WhatsApp i Facebook „pauziraju“ policijske zahtjeve za korisničke podatke u Hong Kongu, pozivajući se na ljudska prava

Hong Kong - WhatsApp - Facebook
5 komentara

Facebook i njegova WhatsApp aplikacija obustavili su obradu zakonskih zahtjeva za podatke korisnika iz Hong Konga. Oba izražavaju zabrinutost za „ljudska prava“ u novom kineskom zakonu o nacionalnoj bezbjednosti.

WhatsApp je “pauzirao” obradu recenzija “čekajući dalju procjenu uticaja Zakona o nacionalnoj bezbjednosti, uključujući formalno dubinsko preispitivanje ljudskih prava i konsultacije sa stručnjacima za ljudska prava”, izjavio je portparol kompanije u izjavi koju su citirali mediji.

Kasnije tokom dana, i matična kompanija je obustavila zahtjeve hongkonške policije.

“Vjerujemo da je sloboda izražavanja osnovno ljudsko pravo i podržavamo pravo ljudi da se izraze bez straha za svoju bezbjednost ili druge posljedice”, navodi se u saopštenju Facebooka koji obećava da će se konsultovati sa “stručnjacima za ljudska prava” o tom pitanju.

Facebook ima namjenski mrežni kanal za bezbjednosne agencije putem kojeg mogu zatražiti podatke o korisnicima za koje vjeruju da su možda prekršili zakon. Ipak, nije odmah bilo jasno da li su hongkonški zvaničnici postavljali bilo kakve istrage po novom zakonu ili ne.

Odluka Facebooka i WhatsAppa slijedi sličan potez druge šifrirane aplikacije za razmjenu poruka, Telegram, koja je rekla da neće otkriti identitet hongkonških korisnika vladi. Telegram je takođe izričito izjavio da „nikada ranije nije dijelio nikakve podatke s vlastima iz Hong Konga“.

Kina je prošle nedelje usvojila nacionalni zakon o bezbjednosti za Hong Kong. Zakonom je stvorena nova agencija za bezbjednost autonomnog grada, koja može procesuirati zločine poput secesije, subverzije i terorizma, s mogućnošću doživotnog zatvora.

U petak je hongkonška policija saopštila da je prva osoba procesuirana po novom zakonu. „23-godišnji lokalni muškarac optužen po jednoj tački za podsticanje drugih na otcjepljenje i drugoj za terorističke aktivnosti“, naveli su. Osumnjičeni je navodno uvezao motocikl u hongkonšku policiju.

Kineska autonomna oblast Hong Kong, koja se spojila sa kopnom prije 23 godine, poslije decenija britanske kolonijalne vladavine, proživljava mjesece nemira. Protesti su bili izazvani sada povučenim prijedlogom ekstradicije, koji bi omogućio da se osumnjičeni predaju centralnoj vladi. Protesti su prevazišli pitanje zakona, pretvarajući se u široke antivladine demonstracije koje su imale snažnu podršku Zapada, a posebno SAD.

Nacionalni bezbjednosni zakon, osmišljen da se bori protiv secesionističkih i terorističkih prijetnji, dodao je gorivo nemirima. Zakon su osudile SAD, Velika Britanija i druge zapadne sile, a britanski premijer Boris Johnson je to nazvao „ozbiljnim kršenjem“ sporazuma Londona sa Kinom o načinu upravljanja autonomnom teritorijom formulom „jedna država, dva sistema“. Peking, međutim, kaže da je zakon potreban za održavanje bezbjednosti u regionu i pozvao je strane sile da prestanu da se miješaju u njegove unutrašnje poslove.

Hong KongkinaWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Kako su posteni i pravedni, dok istovremeno sve poruke ,snimke razgovora te slike i vidwozapise drze na serverima zauvijek, spremni dati NSA ili kako li se sada vec zovu spijuncine…

Dokurčilomi
3 godine prije

Ljudska prava? Majčicu vam….. meni ste 27 računa na facebooku ugasili jer nisam htio upisati telefonski broj.

Tim
3 godine prije

Sva sloboda Honke kongeu.

Zadranin
3 godine prije

“Nacionalni bezbjednosni zakon, osmišljen da se bori protiv secesionističkih i terorističkih prijetnji, dodao je gorivo nemirima. Zakon su osudile SAD, Velika Britanija i druge zapadne sile, ..”

A zamisli licemjerja, oni kao nemaju takve zakone.

Koji *urac je ono Patriot Act?! Hmm..

Licemjerna đubrad.

P***!

Gogi
3 godine prije

al zato bez problema daju podatke u drugim zemljama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI