Koronavirus, glasnik kraja nadmoći Zapada?

Donald Trump - Xi Jinping - UN
45 komentara

Može li koronavirus redefinirati svjetski poredak? Je li međunarodni sustav, pod utjecajem američkog modela, živio na pepelu Drugog svjetskog rata? Philippe Moreau-Defarges, diplomat i stručnjak za međunarodne odnose, dešifrira novu ravnotežu snaga koje se pojavljuju globalnoj sceni.

“Postoje neizmjerni dokazi da je ovdje počelo”, rekao je Mike Pompeo, 3. svibnja. Upitan u kanalu ABC, američki državni tajnik nije birao riječi da bi prstom pokazao na odgovornost Instituta za virologiju Wuhan. Donald Trump prakticirao je sličan amalgam, prijeteći Kini “kaznenim carinskim porezima”.

Kineska diplomacija nije ostala “dužna”, jer od veljače kontinuirano odgovara optužbama protiv svoje zemlje i vrši kontra udare. Posljednji primjer jučerašnji Twitter račun kineskog veleposlanstva u Parizu gdje se ne štedi Washington na sarkastičan način: “Bio je virus”.

Jedna od osovina američke optužnice protiv Pekinga je osporavanje kineskog utjecaja u okviru WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije). Donald Trump predlaže da se ovo stanje popravi suspenzijom američkih sredstava za ovu UN-ovu agenciju. Je li ovaj pretpostavljeni utjecaj Kine na WHO simbol redefiniranja međunarodnog poretka koji vlada od 1945. – rođeni nakon Drugog svjetskog rata? Jesu li UN i njegovo Vijeće sigurnosti još uvijek prilagođeni stvarnosti 21. stoljeća? Između relativnog američkog izolacionizma, oslabljen usponom Kine i Europe više nego ikad. Nagovještava li se kraj nadmoći Zapada?

2020., preokret zapadne hegemonije?

Za Philippea Moreau-Defargesa, bivšeg diplomata i stručnjaka za međunarodne odnose, autora knjige Svjetska povijest mira, odgovor je nedvosmislen: “Da, nesumnjivo, to je vrlo težak šok za nadmoć Zapada.”

Sjedinjene Države su odabrale praksu „ politike zatvaranja i povlačenja“ koja ostavlja polje otvorenim drugim silama, posebno azijskim, omogućavajući im jedan dan da preuzmu vlast. Bivši diplomat također evocira zapadni model slobodne trgovine u određenim sektorima poput turizma, automobila, zrakoplovstva, koji ” trebaju globalizaciju”. Stoga je Covid-19, zdravstvena i ekonomska katastrofa, otkrio ” duboku transformaciju globalnog ekonomskog i geopolitičkog sustava”. Raspad SSSR-a 1991. godine Washington je postao “hiper sila”.

“Imamo sukob između Kine – koja se razvija i koja se počinje plašiti – i Sjedinjenih Država, koje se boje izgubiti svoj dominantni položaj”, objasnio je ranije Philippe Moreau-Defarges.

Jedno je sigurno za bivšeg diplomata, izbori u studenom 2020. – koji će najvjerojatnije suprostaviti Donalda Trumpa i Joea Bidena u osnovi neće promijeniti situaciju. Međutim, je li moguće da će mogući dolazak demokratskog kandidata pridonijeti približavanju Europljana i Amerikanaca i uspostavljanju novih odnosa s Pekingom i Teheranom?

“Ne-zapadnjaci prisvojili su ovaj model”

Prema stručnjaku za međunarodne odnose, takva bi se hipoteza ionako igrala na ivici ponora. Prema njemu, to je puno dublja i strukturna promjena, uslijed globalizacije zapadnog modela:

„Ne-zapadnjaci prisvojili su ovaj zapadnjački model, ne za to da ga pasivno oponašaju ili da mu se podvrgnu, već naprotiv, da ga prisvoje i stave u službu. Pogledajte Kinu koja i dalje ostaje komunistička, a koja je istovremeno kapitalistička.”

Ako mnogi stručnjaci dijele ovo promatranje o padu nadmoći Zapada, trebamo li sada vidjeti novu kinesku hegemoniju? Nije baš, prema Philippe Moreau-Defargesu. Zemlja koja je još uvijek siromašna, sa slabo integriranim masama i problemima bogatih zemalja, sa starenjem stanovništva”. Prema podacima Svjetske banke, kineski BDP po stanovniku (u trenutnim američkim dolarima) u 2018. godini iznosio je 9.770 USD. Za usporedbu, ista brojka za Francusku je 41.463 dolara. Drugi faktor, Peking će se susresti ne samo s američkim i europskim otporom, već i s drugim azijskim zemljama. Vijetnam ili Indija uopće nisu spremni prihvatiti hegemoniju Kine”.

Ako se nadmoć Zapada doista dovede u pitanje, kakvu budućnost možemo donijeti međunarodnoj zajednici i multilateralizmu?

“Te su institucije geopolitičko pitanje”

Bivši diplomata naglašava veliku egzistencijalnu kontradikciju međunarodnih institucija, sustav koji pretpostavlja da suverene države “pristaju da se podvrgavaju pravilima i nadređenim institucijama”, čak i ukazujući na mogućnost “federalizma ili globalnog upravljanja“.

Rasplet je kojeg najmoćnije zemlje poput Sjedinjenih Država ne žele, odbacujući bilo kakvo delegiranje suvereniteta. Do 1991. godine međunarodnim poretkom upravljala je ravnoteža terora između dva bloka, a ne Ujedinjeni narodi. Devedesetih Francis Fukuyama pomalo je brzo zamislio ” Kraj povijesti “, globalnim nastupom liberalizma. Drugi su također sanjali o mogućnosti da konačno vide snaga UN-a. Rezultati UN-a u trajanju od gotovo trideset godina ostavljaju gurak ukus, između kronične nemoći da se riješe sukobi i blokada uzrokovanih ponavljajućim vetovima Vijeća sigurnosti.

Philippe Moreau-Defarges, zamišlja dva scenarija. Ili velike sile uništavaju te institucije zbog vlastitog interesa, ili ovi kolosi prihvaćaju logiku tih institucija: “može se zamisliti da se Kina i Sjedinjene Države slažu. Dijalogom pokušavaju zajedno izgraditi svijet budućnosti”. Ali što je s Vijećem sigurnosti u kojem sjedi pet stalnih članova?

„Da, Vijeće sigurnosti danas ima svrhu. Sve strukture u kojima ljudi razgovaraju, imaju svrhu i korist. Problem je njegov legitimitet […] Ovaj je sustav dorađivan nakon Drugog svjetskog rata. Sada smo u 2020-ima, te se moramo proptati sustav. Poteškoća je u tome što na vratima čekaju: Indija, Meksiko, Brazil”.

Stoga je u Vijeću sigurnosti ažuriranom prema bilanci snaga 2020. vjerojatno da će europske države poput Francuske i Velike Britanije izgubiti svoje stalno mjesto. Ali još uvijek je dug dok se probije gnojna rana, smatra Philippe Moreau-Defarges:

„Da bi ta transformacija Vijeća sigurnosti bila moguća, potrebna su dva uvjeta koja nisu ispunjena. Sjedinjene Države, Rusija i Kina moraju se složiti da će staviti na stranu dvije stare europske sile […] Drugi uvjet je da zemlje Juga, sve one koje teže biti u Vijeću sigurnosti, se dogovore.”

Takva hipoteza je očito nemoguća, s obzirom na složenost takve promjene, koja bi zahtijevala suzdržavanje ili čak odobrenje pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Jer treći uvjet za ovaj preokret nije ni na dnevnom redu tj.  da Pariz i London podrže takav prijedlog.

kinaPhilippe Moreau-DefargesSADSvjetski poredakzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
3 godine prije

” China Warns Of Possible Armed Conflict With US Over Coronavirus Backlash ”

Eto “rješenja ” , ko pobjedi taj je najjači 😂

hiber
3 godine prije

Što to znači nadmoć Zapada? I Kina je USA na zapadu? Tisućama godina bogatstvo se odlijevalo od zapada ka istoku, od Europe ka Kini, što je uzrokovalo deflaciju, siromaštvo i krizarske ratove, da bi se stvari promijenile u modernom dobu kada se bogatstvo “vratilo” u Europu. Stoga nije problem u Zapadu i Istoku, nego u unutarnjim problemima u funkcioniranju država i činjenici da je vlast i bogatstvo prešlo u ruke pojedinaca i korporacija. Sada vlast i bogatstvo leži u rukama 0,01% stanovništva koje ima kontrolu 90% bogatstva, a oni su prilično ravnomjerno raspoređeni po svijetu. Tome su pridonijele i katastrofalne odluke kineskog vodstva. Kada jednu osoba sebe proglasi božanstvom kao što si je to prigrlio Xij, onda božanstvo na sebe preuzima rješavanje problema koji su inače izvan djelokruga ljudi. Naprimjer, pandemije.

Bosanac
3 godine prije

Evo zena raskrinka ove u U.S. (ko zna engl moze pogledat intervju)
Former AIDS Scientist Judy Mikovits PhD EXPOSES Anthony Fauci,Dr Birx & UNCOVERS Medical Corruption
https://youtu.be/QZPrUb0AcKw

Kkk
3 godine prije

Nosati se opet istovarili nad alepom,od rusa zali boze nis koristi,isil udara na sve strane.a i u venecueli krenulo.

Son of Alerik
3 godine prije

Međunarodni poredak se zasniva na nekoliko premisa:
– kreacija novca kao dug,
– sustav dopuštenih i dogovorenih rezervnih svjetskih valuta kojim se određuju teritoriji klanova,
– formalno postojanje država, slobodnih izbora,
– neformalno, ali zato stvarno upravljanje državom i skupom država iz hijerarhijski složenih tajnih grupa odabranih ljudi,
– donošenje zakona koji favoriziraju interese korporacija u odnosu na interese ljudi, država, nacija,
– ravnoteža vojne moći kao način obuzdavanja suprotstavljenih klanova unutar spomenutih hijerarhijski posloženih tajnih skupina,
– vojne vježbe u vidu ratova na unaprijed odabranim terenima u cilju isprobavanja novih oružja, virusa, socijalnog inženjeringa.

Sumnjam da će se taj poredak izmijeniti. I dalje sve ostaje u familiji.

RENEW
3 godine prije

To ti misliš. ZDA in njegovi zločinski sluge imajo samo en načrt in to je uničenje Kitajske. Kitajska je najbolj ogrožena in v roku dveh let bomo videli bombe, ki bodo padale na Kitajsko. To je namreč edini način, da se ZDA obdrži na prestolu. Že Regan in Nixon sta želela to, kar sta sedaj speljala vojna zločinca Trump in Fauci. Fauci in Trump sta podkupila Kitajce v Wuhanskem laboratoriju, da so preučili in spustili viruse. Virus je precej velik in debel, ker sta v njem združena dva virusa. Kitajci so za denar izdali svojo domovino in zato bi jih morali drugi Kitajci obesiti nad križišče. Cilj je bil samo eden in to je diskreditacija in likvidacija Kitajske. ZDA niso tako močne, da bi same zmogle uničiti Kitajsko in zato potrebujejo hlapčevske vazalne države. Novak Djoković in Bill Gates sta samo za kamuflažo. Bill Gates je znan po tem, da… Čitaj više »

RENEW
3 godine prije

Saj pravim, da sta Trump in Fauci podkupila Kitajce v Wuhanskem laboratoriju. Če bi bili komunisti pametni, bi izdajalce obesili na prometno signalizacijo nad največjim križiščem.

Abe IV. Nepotvrdjeni
3 godine prije

Šta se dogodilo ovom portalu?

Semafor
3 godine prije

Dmitrije, oni prognoziraju li prognoziraju. Kada jednom pogode prognozom onda ce se time hvaliti godinama.

basso
3 godine prije

Prosla su vremena kada su amerikanci bombardovanjem i sankcijama nametali svoju volju kome su htjeli.Njima je jasno da vise nisu najveca vojna niti ekonomska sila na svijetu,pa sada kmece,lazu i petljuju,jer drugih opcija vise nemaju.Rusko oruzje i Kineska ekonomija su im dosli glave.

Red Dog
3 godine prije

Ja bih rekao da je najkoherentnija analiza stanja zapada knjiga Nialla Fergusona „Civilization: The West and the Rest“. Jeli zapad gotov? Analizira faktore uspona zapada i konstatuje da ih nema vise. Konzervativac ne prizeljukuje to, konstatuje samo sa zaljenem da jeste tako. Uteha mu je da se „duh zapada“ seli na istok, pa ce ziveti duh.
Drug Xi ima uticajnog savetnika, specijalistu za zapad. Radi uglavnom sta mu savetuje taj.
Dakle, Kina kopira faktore uspona zapada, a zapad ne moze vise, jer ih nema vise.

PlanetB
3 godine prije

Sve ovisi o pokretu otpora u samoj Americi.
Ako Trump :

1.) se otrgne utjecaju komunisticke WHO i komunistickog UN koji bi trebao biti raspusten
2.) prestane koketirati sa korumpiranom medicinskom mafijom,
3.) otvori pravi nacin borbe protiv mikroorganizma lansiranog u Kini preko : D vitamina, C vitamina, Zinka pa i nosenjem maski
4.) povratak ekonomije u puni zamah 24 sata na dan

Ako li Trump ovo ucini tiranija ce biti skrsena i to je pobjeda Zapada,

Ako Trump ne izvrsi barem ove 4 stvari Da Zapad ce potonuti u tiraniju kineskog tipa na veliko zadovoljstvo Billa Gates, Hitlery Clinton komuniste Baracka Obame ( pravo ime Barry Soetero) Georga Sorosa i ostalih NWO zlikovaca I mi svi gubimo

Ad astra
3 godine prije

Vrlo loš i neuvjerljiv tekst. Kina ovisi o američkom i zapadnom tržištu i ako zarati s njima, nema joj spasa. S korona virusom se kompromitirala i zapad će joj to zapamtiti. S druge strane, Kina jača vojsku i otvoreno pokazuje osvajačke namjere. Mislim da se Kina malo razigrala.

Red Dog
3 godine prije

Ako konzumenti nisu potpuno retardirani su trebali primetiti:
1. Da je najveci broj zarazenih i umrlih u „najvecim demokratijama“
2. Da su ih, ne dajuci im naknadu, naterali da rade i da se izlazu
3. Da se je umiralo, ne samo zbog nesposobnosti, nego su i pustali da se umire. Zivot konzumenta vredi otprilike koliko i zivot ovce.
Bez obzira na kako bilo u Kini, kod kuce je tako.
Ali konzumenti jesu retardirani

danko
3 godine prije

Prevod, 05.05.2020. Dok su zemlje počele da koriste svoje vojne strukture za borbu protiv koronavirusa u programima zaštite protiv biološkog ratovanja, kineske vlasti su podržale zvanični stav Rusije i smatraju opasnim da na teritoriji van SAD-a Sjedinje drzave drže opasno biološko-oružje laboratorije. Riječ je o zemljama koje su bile bivše republike Sovjetskog Saveza, ali su tokom vremema ušle pod utjecaj NATO-a i Deep State- . To je objasnio zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova, Geng Shuang. „Privukli smo pažnju na izjavu zvanične predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marije Saharove. Sjedinjene Države postavile su mnoge biološke laboratorije na području bivšeg Sovjetskog Saveza, što izaziva ozbiljnu zabrinutost među ljudima dotičnih država i susjednih zemalja, “rekao je tijekom redovnog brifinga. – Lokalna zajednica inzistira na zatvaranju tih objekata. Nadamo se da će američka strana zauzeti odgovorno mjesto, uzeti u obzir službene brige svjetske zajednice … i poduzeti stvarne korake u rješavanju takvih problema.… Čitaj više »

Ana
3 godine prije

LOL, hahaha!!! Ne mogu se prestati smijati!! Kakav komicar!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI