Legitimno kinesko uzvraćanje na američki potez: Kina uzvraća jednakim sankcijama prema američkim diplomatima

Kina sankcije Američkim diplomatama
6 komentara

Peking je uveo usporedne mjere o pitanju američkih diplomata i ostalog osoblja u američkom veleposlanstvu i konzulatima u Kini, ali i u Hong Kongu, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Diplomatska nota s najavom ograničenja ”milo za drago” nedavno je poslana Washingtonu, objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

”Te su mjere legitimni i nužni odgovor Kine na ono što smatramo da su bili pogrešni potezi SAD-a”.

Ograničenja u pogledu djelovanja “visokih diplomata i ostalog osoblja” uvedena su kao pokušaj uvjeravanja Washingtona na ukidanje ograničenja koje su SAD ranije nametnule na kineske diplomate, što je samo dodatno “poremetilo kinesko-američke odnose”, dodaje se u navodima.

Prošlog tjedna, Trumpova administracija rekla je da će kineski diplomati od sada morati dobiti odobrenje američkog State Departmenta prije posjeta američkim sveučilišnim kampusima ili prilikom organiziranja kulturnih događaja s više od 50 ljudi, koji su prisustvovali izvan terena veleposlanstva.

Objava je uslijedila nakon zatvaranja kineskog konzulata u Houstonu u srpnju. SAD je taj konzulat zatvorio zbog sumnje na špijunažu. Prije toga, kineskim je diplomatima također naloženo obavještavanje američkih vlasti o svim sastancima s državnim i lokalnim dužnosnicima, kao i o komunikaciji s obrazovnim i istraživačkim institucijama.

Washington i Peking već mjesecima razmjenjuju udarce, dok se napetosti između dviju zemalja povećavaju zbog cijelog niza pitanja.

Neka od spornih pitanja uključuju američka djelovanja protiv kineskog telekom diva Huaweija te djelovanja protiv popularne aplikacije za razmjenu videozapisa, TikTok. SAD sumnjiči Kinu da koristi Huawei i spornu aplikaciju kao sredstva špijunaže, dok u isto vrijeme Bijela kuća podržava neovisnost Tajvana.

Američke sankcijeHong Kong
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Da li samo meni ovo diplomatsko prepucavanje i uzajamno vraćanje milo za drago izgleda kako natezanje razmažene dječurlije? I to su ljudi koji vode svijet?

Dokurčilomi
3 godine prije

Molim novinara neka ispravi netočni navod. Nije “milo za drago” nego se ispravno kaže demokratski (američki) reciprocitet (reciprocity).

Kon
3 godine prije

Reciprocitet je normalan u diplomaciji. Da ga nema onda bi bilo evidentno da protjerani diplomati zaslužuju protjerivanje ili u ovom slučaju zabranu ulaska u zemlju. Kina je moćna zemlja ali i zemlja koja ovisi o izvozu industrijskih proizvoda. Najveći kupac je razvijeni zapad. Je li se baš mudro zamjerati najboljem klijentu? Vidjet ćemo ali mislim da se politika prema Kini mijenja. Korona je bila kap u punu čašu. Da li postoji alternativa Kini? Sada i u nekih 5 godina ne. Ali u nekom dužem periodu bi moglo doći do tektonskih poremećaja u odnosima s zapadom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI