Koristi li Rusija prirodni plin kao oružje protiv EU?

Rusija i EU - Prirodni plin
103 komentara

Rusija se nadala uspostaviti dugotrajne veze s EU-om i osigurati da će strateška sigurnost na njezinim zapadnim granicama biti osigurana gospodarskom suradnjom, a ne vojnom snagom. Međutim, Washington je imao druge planove i popustljive elite u Bruxellesu slijedile su njegov primjer.

Politički Zapad već godinama optužuje Rusiju za takozvano korištenje kao oružja svojih prirodnih resursa, posebice plina i nafte. Moskvu se optužuje da koristi ove bitne resurse za navodno “ucjenjivanje” Europske unije, dok se Bruxelles, dijelom gurnut američkom imperijalističkom ratobornošću, dijelom vlastitom (neo)kolonijalističkom ambicijom, nastavio prikradati ruskom geopolitičkom dvorištu, stvarajući sve veću eskalaciju napetosti s euroazijskim divom. Moskva nikada ne bi dopustila ponavljanje invazije nacističke Njemačke koja je odnijela desetke milijuna ruskih života, uz nezapamćena razaranja koja su ostala iza nje. Da stvar bude gora, “Barbarossa” je bio još jedan na dugom popisu pokušaja političkog Zapada da uništi Rusiju. Više od tisuću godina mnogi u Europi pokušavaju neutralizirati euroazijskog diva. Rusija je svaki put pobjeđivala, ali je to morala činiti silom oružja.

No, posljednjih desetljeća Moskva se svim silama trudi uspostaviti obostrano korisnu suradnju s političkim Zapadom, posebice njegovim europskim dijelom. To je uključivalo sklapanje dugoročnih ugovora s EU-om, posebice onih koji se tiču opskrbe osnovnim robama kao što su prirodni plin, nafta, hrana i druge sirovine koje su poticale rast cijelih industrija u Europi i drugdje. Rusija se nadala uspostaviti dugotrajne veze s EU-om i osigurati da će strateška sigurnost na njezinim zapadnim granicama biti osigurana gospodarskom suradnjom, a ne vojnom snagom. Međutim, Washington DC je imao druge planove i popustljive elite u Bruxellesu slijedile su taj primjer, osiguravajući da se vojna infrastruktura NATO-a, osobito strateški utjecajni američki vojni objekti, nastavi širiti prema istoku, približavajući se srcu Rusije. Čak i u ovoj situaciji Moskva je pokušala deeskalirati. Iako je i dalje radila na načinima da se vojno suprotstavi ovom puzajućem napadu, posebno kroz razvoj i postavljanje strateški nenadmašnih sposobnosti, Rusija se nadala da će “hladnije glave” na kraju prevladati u Bruxellesu i drugim glavnim prijestolnicama EU, posebno Parizu i Berlinu. Ta se nada donekle održala čak i nakon katastrofalnog puča na Majdanu 2014. koji je neonacističku huntu doveo na vlast u Kijevu. Moskva je gotovo cijelo desetljeće pokušavala urazumiti politički Zapad. Nažalost, bezuspješno, budući da je ovakav pristup u Washingtonu i Bruxellesu viđen kao slabost. Rusija je 24. veljače odlučila svemu tome stati na kraj.

Sada, nakon mjeseci neuspjele ekonomske opsade euroazijskog diva, posebno nakon što je bumerang sankcija počeo pustošiti zapadna gospodarstva, politički Zapad pokušava igrati prilično komičnu igru okrivljavanja, optužujući Moskvu za “naoružavanje” vlastitih prirodnih resursa. Suočena s mogućnošću katastrofalne zime, EU je sada uhvaćena između svoje samoubilačke podložnosti Washingtonu DC-u i potrebe da jednostavno preživi. Dok SAD nastavlja uvoziti rusku robu (u količini od otprilike 1 milijarde USD mjesečno, tjera Bruxelles na učinkovito provođenje samo-nametnutog embarga, koji nanosi nesagledivu štetu proizvodnom sektoru EU-a koji se već smanjuje, uzrokujući domino učinak gospodarstva uništavanje drugih naizgled nepovezanih industrija.

Umjesto da se pokuša dogovoriti s Moskvom, Bruxelles se uključio u ekonomski rat protiv Rusije, što je natjeralo euroazijskog diva da odgovori. Sada, kada su cijene prirodnog plina više od 400 % više nego prije samo godinu dana, sile EU-a, posebice Njemačka, suočene su s izgledima gotovo potpunog zatvaranja industrije. A gorući problem ne dolazi samo od skokovitog rasta cijena prirodnog plina, već i zbog nestašica. Mjesecima su visoke cijene iscrpljivale gospodarstva EU-a bez novca, ali nakon što je Sjeverni tok potpuno prestao ispumpavati prirodni plin, problem je eksponencijalno gori jer su cijele industrije u opasnosti od potpunog kolapsa.

Osim zatvaranja proizvodnog sektora, mnoge članice EU suočene su sa skokom cijena energije, što predstavlja ogroman pritisak na kućanstva, koja su suočena s izgledima ne samo bankrota, već i smrzavanja, jer je hladna sezona u EU počinje sa skladištima prirodnog plina na najnižoj razini ikada. Dakle, pritisak na Bruxelles je i ekonomski i socijalni. S padom vlada mnogih država članica EU-a, politička nestabilnost u problematičnom bloku sigurno će se pogoršati u nadolazećim mjesecima. Uz nestašice prirodnog plina, tu je i problem skoka cijena hrane, što bi se također moglo uskoro pretvoriti u nestašice, uzrokujući još veću socijalnu i političku nestabilnost diljem EU.

Pitanje je što će učiniti EU? Treba li zatražiti pomoć od svojih gospodara u Washingtonu? I hoće li SAD poslati hranu, naftu, plin i druge bitne robe? Ima li SAD uopće dovoljno toga za sebe? Kako će “moralna uzvišenost držanja uz Putina” pomoći u grijanju domova, nahraniti stotine milijuna gladnih i bijesnih građana i osnažiti cijela gospodarstva i zemlje? Kako će vlade EU objasniti svojim glasačima da se sve ovo “isplati učiniti” kako bi “mlada, živahna demokracija u Kijevu” mogla preživjeti? Kako će Europa izgledati 2023. nakon što prođe kroz potpuni politički i društveni rasplet? Hoće li EU ikada postati dovoljno suverena da shvati da će, što god se dogodilo, SAD nastaviti uvoziti osnovne robe iz Rusije dok će vršiti pritisak na druge da to ne čine? Nadolazeća zima bit će savršen lakmus test suverenosti i odličan pokazatelj tko će dobiti privilegiju pridružiti se novom multipolarnom svijetu suverenih nacija.

Autor: Drago Bosnic
euPlinrusijaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krim
1 godina prije

Dobro, dokle više,žalopojke za ” jadnom, dobrom, ugroženom ” rusijom???
Kada će vise jeden test o starom, prolupalom putinu koji nakon pocetnih dobrih poteza, zadnjih 10 godina postaje Diktator sa svime što ide uz to?

Čudan lik
1 godina prije

Dame i Gospodo, danas nam je na nedjeljnom jelovniku OPET geopolitička čorba za ručak!
Dobar tek!

Enigma
1 godina prije

Bolje postaviti pitanje koriste li globalisti Rusiju kao igracku i plin kao oruzije protiv obicnih gradjana EU i njihovih sloboda?
Cilj “gospodara novca” iz redova “izabranih”, koji iza kulisa vladaju svijetom, je ocigledno drasticno siromasenje mase obicnin ljudi kako bi nametnuli novo”normalno”-iskljucivo digitalnu valutu i tzv. temeljni dohodak.
Za to im je potrebna deindustrijalizacija i digitalizacija drustva.
Otuda corona cirkus i ratne igre u Ukrajini, a posle sasvim izvjesno i jos mnogo toga. Super bogatim elitama cilj je kroz inscenirane krize koje izazivaju preko svoji „ubacenih elemenata“ iz skole WEF-a redukovat mase i ostatak prezivjelih digitalizovat-cipovat i apsolutno kontrolisati putem sustava vjestacke inteligencije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

I da i ne . Ponajprije , Russia zeli sebe osigurat – to sto je ” zapad ” dosao do kraja sa vlastitim ekonomskim modelom i sto se nema mogucnosti za reformirati se ukazalo kao ultimativna slabost zapada , ponajprije na unutarnjem planu , posebice u domjeni , nepravedne preraspodjele a iz toga proistjece i sve ostalo … Kakovi god bio kraj Ukrajinska rata ” zapad ” posebice — nikada vise — nece bif isti , niti konstelacije unutar ” zapadne alijanse ” . Kardinalne promjene su na obzoru u svakom slucaju . Zivjeli !

anik
1 godina prije

pa njemačka je takva kakva jest zbog gotovo đabe ruskog gasa in gotovo đabe radne snage koja dolazi zbog toga.

1 godina prije

Vašington ide logičnim potezom , niveliranje svjetske ekonomije na svoj bankrotirani nivo i uspjeće tamo gdje su ekonomije vezane za njih i gdje slijepo slušaju naredbe , a mogu se oduprijeti dok azijske ekonomije neće biti obuhvaćene… Vašington će parazitirati nad ekonomijom eu i na kraju kad ovi već budu iznemogli će ih baciti u raspad a zatim u krvavi sukob , bilo interni bilo prema rusiji , maltene svejedno…
Radjanjem novog poredka neko mora izaći kao gubitnik na koga će se svaliti teret promjena i to je za sad eu kao najbolji kandidat kojoj će usput vašington uvaliti i većinu svojih dugova…

Promatrac
1 godina prije

Ovo je sve neopravdano predimenzinirano.
Zapad se suočava s posljedicama agresivnog monetarnog modela u zadnjih 12 godina te posljedicama COVID-19 plandemije.
Europa ima odakle kupovati plin no to više nije jeftin plin, a opskrba naftom nije ni u jednom trenutku bila u pitanju.
Neopravano neki daju prevelik značaj Rusiji kao da jedina u svijetu proizvodi fosilna goriva, kad se zna da bar jedna zemlja u EU ima institut za alternativne izvore energije i već više od desetljeća uspješno radi na ambicioznom planu ukidanja potrošnje foilnim gorivima već 2025, ćime će postati energetski najrazvijenije gospodarstvo u svijetu.
Još ako smo svijesni o nametnutom CO2 porezu, skloniji sam vjerovati da će diljem EU cvijetati implementacija raznih riješenja pripremljenih u toj jednoj članici i da će mo tranziciju preživjeti puno snažniji nego ranije.

Zoki
1 godina prije

Stara olinjala Europa je stoljecima navikla uzimati/otimati tudje odredjujuci pravila igre. To je i imalo nekog opravdanja dok su bili ekonomski i vojni kolonizatori. Ali posljednjih 20 godina su se toliko biroktarski zapetljali u svojim pravilima kako bi sebi osigurali luksuz bez po muke i rada, da su zaboravili koliko su postali ranjivi i ovisni.
Ne, rusi ne koriste plin kao oruzje, rusi nude svoje usluge po svojim cijenama i pravilima igre, kao sto to stoljecima radi olinjala Europa.
Za olinjalu Europu je bolnije to sto clanice medjusobno ne raporedju i dijele plin, pa otud histerija Njemacke na Poljsku i Madjarsku kriveci ruse.

Guli
1 godina prije

NATO zemlje ne zelu ni ruski plin, naftu ni ugljen zasto jer ne zelu da Rusi pravu novac

Brdo
1 godina prije

Zapad zeli ruske energetike po cijeni koju oni odredi Ili besplatno

gfbgbg
1 godina prije

bla bla bla, bedastoće, Rusi su gubitnici i kukavice

Bruno
1 godina prije

Pa sami su krivi. Sada neka kukaju. Neka izvedu LGBT fašiste na ulice i proizvode plin guznjak.

indy
1 godina prije

Krivo u startu,EU i NATO koriste prirodni plin kao oružje protiv EU i njenih rezidenata,naravno isto se neodnosi na dvorove i sotonističke sekte koje vladaju.I nije Rusija uvela sankcije EU nego je EU uveo sankcije EU na uvoz energenata iz Rusije.

Siniša
1 godina prije

Idiotski mazohisti ne koriste ništa kao oružje, bolesnici vole da upale tek kada ih ubode nešto veoma grubo.

mrdo
1 godina prije

Koristi li Rusija prirodni plin kao oružje protiv EU?
Ne, ali zato USA koristi ruski prirodni plin kao oružje protiv EU.

———————–
Dok SAD nastavlja uvoziti rusku robu (u količini od otprilike 1 milijarde USD mjesečno, tjera Bruxelles na učinkovito provođenje samo-nametnutog embarga, koji nanosi nesagledivu štetu proizvodnom sektoru EU-a koji se već smanjuje, uzrokujući domino učinak gospodarstva uništavanje drugih naizgled nepovezanih industrija.
———————–

Znaći, sankcije “nanose nesagledivu štetu proizvodnom sektoru EU-a”, ne i USA. Američki okovi na Evropi se pojačavaju.

Da parafraziram američkog ratnog zločinca i masovnog ubicu Henrija Kisindžera – Biti neprijatelj Americi može biti opasno, ali biti joj podanik i sluga je pogubno.

Ico
1 godina prije

dr Slavko Kulić:” Hrvatska ( Hrvatska vlada ) je na krivoj strani povijesti, Republika Hrvatska ( vlada RH ) u sukobu Ukrajine i Rusije treba biti na strani Rusije”!
Vlada RH, u biti, ne može biti na strani Ukrajine, jer Ukrajine u biti nema

Ico
1 godina prije

Nije mi jasno što Rusija dobiva time što EU opskrbljuje jeftinim plinom?!? Rusija treba EU prestati opskrbljivati plinom, ako tu ne vidi svoj interes, a građani EU, ako molekule slobode” žele plaćati 10 puta više od plina iz Rusije, neka ga plaćaju, a ako nemaju za ti love, neka se smrznu, odnosno, neka CRKNU!

Grdi
1 godina prije

Zapad generalno – EU i SAD su zakoracili u fasizam – sjetite se samo suzpenziju i ogranicenja opcih ljudskih prava u ime koje kakvih hirova u zadnjih par godina, ……. rusija je toga svijesna i napraviti ce kineski zid prema njima pa se vi onda prcajte …..

Max
1 godina prije

Naši mediji trube da su Rusi izgubili rat u Ukrajini.

goran
1 godina prije

zbog jebene ukrajine,točnije zbog jebenog nacistu zelenskog cijela eu če biti upropaštena,to jest mi obični ljudi,dok če famozne političke elite se obogatit još više i smijat če nam se u brk,a šta čemo mi poduzeti u vezi toga?

Vojni analitičar
1 godina prije

Rusija nesumnjivo i potpuno moralno i taktički opravdano koristi plin i druge energente i proizvode kao oružje protiv Zapada, prije svega EUnuhije. To je jasno i sasvim je legitimna taktika. Ono što nitko ne spominje u toj istoj EUnuhji, pogotovo Njemačkoj je da se upravo Njemačka najviše od svih EU zemalja do sada okoristila jeftinim ruskim energentima i sirovinama. Njemačka svoj uspješan gospodarski razvoj zadnjih 30 i više godina može zahvaliti u velikoj mjeri jeftinim ruskim energentima kojih je bilo u izobilju za pokretanje uspješne njemačle industrije i gospodarstva općento. Mogi koji danas pametuju i prigovaraju Nijemcima i EU da su se doveli u ovisan položaj o ruskim energentima i sirovinama zaboravljaju spomenuti da bez pouzdane i obilne opskrbe jeftinim ruskim plinom, naftom, rudama i ostalim njemačko gospodastvo ne bi bilo toliko uspješno i konkurentno na svjetskom tržištu. Nijemci sebe nisu učinilo toliko ovisnim o ruskim proizvodima zato jer su… Čitaj više »

Jadranka S.
1 godina prije

225 komentara o prosvjedu , a ni jedan clanak nakon prosvjeda o prosvjedu?

ZZ Top
1 godina prije

Rusima je tzv zapad uveo sve moguce sankcije,izbacio ih iz svih eu asocijacija,iz svih sportskih natjecanja,otvoreno naoruzavaju ukrajinu sa svim sto imaju,salju tehniku i ljudstvo.Organiziraju sve vojne aktivnosti na terenu ukljucujuci svu mogucu obavjestajnu pomoc od strane nato-a.

Pored svega ne vracaju turbine koje su na servisu u kanadi i sada optuzuju Ruse da koriste plin kao oblik hibridnog rata protiv EU.
Pa oni su objavili rat Rusiji drugi dan nakon pocetka akcije ruske vojske u ukrajini,odnosno oslobodjenja Donbasa od ukrajinskih fasista.

Mene upravo suprotno,zabrinjava mekani odnos moskve prema eu, americi i natou, zar rusi nisu svijesni da ovi vode otvoreni rat protiv Rusije, za sada jos na teritoriji ukrajine ali vrlo brzo bi se taj rat mogao preseliti u Rusiju.

Darko
1 godina prije

Ja da sam na mjestu Putina odavno bih zatvorio sve ventile prema glupoj, pokvarenoj i fašističkoj EU. A fašističku Ukrajinu bih strao od Kijeva na niže na samom početku i to bez one gomile starog željeza koje je tamo poslao da ga recikliraju.

Darko
1 godina prije

Glupu raju ne možeš dovesti do toga da otvori oči i vidi kakvo im zlo obnaša vlast pa nema druge nego im onemogućiti energiju i hranu, možda EU guske u magli tada progledaju. Jer u protivnom mazati će guze lubrikantima pederskom zapadu. Zato Putine deri ako trena i nuklearkama, riješi fašističku Ukrajinu ne birajući sredstva jer je postaje kamen oko vrata cijele EU..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI