Kina poručuje SAD-u da se posveti tržišnoj ekonomiji

SAD-KINA
8 komentara

Kineski premijer Li Qiang ugostio je u nedjelju u Pekingu američko ministarstvo finansija Janet Yellen. Nakon razgovora, oba najviših zvaničnika izjavili su da se odnosi između dva naroda “stabilizuju”, ali da su brojna pitanja ostala neriješena.

Yellenina posjeta je prvi susret visokog profila između SAD-a i Kine otkako je američki predsjednik Joe Biden ugostio svog kineskog kolegu u Kaliforniji prošlog novembra. Iako su obje strane sada izrazile rezervisani optimizam u pogledu poboljšanja odnosa, čini se da tokom Yellenine posjete nije postignut nikakav konkretan pomak.

“Iako imamo još toga za uraditi, vjerujem da smo tokom protekle godine naš bilateralni odnos stavili na stabilnije temelje”, rekla je ona tokom razgovora. Na vrhu dnevnog reda sekretara bile su kineske trgovinske prakse koje su navodno dovele američke radnike i kompanije u nepravedan položaj.

Peking očigledno smatra i američku trgovinsku praksu nepravednom, s obzirom na to da je Li pozvao SAD da se pridržavaju “osnovnih normi” tržišne ekonomije.

„Nada se da će se Sjedinjene Države pridržavati osnovnih normi tržišne ekonomije, uključujući poštenu konkurenciju i otvorenu saradnju, suzdržati se od pretvaranja ekonomskih i trgovinskih pitanja u politička ili sigurnosna pitanja, i gledati na pitanje proizvodnih kapaciteta objektivno i dijalektički s tržišta. -orijentisana i globalna perspektiva”, rekla je premijerka Yellen tokom sastanka, a citira kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Istovremeno, visoki zvaničnik je rekao da bilateralni odnosi “počinje da se stabilizuju pod strateškim vođstvom dva šefa država”, uz nadu da će Peking na kraju postati “partneri, a ne protivnici, uz međusobno poštovanje, miran suživot i win-win saradnja.”

Američki napori da poprave odnose s Kinom pod Bidenovom administracijom su prošli prilično kamenit put, s odnosima između dvije sile i dalje zategnutim u više područja, od trgovine do tenzija oko Tajvana i Južnog kineskog mora, kao i različitih stavova o sukob između Ukrajine i Rusije. Moskva aktivno gradi svoje veze s Pekingom, postajući njegov najveći dobavljač nafte.

Američko-kineski pregovori stavljeni su na led krajem 2022. godine nakon posjete Tajvanu tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Zloglasni let navodnog kineskog špijunskog balona preko SAD-a početkom 2023. privremeno je dodatno usporio proces približavanja.

Janet YellenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
21 dana prije

Yelen očekuje pomoć američkim radnicima od strane bratske Komunistička Partije Kine.

vanja
21 dana prije

Sami su odredili pravila igre i sad kad ih prvi put neko tuče,kukaju i žale se na pravila po kojima su oni muzli vekovima cili svit.

Ico
21 dana prije

EUropska komisija, EUropski parlament zaudaraju protuEuropskim smradom.

Max
21 dana prije

Mudra packa.

xyz
21 dana prije

Odjedanput američka pravila za američke političare i turbokapitaliste nisu više dobra, jer Kinezi njima bolje barataju i preuzimaju svetske trgove.
Americi ostaje još samo terorizam i gusarjenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI