fbpx

Koronavirus, glasnik kraja nadmoći Zapada?

Donald Trump - Xi Jinping - UN

Može li koronavirus redefinirati svjetski poredak? Je li međunarodni sustav, pod utjecajem američkog modela, živio na pepelu Drugog svjetskog rata? Philippe Moreau-Defarges, diplomat i stručnjak za međunarodne odnose, dešifrira novu ravnotežu snaga koje se pojavljuju globalnoj sceni.

“Postoje neizmjerni dokazi da je ovdje počelo”, rekao je Mike Pompeo, 3. svibnja. Upitan u kanalu ABC, američki državni tajnik nije birao riječi da bi prstom pokazao na odgovornost Instituta za virologiju Wuhan. Donald Trump prakticirao je sličan amalgam, prijeteći Kini “kaznenim carinskim porezima”.

Kineska diplomacija nije ostala “dužna”, jer od veljače kontinuirano odgovara optužbama protiv svoje zemlje i vrši kontra udare. Posljednji primjer jučerašnji Twitter račun kineskog veleposlanstva u Parizu gdje se ne štedi Washington na sarkastičan način: “Bio je virus”.

Jedna od osovina američke optužnice protiv Pekinga je osporavanje kineskog utjecaja u okviru WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije). Donald Trump predlaže da se ovo stanje popravi suspenzijom američkih sredstava za ovu UN-ovu agenciju. Je li ovaj pretpostavljeni utjecaj Kine na WHO simbol redefiniranja međunarodnog poretka koji vlada od 1945. – rođeni nakon Drugog svjetskog rata? Jesu li UN i njegovo Vijeće sigurnosti još uvijek prilagođeni stvarnosti 21. stoljeća? Između relativnog američkog izolacionizma, oslabljen usponom Kine i Europe više nego ikad. Nagovještava li se kraj nadmoći Zapada?

2020., preokret zapadne hegemonije?

Za Philippea Moreau-Defargesa, bivšeg diplomata i stručnjaka za međunarodne odnose, autora knjige Svjetska povijest mira, odgovor je nedvosmislen: “Da, nesumnjivo, to je vrlo težak šok za nadmoć Zapada.”

Sjedinjene Države su odabrale praksu „ politike zatvaranja i povlačenja“ koja ostavlja polje otvorenim drugim silama, posebno azijskim, omogućavajući im jedan dan da preuzmu vlast. Bivši diplomat također evocira zapadni model slobodne trgovine u određenim sektorima poput turizma, automobila, zrakoplovstva, koji ” trebaju globalizaciju”. Stoga je Covid-19, zdravstvena i ekonomska katastrofa, otkrio ” duboku transformaciju globalnog ekonomskog i geopolitičkog sustava”. Raspad SSSR-a 1991. godine Washington je postao “hiper sila”.

“Imamo sukob između Kine – koja se razvija i koja se počinje plašiti – i Sjedinjenih Država, koje se boje izgubiti svoj dominantni položaj”, objasnio je ranije Philippe Moreau-Defarges.

Jedno je sigurno za bivšeg diplomata, izbori u studenom 2020. – koji će najvjerojatnije suprostaviti Donalda Trumpa i Joea Bidena u osnovi neće promijeniti situaciju. Međutim, je li moguće da će mogući dolazak demokratskog kandidata pridonijeti približavanju Europljana i Amerikanaca i uspostavljanju novih odnosa s Pekingom i Teheranom?

“Ne-zapadnjaci prisvojili su ovaj model”

Prema stručnjaku za međunarodne odnose, takva bi se hipoteza ionako igrala na ivici ponora. Prema njemu, to je puno dublja i strukturna promjena, uslijed globalizacije zapadnog modela:

„Ne-zapadnjaci prisvojili su ovaj zapadnjački model, ne za to da ga pasivno oponašaju ili da mu se podvrgnu, već naprotiv, da ga prisvoje i stave u službu. Pogledajte Kinu koja i dalje ostaje komunistička, a koja je istovremeno kapitalistička.”

Ako mnogi stručnjaci dijele ovo promatranje o padu nadmoći Zapada, trebamo li sada vidjeti novu kinesku hegemoniju? Nije baš, prema Philippe Moreau-Defargesu. Zemlja koja je još uvijek siromašna, sa slabo integriranim masama i problemima bogatih zemalja, sa starenjem stanovništva”. Prema podacima Svjetske banke, kineski BDP po stanovniku (u trenutnim američkim dolarima) u 2018. godini iznosio je 9.770 USD. Za usporedbu, ista brojka za Francusku je 41.463 dolara. Drugi faktor, Peking će se susresti ne samo s američkim i europskim otporom, već i s drugim azijskim zemljama. Vijetnam ili Indija uopće nisu spremni prihvatiti hegemoniju Kine”.

Ako se nadmoć Zapada doista dovede u pitanje, kakvu budućnost možemo donijeti međunarodnoj zajednici i multilateralizmu?

“Te su institucije geopolitičko pitanje”

Bivši diplomata naglašava veliku egzistencijalnu kontradikciju međunarodnih institucija, sustav koji pretpostavlja da suverene države “pristaju da se podvrgavaju pravilima i nadređenim institucijama”, čak i ukazujući na mogućnost “federalizma ili globalnog upravljanja“.

Rasplet je kojeg najmoćnije zemlje poput Sjedinjenih Država ne žele, odbacujući bilo kakvo delegiranje suvereniteta. Do 1991. godine međunarodnim poretkom upravljala je ravnoteža terora između dva bloka, a ne Ujedinjeni narodi. Devedesetih Francis Fukuyama pomalo je brzo zamislio ” Kraj povijesti “, globalnim nastupom liberalizma. Drugi su također sanjali o mogućnosti da konačno vide snaga UN-a. Rezultati UN-a u trajanju od gotovo trideset godina ostavljaju gurak ukus, između kronične nemoći da se riješe sukobi i blokada uzrokovanih ponavljajućim vetovima Vijeća sigurnosti.

Philippe Moreau-Defarges, zamišlja dva scenarija. Ili velike sile uništavaju te institucije zbog vlastitog interesa, ili ovi kolosi prihvaćaju logiku tih institucija: “može se zamisliti da se Kina i Sjedinjene Države slažu. Dijalogom pokušavaju zajedno izgraditi svijet budućnosti”. Ali što je s Vijećem sigurnosti u kojem sjedi pet stalnih članova?

„Da, Vijeće sigurnosti danas ima svrhu. Sve strukture u kojima ljudi razgovaraju, imaju svrhu i korist. Problem je njegov legitimitet […] Ovaj je sustav dorađivan nakon Drugog svjetskog rata. Sada smo u 2020-ima, te se moramo proptati sustav. Poteškoća je u tome što na vratima čekaju: Indija, Meksiko, Brazil”.

Stoga je u Vijeću sigurnosti ažuriranom prema bilanci snaga 2020. vjerojatno da će europske države poput Francuske i Velike Britanije izgubiti svoje stalno mjesto. Ali još uvijek je dug dok se probije gnojna rana, smatra Philippe Moreau-Defarges:

„Da bi ta transformacija Vijeća sigurnosti bila moguća, potrebna su dva uvjeta koja nisu ispunjena. Sjedinjene Države, Rusija i Kina moraju se složiti da će staviti na stranu dvije stare europske sile […] Drugi uvjet je da zemlje Juga, sve one koje teže biti u Vijeću sigurnosti, se dogovore.”

Takva hipoteza je očito nemoguća, s obzirom na složenost takve promjene, koja bi zahtijevala suzdržavanje ili čak odobrenje pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Jer treći uvjet za ovaj preokret nije ni na dnevnom redu tj.  da Pariz i London podrže takav prijedlog.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
45 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

” China Warns Of Possible Armed Conflict With US Over Coronavirus Backlash ”

Eto “rješenja ” , ko pobjedi taj je najjači 😂

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Alen

Koronavirus, glasnik kraja nadmoći Istoka. Put svile se pretvorio u put biolesti, nafta je na nuli. Kina i Rusija jedva mogu stagnirati: ovo je vrijeme ponovnog jačanja zapada, treći svjet će postati četvrti svijet. Kina nikako ne može pobijditi Usa , pgotovo ne razvijeni zapad. Sam japan je dovoljan za… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Što to znači nadmoć Zapada? I Kina je USA na zapadu? Tisućama godina bogatstvo se odlijevalo od zapada ka istoku, od Europe ka Kini, što je uzrokovalo deflaciju, siromaštvo i krizarske ratove, da bi se stvari promijenile u modernom dobu kada se bogatstvo “vratilo” u Europu. Stoga nije problem u… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  hiber

Boze, koliko baljezganja od strane reakcije.
Reakcijo, nikoga ne zanimaju vasi sitnopalanacki balkanski mokri snovi.
Vi lajete, karavani prolaze.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Evo zena raskrinka ove u U.S. (ko zna engl moze pogledat intervju)
Former AIDS Scientist Judy Mikovits PhD EXPOSES Anthony Fauci,Dr Birx & UNCOVERS Medical Corruption
https://youtu.be/QZPrUb0AcKw

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac, Ovaj intervju je – prava bomba! Razvaljuje pricu o tzv “vakcinama” u potpunosti! Ameri su u istinu, najogrozeniji od ove satanisticke kabale – za koju ratuju po svijetu. Uz sve to – jos samo pokazuje da je i Trump – samo obicna poslusna figura u rukama Kontrolnog sistema! Naime,… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  istrazuj

nece on nista do izbora pravit ja mislim…a onda cemo vidjet ciji je definitivno

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Plandemic Part 1 (720p) https://youtu.be/k0j27_LoFq8 evo malo sire o tome kako je g-dja diskreditovana i kako je nastao ovaj sad u U.S. popularni Faucci i ostali oko njega

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije

Nosati se opet istovarili nad alepom,od rusa zali boze nis koristi,isil udara na sve strane.a i u venecueli krenulo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Međunarodni poredak se zasniva na nekoliko premisa: – kreacija novca kao dug, – sustav dopuštenih i dogovorenih rezervnih svjetskih valuta kojim se određuju teritoriji klanova, – formalno postojanje država, slobodnih izbora, – neformalno, ali zato stvarno upravljanje državom i skupom država iz hijerarhijski složenih tajnih grupa odabranih ljudi, – donošenje… Pročitaj više »

Semafor
Gost
Semafor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I kao odgovor tim premisama je komunizam jugoslovenskoga tipa?

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Bravo SOA, To je upravo ono sto je i predsjednik Kenedi govorio u svom govoru iz 1961, a o tom zlom sistemu iz tame rekao je: “… to je sistem koji vrbuje ogromne materijalne i ljudske resurse i stvara konstrukciju usko povezane efikasne mašine koja objedinjuje ekonomske, vojne, diplomatske, naučne… Pročitaj više »

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Točno tako, to je realnost.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

To ti misliš. ZDA in njegovi zločinski sluge imajo samo en načrt in to je uničenje Kitajske. Kitajska je najbolj ogrožena in v roku dveh let bomo videli bombe, ki bodo padale na Kitajsko. To je namreč edini način, da se ZDA obdrži na prestolu. Že Regan in Nixon sta… Pročitaj više »

Semafor
Gost
Semafor
1 godina prije
Reply to  RENEW

Jel to Klingonski, nisam uopce znao da ima slicnosti sa hrvatskim jezikom?

Semafor
Gost
Semafor
1 godina prije
Reply to  Semafor

Lako vama Zagorcima. Zivite uz madjarsku granicu pa malo madjarskog i razumijete ali nama ostalima to nije tako lako.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Saj pravim, da sta Trump in Fauci podkupila Kitajce v Wuhanskem laboratoriju. Če bi bili komunisti pametni, bi izdajalce obesili na prometno signalizacijo nad največjim križiščem.

Abe IV. Nepotvrdjeni
Gost
Abe IV. Nepotvrdjeni
1 godina prije

Šta se dogodilo ovom portalu?

Sve 5
Gost
Sve 5
1 godina prije

Dogodilo se sve pozitvno jer je prestao biti ideoloska oglasna ploca jedne sile.

BAS
Gost
BAS
1 godina prije

Nazalost…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Izgleda da se promjenilo urednistvo, a time i redakcijska politika.

komentar
Gost
komentar
1 godina prije

Abe IV. Nepotvrdjeni
Dogodio se kineski corona virus, u slobodnom prevodu: nema para nema muzike, nema babe.

Semafor
Gost
Semafor
1 godina prije

Dmitrije, oni prognoziraju li prognoziraju. Kada jednom pogode prognozom onda ce se time hvaliti godinama.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Prosla su vremena kada su amerikanci bombardovanjem i sankcijama nametali svoju volju kome su htjeli.Njima je jasno da vise nisu najveca vojna niti ekonomska sila na svijetu,pa sada kmece,lazu i petljuju,jer drugih opcija vise nemaju.Rusko oruzje i Kineska ekonomija su im dosli glave.

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  basso

Gluposti. Niti Kina niti Rusija se ne bi provele u ratu s SAD-om. Kina s 4 puta više stanovnika ima manji BDP od SAD-a. Ruska vojna tehnologija, uz par izuzetaka, je miljama daleko od američke. Prije će zaratiti Kina i Rusija nego jedno od njih dvoje sa SAD-om.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  John Galt

John Galt – upravo je suprotno.Američka vojna industrija je poligon za najveću korupciju na svijetu.Njima niti 5 trlijuna usd ne bi bilo dovoljno da konačno dovrše F-35.Rusi su 10 godina ispred sa raketnom tehnologijom,a kad se Ameri približe,već imaju novu tehnologiju spremnu.Otkad nema von Brauna,nema niti uspješnih novih tehnologija.Nedavno su… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Napravljeno je točno 10 Su-57 i svi su u fazi prototipa. Do danas, napravljeno je točno 500 komada F-35. Da ne govorimo o nosačima aviona i u konačnici brojčanoj nadmoći u ljudstvu: Active personnel: 1 281 900 vs. 771 000 Reserve personnel: 811 000 vs. 2 000 000 Available for… Pročitaj više »

basso
Gost
basso
1 godina prije
Reply to  John Galt

Amerikanci nisu smjeli napasti Iran i Venecuelu,jer su tamo postavljeni Ruski S-300.To dovoljno govori o americkim “nevidljivim” avionima.Vidjeli smo prije par godina kao americki nabildani anabolik vojnici placu kao mala djeca kad ih je zarobila Iranska vojska.I ovo dovoljno govori o moralu americkih vojnika.Americka vojska je zmaj od papira.

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  basso

Nisu napali Iran. Samo su ubili realno njihovog najvažnijeg čovjeka. Venezuela se raspada sama od sebe zahvaljujući društvenom uređenju tako da nema razloga da je napadnu. Već će oni doći k sebi.

basso
Gost
basso
1 godina prije
Reply to  John Galt

Vazan ili ne,svako je zamjenjljiv.Amerikanci su ga ubili u stranoj zemlji,bez objave rata sto je po medjunarodnom pravu terorizam.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  basso

basso Nemos imat sve. Pa onda ‘ko se oslanja na tehnologiju i napad-taj nema srce u junaka ni svjest, kao onaj koji brani svoju slavnu postojbinu..

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  John Galt

Ti si stvarno budala koja veze nema o cemu pise!

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  Perica

Da da. Bitno da su Kina i Rusija super i naša braća koja će na spasiti od svega. Jel’ da Perice? Budale.

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije
Reply to  John Galt

SAD ima problema i s Meksikom kojeg bi mogla pregaziti u tjedan dana pa ga nije napala. Nije rat prva stvar na pameti ni Amerikancima. Nadmoć se piše s ć.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ja bih rekao da je najkoherentnija analiza stanja zapada knjiga Nialla Fergusona „Civilization: The West and the Rest“. Jeli zapad gotov? Analizira faktore uspona zapada i konstatuje da ih nema vise. Konzervativac ne prizeljukuje to, konstatuje samo sa zaljenem da jeste tako. Uteha mu je da se „duh zapada“ seli… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Knjiga postoji i kao lakse svarljivi dokumentarac „Civilization: Is the West History?“.

PlanetB
Gost
PlanetB
1 godina prije

Sve ovisi o pokretu otpora u samoj Americi. Ako Trump : 1.) se otrgne utjecaju komunisticke WHO i komunistickog UN koji bi trebao biti raspusten 2.) prestane koketirati sa korumpiranom medicinskom mafijom, 3.) otvori pravi nacin borbe protiv mikroorganizma lansiranog u Kini preko : D vitamina, C vitamina, Zinka pa… Pročitaj više »

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  PlanetB

PlanetB, neznam koliko covjek mora biti glup i pisati takva sranja, a kamoli i vjerovati u to napisano. Uzmimo samo tacku 4.) Da bi USA podigla svoju industrijku proizvodnju na 24 sata dnevno, kao prvo morali bi se rijesiti citave svjetske konkurencije da bi silom nametali svoje PROIZVODE SLOBODE, i… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Vrlo loš i neuvjerljiv tekst. Kina ovisi o američkom i zapadnom tržištu i ako zarati s njima, nema joj spasa. S korona virusom se kompromitirala i zapad će joj to zapamtiti. S druge strane, Kina jača vojsku i otvoreno pokazuje osvajačke namjere. Mislim da se Kina malo razigrala.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ako konzumenti nisu potpuno retardirani su trebali primetiti: 1. Da je najveci broj zarazenih i umrlih u „najvecim demokratijama“ 2. Da su ih, ne dajuci im naknadu, naterali da rade i da se izlazu 3. Da se je umiralo, ne samo zbog nesposobnosti, nego su i pustali da se umire.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Zapravo, mozda i nisu svi retardirani. Kad idu u penzije pocinju ljudi pricati kako je bilo. Prestraseni su. Treba preziveti. Sad vlada nulta tolerancija prema onima koji pricaju previse. Assange. Otkaz i nezvanicna „crna lista“. Statuirano je dosta primera. Shvatili su. „Kina ima socijalno bodovanje“. U Kini je to zvanicno… Pročitaj više »

danko
Gost
danko
1 godina prije

Prevod, 05.05.2020. Dok su zemlje počele da koriste svoje vojne strukture za borbu protiv koronavirusa u programima zaštite protiv biološkog ratovanja, kineske vlasti su podržale zvanični stav Rusije i smatraju opasnim da na teritoriji van SAD-a Sjedinje drzave drže opasno biološko-oružje laboratorije. Riječ je o zemljama koje su bile bivše… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  danko

U Kazakstanu je jedna oronula bivsa sovjetska laboratorija.
Bio Vice tamo. Drugovi ti prodaju sta hoces jer su ocajni. Anthrax? Imamo specijalnu ponudu.
A i nema straze. Mozes se setali slobodno okolo.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

LOL, hahaha!!! Ne mogu se prestati smijati!! Kakav komicar!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik