Hong Kong uvodi posebnu ”liniju cinkera” koji će kreirati izvješća o prekršiteljima Zakona o nacionalnoj sigurnosti

Hong Kong u magli
14 komentara

Vlasti Hong Konga pozivaju stanovnike grada na anonimno cinkanje svojih sugrađana putem nove vruće telefonske linije za nacionalnu sigurnost, koje se boje mnoge grupe, koje se zalažu za neovisnost i za poštivanje ljudskih prava, da bi mogla samo dodatno podijeliti narod i taj predio.

“Kako bi olakšala pružanje informacija ili izvještavanja povezanih s nacionalnom sigurnošću, Nacionalna služba sigurnosti hongkonških policijskih snaga danas je službeno pokrenula ‘SOS telefon za izvještavanje’, objavile su hongkonške policijske snage (HKPF) u prevedenim vijestima koje su puštene u četvrtak.

Vlasti su naglasile da bi građani Hong-Konga trebali koristiti otvorenu telefonsku liniju samo za izdavanje izvještaja koji nisu hitni, a koji se odnose na pitanja nacionalne sigurnosti.

Telefonska linija za izvještavanje NSSA prihvaća tekstove, slike, audio i video zapise, navodi se u najavi. Nadalje, osobni podaci pozivatelja bit će zaštićeni i obrađeni u skladu s Uredbom o privatnosti (Hong Kong) o osobnim podacima.

“Telefonska vruća linija ne odgovara na pozive niti na poruke. Osim toga, vruća linija ne koristi se za opće izvještavanje, a ako nešto želite prijaviti, u tu svrhu nazovite obližnju policijsku postaju ili broj 999“, naglašava se u priopćenju.

Informacije prikupljene putem ”cinkerske” linije koristit će agenti u Odjelu za nacionalnu sigurnost HKPF-a.

Telefonsku liniju možete dobiti putem SMS-a, WeChata ili LINE-a.

Izvor iz hongkonške vlade rekao je za South China Morning Post da je NSSA-ova vruća linija prvi put predložena u srpnju kao izvršni alat hongkonškog Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji provodi Peking.

Zakon, usvojen 30. lipnja, uslijedio je kao neviđeno pooštravanje aktivne kontrole Pekinga nad gradom. Zakon propisuje da djela “secesije”, “subverzije”, “terorizma” i “dogovora sa stranim snagama” mogu biti potencijalno kažnjena doživotnim zatvorom.

Amnesty International klasificirao je Zakon o nacionalnoj sigurnosti kao “opasno nejasan i širok za tumačenje,” jer se “prema njegovim odredbama gotovo sve može smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i taj se zakon može primijeniti na bilo koju osobu na planeti.”

Maya Wang, viša kineska istraživačica iz Human Rights Watcha, osudila je NSSA-inu vruću liniju za izvještavanje na društvenim mrežama, tvrdeći da sustav “replicira model oslanjanja kineske Komunističke partije na obavještavanje doušnika.”

Zakonodavac Demokratske stranke Hong Konga, James To također je izrazio zabrinutost zbog linije cinkaroša, tvrdeći na hongkonškoj javnoj radio-televiziji RTHK da je sustav nepotreban i da će vjerojatno “dovesti do daljnjeg razdvajanja društva te da će ozbiljno narušiti povjerenje između obitelji, učenika i nastavnika, kao i među prijateljima.”

“Bit će to ozbiljan udarac na slobodu u Hong Kongu i dovest će do narušavanja povjerenja među ljudima. Veći dio izvještaja bit će povezan s političkim mišljenjima pojedinaca”, ustvrdio je prije objave HKPF-a.

Hong Kongkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istražuj
3 godine prije

“…Vlasti Hong Konga pozivaju stanovnike grada na anonimno cinkanje svojih sugrađana putem nove vruće telefonske linije za nacionalnu sigurnost, koje se boje mnoge grupe, koje se zalažu za neovisnost i za poštivanje ljudskih prava, da bi mogla samo dodatno podijeliti narod i taj predio…” Evo, ja ovo naravno vidim kao nevjerovatni zlocin protiv covjecnosti. I nista drugo. Sa druge strane, jucer mi kolega Shumadinac objasnjava njegovo vidjenje stvari ovako: “…Na Istoku će se razvijati običnom čoveku prihvatljiv sistem koji je više okrenut društvu nego sadašnji individualizam ali će i lična prava biti velika – sve do sukoba interesa sa društvenim …Za dalje možeš i sam da zaključiš…. …” Ja sam naravno postvio pitaanje/repliku na ovu njegovu trvdnju – jer mi nikako nije jasno sta podrazumijeva pod “Istok”? Pa i Hong Kong je dio Kine – koja je poprlicno veliki Istok? Da se ne ponavljam, Shumadinac – na ovoj temi imas… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Uno
3 godine prije

OT…
“Кина је данас пустила у орбиту „први тестни сателит 6Г“ лансирањем ракетног носача „Лонг марч 6“, наводи се у поруци Универзитета за електронску науку и технологију. Експериментални 6Г сателит ће „верификовати терахерц комуникациону технологију у свемиру, што је пробој у свемирској комуникацији“, пише „Глобал тајмс“.”
Извор: rs.sputniknews.com

pozitivan pesimista
3 godine prije

dusu dalo za stare obracune?

nekoime
3 godine prije

Već su zaposlili Manolića kao savjetnika.

Puž
3 godine prije

Kaj je tu nekaj čudno? Hong Kong je sad Kineski i svi anglo-saksonizirani kinezi sad moraju postati poslušni ili RAUS! Drukanjem do Raja a? Zvuči vam poznato a? Ma komunjarsku im majku pregazio kamion sa 128 guma…

užio
3 godine prije

Tako nesto oduvijek postoji u Svicarskoj.
To je Svicarcima u krvi.

glen
3 godine prije

Hongkonžanin ce ici tamo gdje ima za njega vise oportuniti.
To je Hong Kong.


Max
3 godine prije

Tzv “cinkeri su uvijek oružje vlasti protiv naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI