati kad ga potopi u svom moru.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Ovo je bilo nezamislivo…a sada eto šta reći.pa ameri ako već glumite da ste najopasniji na svijetu pa što se brukate hhahhhaaahhaaha……ja sam prognozirao već odavno da se KINA neće povući se pred amerikom.ćutili su godinama radili i pripremali se i to je rezultat i nema više nazad.

U prolazu
Gost
U prolazu

U gornjem tekstu je nejasno kako su to Kinezi protjerali američki brod, jer po američkoj verziji, nikakvog protjerivanja nije bilo. Pogotovo zato jer Amerikanci ne priznaju ničiji suverenitet u spornom području.

Kile
Gost
Kile

Voze im se svakodnevno ispred nosa, ako ga i jesu potjerali to su ih vjerojatno zamolili, ništa od tih kineza

POVEZANE VIJESTI

Izbornik