Kinezi progresivno kupuju udjele i postali su najveći dioničari Deutsche Banke

Deutsche Bank u većinskom vlasništvu kineskog kapitala
7 komentara

Kineski konglomerat HNA Grupa je svoj udio u njemačkoj Deutsche Banci povećao na 9,92%, čime je postao najveći vanjski dioničar u najveće europske investicijske banke.

Prema izvješću, Kinezi su u Deutsche Bank ušli naglim ulaskom kapitala kada je u veljači HNA Grupa stekla 3% udjela banke, a već je u ožujku povećala svoj udio na 4,76%. U travnju je udio porastao za više od dva puta i dosegao 9,92%, što pokazuje progresivnu kupnju dionica njemačke banke od strane kineskih financijera. Drugi najveći dioničar Deutsche Banke je tvrtka Blackrock, koja drži 5,88% dionica.

Kineski konglomerat HNA Grupa sa sjedištem u Haikou na Otoku Hainan je osnovan 2000. godine od strane poduzetnika Chen Fenga. Prvi veliki posao kompanije je bila kupnja zrakoplovne kineske kompanije Hainan Airlines, najveće privatne i četvrte po veličini komercijalne zrakoplovne flote u zemlji. Potom se HNA Grupa počela širiti u sektorima kao što su nekretnine, financijske usluge, turizam, logistika i industrije. Prošle godine je HNA Grupa kupila razne imovine u vrijednosti 30 milijardi dolara, a do 2020. godine planira ući među 100 najvećih tvrtki u svijetu.

Deutsche BankeHNA Grupavlasnik
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan1
6 godine prije

Multipolarni svijet na djelu.

Alen
6 godine prije

To moze biti i kapital dojce banke vracen preko ove kineske firme nazad radi prelivanja iz supljeg u prazno i drzanja vode dok majstori ne odu.. Ionako se raspadaju..

Nista bitno

nekoime
6 godine prije

Jedva čekam Merkel po 12 kuna.

Alerik
6 godine prije

Jesu li se Kinezi baš usrećili s ovom kupnjom pokazat će vrijeme. Za Deutsche bank kažu da je najopasnija banka na svijetu po svjetski financijski sustav. Prošlu godinu je završila s gubitkom od 1,4 milijarde dolara. Skoro da nema većeg mafijaškog posla u zadnjih nekoliko godina u kojem nije sudjelovala Deutsche bank. U pranju 10 milijardi dolara ruskih klijenata 2011, u prodaji toksičnih financijskih izvedenica 2008, u aferi namještanja međubankovne stope Libor 2012,pomaganje američkim državljanima u poreznoj utaji skrivanjem novca u Švicarsku iz 2008, manipulacija južnokorejske burze iz 2010. Radi toga je platila kazni preko 10 milijarda dolara.
Pokazuje se kako Kinezi nemaju kamo s hrpetinama naslaganih dolara pa im onda i Deutsche bank dođe kao dobra prilika.

Jupiter
6 godine prije

Novac nepita za ideologiju , samo ga interesuje interes.
Isto to rade u Americi

Jing-sung
6 godine prije

@ Alerik – Dobro si napisao, u ovoj investiciji moze lako biti mnogo suza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI