Kina zabranjuje američkom ratnom brodu pristanak u luku Hong Kong

Kina zaustavila američki ratni broj da pristane u luku Hong Kong
26 komentara

Usred trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, Kina je upravo odbila zahtjev da američki ratni brod pristane u vode Hong Konga.

Kineska vlada odbila je zahtjev američkom ratnom brodu da posjeti Hong Kong, navodi South China Morning Post, citirajući glasnogovornika američkog konzulata u Hong Kongu.

“Kineska vlada nije odobrila zahtjev za pristanak luci u Hong Kongu ratnom brodu USS Wasp. Imamo dugogodišnje iskustvo s posjetima luci u Hong Kongu i očekujemo da ćemo nastaviti pristajati”, izjavio glasnogovornik američkog konzulata.

Ratni brod USS Wasp trebao bi se zaustaviti u Hong Kongu sljedećeg mjeseca, izvijestio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na američke vojne dužnosnike pod uvjetom anonimnosti.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati razlog odbijanja pristanka amaričkog ratnog broda, rekavši kako Kina odobrava pristanak u luku od slučaja do slučaja. Brod je dio skupine sa sjedištem u Sasebo, Japan, koji djeluje u indo-pacifičkoj regiji.

Zabrana dolazi u vrijeme trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država. Washington je također prošli tjedan odlučio nametnuti sankcije jednoj jedinici kineskog Ministarstva obrane i njezinom direktoru zbog kupnje suvremenog ruskog oružja.

Kao odgovor, Kina je pozvala pomorskog zapovjednika koji je posjetio Sjedinjene Države i odgodila bilateralni vojni sastanak.

Peking je također pozvao veleposlanika SAD-a u Kini Terrya Branstada i američkog vojnog atašea Davida Mensera kako bi prosvjedovala zbog nametnutih sankcija.

Peking je kazao kako SAD nisu imale pravo miješati se u obrambenu suradnju između Kine i Rusije i da su američke sankcije ozbiljno naštetile kinesko-američkim vojnim odnosima, priopćava South China Morning.

Izvor: South China Morning Post

Hong KongUSS Wasp
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Ma bravo Kinezići naši mali! Samo ih oderite ,nek si pristaju na sredini Pacifika!

tuf
5 godine prije

Preporučujem kineskoj i ruskoj mornarici pristajanje uz obale Floride i Kalifornije, pa da vidimo razinu kooperacije, dobre volje i međunarodnih odnosa koji će zračiti iz smjera SAD-a.
Mislim da bi oni militantni plaćenici iz NYT-a i Washington Posta dobili infarkte od pomisli da su strani ratni brodovi na 500km od obale.

čokolino
5 godine prije

Sve više izgleda da su se američki teroristi ovaj put nameračili na pogrešnog.
Pa i red je bio da jim neko pokaže zube. Ironija sudbine je htjela da su to baš komunisti.
Uz to je svakim glupim potezom crvenokosog pirata savez Rusija & Kina sve jači.

Dub Miroslav
5 godine prije

“Ljudi! Jel’ to moguće!” urlao bi jedan sportski komentator!

Ante
5 godine prije

Kinezi su kao Rusi, puno toga će Kinezi tolerirati od amera. Onda povuku neke mjere plašeći se odmazde iz amera.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

U sezoni kruzera našli renovirati lučku kapetaniju u Hong Kongu.
Izgleda da i oni tamo imaju nekog svog Bandića.

Spartak
5 godine prije

Sjajna vijest za cijeli svijet. Osim za hongkonške “prijateljice noći”.

Spartak
5 godine prije

Neka dođe u Split ili Rijeku. Naša Kokolinda će ih objeručke dočekati. Osobno zagrliti. S cvijećem u kosi.

DDB
5 godine prije

Ovuda neceš moći ,deeecoooo

nije bitno tko
5 godine prije

Deco, deco,………buši, buši,………..ha, ha, ha…..ha, ha, ha………

fudo
5 godine prije

Kraj početka,ili početak kraja?

Fatih
5 godine prije

NE MOZES U MOJU AVLIJU JER JA TAKO HOCU.

Istina
5 godine prije

NRK je pogođena amer., ekonomskim sankcijama, ali oprezno uzvraća zbog zadržavanja uspješne deprecijacije juana, no pitanje je koliko dugo će takva deprecijacija moći da (po)traje. U prilog tome govore ne samo odlični burzovni indeksi u SAD-u nego i EU koja nastoji ublažiti sve Trumpove pritiske na one pogođene amer. sankcijama u svijetu, što znači da novac slobodno fluktuira i da ga dovoljno ima, ali i najvažnije da ga i dalje pretežno generira Zapad. Zašto NRK protestira ako vojne sankcije prevashodno pogađaju rus. proizvodne kapacitete? Zato što dugoročno planira vojnu suradnju sa RF-om, a(li) ne i sa SAD-om, pa posljedično isključivo širi zone svoje vojne moći kroz vojno-ekonomsku suradnju sa RF-om. Usto, SAD naoružava Tajvan koji graniči sa NRK-om, pa je sasvim izvjesno da unitarni, ekonomsko-vojni udar Pekinga na, posljednjih godina sve manje, autonomni Hong Kong predstavlja pokušaj pariranja amer. mehkoj moći u Aziji. Ono što je do sada izvjesno jeste… Čitaj više »

Flip
5 godine prije

Vucaraju se po svijetu daleko od kuce i kao kamatari prezentiraju zeljezni krs. Bravo kinezi. Neki mali domoroci se raduju ovim reketarima.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Ova USA bahatost je stvarno presla sve granice. Cuj oni namecu Kineskom ministarstvu odbrane sankcije zato sto ovi kupuju Rusko oruzje. Nema tu lijeka ni pomoci na zalost. Ili ce biti na kraju po njihovom ili ih moraju Rusi i Kinezi porazit zesce i vojno i ekonomski. U svakom slucaju ovakvo stanje ne moze dugo potrajati. Za par godina ce biti sve rijeseno jer imperija se pocela trest i jedino sto im preostaje u pokusaju prezivljavanja u ulozi svjetskog hegemona je da uniste rivale koji im podrivaju plan i mislim da cemo tom vojnom napadu svjedocit u slijedece 2-3 godine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI