Koronavirus i kinesko potkopavanje američke hegemonije

Xi Jinping - Koronavirus
150 komentara

Pandemija koronavirusa otkriva sve ranjivosti i kritična pitanja Sjedinjenih Američkih Država, kao i njihovu ovisnost o inozemstvu koja bi uskoro mogla dovesti do radikalnih promjena u svjetskoj političkoj ravnoteži.

Pandemija Covid-19 ima ozbiljne učinke ne samo na zdravlje ljudi, već i na političku ravnotežu planete. Globalna ekonomska kriza, koja je počela u siječnju u Kini, gdje je navodno zabilježen „nulti pacijenta”, sada potvrđuje slom ekonomskog sustava zapadnog tipa, koji je svoju snagu crpio iz atlantističke globalizacije, a ozbiljno je ranjen još za vrijeme teške financijske krize 2008. Reakcija Federalnih rezervi, koliko god bila snažna, nije puno pomogla. Iznenadna poplava likvidnih sredstava za spas gospodarstva se pretvorila u 700 milijardi dolara kupnje državnih obveznica od strane FED-a, kamatne stope su smanjene na nulu i uvelike se oslanja na kvantitativno olakšavanje (QE), ali sve to nije imalo nikakvog učinka.

Kao što je poznato, američki dolar je još uvijek glavna valuta u međunarodnim transakcijama. Ova činjenica FED pretvara u de facto zajmodavca i posljednje utočište globalne ekonomije. Tu ulogu mu daje status jedinog entiteta ovlaštenog za tiskanje dolara, resursa koji predstavlja vrlo visoku tečajnu vrijednost, posebno u ekonomskim situacijama pogođenim krizama poput ove s Covidom-19, kada američka se valuta u pravilu pretvara u jedino “sigurno utočište”. Ukratko, to je razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države jedina ekonomska i financijska supersila na planeti.

No ovaj se tjedan na ponovnom otvaranju burzi ništa nije promijenilo. Radnje koje je proveo FED nisu imale značajne posljedice na burze planete, koje su, „neobjašnjivo“, sve još uvijek u crvenom.

Kao i uvijek u tim slučajevima, stvara se ogroman manevarski prostor za globalne geopolitičke scenarije i “izazivače” posrnulog svjetskog hegemona. Kina je već nekoliko godina glavni konkurent Sjedinjenim Američkim Državama.

Kamen temeljac izazova, kojeg je Peking uputio Washingtonu, je veliki projekt Novog puta svile, kojeg je 2014. pokrenuo predsjednik Xi Jinping. Cilj Kine je preuzeti kormilo sad već slabe zapadne globalizacije i trend pretvoriti u naprednu kinesku globalizaciju.

Kina želi proširiti sferu utjecaja i postati globalna sila, stavljajući zemlju u rang političke, ekonomske i kulturne referentne točke za cijelo čovječanstvo. Međunarodna suradnja se aktivirala kroz multilateralna ulaganja u infrastrukturu kao što su pomorske i zračne luke, mostovi, ceste, željeznice u svim zemljama, od Tihog do Atlantskog oceana, prolazeći Indijskim oceanom i zemljama koje leže uz drevnu rutu Puta svile Marka Pola. Put kreće od Pekinga i ide do zapadne Europe, prolazeći kroz Rusiju, Bliski istok i Afriku i bez sumnje nema ambicioznijeg projekta u komercijalnoj i geopolitičkoj ekspanziji od ovoga .

Da bismo shvatili kako je Novi put svile stekao novu snagu zahvaljujući koronavirusu, sve u jednostavnoj formuli sažimaju pravila vremenskih zona, odnosno kad je na zapadu noć, na istoku izlazi sunce.

Narodna Republika Kina je već neutralizirala izvanrednu situaciju s koronavirusom na svom nacionalnom teritoriju. Upotrijebila je svu snagu, vješto kombinirajući čvrstu i meku silu, kako bi iskoristila mogućnosti koje proizlaze iz kaosa proizašlog iz krize.

Iz toga proizlazi puna spremnost Pekinga da zdravstvenim dobrima i uslugama, kao i izravnim financiranjem, pomogne i podrži većinu zemalja zahvaćenih virusom, kako u Europi, tako i u ostatku svijeta.

Iako je Italija bila jedna od prvih država koja je 31. siječnja blokirala zračne veze s Kinom, danas su se stvari preokrenule. Bez obzira na moguće ogorčenje, Kinezi su odmah pozitivno odgovorili na molbe za pomoć Rima koji se jedva nosi s  izvanrednom situacijom.

Europski susjedi su Italiji pomogli samo riječima, koji su istovremeno suspendirali „Schengen“, stavljajući još jedan znak pitanja na sudbinu onoga što ostaje od Europske unije.

U stvari, Rim je početkom ožujka zatražio aktiviranje Europskog mehanizma civilne zaštite i da se ispune obveze koje u ugovoru EU „solidarnost“ definiraju kao temeljno načelo udruživanja europskih zemalja u zajednicu naroda, kako bi Italija dobila medicinsku pomoć i zalihe. Međutim, odsutnost trenutne reakcije ostatka kontinenta u trenutku najveće potrebe je otvorio vrata Kini. Istina, gotovo istovremeno je pomoć poslala i Kuba, a sad i Rusija, čiji ogromni vojni zrakoplovi i stručnjaci s Vojno-medicinske akademije slijeću jedan za drugim u talijanske međunarodne zračne luke.

Kao da ima i određene simbolike u slanju pomoći. Kina se ne upliće u vojne poslove, a Rusija u civilne, odnosno trgovinske. Kuba to čini jer je tako činila uvijek u vrijeme kriza, iako se ne može isključiti želja da se SAD prokažu u pravom svijetlu i štoviše izolira od ostatka svijeta, iako to izgleda neizvodivo.

S druge strane, vraćajući se na odnos Italije i Kine, 2020. je za dvije zemlje simbolična godina, pedeseta od početka diplomatskih odnosa između Italije i Narodne Republike Kine. Koja je bolja prigoda za Peking da uspostavi još bolje odnose s Rimom, već učvršćene s memorandumom o razumijevanju potpisanom prošle godine s kojim se Italija pridružila Novom putu svile. Kina je prva prikočila u pomoć Italiji u trenutku kojeg je premijer Giuseppe Conte definirao kao “najmračniji čas moderne talijanske povijesti”.

Masovna opskrba Kine maskama, brisovima i drugim medicinskim materijalima stigla je i do Washingtona, gdje se predsjednik Donald Trump mora pozabaviti širenjem zaraze krećući se strahovito uskom stazom odlučivanja zbog tri čimbenika. Naime, Trumpu treba da održi relativno snažan rast američkog BDP-a iz posljednjih godina. Pred njim je i predizborna kampanja za predsjedničke izbore u studenom, koja je zaživjela usponom bivšeg potpredsjednika Joa Bidena na demokratskim predizborima, a kao posljednje, ali ne manje važno, Trump je pod pritiskom „duboke države“, Pentagona u prvom redu, da kao glavni zapovjednik oštro reagira na „strateški kineski udarac“. Trump je na te zahtjeve proteklih mjeseci uspijevao odgovoriti s carinama i raznim dugim nametima na proizvode uvezene iz Kine. Ali sada se od njega traži više, a alata na raspolaganju je sve manje.

Osim toga, odbijanje Trumpa da prihvati pomoć Xi Jinpinga ne može sakriti jednu od najkritičnijih i najmanje poznatih ranjivosti Sjedinjenih Država, a to je  velika ovisnost farmaceutskih potreba Sjedinjenih Država o uvozu, posebno iz Kine. Ovdje imamo slučaj kao u industriji rijetkih metala, gdje su SAD sve tehnologije i proizvodne linije preselile u Aziju, Kinu u prvom redu, i sada ovise o Pekingu. Nitko ne sumnja da su američki stručnjaci i inženjeri u stanju osmisliti plan ponovne izgradnje tvornica u Americi, ali je to proces koji traži ogromna ulaganja, a kad bi i bilo novca, za ponovno podizanje proizvodnih lanaca je potrebno najmanje desetak godina. Ovi nitko i ne krije i tu činjenicu potvrđuje američka Federalna farmaceutska agencija.

Zamislite, na primjer, da je posljednja tvornica za proizvodnju penicilina u Sjedinjenim Državama zatvorena prije gotovo dvadeset godina i da 80% antibiotika prisutnih na američkom tržištu dolazi iz inozemstva. U tom smislu kineski potez predstavlja i važan test za stanara Bijele kuće, koji bi, da prihvati pomoć glavnog geopolitičkog suparnika, otkrio ovu ovisnost iz inozemstva, čime bi savršeno pomogao Pekingu u nadi da će Washington prekinuti carinski rat, kojeg je započeo u pokušaju zaustavljanja nevjerojatnog kineskog rasta koji je započeo ’80-ih i reformama Deng Xiaopinga i s definitivnim zaokretom ka takozvanom “socijalizmu s kineskim karakteristikama”, tako dragom Politbirou najveće Komunističke partije na planeti.

Međutim, trenutno „ne“ padajućeg hegemona upućeno Pekingu također je i opcija koja ne pogoduje interesima njujorškog tajkuna. Zapravo bi se moglo utvrditi, kada se koronavirus u Americi proširio i kada se zaoštri kampanja za predsjedničke izbore, da je znatna politička prednost u rukama Joa Bidena, koji se stalno poziva na zdravstvenu reformu poznatu kao „ObamaCare“, koju je tek djelomično proveo bivši predsjednik, da bi je Trump demontirao odmah po ulasku u Bijelu kuću.

Ta bi tema mogla biti presudna za hipotetski trijumf demokrata na predsjedničkim izborima u studenom, čak i ako se kandidat koji je izbio na prvo mjesto među demokratima mora pretvarati da je Bernie Sanders. Naime, stari senator iz Vermonta je zagovornik besplatnog zdravstvenog sustava na univerzalnoj osnovi, koji je još radikalniji od prijedloga bivšeg Obaminog zamjenika. No s obzirom na američki sustav, i Biden i Sanders znaju da su im za radikalne promjene ruke vezane, stoga ih ništa ne košta prosipati obećanja. Trump to ne može, jer se kosi s načelima njegove i politike stranke, iako je epidemija s koronavirusom idealan trenutak da zadobije simpatije i onih birača koji nisu i nikada ne bi glasali za njega.

Budući da govorimo o globalnoj implikaciji koronavirusa, kojeg su zapadni mediji u siječnju brzo preimenovali u “Xi Jinpingov Černobil”, čini se da bi uskoro mogao postati Černobil Donalda Trumpa.

EkonomijakinaKoronavirusSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
150 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Zar stvarno mislite da su Kinezi gulpi i da nemaju ekonomske stručnjake koi su proučavali “američki” način financiranja? S druge strane, već su preveslali pohlepne amere jer se sve proizvodi kod njih u Kini. Imaju proizvodnju, imaju njihove dužničke papire na mjestu amera bio bih kuš.

Alen
4 godine prije

Tramp jedino sto zna je upravljati bankrotima , da je mislio bilo sta da uradi za usa ekonomiju (realnu ) iradio bi to do sada , no on je radio isto sto i predhodnici , pumpao wall street , bogatio bogate a ovim ” trgovinskim ratom ” pokusao je samo izvući više para od kine a u sledećm mandatu bi na red doslo izvlačenje para od eu..Dakle čitav njegov mandat je puko izvlačenje novca pd koga god je to mogao da izvuče ,na ovaj ili onaj način..
Po meni ova korona nije slučajna , tramp je sigurno dio tog plana , nije njega ništa ovo iznenadilo…

Siniša
4 godine prije
Ico
4 godine prije

Davorin Šetner prodaje muda pod bubrege

Dejan
4 godine prije

Ne bih se ovde stavio na stranu navijanja ka Kinezima Zbog toga što i Ameri i Kinezi i Rusi rade za istog gazdu i sve je ovo samo predstava. Naravno Kinezi šalju ogromnu pomoć Srbiji u zdravstvenom materijalu i 90% pomoći iz sveta u tom materijalu stiže baš od Kine. Od Amerike to ne bi nikad stiglo (ili bi stiglo kontaminirano gde bi izazvalo mnogo više problema nego da uopšte nije došlo). Ali kad se gleda globalna predstava sve ide ka Velikom bratu i globalnoj kontroli. Dolar će izgubiti svoje dominantno mesto i ova kriza sa pandemijom ide u tom pravcu. Kako stvari stoje, zamena će biti elektronski novac jer se sada daje zamah ka izbacivanju virusom zaraženih novčanica. Šta će onda zameniti dolar? Da li će uošte dolar i u tom elektronskom obliku moći da bude dominantna valuta? Teško. Šta će tačno biti to niko ne može da zna,… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Što se tiče teksta. Kina i Rusija + Kuba, ne moraju ništa ni tražiti, ovom gestom sve dolazi samo po sebi. Kako pratim talijanske medije, zbog poznavanja jezika, averzija prema Nijemcima nije od ovih dana. Ona traje godinama, od mjera štednje, do migrantske krize i pravila da migranti azil moraju tražiti u prvoj zemlji dolaska, a tu imamo Mediteransku rutu. Dakle, Italija doslovno mrzi Švabe.. I SAD također, ali tu ne grme puno, iako često ima demonstracija pred NATO bazama u Napulju i Avijanu. Da Kina ne napravi ovo što je napravila, Rusija također, a obje su zemlje u mogućnosti, bili bi glupi.

hiber
4 godine prije

Narodna Republika Kina nista nije neutralizirala u Wuhanu. Tamo je virus nekontrolisano bujao sve do 23.01. A u međuvremenu je kroz taj grad u siječnju prošlo 7 miliona ljudi. Kad se napravi analiza antitijela viditi će se da je u kontakt sa virusom dosla bar trećina građana Wuhana. Slična se stvar sada događa i u Lombardiji. Također i u Iranu. Vrhunac epidemije je prošao i sada slijedi pad. Tako da Rusi kasno na Kosovo stižu. To ne znači da neće biti novih žarišta. Situacija u Španjolskoj nije došla do vrhunca. A sad epidemija kreće ozbiljno u USA. Pametni ljudi bi iz svega ovoga stekli nekakve poduke, ali očigledno je puno važnije lupati nekakve parole.

shumadinac
4 godine prije

Da bi se shvatio sadašnji geopolitički momenat neophodno je razjasniti da li je Covid-19 uzrok ili sretstvo ekonomskog kolapsa. Kada sve saberemo što smo sada već mesecima čitali ovaj virus je pre izgovor za ekonomski kolaps nego uzrok. Ako je izgovor onda je kolaps sproveden planski. Ako je ekonomski kolaps sproveden planski onda je u pitanju veliki reset. Pazite sad: ako je reset pokrenut od strane SAD-a da li je logično pretpostaviti da će biti na gubitku? Ako će biti na dobitku kakva vrsta dobitka će biti obzirom da im privreda tone? – E, to je pravo pitanje – to je polaz za dalje razvijanje. “…ali je to proces koji traži ogromna ulaganja, a kad bi i bilo novca, za ponovno podizanje proizvodnih lanaca je potrebno najmanje desetak godina” – da u normalnim uslovima ali mi znamo da se u kriznim situacijama (posebno pri spoljnoj pretnji – pravoj ili fiktivnoj)… Čitaj više »

Fenix
4 godine prije

Ovo oko Corone je namjerno stvaranje histerije WHO je saopstio da kad se preboli Corona (koja uglavnom ima uvijek Blaze simptome) stjece se trajni imunitet. To isto potvrdjuju i Ruski znanstvenici da se u tijelu stvara imonuglubini M i G koji tijelo kasnije trajno stite od infekcije cak je i imunizacija kasnije nepotrebna dakle ovo nije neka teorija vec zvanični stav WHO. Dakle stvaranje kolektivnog imuniteta je najbolja stvar cak je i Rusija odustala od uvodjenja bilo kakvog karantena u Moskvi i počinje da slijedi sistem Britanije i Svedske o kolektivnom imunitetu. Pogotovo je kod nas policijski cas neefikasna jer se kontakti ljudi preselili sa ulica u stanove a pogotovo ruralna područja se nemogu kontrolirati gdje mladi ljudi se nikada nisu vise družili i “sastajali” od kad su zatvoreni kafici. Dakle jedna potpuno promašena mjera ili su trebali podijeliti kao Kinezi svima maske i nema izlazenja bez maske ili slijediti… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Činjenica da su proizvodnju strateške tvari,poput antibiotika, preselili u Kinu, jasno govori koliko je kapitalizam beskrupulozan sustav,ako se o društvenom uređenju uopće može govoriti… Izložiti vlastitu naciju pogibelji zbog profita…🤮💩🤮💩

Alen
4 godine prije

Prvi zvanični globalist tj onaj ko je pokrenuo globalizaciju je Hajnc Kisindzer ..Onog dana kad je otišao kinezima i rekao im , dragi moji kinezi prvo će te da radite za nas a za 50 godina vladaćete svijetom i onda efektivno prebacio jezgro americke ekonomije u kinu , a pogonjeno pohlepom domaćih americkih kapitalista , takodjer većinu tehnologije , intelektualnih prava je pristao da dijeli s kinom i tako od kine napravio ekonomsku super silu kakvu poznajemo danas , naravno ljubav prema novcu i marljiv rad kineza uz kisindzerov poklon su bili dobitna kombinacija.. Hajnc Kisindzer je prvi javni globalista tj osoba koja je u njihovo ime odradjivala globalisticke planove.. Sta je bio cilj hajnca kisindzera kad je davao moć kini je pravo pitanje .. Mozda dovesti na kolizioni kurs te dvije sile usa i kinu.. S druge strane imamo divljanje amerikanaca i unistenje bliskog istoka , osim dvije zemlje… Čitaj više »

mislim
4 godine prije

xi ping, putin , tramp i ostali niko nije rekao onoj maloj ajde ne kaki, nego su svi morali biti kuco , znači ona je glasnogovornik tog “boga”

Mali Mujo
4 godine prije

Pomoc za USA nebi smijela biti besplatna, kao so nijedna od pomoci ukljucujuci pomoc za vrijeme WWII iz USA u Evropu nije bila besplatna, zaracunali su svaku iglu, svaki metak i svaku kap goriva kao i kapi znoja amerikenatorskih vojnika.

FATIH
4 godine prije

ZIVIO KINESKI NAROD!!
ZIVJELA KP KINE!!!!!💚💚💚💚💚💛💛💛💛💚

SOMPOMPIR
4 godine prije

Joe Biden nema nikakve šanse protiv Trumpa. Potonji će ga doslovce poniziti prilikom prvog senilnog gafa.

Trt
4 godine prije

Event 201 Pandemic Exercise: Segment 1, Intro and Medical Countermeasures (MCM) Discussion Event 201 Pandemic Exercise: Segment 2, Trade and Travel Discussion Event 201 Pandemic Exercise: Segment 3, Finance Event 201 Pandemic Exercise: Segment 4, Communications Discussion and Epilogue Video Event 201 Pandemic Exercise: Segment 5, Hotwash and Conclusion “Event 201 is a pandemic tabletop exercise hosted by The Johns Hopkins Center for Health Security in partnership with the World Economic Forum and the Bill and Melinda Gates Foundation on October 18, 2019, in New York, NY. The exercise illustrated the pandemic preparedness efforts needed to diminish the large-scale economic and societal consequences of a severe pandemic.” Za sve one koji misle da Bill Gates i globalističke strukture imaju prste u puštanju koronavirusa i izazivanju globalne krize evo dokaza da su u krivu – ovo su samo dijelovi simulacije globalne epidemije cornavirusa i planirane reakcije WHO, Svjetskog ekonomskog foruma i… Čitaj više »

Tau
4 godine prije

Razumim da treba jedno vrime paziti da se ljudi ne druze i da ne dolaze u kontakt ali ovo prelazi sve normalne norme normalnog covika . Ovo je naj idiotska izjava nasih politicara u Hrvatskoj: Ne izlazite u dvorišta, maslinike, vrtove plaze Znaci covik iz kuce nesmi ni izac u slijedecih 3-4 miseca ,uhvatit malo zraka i kad to ne ugrozava drugog,, koji kreteni vode Hrvatsko drustvo, ne poznavajuci osnovne ljuske potrebe glumeci nekog diktatora samo sto mu se dala malo moc odlucivanja nije di cudo da nam je ovako kako je . Bas suprotno bi tyebalo rec da ljudi izadu iz svojih kuca povremeno na zrak kad procijene da nikog ne ugrozavaju svojim prisutvom. Sad moramo pazid da se i masline i sve biljke ne zarazu. Ili je ovo sve testiranje covika koliko se moze stegnut za vrat , i onda nades korisne idiote koji to provode . Di… Čitaj više »

Marko
4 godine prije

Netko je pustio koronu,da sjebe konkurenciju,dabog dao da im se obije p glavu.

Amato
4 godine prije

Dobar članak. Kina je dugo kroz povijest za sebe držala da je posebna, da nije smo jedna od država – članica međunarodnog sustava država. Kao da su oni najvažniji ispod sunca; svi drugi su “ispod” njih. Kina je imala čak jedan period kad je zapostavila svoju obranu. Imali su izreku da se dobro željezo ne troši za izradu čavala = grijeh je da najbolji muškarci budu vojnici. Oni su još sredinom 19. st. vratili britanski brod s darovima Georgea III i molbom za uspostavom veleposlanstva radi jačanja trgovine. Oni su se zahvalili na poklonima i odbili uspostavu diplomatskih odnosa. Engleska ja tada bila vodeća ekonomska sila u svijetu. Ako uzmemo u obzir to onda nam postaje još impresivnije to što Kina napravila u tako kratkom vremenu.

Amato
4 godine prije

@otpisani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI