fbpx

Koronavirus, glasnik kraja nadmoći Zapada?

Donald Trump - Xi Jinping - UN

Može li koronavirus redefinirati svjetski poredak? Je li međunarodni sustav, pod utjecajem američkog modela, živio na pepelu Drugog svjetskog rata? Philippe Moreau-Defarges, diplomat i stručnjak za međunarodne odnose, dešifrira novu ravnotežu snaga koje se pojavljuju globalnoj sceni.

“Postoje neizmjerni dokazi da je ovdje počelo”, rekao je Mike Pompeo, 3. svibnja. Upitan u kanalu ABC, američki državni tajnik nije birao riječi da bi prstom pokazao na odgovornost Instituta za virologiju Wuhan. Donald Trump prakticirao je sličan amalgam, prijeteći Kini “kaznenim carinskim porezima”.

Kineska diplomacija nije ostala “dužna”, jer od veljače kontinuirano odgovara optužbama protiv svoje zemlje i vrši kontra udare. Posljednji primjer jučerašnji Twitter račun kineskog veleposlanstva u Parizu gdje se ne štedi Washington na sarkastičan način: “Bio je virus”.

Jedna od osovina američke optužnice protiv Pekinga je osporavanje kineskog utjecaja u okviru WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije). Donald Trump predlaže da se ovo stanje popravi suspenzijom američkih sredstava za ovu UN-ovu agenciju. Je li ovaj pretpostavljeni utjecaj Kine na WHO simbol redefiniranja međunarodnog poretka koji vlada od 1945. – rođeni nakon Drugog svjetskog rata? Jesu li UN i njegovo Vijeće sigurnosti još uvijek prilagođeni stvarnosti 21. stoljeća? Između relativnog američkog izolacionizma, oslabljen usponom Kine i Europe više nego ikad. Nagovještava li se kraj nadmoći Zapada?

2020., preokret zapadne hegemonije?

Za Philippea Moreau-Defargesa, bivšeg diplomata i stručnjaka za međunarodne odnose, autora knjige Svjetska povijest mira, odgovor je nedvosmislen: “Da, nesumnjivo, to je vrlo težak šok za nadmoć Zapada.”

Sjedinjene Države su odabrale praksu „ politike zatvaranja i povlačenja“ koja ostavlja polje otvorenim drugim silama, posebno azijskim, omogućavajući im jedan dan da preuzmu vlast. Bivši diplomat također evocira zapadni model slobodne trgovine u određenim sektorima poput turizma, automobila, zrakoplovstva, koji ” trebaju globalizaciju”. Stoga je Covid-19, zdravstvena i ekonomska katastrofa, otkrio ” duboku transformaciju globalnog ekonomskog i geopolitičkog sustava”. Raspad SSSR-a 1991. godine Washington je postao “hiper sila”.

“Imamo sukob između Kine – koja se razvija i koja se počinje plašiti – i Sjedinjenih Država, koje se boje izgubiti svoj dominantni položaj”, objasnio je ranije Philippe Moreau-Defarges.

Jedno je sigurno za bivšeg diplomata, izbori u studenom 2020. – koji će najvjerojatnije suprostaviti Donalda Trumpa i Joea Bidena u osnovi neće promijeniti situaciju. Međutim, je li moguće da će mogući dolazak demokratskog kandidata pridonijeti približavanju Europljana i Amerikanaca i uspostavljanju novih odnosa s Pekingom i Teheranom?

“Ne-zapadnjaci prisvojili su ovaj model”

Prema stručnjaku za međunarodne odnose, takva bi se hipoteza ionako igrala na ivici ponora. Prema njemu, to je puno dublja i strukturna promjena, uslijed globalizacije zapadnog modela:

„Ne-zapadnjaci prisvojili su ovaj zapadnjački model, ne za to da ga pasivno oponašaju ili da mu se podvrgnu, već naprotiv, da ga prisvoje i stave u službu. Pogledajte Kinu koja i dalje ostaje komunistička, a koja je istovremeno kapitalistička.”

Ako mnogi stručnjaci dijele ovo promatranje o padu nadmoći Zapada, trebamo li sada vidjeti novu kinesku hegemoniju? Nije baš, prema Philippe Moreau-Defargesu. Zemlja koja je još uvijek siromašna, sa slabo integriranim masama i problemima bogatih zemalja, sa starenjem stanovništva”. Prema podacima Svjetske banke, kineski BDP po stanovniku (u trenutnim američkim dolarima) u 2018. godini iznosio je 9.770 USD. Za usporedbu, ista brojka za Francusku je 41.463 dolara. Drugi faktor, Peking će se susresti ne samo s američkim i europskim otporom, već i s drugim azijskim zemljama. Vijetnam ili Indija uopće nisu spremni prihvatiti hegemoniju Kine”.

Ako se nadmoć Zapada doista dovede u pitanje, kakvu budućnost možemo donijeti međunarodnoj zajednici i multilateralizmu?

“Te su institucije geopolitičko pitanje”

Bivši diplomata naglašava veliku egzistencijalnu kontradikciju međunarodnih institucija, sustav koji pretpostavlja da suverene države “pristaju da se podvrgavaju pravilima i nadređenim institucijama”, čak i ukazujući na mogućnost “federalizma ili globalnog upravljanja“.

Rasplet je kojeg najmoćnije zemlje poput Sjedinjenih Država ne žele, odbacujući bilo kakvo delegiranje suvereniteta. Do 1991. godine međunarodnim poretkom upravljala je ravnoteža terora između dva bloka, a ne Ujedinjeni narodi. Devedesetih Francis Fukuyama pomalo je brzo zamislio ” Kraj povijesti “, globalnim nastupom liberalizma. Drugi su također sanjali o mogućnosti da konačno vide snaga UN-a. Rezultati UN-a u trajanju od gotovo trideset godina ostavljaju gurak ukus, između kronične nemoći da se riješe sukobi i blokada uzrokovanih ponavljajućim vetovima Vijeća sigurnosti.

Philippe Moreau-Defarges, zamišlja dva scenarija. Ili velike sile uništavaju te institucije zbog vlastitog interesa, ili ovi kolosi prihvaćaju logiku tih institucija: “može se zamisliti da se Kina i Sjedinjene Države slažu. Dijalogom pokušavaju zajedno izgraditi svijet budućnosti”. Ali što je s Vijećem sigurnosti u kojem sjedi pet stalnih članova?

„Da, Vijeće sigurnosti danas ima svrhu. Sve strukture u kojima ljudi razgovaraju, imaju svrhu i korist. Problem je njegov legitimitet […] Ovaj je sustav dorađivan nakon Drugog svjetskog rata. Sada smo u 2020-ima, te se moramo proptati sustav. Poteškoća je u tome što na vratima čekaju: Indija, Meksiko, Brazil”.

Stoga je u Vijeću sigurnosti ažuriranom prema bilanci snaga 2020. vjerojatno da će europske države poput Francuske i Velike Britanije izgubiti svoje stalno mjesto. Ali još uvijek je dug dok se probije gnojna rana, smatra Philippe Moreau-Defarges:

„Da bi ta transformacija Vijeća sigurnosti bila moguća, potrebna su dva uvjeta koja nisu ispunjena. Sjedinjene Države, Rusija i Kina moraju se složiti da će staviti na stranu dvije stare europske sile […] Drugi uvjet je da zemlje Juga, sve one koje teže biti u Vijeću sigurnosti, se dogovore.”

Takva hipoteza je očito nemoguća, s obzirom na složenost takve promjene, koja bi zahtijevala suzdržavanje ili čak odobrenje pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Jer treći uvjet za ovaj preokret nije ni na dnevnom redu tj.  da Pariz i London podrže takav prijedlog.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

” China Warns Of Possible Armed Conflict With US Over Coronavirus Backlash ”

Eto “rješenja ” , ko pobjedi taj je najjači 😂

komentar
Gost
komentar
8 mjeseci prije
Reply to  Alen

Koronavirus, glasnik kraja nadmoći Istoka. Put svile se pretvorio u put biolesti, nafta je na nuli. Kina i Rusija jedva mogu stagnirati: ovo je vrijeme ponovnog jačanja zapada, treći svjet će postati četvrti svijet. Kina nikako ne može pobijditi Usa , pgotovo ne razvijeni zapad. Sam japan je dovoljan za kinu.

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije

Što to znači nadmoć Zapada? I Kina je USA na zapadu? Tisućama godina bogatstvo se odlijevalo od zapada ka istoku, od Europe ka Kini, što je uzrokovalo deflaciju, siromaštvo i krizarske ratove, da bi se stvari promijenile u modernom dobu kada se bogatstvo “vratilo” u Europu. Stoga nije problem u Zapadu i Istoku, nego u unutarnjim problemima u funkcioniranju država i činjenici da je vlast i bogatstvo prešlo u ruke pojedinaca i korporacija. Sada vlast i bogatstvo leži u rukama 0,01% stanovništva koje ima kontrolu 90% bogatstva, a oni su prilično ravnomjerno raspoređeni po svijetu. Tome su pridonijele i katastrofalne odluke kineskog vodstva. Kada jednu osoba sebe proglasi božanstvom kao što si je to prigrlio Xij, onda božanstvo na sebe preuzima rješavanje problema koji su inače izvan djelokruga ljudi. Naprimjer, pandemije.

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije
Reply to  hiber

Boze, koliko baljezganja od strane reakcije.
Reakcijo, nikoga ne zanimaju vasi sitnopalanacki balkanski mokri snovi.
Vi lajete, karavani prolaze.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Evo zena raskrinka ove u U.S. (ko zna engl moze pogledat intervju)
Former AIDS Scientist Judy Mikovits PhD EXPOSES Anthony Fauci,Dr Birx & UNCOVERS Medical Corruption
https://youtu.be/QZPrUb0AcKw

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Bosanac,

Ovaj intervju je – prava bomba!

Razvaljuje pricu o tzv “vakcinama” u potpunosti!
Ameri su u istinu, najogrozeniji od ove satanisticke kabale – za koju ratuju po svijetu.
Uz sve to – jos samo pokazuje da je i Trump – samo obicna poslusna figura u rukama Kontrolnog sistema!

Naime, uz sve informacije koje ova zena navodi kao javne i svima dostupne – Trump zadrzava cio-zlocinca Faucija kao glavnog u svom timu… (ne saljeci ga na – elektricnu stolicu za genocid nad Amerikancima!)

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

nece on nista do izbora pravit ja mislim…a onda cemo vidjet ciji je definitivno

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Plandemic Part 1 (720p) https://youtu.be/k0j27_LoFq8 evo malo sire o tome kako je g-dja diskreditovana i kako je nastao ovaj sad u U.S. popularni Faucci i ostali oko njega

Kkk
Gost
Kkk
8 mjeseci prije

Nosati se opet istovarili nad alepom,od rusa zali boze nis koristi,isil udara na sve strane.a i u venecueli krenulo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
8 mjeseci prije

Međunarodni poredak se zasniva na nekoliko premisa:
– kreacija novca kao dug,
– sustav dopuštenih i dogovorenih rezervnih svjetskih valuta kojim se određuju teritoriji klanova,
– formalno postojanje država, slobodnih izbora,
– neformalno, ali zato stvarno upravljanje državom i skupom država iz hijerarhijski složenih tajnih grupa odabranih ljudi,
– donošenje zakona koji favoriziraju interese korporacija u odnosu na interese ljudi, država, nacija,
– ravnoteža vojne moći kao način obuzdavanja suprotstavljenih klanova unutar spomenutih hijerarhijski posloženih tajnih skupina,
– vojne vježbe u vidu ratova na unaprijed odabranim terenima u cilju isprobavanja novih oružja, virusa, socijalnog inženjeringa.

Sumnjam da će se taj poredak izmijeniti. I dalje sve ostaje u familiji.

Semafor
Gost
Semafor
8 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

I kao odgovor tim premisama je komunizam jugoslovenskoga tipa?

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Bravo SOA,
To je upravo ono sto je i predsjednik Kenedi govorio u svom govoru iz 1961, a o tom zlom sistemu iz tame rekao je:
“…
to je sistem koji vrbuje ogromne materijalne i ljudske resurse i stvara konstrukciju usko povezane efikasne mašine koja objedinjuje ekonomske, vojne, diplomatske, naučne i političke operacije.
…”
Dakle, “usko povezana efikasna mašina” jeste upravo ono sto su mnogi ovde zvali razlicitim imenima, od recimo “Tama”, “Okultne sile”, “Stvor”, “Kontrolni sistem”….
Medjutijm, vise je nego jasno da se radi – o istoj stvari!
.
Mozemo samo zamisliti koliko se ta “Efikasna masina” – usavrsila – za vise od 50 godina od kada je ubila Predsjednika SAD – i sto je jos puuuuno vaznije – zataskala ubistvo!
Uz to je ogromnom broju indoktriniranih tupana prodala pricu o “teoreticarima zavjere” – tako da ti “talibani sistema” (u sustini indoktrinirani tupani) svakog ko ukaze na neku nepravilnost u Kontrolnom Sistemu – nazivaju automatski “teoreticarem zavjera”… uporedjujuci ga sa onim idiotima koje je “Efikasna masina” i ubacila u promet
Nama razmisljanja.
Nema analize.
Samo “zvanicna nauka” za “talibane” jeste – jedina prihvatljiva opcija…. A ako se kojim slucajem neki pojedinac objektivno i dokumentovano – ne slaze – onda je “nepodoban” pa cak i “religiozni fanatik” ako kojim slucajem ne vjeruje u njihovu “Religiju Efikasne masine” decidno oznacenu i od ubijenog Kenedija – kao “zvanicna nauka”…
.
Naravno – ta “Efikasna masina” je u promet ubacila – ooooogromnu kolicinu idiotskih gluposti – upravo da bi “talibani” pozivajuci se na “vlastito superiorno znanje”, steceno po debilanama zvanim “skole” – poredili te totalne besmislice kreirane od istog Z-L-A i koristili ih – kao sredstvo diskreditovanja tzv “teoreticara zavjere”! Tako svako ko ukaze na – sulodost i besmislicu – koju ta “Efikasna masina” prodaje kao “nauku” – susresce se sa neobuzdanim bijesom tupavih “talibana” sistema!
Svako ko se to usudi – postaje automatski “neobavjestena , neobrazovana budala, jer eto… ne poznaje “naucne postulate”…!” (a po mrezi se – traze se oni idioti – koji su i ubaceni kao “kontrolirana teorija zavjere” – za diskreditiranje “nepodobnih”!). Sta vise, nekad se zahtjeva i ucutkivanje “nepodobnih” jer se bave “nenaucnim” pristupom!
Ej covjece…”naucni pristup i postulati” – ISTE one “Efikasne masine” koja je usmrtila i Kenedija!
Nekad se sokiram da jos uvijek ima takvih tupana (talibana) – koji ne vide stvari – koje im se prakticno serviraju pod nos! Ne… “talibani” ce radije da se pozovu na papagajsko “znanje” koje im je “Efikasna masina” utukla u tupave, nadobudne lobanje – i sami sebe da proglase “strucnjacima” pozivajuci se na “zvanicnu nauku” (dakle -sastavni dio- zlobne “Efikasne masine” !) …
Upravo zato smo i gledali ovaj korona cirkus!… A tako je sa svakim sektorom koji je Kenedi nabrojao.

Ovaj lik u uvodnom tekstu – direktno nam ocrtva – buduci izgled te “Efikasne masine” (Kontrolnog sistema) !
Naravno, to je upakovanu u klasicnu lazljivu “politicku” zvaku – tipa “realne poteskoce i bla…bla…bla…”
Koliko vidim – jedina posteskoca im moze biti Predsjednik Lukasenko!
On ne samo da je odbio da se povinuje ovoj otrovnoj “Efikasnoj masini” – nego daje “los primjer” Rusima – jer ce se sa pravom pitati “Zasto i ZA CIJI racun – Moshiah ben David – maltretira nas Ruse?”
Po meni postaje kristalno jasno – da tzv “multi-polarni UN” – preuzima kontrolu nad cijelim Svijetom!
Da se NE lazemo…
Iza tog tzv “multi-polarnog UN”- stoji ISTA ona “Efikasna masina” koja stoji iza kriminalne SZO!
Naravno – to ce se nama “budalasima i goyima” tj ljudskoj rasi – prodavati kao “svjetsko dostignuce” kako ga je predstavio i ovaj Francuz u tekstu.
Medjutim – stvarnost – jeste totalno drugacija!
Gledali smo i zivjeli je ovih dana…
Sve bazirano na lazi, prevari, kriminalu i zlocinu…!
Upravo je stvarnost onakva kakvu je SOA opisuje, a mi smo je dozivjeli u ova 2 mjeseca – uz centralizovanu kontrolu kriminalne, privatne organizacije zvane – SZO!
Bez obzira sta “talibani” neinteligentno “zakljucivali”… vremenom ce neumitno i “talibani” postati svjesni svoje indoktrinacije i tuposti.
(SZO- jeste samo jedan manji operativni dio zle “Efikasne masine” – koja jasno, stoji i iza ubistva Kenedija!)

komentar
Gost
komentar
8 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Točno tako, to je realnost.

RENEW
Gost
RENEW
8 mjeseci prije

To ti misliš. ZDA in njegovi zločinski sluge imajo samo en načrt in to je uničenje Kitajske. Kitajska je najbolj ogrožena in v roku dveh let bomo videli bombe, ki bodo padale na Kitajsko. To je namreč edini način, da se ZDA obdrži na prestolu. Že Regan in Nixon sta želela to, kar sta sedaj speljala vojna zločinca Trump in Fauci. Fauci in Trump sta podkupila Kitajce v Wuhanskem laboratoriju, da so preučili in spustili viruse. Virus je precej velik in debel, ker sta v njem združena dva virusa. Kitajci so za denar izdali svojo domovino in zato bi jih morali drugi Kitajci obesiti nad križišče. Cilj je bil samo eden in to je diskreditacija in likvidacija Kitajske. ZDA niso tako močne, da bi same zmogle uničiti Kitajsko in zato potrebujejo hlapčevske vazalne države. Novak Djoković in Bill Gates sta samo za kamuflažo. Bill Gates je znan po tem, da je s cepivi pohabil kar nekaj indijskih in afriških otrok, Novak Djoković je pa prvi tenisač in znan zabavljač. V glavnem sta pa oba polna denarja in kolikor toliko dobro znana. A v ozadju se pa dogaja stara zgodba. Zgodba, ki jo je z napadom na lastno radijsko postajo izvedel že Adolf Hitler. Fauci in Trump sta vojna zločinca in to je vse, kar stoji za tem virusom. Vojni zločinci in ne misliti, da se Trump v resnici ne razume s Clintoni, Bidnom in ostalo tolpo. Trump ni zunaj, ampak je znotraj te tolpe.

Semafor
Gost
Semafor
8 mjeseci prije
Reply to  RENEW

Jel to Klingonski, nisam uopce znao da ima slicnosti sa hrvatskim jezikom?

Semafor
Gost
Semafor
8 mjeseci prije
Reply to  Semafor

Lako vama Zagorcima. Zivite uz madjarsku granicu pa malo madjarskog i razumijete ali nama ostalima to nije tako lako.

RENEW
Gost
RENEW
8 mjeseci prije

Saj pravim, da sta Trump in Fauci podkupila Kitajce v Wuhanskem laboratoriju. Če bi bili komunisti pametni, bi izdajalce obesili na prometno signalizacijo nad največjim križiščem.

Abe IV. Nepotvrdjeni
Gost
Abe IV. Nepotvrdjeni
8 mjeseci prije

Šta se dogodilo ovom portalu?

Sve 5
Gost
Sve 5
8 mjeseci prije

Dogodilo se sve pozitvno jer je prestao biti ideoloska oglasna ploca jedne sile.

BAS
Gost
BAS
8 mjeseci prije

Nazalost…

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Izgleda da se promjenilo urednistvo, a time i redakcijska politika.

komentar
Gost
komentar
8 mjeseci prije

Abe IV. Nepotvrdjeni
Dogodio se kineski corona virus, u slobodnom prevodu: nema para nema muzike, nema babe.

Semafor
Gost
Semafor
8 mjeseci prije

Dmitrije, oni prognoziraju li prognoziraju. Kada jednom pogode prognozom onda ce se time hvaliti godinama.

basso
Gost
basso
8 mjeseci prije

Prosla su vremena kada su amerikanci bombardovanjem i sankcijama nametali svoju volju kome su htjeli.Njima je jasno da vise nisu najveca vojna niti ekonomska sila na svijetu,pa sada kmece,lazu i petljuju,jer drugih opcija vise nemaju.Rusko oruzje i Kineska ekonomija su im dosli glave.

John Galt
Gost
John Galt
8 mjeseci prije
Reply to  basso

Gluposti. Niti Kina niti Rusija se ne bi provele u ratu s SAD-om. Kina s 4 puta više stanovnika ima manji BDP od SAD-a. Ruska vojna tehnologija, uz par izuzetaka, je miljama daleko od američke. Prije će zaratiti Kina i Rusija nego jedno od njih dvoje sa SAD-om.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
8 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt – upravo je suprotno.Američka vojna industrija je poligon za najveću korupciju na svijetu.Njima niti 5 trlijuna usd ne bi bilo dovoljno da konačno dovrše F-35.Rusi su 10 godina ispred sa raketnom tehnologijom,a kad se Ameri približe,već imaju novu tehnologiju spremnu.Otkad nema von Brauna,nema niti uspješnih novih tehnologija.Nedavno su se SU-57 ( sa kojima se Pentagon rugao da nisu nevidljivi lovci 5 generacije ) prošetali po Siriji i Iraku preko američkih baza i napravili inspekciju koja je očajno završila po Amere.Korupcija,korozija i trulež na svakom koraku.Ostavi se Rusa,drži se Afganistana.Bolje se brini o dubokoj državi i kriminalu koji razara SAD i cijeli svijet jer ta grupa sociopata su ništa drugo ,nego zločinci.

John Galt
Gost
John Galt
8 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Napravljeno je točno 10 Su-57 i svi su u fazi prototipa. Do danas, napravljeno je točno 500 komada F-35. Da ne govorimo o nosačima aviona i u konačnici brojčanoj nadmoći u ljudstvu:
Active personnel: 1 281 900 vs. 771 000
Reserve personnel: 811 000 vs. 2 000 000
Available for military: 73 270 043 vs. 34 765 736
i 10 puta većem proračunu za vojsku.

Po meni, da obje strane ne koriste nuklearno oružje jer je to kraj za svih, SAD bi realno mogli protjerati cjelokupno stanovništvo Rusije iz europskog dijela preko Urala u Sibir i tamo ih zadržati. Amerkanci imaju pješadije u okolici Rusije (Njemačka i Bliski istok) da bi mogli kopnenom vojskom ući u Rusiju. Rusija prema Americi može samo preko Aljaske, a što im ne bi palo na pamet jer bi američki napad, kada bi se desio i ne daj Bože da se i desi, došao iz pravca zapada.

basso
Gost
basso
8 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Amerikanci nisu smjeli napasti Iran i Venecuelu,jer su tamo postavljeni Ruski S-300.To dovoljno govori o americkim “nevidljivim” avionima.Vidjeli smo prije par godina kao americki nabildani anabolik vojnici placu kao mala djeca kad ih je zarobila Iranska vojska.I ovo dovoljno govori o moralu americkih vojnika.Americka vojska je zmaj od papira.

John Galt
Gost
John Galt
8 mjeseci prije
Reply to  basso

Nisu napali Iran. Samo su ubili realno njihovog najvažnijeg čovjeka. Venezuela se raspada sama od sebe zahvaljujući društvenom uređenju tako da nema razloga da je napadnu. Već će oni doći k sebi.

basso
Gost
basso
8 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Vazan ili ne,svako je zamjenjljiv.Amerikanci su ga ubili u stranoj zemlji,bez objave rata sto je po medjunarodnom pravu terorizam.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
8 mjeseci prije
Reply to  basso

basso Nemos imat sve. Pa onda ‘ko se oslanja na tehnologiju i napad-taj nema srce u junaka ni svjest, kao onaj koji brani svoju slavnu postojbinu..

Perica
Gost
Perica
8 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Ti si stvarno budala koja veze nema o cemu pise!

John Galt
Gost
John Galt
8 mjeseci prije
Reply to  Perica

Da da. Bitno da su Kina i Rusija super i naša braća koja će na spasiti od svega. Jel’ da Perice? Budale.

John Galt
Gost
John Galt
8 mjeseci prije
Reply to  John Galt

SAD ima problema i s Meksikom kojeg bi mogla pregaziti u tjedan dana pa ga nije napala. Nije rat prva stvar na pameti ni Amerikancima. Nadmoć se piše s ć.

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije

Ja bih rekao da je najkoherentnija analiza stanja zapada knjiga Nialla Fergusona „Civilization: The West and the Rest“. Jeli zapad gotov? Analizira faktore uspona zapada i konstatuje da ih nema vise. Konzervativac ne prizeljukuje to, konstatuje samo sa zaljenem da jeste tako. Uteha mu je da se „duh zapada“ seli na istok, pa ce ziveti duh.
Drug Xi ima uticajnog savetnika, specijalistu za zapad. Radi uglavnom sta mu savetuje taj.
Dakle, Kina kopira faktore uspona zapada, a zapad ne moze vise, jer ih nema vise.

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Knjiga postoji i kao lakse svarljivi dokumentarac „Civilization: Is the West History?“.

PlanetB
Gost
PlanetB
8 mjeseci prije

Sve ovisi o pokretu otpora u samoj Americi.
Ako Trump :

1.) se otrgne utjecaju komunisticke WHO i komunistickog UN koji bi trebao biti raspusten
2.) prestane koketirati sa korumpiranom medicinskom mafijom,
3.) otvori pravi nacin borbe protiv mikroorganizma lansiranog u Kini preko : D vitamina, C vitamina, Zinka pa i nosenjem maski
4.) povratak ekonomije u puni zamah 24 sata na dan

Ako li Trump ovo ucini tiranija ce biti skrsena i to je pobjeda Zapada,

Ako Trump ne izvrsi barem ove 4 stvari Da Zapad ce potonuti u tiraniju kineskog tipa na veliko zadovoljstvo Billa Gates, Hitlery Clinton komuniste Baracka Obame ( pravo ime Barry Soetero) Georga Sorosa i ostalih NWO zlikovaca I mi svi gubimo

Marko
Gost
Marko
8 mjeseci prije
Reply to  PlanetB

PlanetB, neznam koliko covjek mora biti glup i pisati takva sranja, a kamoli i vjerovati u to napisano. Uzmimo samo tacku
4.) Da bi USA podigla svoju industrijku proizvodnju na 24 sata dnevno, kao prvo morali bi se rijesiti citave svjetske konkurencije da bi silom nametali svoje PROIZVODE SLOBODE, i citav svijet silom natjerivale da te iste kupuje po cijenama Koje same postavljaju. Ako nevjerujes POGLEDAJ SAMO HRVATSKE i SRPKE NEOBRADJENE RAVNICE, a oba naroda moraju da JEDU tudji KRUH ili HLJEB, pa onda seri o tako naprednom i humanom zapadu. LP

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije

Vrlo loš i neuvjerljiv tekst. Kina ovisi o američkom i zapadnom tržištu i ako zarati s njima, nema joj spasa. S korona virusom se kompromitirala i zapad će joj to zapamtiti. S druge strane, Kina jača vojsku i otvoreno pokazuje osvajačke namjere. Mislim da se Kina malo razigrala.

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije

Ako konzumenti nisu potpuno retardirani su trebali primetiti:
1. Da je najveci broj zarazenih i umrlih u „najvecim demokratijama“
2. Da su ih, ne dajuci im naknadu, naterali da rade i da se izlazu
3. Da se je umiralo, ne samo zbog nesposobnosti, nego su i pustali da se umire. Zivot konzumenta vredi otprilike koliko i zivot ovce.
Bez obzira na kako bilo u Kini, kod kuce je tako.
Ali konzumenti jesu retardirani

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Zapravo, mozda i nisu svi retardirani.
Kad idu u penzije pocinju ljudi pricati kako je bilo.
Prestraseni su. Treba preziveti. Sad vlada nulta tolerancija prema onima koji pricaju previse. Assange.
Otkaz i nezvanicna „crna lista“. Statuirano je dosta primera. Shvatili su.
„Kina ima socijalno bodovanje“. U Kini je to zvanicno i pod kontrolom. Na zapadu je nezvanicno i van svake kontrole.
Cek da se sete da ukidaju i penzije ako se laje previse. Nece se pisnuti vise.

danko
Gost
danko
8 mjeseci prije

Prevod, 05.05.2020.

Dok su zemlje počele da koriste svoje vojne strukture za borbu protiv koronavirusa u programima zaštite protiv biološkog ratovanja, kineske vlasti su podržale zvanični stav Rusije i smatraju opasnim da na teritoriji van SAD-a Sjedinje drzave drže opasno biološko-oružje laboratorije. Riječ je o zemljama koje su bile bivše republike Sovjetskog Saveza, ali su tokom vremema ušle pod utjecaj NATO-a i Deep State-
.
To je objasnio zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova, Geng Shuang.

„Privukli smo pažnju na izjavu zvanične predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marije Saharove. Sjedinjene Države postavile su mnoge biološke laboratorije na području bivšeg Sovjetskog Saveza, što izaziva ozbiljnu zabrinutost među ljudima dotičnih država i susjednih zemalja, “rekao je tijekom redovnog brifinga. – Lokalna zajednica inzistira na zatvaranju tih objekata. Nadamo se da će američka strana zauzeti odgovorno mjesto, uzeti u obzir službene brige svjetske zajednice … i poduzeti stvarne korake u rješavanju takvih problema. ”

Kineski diplomata smatra da bi Washington trebalo da posveti posebnu pažnju pitanjima koja su direktno povezana sa zdravljem i dobrobiti stanovništva zemalja u kojima se nalaze američke laboratorije.
Glasnogovornica ruskog State Departmenta Maria Sakharova rekla je, 17. aprila, u vezi s pandemijom koronavirusa da bi se razvoj patogena za opasne bolesti mogao izvesti u američkim biološkim laboratorijama u inostranstvu. Ruski State Department skrenuo je pažnju na jačanje američke biološke prisutnosti izvan Sjedinjenih Država, posebno u bivšim sovjetskim republikama. Saharova je naglasila da Moskva ne može zanemariti činjenicu da Amerikanci u neposrednoj blizini ruskih granica grade infrastrukturu s opasnim biološkim potencijalom.
Laboratorije modernizirane američkim fondovima koje vrše biološka istraživanja, proučavaju viruse u Ukrajini, Gruziji, Armeniji i Kazahstanu.

China Calls for Closing All U.S. Deep-State Bioweapons Laboratories in Former USSR Countries
Global Research

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije
Reply to  danko

U Kazakstanu je jedna oronula bivsa sovjetska laboratorija.
Bio Vice tamo. Drugovi ti prodaju sta hoces jer su ocajni. Anthrax? Imamo specijalnu ponudu.
A i nema straze. Mozes se setali slobodno okolo.

Ana
Gost
Ana
8 mjeseci prije

LOL, hahaha!!! Ne mogu se prestati smijati!! Kakav komicar!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik