Kolebanje dr. Faucija pokreće sve veće sumnje u GOP kampu

Fauci
4 komentara

Dr Anthony Fauci, direktor Američkog nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, našao se pod žestokom kritikom republikanskih kreatora politike zbog očiglednog kolebanja oko maski, socijalnog udaljavanja, asimptomatskog širenja, i praga imuniteta stada.

Odgovarajući na sve veće kritike republikanskih poslanika, dr Fauci, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, ranije ove nedjelje osudio je “bolno smiješne” napade svojih protivnika. Prema Fauciju, napadi na njega bili su, “iskreno, napadi na nauku”.

Kontroverzni HIV / AIDS naučni pristup dr. Faucija

„Anthoni Fauci snosi veliku krivicu za izuzetno skup i visoko politizovan način na koji strah od pandemije predugo zaključava veći dio svijeta“, smatra analitičar sa Wall Streeta i istraživački novinar Charles Ortel. „Međutim, bivši predsjednik Trump je omogućio Fauciju i drugima uticaj koji nisu zaslužili na osnovu veoma lošeg upravljanja krizom HIV / AIDS, između ostalih“.

Prije nekoliko decenija, Fauci je prekoren zbog očigledno nedosljednog HIV/ AIDS rukovanja.

U maju 1983. Fauci, tada ljekar u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), napisao je članak za Journal of American Medical Association (JAMA), sugerišući da bi se bolest imunodeficijencije mogla širiti rutinskim bliskim kontaktom, kao recimo u porodičnom domaćinstvu.

„Štampa, primjetivši Faucijev članak, odmah je alarmirala. „Kontakti iz domaćinstva mogu prenijeti AIDS “, stoji u jednom nacionalnom sindikalnom izvještaju na UPI od 5. maja 1983. Associated Press je sutradan upitao: „Da li se AIDS širi rutinskim kontaktom?”, i citirao Faucija kao vodeći autoritet. The New York Times je podigao buku oko prenosa između članova porodice pozivajući se na Faucijev komentar kao na glavni autoritet“, podsjetio je Phillip V. Magness, stariji istraživač na Američkom institutu za ekonomska istraživanja u op–ed iz februara 2021.

Međutim, manje od dva mjeseca nakon što je rasplamsao ludilo nacionalnih medija svojom špekulativnom teorijom, Fauci je rekao za Baltimore Sun da je “apsolutno besmisleno sugerisati da se AIDS može prenijeti normalnim socijalnim kontaktom”, primjetio je naučnik, kritikujući zdravstvenog službenika zbog očiglednog kolebanja.

Fauci se takođe našao usred skandala oko polemike oko AZT. FDA je 1987. godine odobrila AZT, lijek protiv raka, za liječenje simptoma AIDS, iako je lijek često uzrokovao ozbiljne neželjene efekte kao što su hronične glavobolje i mučnina, kao i iscrpljujući mišićni umor. Nakon godina preporučivanja AZT kao lijeka prve linije protiv HIV, Fauci – koji je na mjesto direktora NIAID stupio 1984. – rekao je za The New York Times 1995. godine svoju odluku da preispita ulogu AZT. U to doba, direktor NIAID već je bio na meti AIDS koalicije za oslobađanje moći zbog zanemarivanja i neaktivnosti i bio je žestoko kritikovan od strane oboljelih od HIV / AIDS, koji su insistirali da je AZT apsolutno bezvrijedan protiv smrtonosne bolesti.

„Znamo da su se mnogi lijekovi i pristupi liječenju, koje su Fauci i njegove kolege rano odobrili ili primijenili, pokazali kao đavolski pogubni za brojne žrtve“, kaže Ortel.

Prema njegovim riječima, liječenje HIV/ AIDS, uključujući i onu u zemljama trećeg svijeta, dugo je bilo zarobljeno u kontroverzi. Analitičar sumnja da su „milijarde američkih dolara pomoći uzalud potrošene (i / ili preusmjerene) zbog odluke da se generički, jeftini lijekovi koriste za zaustavljanje prelaska na AIDS kod HIV pozitivnih pacijenata“.

„Za stotine milijardi dolara potrošenih, u teoriji, na poboljšanje zdravstvene zaštite u ekonomski nepovoljnim zemljama, svijet ostaje raslojen“, kaže analitičar. „Farmaceutska i zdravstvena preduzeća zgrću novac u bogatim državama gdje su cijene mnogo više, a ‘regulatori’ i stvaraoci uticaja imaju prevelik uticaj na ključne odluke koje pokreću tržišta kapitala, kao i glasačke listiće tokom izbora“.

Kolebanja dr Faucija tokom pandemije COVID

Kada je riječ o pandemiji COVID, čini se da Faucijevo ponašanje nije ništa manje kontradiktorno, pretpostavljaju konzervativni posmatrači, pozivajući se na javne izjave i mejlove glavnog medicinskog stratega Bijele kuće koje su Buzz Feed i The Washington Post dobili putem FOIA i objavili početkom ovog mjeseca.

„Masovno je mijenjao mišljenje i kolebao se oko svega“, insistira Phil Kerpen, predsjednik konzervativne grupe American Commitment, kako ga citira Washington Examiner. “Ovo mi je uvijek bilo najnevjerovatnije u vezi sa Faucijem. Tip je bukvalno bio na svakoj strani svakog značajnog pitanja”.

Navodno istraživanje „pojačavanja funkcije“ vezano za grant NIH iz 2014. nedavno su u fokus stavili vodeći republikanci – član Ranga za nadzor Doma James Comer (R-Ky.) I predstavnik Jim Jordan (R-Ohio). 9. juna poslali su pismo zdravstvenom stručnjaku pozivajući se na „očigledno odstupanje“ u njegovom kongresnom svjedočenju o donaciji laboratoriji Wuhan.

Fauci je 2012. godine naveo „obrnutu genetiku“ kao dio istraživanja „pojačavanja funkcije“ – medicinskog istraživanja koje mijenja virus tako da povećava njegovu patogenezu, prenosivost ili domet domaćina.

„Obrnuta genetika“, kao i „testovi vezivanja pseudovirusa i receptora, i eksperimenti sa virusnom infekcijom na čitavom nizu ćelijskih kultura različitih vrsta i humanizovanih miševa“ posebno su navedeni u opisu donacije NIH za koronaviruse slijepih miševa iz 2014. godine dodijeljene Institutu za virusologiju Wuhan preko neprofitne Eco Health Alliance.

Međutim, istovremeno, glavni medicinski strateg Bijele kuće žestoko je porekao da je istraživanje NIH 2014. uključivalo bilo kakve aktivnosti „pojačavanja funkcije“ tokom njegovih svjedočenja u Kongresu u maju.

„Čini se da je ovo u suprotnosti sa vašom izjavom iz 2012. godine u vezi sa istraživanjem pojačavanja funkcije i WIV“, napisali su poslanici Fauciju, tražeći od njega da potvrdi autentičnost video zapisa iz 2012. godine i opisa bespovratnih sredstava iz 2014. godine.

Sumnje rastu zbog izbora NIH i EcoHealth

U međuvremenu, konzervativni medij The National Pulse otkrio je video iz 2016. godine na kojem je osnivač Eco Health Alliance Peter Daszak, koji je navodno u suprotnosti sa Faucijevim najnovijim kongresnim svjedočenjem. Tokom foruma na njujorškoj Medicinskoj akademiji, Daszak se pojavio da opiše istraživanje “pojačavanja funkcije”, navodi agencija.

„Onda dobijete sekvencu virusa i ona izgleda kao rođak poznatog gadnog patogena, baš kao što smo to učinili sa SARS“, rekao je Daszak na konferenciji. “Pronašli smo druge koronaviruse kod slijepih miševa, čitav niz njih, neki od njih su izgledali vrlo slično SARS. Tako smo sekvencirali klas protein: protein koji se vezuje za ćelije. Onda smo… Pa, nisam ja to radio, ali moje kolege u Kini su uradile posao. Stvarate pseudočestice, ubacujete klas proteine od tih virusa, vidite da li se vezuju za ljudske ćelije. Na svakom koraku ovog približavanja ovom virusu zaista bi mogao postati patogen za ljude… Na kraju imate mali broj virusa koji zaista izgledaju kao ubice“.

Iako je nejasno da li je Daszakov opis bio posebno povezan sa bespovratnom pomoći iz 2014. godine, dodao je vatru na tekuću polemiku jer konzervativni posmatrači postaju sumnjičavi oko aktivnosti Eco Healtha, kao i odluci NIH da odabere neprofitnu organizaciju i preko nje usmjeri novac američkih poreskih obveznika.

„Savez Eco Health -„ organizacija oslobođena poreza “preko koje se kanalizovao vladin novac – osnovana je radi zaštite divljih vrsta kojima prijeti izumiranje, a sigurno nije legitimno ovlaštena za manipulisanje prirodnim virusima kako bi ih učinila opasnijim za ljude ili druga živa bića“, ističe Charles Ortel, specijalizovan za pitanja u vezi sa dobrotvornim prevarama.

Analitičar sa Wall Streeta primjećuje da javni zapisi za udruženje Eco Health Alliance (pronađeni u NIS AG Charity Bureau i drugim vladinim veb lokacijama) sadrže „brojne nedostatke i nepravilnosti zbog kojih bi FBI, Ministarstvo pravde i IRS trebalo da pokrenu ozbiljne istrage da li je entitet zakonito organizovan ili rukovođen“.

„Pored toga, generalni inspektori u brojnim saveznim odjeljenjima trebalo bi da provjere kako je više od 100 miliona dolara sredstava poreskih obveznika godinama slato kroz tako sumnjivu „dobrotvornu organizaciju“, sugeriše Ortel. „Zatim je tu pitanje akreditiva Petera Daszaka – zoolog možda dobro vodi rezervat za divlje životinje, ali da li je uopšte kvalifikovan da vodi međunarodnu neprofitnu organizaciju iz New Yorka, koja se bavi tolikim aktivnostima koje izgleda daleko premašuju legitimni djelokrug ove „dobrotvorne organizacije“?

Bidenovi instinkti su „pogrešni“

Iako toliko pitanja ostaje bez odgovora, čini se da Bidenova administracija nije voljna da istraži ponašanje Anthonyja Faucija ili Eco Health, navodi analitičar. Kao odgovor na pozive GOP poslanika za otpuštanje direktora NIAID, Joe Biden naglasio je da je “veoma siguran u dr Faucija”, dok je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki jasno stavila do znanja da otkaz zdravstvenom stručnjaku nije na stolu.

„Odgovor na COVID-19 zaslužuje robusnu, kritičku studiju objektivnih, povjerljivih timova“, smatra Ortel. “Predsjednik Trump je zamalo donio potrebne reforme, ali je propustio velike šanse. Nasuprot tome, Bidenova administracija svakodnevno pokazuje veliki nedostatak osnovne kompetencije i sve pogrešne instinkte. Za preostalo vrijeme njegovog mandata, nećete biti razočarani ako očekujete najgore moguće odgovore politike na ključne prijetnje, medicinske i druge, žalosno je reći“.

AIDSAnthony FauciCOVID-19hiv
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jubei
2 godine prije

Monstrumi su odlucili da bumo maske nosili zauvijek. Savjetnici vlade V. Britanije
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/covid-masks-continue-sage-scientist-b1863955.html , 2021-06

Do kraja zivota imatai10-25 % manje kisika u tijelu(ovisno o tipu maske) , gotovi smo …
Mi ostali bumo morali oformiti negdje svoju drzavu , jer ovo je totalna objava rata.

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Rekao je da se AIDS može širiti zrakom, na osnovu više zaraženih majki i njihovih manje od godinu starih beba. U to vrijeme su drugi naučnici govorili da to nije moguće i da se širi krvlju, te da su te bebe zaražene tokom trudnoće.

Tek kada je “echo chamber” znanstvene zajednice bio prevelik, on se predomislio.

Na isti način je radio i u drugim slučajevima, pa tako i za vrijeme ove plandemije. A izmjenu svog mišljenja onda brani sa tezom, da se znanost mijenja, razvija. Prevarant.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI