Kod nekih američkih dužnosnika posjet Trumpa Rijadu izazvao “mučninu”

Trump u Saudijskoj Arabiji
10 komentara

Akcije Donalda Trumpa kao predsjednika izazivaju zbunjenost, ne samo u redovima američke Republikanske stranke, nego i među njegovim najbližim suradnicima. Na primjer, njegov dugogodišnji prijatelj i bivši savjetnik u predizbornoj kampanji Roger Stone je sastanak Trumpa s vladajućom saudijskom obitelji nazvao “odvratnim”.

“Mogu iskreno reći da mi se od svega povraćalo. Umjesto sastanka sa Saudijcima, Donald Trump je trebao tražiti odštetu za napade 11. rujna 2001. godine, koje su oni financirali”, napisao je na Twitteru politički strateg Roger Stone.

Stone je post na Twitteru označio “hashtagom” #JaredsIdea, aludirajući na činjenicu da je prvi posjet u Saudijsku Arabiju predsjedniku predložio njegov zet Jared Kushner, kojeg su mediji i lobisti  u Washingtonu nazivali “tajnikom za sva pitanja”.

Glavno postignuće Trumpa u Saudijskoj Arabiji je ugovor za nabavu oružja vrijednosti 110 milijardi dolara i druga ulaganja, koja bi, prema državnom tajniku Rexu Tillersonu, mogla u budućnosti narasti na 350 milijardi dolara.

Trump je u Saudijskoj Arabiji dočekan istinski kraljevskim prijemom. U zračnoj luci je predsjednički zrakoplov osobno dočekao 81-godišnji kralj Salman Abdul-Aziz al-Saud. Kasnije je saudijski vladar Trumpu dao najviše priznanje monarhije, nagradu koja je dobila ime po osnivaču vladajuće dinastije kralju Abdul Azizu.

U međuvremenu, unatoč činjenici da se posjet Saudijskoj Arabiji podudarao s predsjedničkih izbora u Iranu 19. svibnja, Trumpova administracija još nije poduzela nikakve pokušaje da se revidirati nuklearni dogovor s Teheranom, što uzrokuje nezadovoljstvo među republikanskom većinom u Kongresu, a da ne govorimo u Rijadu i Izraelu.

Posebno je zanimljivo da je Trumpa na put pratio njegov viši savjetnik, Stephen Miller, koji je sudjelovao na sastanku američkog predsjednika sa Saudijcima i drugim muslimanskim vođama 50 zemalja, koji su stigli u Rijad na “Arapsko-islamski forum”.

Predstavljajući, zajedno sa Steveom Bannonom takozvano “Bannonovo krilo” u Bijeloj kući, Stephen Miller je arhitekt kontroverznog dekreta za suspenziju ulaska u SAD građanima šest islamskih zemalja – Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana.

Stephen Miller je dobro poznat po svojim izjavama, kao kada je rekao da su “islamski teroristi proglasili sveti rat Sjedinjenim Državama”.

“Oni su izrekli smrtnu kaznu za sve muškarce, žene i djecu koji žive u ovoj zemlji. Oni aktivno, uz pomoć radikalnih muslimanskih despota, traže oružje koje bi im omogućilo da pobiju stotine tisuća Amerikanaca u jednom napadu”, u jednoj od svojih kolumni je napisao Stephen Miller.

Novinarka Sarah Wildman je napisala da je Trumpov veliki govor o islamu u Saudijskoj Arabiji bio je neuobičajeno neofenzivan i neozbiljan, posebice kada je predsjednik govorio o  bitci “između dobra i zla” u kojem je okupljene vođe na “Arapsko-islamskom forumu” svrstao na stranu “dobra”.

reakcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
6 godine prije

Trump je praktičar, vojna industrija USA pružiće mu zaštitu za ovaj unosan posao od 110milijardi dolara.

HEKPCT
6 godine prije

Saudijska Arabija plaća najskuplji reket na svijetu.

Carlo
6 godine prije

da

Branko
6 godine prije

Trump je smeće. Sve sto je obećao u predizbornoj kampanji slagao je. Prvo je obećao da će čim stigne u Bijelu kuću objaviti izvjestaj o 11/9 i ucescu Saudijaca u tom napadu. Pa je obećao da će uvesti carine za uvoz robe iz Kine, a zapravo članovi njegove obitelji proizvode robu u Kini koristeći jeftinu radnu snagu. Kritizirao je napade na Libiju i Irak obećavajući povlačenje usa vojske iz raznih zona. Ne samo da se vojska nalazi u Jemenu,Iraku,Siriji, Afganistanu i dr on prodaje novo oružje Saudijacima koje Saudijci sigurno nisu kupili da im stoji u magazinima, već će ga koristit za sirenje terorizma i ubijanje jadne djece u Jemenu.

jerlo
6 godine prije

Jel tko zna koje muslimanske zemlje su bile na okupu?
Jel bila Bosna, jel bila Turska?

gostgost
6 godine prije

ova slika mi izgleda kao neki sotonisticki ritual sto oni to rade stom kuglom i polaganjem ruku na nju ”

Georgij Žukov
6 godine prije

Super slika , cekaju odgovor iz svijetlece kugle koja zna sve odgovore a pitanje je glasilo, sto je slijedeci Putinov korak u Siriji ?:)

Zvrk
6 godine prije

dakle, prvi posjeti od strane njegove malenkosti su središta triju abrahamskih religija. nije baš slučajnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI