Korisnici s gađenjem brišu Firefox koji traži još veću cenzuru

Mozilla Firefox - Trump
69 komentara

Mozilla, programer internet preglednika Firefox, tvrdi da se mora učiniti više kako bi Donald Trump i drugi „loši akteri“ bili van sajber prostora, što je navelo mnoge da se zavjetuju da više nikada neće koristiti usluge grupe.

U postu na blogu pod nazivom „Treba nam više od deplatformizacije“, softverska zajednica otvorenog koda rekla je da odluka Twittera da Trumpu trajno zabrani upotrebu svoje platforme nije otišla dovoljno daleko u uklanjanju „mržnje“ na internetu. Optužujući Trumpa za „opsadu i preuzimanje“ američkog Kapitola 6. januara, neprofitna tehnološka grupa tvrdila je da je „nadmoć bijelih više od bilo koje ličnosti“.

“Nama su potrebna rješenja koja ne započinju nakon nanošenja neviđene štete. Promjena ove opasne dinamike zahtjeva više od privremenog utišavanja ili trajnog uklanjanja loših aktera sa platformi društvenih medija”, napisala je Mozilla.

Grupa je predložila niz mjera za zaštitu Interneta od verbotenskih stavova. Internet oglasi treba da sadrže spisak ko ih je platio, koliko plaćaju i koga ciljaju, rekla je Mozilla. Takođe bi trebalo da postoji „značajna transparentnost“ algoritama platforme kako bi ljudi mogli da ispitaju kakav se sadržaj promoviše.

Grupa je takođe zahtijevala da se u podrazumjevane postavke internet platformi dodaju „alati za pojačavanje činjeničnog glasa zbog dezinformacija“ i rekla da se moraju sprovesti nezavisna istraživanja kako bi se utvrdilo kako socijalni mediji utiču na društvo i šta se može učiniti da se „poboljšaju stvari.“

Objava na blogu završava se izjavom da odgovor Trumpu i drugim navodno lošim glasovima nije bio „ukidanje interneta“, već „izgradnja boljeg“ koji može „izdržati“ takve „izazove“.

Mozilla je tvitovala izjavu, tvrdeći da su nemiri na Kapitolu bili „vrhunac četvorogodišnje kampanje dezinformacija koju je organizovao predsjednik“.

Izjava, međutim, nije naročito dobro prihvaćena na društvenim mrežama. Mnogi korisnici Twittera rekli su da više neće koristiti Firefox, kao protest protiv Mozillinog neuglađenog političkog stava.

Drugi su tvrdili da je izjava jasan primjer kako je „Big Tech“ u stanju da kontroliše „narativ“.

„Utišali ste glasove koji vam se nisu sviđali dok se nije desilo nasilje. Sada koristite nasilje kao opravdanje za potpuno gašenje tih glasova“, bio je jedan odgovor.

Slično impresionirani posmatrači pozvali su Mozillu da se usredsredi na popravljanje svog preglednika, umjesto da zaranja u politiku.

Ali mnogi drugi su se okupili oko poziva organizacije.

Pristalica je rekla Mozilli da ima „veliki glas na ovu temu“ i izrazila nadu da je grupa učinila sve što je mogla tokom ovog „velikog trenutka“.

Trump je u petak isključen sa Twittera, što je izazvalo aplauz i podsmjeh. Američki predsjednik osudio je „radikalnu ljevicu“ zbog prećutkivanja i zarekao se da će prijeći na novu platformu, čak sugerišući da bi mogao da napravi svoju.

Donald Trumpfirefoxmozilla
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
blatanko
3 godine prije

Logičari koji browser koristite, trebam preporuku.

Picajzl
3 godine prije

Stvaranje poslušnika narativom koji nameću, Tko su oni??? S kojim pravom vrše cenzuru??? Samo država može sprovoditi zakone, a ne privatne firme koje djeluju globalno zaobilazeći zakone država u kojima se koriste. Kome oni odgovaraju??? ……..

3 godine prije zadnji put uredio Picajzl
Nody
3 godine prije

Evo ovaj…..Duckduckgo 🙂

Cookie
3 godine prije

Ode sve u 3…

Zabrijanovich
3 godine prije

Firefox –> Brave
Google –> DuckDuckGo
Gmail –> ProtonMail / Tutanota
Facebook –> Minds
Twitter –> Parler / Gab
WhatsApp –> Telegram
Youtube –> Rumble / Lbry.tv

3 godine prije zadnji put uredio Zabrijanovich
Drago
3 godine prije

Istina je “govor mržnje” za maksiste i komuniste.

Sebo
3 godine prije

Odmah obrisat Firefox. Napravimo mi njima deplatformizaciju.

Pipistrella
3 godine prije

Ne radi se samo o Firefoxu. Blokira i cenzurira se sve što ne pogoduje službenom narativu s Tweetera, Instagrama, Facebooka..Spomene li netko na Tweeteru neku kritiku mjera zaključavanja, skrivenu agendu iza svega ovoga, svoje neko mišljenje koje se ne uklapa u ovo čime nam ispiru mozak, taj korisnik se briše na par dana. Prijatelju izbrisali stotinjak followera kada je podijelio studiju o efikasnosti D vitamina i Ivermektina. Nakon tolike cenzure i blokiranja slobodnog govora, puno korisnika se okrenulo drugim platformama kao što je Gab ili Parler, no Google, Amazon i Apple brže bolje ukinuli su Parleru pristup svojim serverima pod izlikom da je to okupljalište ‘zločeste horde’ Trumpovih pristaša. Uvijek smo slušali kako imamo sreće da živimo u demokraciji gdje postoji sloboda govora,kako toga nije bilo u nekim prošlim mračnim vremenima, tko bi rekao da ćemo ipak iskusiti kako je to kad ti se oduzimaju slobode,al na vrlo perfidan način… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Inače kome nije poznato Mozilla Corporation je open source zajednica koja je osnovana još 2002. “014. su se “istakli” po tome što su smijenili Brendana Eich tvorca Javascripta i osnivača Mozille, a sada i tvorca Brave browsera s mjesta generalnog direktora zbog pritiska lgbt “zajednice” koja se na njega strašno naljutila jer je donirao 1000 dolara jednoj “pro-life udruzi”. Glasio je kao “kontroverzan” jer se protivio “homoseksualnim brakovima”. Firefox je inače nasljednik Netscape Navigatora, u ranim danima interneta najvećeg konkurenta Microsoftovom smeću Internet Exploreru Zajedno s Eichom Mozillu su osnivali i Firefox stvorili Blake Ross, David Hyatt i Joe Hewitt. Svi odreda bijeli muškarci i nijedan nije židov. Danas više u mozilla Corporation nema nikog od njih. Eich je bio zadnji. Štoviše njihova imena se više ne spominju kad se govori o povijesti Mozille. Trenutno je generalna direktorica Mitchell Baker (unatoč imenu to je žena) koja je završila studij pod… Čitaj više »

nekoime
3 godine prije

..i od sada je politički ispravan naziv za crnce – tamnobijelci.

Joža
3 godine prije

Zna li koja je alternativa Instagramu?
Gdje se objavljivaju samo fotografije…
500px vec imam… Hvala. Lp

Boba Lazarević
3 godine prije

Kad je ljetos gorio Washington i kad su BLM-ovci napali Bijelu kuću, to je Big-Techovcima bilo okej.

Madonna je pozvala da se Bijela Kuća digne u zrak. Njen Twitter account još radi? Naravno da radi.

Big Tech je odabrao stranu i ja se nadam da će platiti ogromnu cijenu za to.

ledeno doba
3 godine prije

Fajafox je pao pod kontrolu mafije, još davno. Još onomad, prije 7 godina, kada su Brendanu Elchu, osnivaču mozille dali otkaz, jer je donirao malio novca nekoj organizaciji koja se borila protiv legalizacije gej braka

Cookie
3 godine prije

Zanima me zašto je GAB off…?

Paladin
3 godine prije

Firefoxa više nema na mom računaru. Ni ostatka po deinstalaciji.

Pošteni zagrepčanin
3 godine prije

Firefox se nešto buni, ako se dobro sjećam imaju oko 2% udjela u internet preglednicima, ha ha ha.

Franjo
3 godine prije

Brave Broswer

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI