Koliko nisko može pasti vrijednost američkog dolara?

pad dolaara
13 komentara

Unatoč poboljšanju ekonomskih izgleda, zbog uvođenja cjepiva za COVID-19 i paketa poticajnih mjera bez presedana, vrijednost američkog dolara i dalje je niska, jer pati od utjecaja rastućih fiskalnih i deficita tekućeg računa, koji ne pokazuju znakove smanjenja.

Američki je dolar padao na višegodišnje najniže razine u odnosu na svoje vršnjake, vođen kombinacijom čimbenika za koje financijeri vjeruju da će dovesti do dvostruko manje vrijednosti američke valute. Način na koji se ova prognoza odvija uglavnom ovisi o američkoj riznici, kojoj će na čelu biti Janet Yellen. Ona je bila 15. predsjedateljica Saveznih rezervi od 2014. do 2018. godine.

Tiskanje novca bez prestanka

Krajem prosinca dolarski indeks pao je za 5,5 posto, dok su ulagači postupali po zabrinutostima potaknutim velikim ubrizgavanjem svježe otisnutih nezaštićenih dolara u američko gospodarstvo.

Tijekom cijele 2020. godine američki Kongres i Savezne rezerve radili su zajedno, kako bi smanjili negativne posljedice od ekonomskih učinaka koronavirusa, žonglirajući s fiskalnom potrošnjom, gotovo nultim postotkom kamata i osmišljavanjem niza programa subvencioniranih zajmova.

Neprestano tiskanje novčanica neizbježno će potaknuti inflaciju, kažu stručnjaci. Prošle godine Savezne rezerve nagovijestile su veliku promjenu u pristupu upravljanju inflacijom, pri čemu je Središnja banka sada pokušala dostići “prosjek” od 2 posto inflacije, umjesto da je ovaj podatak postavila fiksnim ciljem. Prema guverneru Saveznih rezerva Jeromeu Powellu, to bi joj dalo veću fleksibilnost, omogućujući banci dulje držanje nižih kamatnih stopa.

Iako nastoji podržati gospodarstvo, to ne može ne imati negativan utjecaj na dolar.

Ponukani strahovima zbog rastuće volatilnosti, investitori su promatrali druge, iako rizičnije opcije, pokazalo je istraživanje Reutersa o valutnim stratezima.

Više od dvije trećine anketiranih analitičara (51 od 72) izjavilo je da će trend smanjenja dolara trajati barem do sredine 2021. godine.

“Ne možete imati tako precijenjeni dolar, to je tako jednostavno. Dolar je postao precijenjen i još uvijek je značajno precijenjen na gotovo bilo kojoj mjeri za koju se mogu sjetiti, kao posljedica divergencije monetarne politike, a konvergencija uklanja sve razloge za to“, rekao je Kit Juckes, voditelj devizne strategije u Societe Generale, a navodi ga Reuters.

U studenom su stručnjaci upozorili da će pod nadolazećom Bidenovom administracijom vrijednost dolara porasti, jer su Demokrati obećali dodatne fiskalne poticaje i nove pakete pomoći.

To bi dugoročno oslabilo dolar, što bi rezultiralo usponom proračunskog deficita i skokom vanjskog zaduživanja potrebnog za njegovo pokrivanje.

Pojačani napor uložen u cijepljenja protiv koronavirusa također se vidi kao negativan odraz za američku valutu; novac u tiskanom obliku obično je tražen u vremenima kaosa, što odražava njegovu tradicionalnu ulogu utočišta za investitore i štediše, što se vidi na zapanjujućem skupu koji se dogodio na vrhuncu izbijanje virusa u ožujku. Mnogi promatrači valuta vjeruju da program cijepljenja to mijenja.

“Distribucija cjepiva za koje vjerujemo da će poboljšati stanje na tržištu, omogućujući dolaru da slijedi sličan put onom koji je doživio od početka do sredine 2000-ih”, kada je valuta doživjela višegodišnji pad, prema izvještaj stratega Citigroupa.

Dolar je u prosincu pao na najslabiju razinu u više od 2,5 godine, zahvaljujući optimizmu u vezi s cjepivima za COVID-19.

Blijede prognoze

Gledajući unaprijed, prognoze ekonomista daleko su od optimističnih. Citigroup procjenjuje da će demokratsko preuzimanje Bijele kuće “ozbiljno povećati” vjerojatnost da će dolar oslabiti za 20 posto u ovoj godini.

Kao što je Ministarstvo riznice najavilo početkom 2020., ono planira posuditi 3 bilijuna dolara samo u drugom tromjesečju kako bi podmirilo račun za oslobađanje od virusa. Narasli proračunski deficit “mučit će američke zakonodavce godinama,” rekao bivši predsjednik Morgan Stanley Asia.

Izgledi za inflaciju dodatno se povećavaju vjerojatnošću za više poticajnih paketa, povrh onih koje je Kongres već usvojio 2020. Oni će se trebati financirati izdavanjem duga.

Američki ekonomist i investicijski bankar Jim Rickards, koji ima 35 godina iskustva u radu na tržištima kapitala na Wall Streetu, glavni pregovarač spašavanja Long-Term Capitala, tvrdi da će se SAD na kraju morati riješiti problema s dugom i da će njegovo rješavanje dovesti do 50-postotne devalvacije dolara.

Poznati financijer dodao je da su SAD pod pritiskom niza država, koje su osporile američku dominaciju u međunarodnom financijskom sustavu, prije svega Rusije i Kine.

„Kina nije sama u svojim naporima da postigne status vjerovnika i stekne zlato. Rusija je u posljednjih nekoliko godina uvelike povećala svoje rezerve zlata i ima malo vanjskog duga. Pokret za akumuliranje zlata u Rusiji nije tajna, a rublja je valuta s najvećim jamstvom u zlatu u svijetu“, rekao je Rickards.

Politika snažnog dolara

Dok se tim Joea Bidena priprema za obavljanje posla, novoizabrana predsjednikova kandidatkinja zapoziciju ministra financija, Janet Yellen, bivša šefica Saveznih rezervi, navodno je više puta objasnila prednosti manje snage dolara za izvoz. Međutim, ona se suočava s pritiskom da SAD vrati u politiku “jakog dolara”.

Ekonomisti su označili alarm.

“Bilo bi nerazumno ponašati se devalvacionistički ili ravnodušno prema dolaru”, izjavio je za Bloomberg Larry Summers, bivši tajnik riznice pod Billom Clintonom i bivši savjetnik za nacionalnu ekonomiju pod Barackom Obamom.

Odlučivanje za snažni dolar bilo bi “razborito” za nadolazećeg tajnika, inzistirao je, posebno s obzirom na Bidenove planove za “ekspanzijsku politiku”.

američki dolarSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

Padat će dok ne dođe omjer 1€=1.5$ onda će dolar početi rasti.

Emiliano, Zapata
3 godine prije

To moze zanimati samo one ljude koji neshvacaju da je novac poluga porobljavanja!
Zivio UBUNTU svijet bez novca u kojem je sreca jedina vrijednost

Taugo
3 godine prije

Sve su to spekulacije … eur/ usd je danima (bolje rec tjednima ) u rasponu 1.20 – 1. 25 … iako bi po svim pokazateljima trebao slabjeti ..
Prvoj Kini nije u interesu slabi dolar zbog tolikih obveznica koje imaju u svojim rukama …
Prije su govorili da ce dolar padat pod Bidenom… istina je da nitko nezna i da su to samo nagađanja …
Na pocetku uvođena eura … negdje oko 2001 god. je tecaj eura u odnosu na dolar bio oko 0.80 i onda su svi strucnjaci govorili da to nije realno , da je euro podcijenjen sto je i bilo tocno …
U kriznim vremenima dolar raste , zajedno sa chf i japanskim jenom …mislim da se to i sad desava .. to je pretpostavka .. je li tocna vidjet cemo

mislim
3 godine prije

prije nekoliko, amerikanci su tražili da kineski juan skoći dvanajst puta,
kinezi to nisu prihvatili, ako jednom prihvate, eto ti ga na pade dolar u pčm.

alterego
3 godine prije

Jos ce dugo dollar biti valuta u kojoj se cuvaju devizne rezerve zemalja sirom svijeta i valuta u kojoj se obavljaju transakcije zemalja sirom svijeta.

Ringo10a
3 godine prije

Nece dolar propasti jos 50 godina

A za poslije ne znam

Dokurčilomi
3 godine prije

Ne može dolar toliko nisko skroz dok oni mogu praviti ratove.

Gašo
3 godine prije

Dabogda propao do sutra ujutro zajedno sa svih 300 i koliko milijuna kretena u toj državi i da budu na razini Jemena idućih 1000 godina. Ok. Znam da ce odvuci u problem i druge drzave, al ako ima pravde nek njima bude najgore.

Jozo
3 godine prije

Nemože pasti tako nisko kao Rublja.

Ljakse
3 godine prije

Tzv fiat valute vrijede upravo onoliko koliko vrijedi papir i izrada zaštite od krivotvorenja, a stopa propasti istih kroz povijest je 100%. Pristanak naroda oko “vrijednosti” bez pokrića i petrodolar su jedna druga priča, nažalost. Lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI