fbpx

Koronavirus i kinesko potkopavanje američke hegemonije

Xi Jinping - Koronavirus

Pandemija koronavirusa otkriva sve ranjivosti i kritična pitanja Sjedinjenih Američkih Država, kao i njihovu ovisnost o inozemstvu koja bi uskoro mogla dovesti do radikalnih promjena u svjetskoj političkoj ravnoteži.

Pandemija Covid-19 ima ozbiljne učinke ne samo na zdravlje ljudi, već i na političku ravnotežu planete. Globalna ekonomska kriza, koja je počela u siječnju u Kini, gdje je navodno zabilježen „nulti pacijenta”, sada potvrđuje slom ekonomskog sustava zapadnog tipa, koji je svoju snagu crpio iz atlantističke globalizacije, a ozbiljno je ranjen još za vrijeme teške financijske krize 2008. Reakcija Federalnih rezervi, koliko god bila snažna, nije puno pomogla. Iznenadna poplava likvidnih sredstava za spas gospodarstva se pretvorila u 700 milijardi dolara kupnje državnih obveznica od strane FED-a, kamatne stope su smanjene na nulu i uvelike se oslanja na kvantitativno olakšavanje (QE), ali sve to nije imalo nikakvog učinka.

Kao što je poznato, američki dolar je još uvijek glavna valuta u međunarodnim transakcijama. Ova činjenica FED pretvara u de facto zajmodavca i posljednje utočište globalne ekonomije. Tu ulogu mu daje status jedinog entiteta ovlaštenog za tiskanje dolara, resursa koji predstavlja vrlo visoku tečajnu vrijednost, posebno u ekonomskim situacijama pogođenim krizama poput ove s Covidom-19, kada američka se valuta u pravilu pretvara u jedino “sigurno utočište”. Ukratko, to je razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države jedina ekonomska i financijska supersila na planeti.

No ovaj se tjedan na ponovnom otvaranju burzi ništa nije promijenilo. Radnje koje je proveo FED nisu imale značajne posljedice na burze planete, koje su, „neobjašnjivo“, sve još uvijek u crvenom.

Kao i uvijek u tim slučajevima, stvara se ogroman manevarski prostor za globalne geopolitičke scenarije i “izazivače” posrnulog svjetskog hegemona. Kina je već nekoliko godina glavni konkurent Sjedinjenim Američkim Državama.

Kamen temeljac izazova, kojeg je Peking uputio Washingtonu, je veliki projekt Novog puta svile, kojeg je 2014. pokrenuo predsjednik Xi Jinping. Cilj Kine je preuzeti kormilo sad već slabe zapadne globalizacije i trend pretvoriti u naprednu kinesku globalizaciju.

Kina želi proširiti sferu utjecaja i postati globalna sila, stavljajući zemlju u rang političke, ekonomske i kulturne referentne točke za cijelo čovječanstvo. Međunarodna suradnja se aktivirala kroz multilateralna ulaganja u infrastrukturu kao što su pomorske i zračne luke, mostovi, ceste, željeznice u svim zemljama, od Tihog do Atlantskog oceana, prolazeći Indijskim oceanom i zemljama koje leže uz drevnu rutu Puta svile Marka Pola. Put kreće od Pekinga i ide do zapadne Europe, prolazeći kroz Rusiju, Bliski istok i Afriku i bez sumnje nema ambicioznijeg projekta u komercijalnoj i geopolitičkoj ekspanziji od ovoga .

Da bismo shvatili kako je Novi put svile stekao novu snagu zahvaljujući koronavirusu, sve u jednostavnoj formuli sažimaju pravila vremenskih zona, odnosno kad je na zapadu noć, na istoku izlazi sunce.

Narodna Republika Kina je već neutralizirala izvanrednu situaciju s koronavirusom na svom nacionalnom teritoriju. Upotrijebila je svu snagu, vješto kombinirajući čvrstu i meku silu, kako bi iskoristila mogućnosti koje proizlaze iz kaosa proizašlog iz krize.

Iz toga proizlazi puna spremnost Pekinga da zdravstvenim dobrima i uslugama, kao i izravnim financiranjem, pomogne i podrži većinu zemalja zahvaćenih virusom, kako u Europi, tako i u ostatku svijeta.

Iako je Italija bila jedna od prvih država koja je 31. siječnja blokirala zračne veze s Kinom, danas su se stvari preokrenule. Bez obzira na moguće ogorčenje, Kinezi su odmah pozitivno odgovorili na molbe za pomoć Rima koji se jedva nosi s  izvanrednom situacijom.

Europski susjedi su Italiji pomogli samo riječima, koji su istovremeno suspendirali „Schengen“, stavljajući još jedan znak pitanja na sudbinu onoga što ostaje od Europske unije.

U stvari, Rim je početkom ožujka zatražio aktiviranje Europskog mehanizma civilne zaštite i da se ispune obveze koje u ugovoru EU „solidarnost“ definiraju kao temeljno načelo udruživanja europskih zemalja u zajednicu naroda, kako bi Italija dobila medicinsku pomoć i zalihe. Međutim, odsutnost trenutne reakcije ostatka kontinenta u trenutku najveće potrebe je otvorio vrata Kini. Istina, gotovo istovremeno je pomoć poslala i Kuba, a sad i Rusija, čiji ogromni vojni zrakoplovi i stručnjaci s Vojno-medicinske akademije slijeću jedan za drugim u talijanske međunarodne zračne luke.

Kao da ima i određene simbolike u slanju pomoći. Kina se ne upliće u vojne poslove, a Rusija u civilne, odnosno trgovinske. Kuba to čini jer je tako činila uvijek u vrijeme kriza, iako se ne može isključiti želja da se SAD prokažu u pravom svijetlu i štoviše izolira od ostatka svijeta, iako to izgleda neizvodivo.

S druge strane, vraćajući se na odnos Italije i Kine, 2020. je za dvije zemlje simbolična godina, pedeseta od početka diplomatskih odnosa između Italije i Narodne Republike Kine. Koja je bolja prigoda za Peking da uspostavi još bolje odnose s Rimom, već učvršćene s memorandumom o razumijevanju potpisanom prošle godine s kojim se Italija pridružila Novom putu svile. Kina je prva prikočila u pomoć Italiji u trenutku kojeg je premijer Giuseppe Conte definirao kao “najmračniji čas moderne talijanske povijesti”.

Masovna opskrba Kine maskama, brisovima i drugim medicinskim materijalima stigla je i do Washingtona, gdje se predsjednik Donald Trump mora pozabaviti širenjem zaraze krećući se strahovito uskom stazom odlučivanja zbog tri čimbenika. Naime, Trumpu treba da održi relativno snažan rast američkog BDP-a iz posljednjih godina. Pred njim je i predizborna kampanja za predsjedničke izbore u studenom, koja je zaživjela usponom bivšeg potpredsjednika Joa Bidena na demokratskim predizborima, a kao posljednje, ali ne manje važno, Trump je pod pritiskom „duboke države“, Pentagona u prvom redu, da kao glavni zapovjednik oštro reagira na „strateški kineski udarac“. Trump je na te zahtjeve proteklih mjeseci uspijevao odgovoriti s carinama i raznim dugim nametima na proizvode uvezene iz Kine. Ali sada se od njega traži više, a alata na raspolaganju je sve manje.

Osim toga, odbijanje Trumpa da prihvati pomoć Xi Jinpinga ne može sakriti jednu od najkritičnijih i najmanje poznatih ranjivosti Sjedinjenih Država, a to je  velika ovisnost farmaceutskih potreba Sjedinjenih Država o uvozu, posebno iz Kine. Ovdje imamo slučaj kao u industriji rijetkih metala, gdje su SAD sve tehnologije i proizvodne linije preselile u Aziju, Kinu u prvom redu, i sada ovise o Pekingu. Nitko ne sumnja da su američki stručnjaci i inženjeri u stanju osmisliti plan ponovne izgradnje tvornica u Americi, ali je to proces koji traži ogromna ulaganja, a kad bi i bilo novca, za ponovno podizanje proizvodnih lanaca je potrebno najmanje desetak godina. Ovi nitko i ne krije i tu činjenicu potvrđuje američka Federalna farmaceutska agencija.

Zamislite, na primjer, da je posljednja tvornica za proizvodnju penicilina u Sjedinjenim Državama zatvorena prije gotovo dvadeset godina i da 80% antibiotika prisutnih na američkom tržištu dolazi iz inozemstva. U tom smislu kineski potez predstavlja i važan test za stanara Bijele kuće, koji bi, da prihvati pomoć glavnog geopolitičkog suparnika, otkrio ovu ovisnost iz inozemstva, čime bi savršeno pomogao Pekingu u nadi da će Washington prekinuti carinski rat, kojeg je započeo u pokušaju zaustavljanja nevjerojatnog kineskog rasta koji je započeo ’80-ih i reformama Deng Xiaopinga i s definitivnim zaokretom ka takozvanom “socijalizmu s kineskim karakteristikama”, tako dragom Politbirou najveće Komunističke partije na planeti.

Međutim, trenutno „ne“ padajućeg hegemona upućeno Pekingu također je i opcija koja ne pogoduje interesima njujorškog tajkuna. Zapravo bi se moglo utvrditi, kada se koronavirus u Americi proširio i kada se zaoštri kampanja za predsjedničke izbore, da je znatna politička prednost u rukama Joa Bidena, koji se stalno poziva na zdravstvenu reformu poznatu kao „ObamaCare“, koju je tek djelomično proveo bivši predsjednik, da bi je Trump demontirao odmah po ulasku u Bijelu kuću.

Ta bi tema mogla biti presudna za hipotetski trijumf demokrata na predsjedničkim izborima u studenom, čak i ako se kandidat koji je izbio na prvo mjesto među demokratima mora pretvarati da je Bernie Sanders. Naime, stari senator iz Vermonta je zagovornik besplatnog zdravstvenog sustava na univerzalnoj osnovi, koji je još radikalniji od prijedloga bivšeg Obaminog zamjenika. No s obzirom na američki sustav, i Biden i Sanders znaju da su im za radikalne promjene ruke vezane, stoga ih ništa ne košta prosipati obećanja. Trump to ne može, jer se kosi s načelima njegove i politike stranke, iako je epidemija s koronavirusom idealan trenutak da zadobije simpatije i onih birača koji nisu i nikada ne bi glasali za njega.

Budući da govorimo o globalnoj implikaciji koronavirusa, kojeg su zapadni mediji u siječnju brzo preimenovali u “Xi Jinpingov Černobil”, čini se da bi uskoro mogao postati Černobil Donalda Trumpa.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
151 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Zar stvarno mislite da su Kinezi gulpi i da nemaju ekonomske stručnjake koi su proučavali “američki” način financiranja? S druge strane, već su preveslali pohlepne amere jer se sve proizvodi kod njih u Kini. Imaju proizvodnju, imaju njihove dužničke papire na mjestu amera bio bih kuš.

Dawor
Gost
Dawor
7 mjeseci prije

Forza Kinaaaaaa !!!!!!…..i naravno i draga Rusija,Sirija,Venezuela,Kuba,Iran…….

asdfgh
Gost
asdfgh
7 mjeseci prije

Pretpostavljam da većina nas ovdje koji komentiramo pripadamo nekakvoj najamnoj radnoj snazi, odnosno radimo za plaću. (Nemojmo se zavaravati jer danas su i inžinjeri i liječnici, najamna radna snaga.)
Dali bi rađe bili najamna radna snaga u USA ili u Kini ?

Sardelino
Gost
Sardelino
7 mjeseci prije

Iz svoje jednadžbe namjerno si izbacio korektivne faktore kao što su djelotvorna država I njeni jak socijalni moment.

asdfgh
Gost
asdfgh
7 mjeseci prije

@guest_389802 ma kakvi korektivni faktori ? Uzmi si ih sve koliko god želiš u jednadžbu. Pitanje sam namjerno postavio skroz jednostavno da spriječim da mi razni mudraci ne počnu cijepati atome, ali uzalud. I čemu minusi ? Pa to je samo pitanje, ništa ne sugeriram, ne insinuiram. Izgleda da vam je čak i najnormalnije pitanje provokativno. Ali to je vaš problem a ne moj.

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Kina mora obeštetiti sve one zemlje i pojedince koji su snose štetu zbog žutog korona virusa, jednostavno uvesti carine na kinesku robu dok se šteta ne sanira a kinu vratiti u prošlo stoljeće ili je zatvoriti iza njezinog zida zauvijek.

zx 14
Gost
zx 14
7 mjeseci prije

E neka si im rekao…. a maske će ti poslati Evropa…

JTM
Gost
JTM
7 mjeseci prije

@Ora@ Zanima me kako bi to svi skupa izveli? Bi li ti to mogao? Ako ne, pametnije ti je ne pisati gluposti. Osim toga koga bi ti optužio za, recimo, za Bubonsku kugu? I ona je počela u nekoj zemlji u srednjem vijeku pa je vjerovatno ta zemlja i kriva za smrt gotovo 50% Europljana.

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

JTM, kuga je počela u Kini, i nije ubila 50% nego nekih 25 do 33% Evropljana u vremenu 1347-1352. Kasnije kuge nisu više bile tako ubojite.
Najlakše je lupetati

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Zlatan, možda si bakren, sad ću da ti kažem kako je moj dobar prijatelj iz stranke, inaće profesor povijesti, našao disketu 8″ iz 1350. godine i tamo su podatci koji ne odgovaraju tvojem pisanju. Šta ćemo sad ?
Da lupetamo i dalje ?

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

zlatan, Vas ne poznaju ovo dvoje što Vam minus dadoše .. 🙂

Bozon
Gost
Bozon
7 mjeseci prije

OK. Prvi zabeležen slučaj AIDS. tj SIDE je bio u Americi u LA. Od tada se milione ljudi razbolelo i umrlo. Onda Amerika isto tako da obešteti sve one zemlje i pojedince?

zlatan
Gost
zlatan
7 mjeseci prije

Bozne, aids ili sida, počela je u Africi.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Zlatan, zapravo bakren, to o aids su ti rekli amerikanci ?

fuckWEST
Gost
fuckWEST
6 mjeseci prije

jeste, pocela je u africi , posle americkih inekcija

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
7 mjeseci prije

Glupi majmune

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Trpi američka kurrvo, dok te daso iz Kine jebbe….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Kini još ništa nije dokazano. Olako nasjedate na trumpove teorije zavjere i laži.

Odisea
Gost
Odisea
7 mjeseci prije

@guest_389435
Što ih nisu održali

Angela
Gost
Angela
7 mjeseci prije

@Ora: O, oo, sirite americku propagandu ovde?! Znaci citate njihove medije! Znate sta ce ameri dobiti od Kine? Onu stvar da im izbije oci! Strahovita propaganda i mrznja u svim americkim medijima, svaki dan 24 sata! Pljuju po kineskom predsedniku, on je najjjcrnji komunista, nikad gori u istoriji Kine (glupi ameri ne znaju koliko je orgomno dugacka istorija kine!), krvavi komunisti…Znate sta? Mogu samo da im pljunu pod prozor i to ako im kinezi dozvole!!! Procitajte pazljivo odlican clanak “Zasto je Kina “Neprijatelj” zapada”, Jadranka Polovic je napisala apsolutno odlicnu analizu, koju sam pazljivo procitala.

Ivann
Gost
Ivann
7 mjeseci prije

Svaka čast. Ok

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

pa kad su nemastoviti …umesto da ocas to bombarduju pa posle naplate od ostecenih isto to (usra metod!), oni se zamlacuju sa virusima?!

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

Ora , vrijedas svima intelegenciju na ovom portalu , Nije to ljepo.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
7 mjeseci prije

Bolest je krenula iz USA,Japanci koji nikada nisu bili u Kini su zaraženi na Havajima,a u Kinu je stigla s američkom reprezentacijom na Vojne igre?

Ivann
Gost
Ivann
7 mjeseci prije

Koja genijalni zaključak, na razini dječjeg vrtića.

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Pamet curi na sve strane a ljud umiru zbog žutog kineskog virusa i još je opravdavate i podržavate, uživajte u karanteni što su vam žuće poklonile, kad ostanete bez novca i posla sjetite se da su vam to žuće poklonile, kad vam ode neto iz obitelji onda imate pravo samo na ispraćaj od strane uže obitelji i to su vam žuće poklonile. Hoćete novog gazdu, evo dobili ste ga i odmah vas je počeo ubijati, Žuća mnogo voli bijele evropljane. Dobar neki gazda.

fuckWEST
Gost
fuckWEST
6 mjeseci prije

ora
ti si decko komendija, ne donose vam terapiju na kucnu adresu ?

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Tramp jedino sto zna je upravljati bankrotima , da je mislio bilo sta da uradi za usa ekonomiju (realnu ) iradio bi to do sada , no on je radio isto sto i predhodnici , pumpao wall street , bogatio bogate a ovim ” trgovinskim ratom ” pokusao je samo izvući više para od kine a u sledećm mandatu bi na red doslo izvlačenje para od eu..Dakle čitav njegov mandat je puko izvlačenje novca pd koga god je to mogao da izvuče ,na ovaj ili onaj način..
Po meni ova korona nije slučajna , tramp je sigurno dio tog plana , nije njega ništa ovo iznenadilo…

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Vrlo moguće…već se CIA javila da je mjesecima upozoravala Krampa na ovakav razvoj događaja i d je on uporno odbijao sve sugestije.
Mala digresija….jedino šta Kramp zna da jeste da dovede do bankrota, baš je iskusan u tome a ko ga je izvlačio razna mišljenja ali se svi slažu da nije svojom zaslugom izlazio iz bankrota.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Siniša
Opet ti protiv Trampa. Šta ti je ponosni vlasnik narandžaste mačke na glavi učinio pa ga toliko ne voliš? Koliko god da ima gafova i koliko god da se ponaša kao sirovina mnogo je bolji izbor od one lude babe Klintonke. I bolji je izbor od nobelovca (ko mu dade nobela?) Ali si ti lično isfrustriran Trampom. A to znači da nisi objektivan. A onda si subjektivan i nemaš jasnu percepciju. Taj Tramp jeste ubio Sulejmanija ali ima izveštaja da se tu dogovaralo sa Iranskim vrhom jer je Sulejmanijeva popularnost i moć počela da smeta vodjama u Iranu. A nije krenuo u rat sa Iranom posle gadjanja američkih baza a to je bio takav šamar za hegemona da mu se sve treslo u glavi kad se neko usudio da gadja američke baze. To bi ranije izazvalo momentalni brutalan odgovor i kao poruka svima da se zna ko je glavni baja. Jer ako neko tresne glavnog baju a ovaj ne uzvrati 10x jače da ga nauči pameti onda baja gubi ugled i mnogi prestaju da ga se plaše a to je najgore jer glavni baja vlada najviše na paradigmi straha. Kad straha nestane onda i on gubi mnogo svoje moći. Uz to Tramp se svim silama bori protiv duboke države i ima prilično problema u tom polju. Mnogo galami ali nije uništio svet. Tramp je šoumen pre svega a tvoja percepcija da treba da bude neko ugladjen poput nobelovca za predsednika je samo tvoja percepcija. Za svet je bolji sirovina Tramp nego ugladjeni nobelovac.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Slažem se sa tobom u velikom dijelu, osim što me zabole što je ubio Sulejmanija i u opšte ako je znao za to i to što radi protiv duboke države jer ga je duboka država i spašavala od bankrota.
Elem….ništa ne pišem neistinito, reci šta fulam i odmah se popravljam pod teretom saznanja.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Pa fulaš što ga toliko mrziš. Koliko god da je sirovina bolji je od ostalih pretendenata na mesto predsednika SAD. Ako ti je antipatičan lično, to mogu da razumem, ali gledaj njegovo mesto i ulogu kao predsednika imperijalne sile koja je doduše na zalasku. Eto šta fulaš još – proširi percepciju, sagledaj širu sliku. Samo cela slika donosi istinu – to bi trebao da bude glavni aksiom. Mi ne možemo da vidimo celu sliku, ali možemo da se trudimo da sagledamo što više i što šire.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Da se ja umešam Dejane: Tramp je sprdačina. Ne samo da mi to kažemo, to kažu i mnogi političari što je na njihovu žalost objavljeno. Pogledaj mu izjave, gestikulaciju… I onda pomisliš “pa je li moguće da nema ništa bolje u Americi”.
p.s. da li sećaš inicijative nekih vojnih krugova da mu se ograniči pristup osetljivim vojnim informacijama? KOMANDANTU ORUŽANIH SNAGA :))))))))))))

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

shumadinac
kad si se već umešao, i ta sprdačina je bolja od drugih kvazipristojnih pretendenata. A ima bolje, Bred Pit, da li hoće on da se kandiduje? Šta je uradio pristojni nobelovac? I još je trebala luda baba da dodje posle njega? To bi bila tek opasnost za svet.Ti i Siniša kao da navijate za Ameriku da bude što jača. A Ta snažna Amerika je najviše zla donela svetu. Neka ga sirovina Tramp, bar je za svet bolje što je on predsednik. I još nešto – ako su Amerikanci idioti koji su ga izabrali, bili bi ti Amerikanci idoti na kub da su izabrali ludu babu.

Ja baš nisam fan američke propagande i kulture. Ne pijem kokakolu, ma ni druga gazirana pića, nosim farmerke vrlo retko. Hamburger ne jedem. Američki filmovi su oružje zas propagandu u globalu, mada ima dosta filmova koji su stvarno odlični. Niti mi je njihov način života blizak. Više mi odgovara mediteranski način života, Italija, Španija. Možemo tako u nedogled da nabrajamo.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Zanimljivo….ja mrzim a ti si mirotvorac;Apsolutno sam za jaku i stabilnu Ameriku,apsolutno i to sam uvijek govorio…..ako mrzim politiku ne mrzim narod, da je suprotno mrzeo bih pola sveta i ne veseli me ovo šta se dešava sa Amerikom i Zapadom. Vrijednosti koje su te nacije stvorile su zbilja fascinantne, doprinos tih nacija je enorman i samo budala može želeti da se to uništi….ovi naši nisu pametni ni da kopiraju a kamo li da nešto stvore.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Polako sa to stvaranje. Ima razloga zašto je Amerika dominantna sila u inovacijama (ipak je sad Kina dominantna u inovacijama) a ti razlozi nisu poštenje i fer play već brutalna igra sa drugima. Imaš svetsku valutu, imaš sliu koja razara, ali bez premca u svetu su u propagandi. A koje je to vrednosti stvorila Amerika? Dalo bi se o tome raspravljati? Mamonizam?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Zašto mrziš Ameriku, čemu taj prezir!?

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

haha siniša, kopiraš… budi objektivan i sagledaj celu sliku

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Objektivno je da ideš u krajnost uništenja.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Dejane, Amerikanci su divni ljudi, a ona manjina zvana američka elita i političari su kriminalci i na žalost Amerikanci si ne mogu pomoći, uvjereni su da žive u demokraciji i da oni o nečemu odlučuju. Jednog dana kad potpune nestane američki način života biti će prekasno da išta promjene, a mogli su.

Angela
Gost
Angela
7 mjeseci prije

@Mikojan: amerikanci nisu divni ljudi! Ubijaju po Svetu narode zbog svojih interesa vec vise od 200+, pljackaju sve sto stignu da bi odrzali lazni standard koji im njihova ekonomija ne moze stvoriti. Od Drugog Svetskog rata, njihova ekonomija nije nikad presla 3%, a kazu kako imaju najjjbolju ekonomiju na Svetu!? Dok ne zakolju neku drzavu i ne opljackaju je, odmah im pada ekonomija na oko 1%. Taj “divni” narod je izvrsio najveci genocid u istoriji, jer je unistio Indijance koje i dan danas drze u rezervatima u velikoj sirotinji, oteli im zemlju i sveli ih na broj manji od 8%. A crnce? Lovili ih po Africi kao divlje zivotinje i donosili ih brodovima sapete u lancima, stradalo je preko 9 miliona crnaca. I danas ih policija ubija, svakodnevno! A “Kjuks-Klan”? Od Drugog Svetskog rata su pobili u raznim ratovima preko 50 miliona nevinih civila! Samo u Korejskom ratu od 1950-53. pobili su 9 miliona korejanaca, najvise Severne Koreje. Sravnili su Severnu Koreju sa zemljom, na nulu i time su se hvalili americki generali (dvojica koji su vodili taj rat, a jedan je posle vodio rat u Vijetnamu) i dobili orden za hrabrost!!!!!!! Danas kad se svet pita, je li ovaj virus napravljen u vojnim americkim labaratorijima, setimo se da su jos u korejskom ratu bacili bombe sa virusima: influence, kolere , hemoragicne groznice i antraksa! Bioloski rat su oni i zapoceli! Ali bumerang se vraca! Nemojte molim vas pisati kako su ameri divni ljudi, a ti divni ljudi su cinili i cine zverstva nad nevinim narodima jaaaaako dugo!

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Pa to su te kršćanske brijednosti o kojima priča papa Franjo

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Angela, hajde da malo proanaliziramo tvoj komentar, tko su zapravo Amerikanci ? Crnce su lovili englezi, irci, francuzi, španjolci, portugalci, zapravo svi koji su mogli preploviti Atlantik. Ti govoriš o djelu kriminalaca koji kao osiguravaju “am way of life” za ostale normalne amerikance koji nemaju pojma o ničemu, rade, žive i plačaju porez i tu smo u problemu, generaliziranje ne vodi nikuda. Ti amerikance vidiš kroz njihovu vanjsku, kriminalnu politiku, to nisu amerikanci. Prevelika je to zemlja da bi o stanovnicima iste mogli tako pisati. Ali da nisu normalni, nisu, ako itko podržava onog Bidena za predsjednika taj stvarno mozga nema ali i to je pitanje tko su ti koji ga podržavaju, mediji su moćna stvar i svaku budalu pretvore u božanstvo.

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
7 mjeseci prije

Isto kao i svabe u doba Hitlera.

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Alenizacija Sinise. Mora da si iz radikala presao u SDS kod Sarovica.

Angela
Gost
Angela
7 mjeseci prije

@Sinisa: A zasto ti obozavas ameriku? Previse gledas holivudske filmove u kojima je samo nasilje, destrukcija, ubijanje, pederluk, krvava propaganda da je Amerika raj na zemlji! A 140 miliona sirotinje, sto oni priznaju!

Tulipan
Gost
Tulipan
7 mjeseci prije

Zadnjom rjječi si sve rekao, samo da nisi stavio znak pitanja. Sve su kupovsli sto je vredjelo: umejtnike, sportiste, naucnike potencijalne genijalce, teske lopine čak l lijepe žene i obrtnike a vi Serbe ste im.bili stvarno serve..

Marko
Gost
Marko
7 mjeseci prije

Sinisa, nemogu da svarim da toliko uzdizes zapad a i sam znas da je njihov zivotni Standard posljedica pljacke citavog svijeta, a njihove vrijednosti su pljacke, pokolji, genocidi ???? LP

čoban
Gost
čoban
7 mjeseci prije

Sve nabrojano je istina ali ta istina nije pozitivna ,ti hoćeš reči da sve dobro nastalo silom je dobro ,e tu nisi u pravu.Onaj dio si izostavio iz fokusa ,avion koji baca prvo bombepa humanitarnu pomoć,nakon toga kredite.

Sardelino
Gost
Sardelino
7 mjeseci prije

Nitko ne mrzi ameriku.
Nadam se. Ameriku treba svesti samo na jednu razumnu opće prihvatljivu mjeru .

CAN
Gost
CAN
7 mjeseci prije

@Shumadinac
Zašto je presto Brad Pit, zato što je pošo Pit Sampras.
Ŕuralna USA,pun im je kurac svega ,izdano se osijećaju,su birači Krampovi, Globalisti drže gradove…
Gledam govor Trumpa ,
kaže ,ili ja i patriotizam,ili oni i globalizam…
Koje je zlo manje,šta reći?
Koliko god da spodoba nije moj tip,ostaje “činjenica” da je do 1.1.2020,manje haro svijetom od obame i manje u odnosu na prethodnika bombardiro,osim riječima ,jer za retotriku nema mota.

Tink
Gost
Tink
7 mjeseci prije

Dejan, u najvecem delu se slazem sa Vasim misljenjem. Ta sprdacina kako kaze Sinisa je bar za deset godina ubrzala slabljenje Americke i zapadne hegemonije, nesvesno osvestijo mnoge drzave i narode koji su jos imali iluziju o “svetioniku demokratije”, okrenuo je protiv Amerike sve saveznike i vazale (bar tiho, jer glasno ne smeju), usput nije zapoceo ni jedan veliki rat, malo li je za jedan mandat. Ako dobije i drugi nece ostati kamen na kamenu od zapadne hegemonije, mada je slom u toku pa nije vise bitno ko ce biti sledece predsednik

alterego
Gost
alterego
7 mjeseci prije

cuj luda baba?? pa zar Kramp nije jos gori??
ah da , za vas u srbiji nije jer nema nista sa 1999. a baba ima.

čoban
Gost
čoban
7 mjeseci prije

Kakove sad ima veze sa tim srbija.

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Da, da bolje za jednu kunu ležati, nego za dvije kune raditi

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Iz dokumentarca o Trumpu je vidljivo da je svojedobno imao u cijelom svijetu šestu po dužini jahtu. Jahta je statusni simbol, simbol da vlasnik ima love. Stoki sitnog zuba nevalja ako je predsjednik živahan kao Trump, nevalja ako je lignja kao Ivo Josipović!
Pa iz Trumpa valjda stoje milijarderi koji guraju realni kapitalizam, u odnosu na financijski špekulativni kapitalizam.
To Vam sve bolje zna Shumy, ali Vam neće otkriti

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Apsolutno sam bezosjećajan za njega, kakvu mržnju spominješ i ako nešto iskreno i istinito kažem za njega kakve to veze ima sa osjećajima?

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Siniša
ako taj silni prezir čim se spomene Tramp nije ispoljavanje osećanja, onda ne znam šta je…

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Opet ti…aman zaman kakav prezir, nisam ja kriv što ti vjeruješ u ploče.

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

Dejan …Svaka ti cast.

čoban
Gost
čoban
7 mjeseci prije

Niti jedan državnik porijeklom iz Amerike ne bi mogao ispraviti američku agendu ,kako su oni ti koji naREđuju uvjete na planeti.Tramp ili bilo tko nađe se u žrvnju vlasti koja ima i oporbu i stalno trpi podmetanja sa strane.Ta dobro ukorjenjena stajališta hegemona se mogu samo tako promijeniti i trajat će još neko vrijeme ali se naglo tope.Je točno da se ponaša kao Talijanski Duće kad nešto govori ali to je samo poza .Kina je slučaj za sebe,radili za amere kao robovi skužili stvar oponašali tehnologiju ,unaprijedili ju i prestigli naroćito onu na umjetnoj inteligenciji i to je to ,puno ih je ,previše kako bi se problem Amerike riješio onako “bombe humanitarna pomoć,krediti”To sa kinom više ne vrijedi.

FATIH
Gost
FATIH
7 mjeseci prije

SINISA
A STO SPOMINJES RAHMETLI SULEJMANIJA?

Sardelino
Gost
Sardelino
7 mjeseci prije

Poštovani S.
Sulejmani je bio osvjedočeni borac protiv imperijalizma svakakvih formi.
Borio se na strani slabijih I nemoćnih a to radi samo oni koji imaju osjećaj za pravdu .
Da su ga ubili ameri u dosluhu sa vlastima irana je pokvarena špekulacija.
Ubili su ga imperijalisti. Isti oni koji su ubili I Chea.

Odisea
Gost
Odisea
7 mjeseci prije

Ti mora da si oženio glupu i ružnu jer je bolja od pametne i lijepe

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

Tramp unistava Liberalizam …… I to mu treba priznat , . pa vi kmecite sto hocete .

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije
hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

ti si mojkrelče jedna jako poremećena individua. poremećen. za dva mjeseca, u hazmat odijelu po gradu ćeš tražiti i prijavljivati ljude.
vjeruj mi, naleti do mene ugurat ću ti masku, odijelu i peraje u pak da će ti na oči iscuriti.
bolesnik jedan. umno poremećeni, sajkotik u nastajanju.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ja poremećen a vidi sebe šta pričaš, ja ti prenosim svoje iskustvo a ti pjeniš…malopre mi kolega ispriča da je sinoć u Hitnu došla devojka iz izolacije sa napadom bubrega i slagala je da nije u izolaciji niti je bila u kontaktu, pretpostavljam da znaš da je problem sa bubrezima jedna od manifestacija Korona problema.
Ja poremećen a ti pričaš gluposti…..ostani doma paćeniče.

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

slinjče – ne samo da si iskočio iz traka, već si licemjerčina na kakvu sam rijetko kad u svoje 4kuke naletio.
sistemska muha govnjara. dobit ćeš tapšanje, hoćeš ili kako bi ti Garry reko – oš kocku šećera il mrkvu??

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Bome toliko slep nisam, očigledno da su to tvoje poslastice kada želiš da ih podeliš.
Elem….ostani doma psiho.

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

zalemljen si slinjo u mozak.. slinjčani

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

i na kraju kraja – kojupičku materinu ti radiš što si onako slavodobitno objavio??
imaš više komentara od 10 narednih ljudi zajedno? pa pitam – što ti radiš? osim što siješ paniku ko prava mala plaćena trolčina koja jesi?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ne radim ništa, samo se družim sa ljudima.

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

slino – ne družiš se ti “sa ljudima” – već istim onima kakav si i sam. a to je davno prestalo biti čovjek.
ne brini, imat ćeš priliku to objašnjavati.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Xahaxa…ostani doma, pametnije ti je.

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

zalemljen si slinjo u mozak..

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

a i naći ću bar jedno hipohondrično GOVNO, poput tebe i pljunut mu u lice..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Xahaxa govno ti je stalno u ustima.

SamoPitam
Gost
SamoPitam
7 mjeseci prije

Hoćete li dogodine ti i vas horda što pišete #ostanidoma pisati #cijepise kad naprave cjepivo?
Evo dok ti meni odgovoriš ja ću napisati jedan dobar lijek za podizanje imuniteta #idiušumu

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Nemoj paničariti, ovo se za tebe ne dešava….sve je iluzija…
https://youtu.be/l4tPDQOSW_c

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

Siniša & hihot, opet se vas dvojica mažete blatom k’o dva klinca, onako dok ih mama ne vidi. Dosadni ste, ‘aloooo ..

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Siniša, jel su to snimili beli šlemovi aka bijele kacige ??

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Davorin Šetner prodaje muda pod bubrege

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Ne bih se ovde stavio na stranu navijanja ka Kinezima Zbog toga što i Ameri i Kinezi i Rusi rade za istog gazdu i sve je ovo samo predstava. Naravno Kinezi šalju ogromnu pomoć Srbiji u zdravstvenom materijalu i 90% pomoći iz sveta u tom materijalu stiže baš od Kine. Od Amerike to ne bi nikad stiglo (ili bi stiglo kontaminirano gde bi izazvalo mnogo više problema nego da uopšte nije došlo). Ali kad se gleda globalna predstava sve ide ka Velikom bratu i globalnoj kontroli. Dolar će izgubiti svoje dominantno mesto i ova kriza sa pandemijom ide u tom pravcu. Kako stvari stoje, zamena će biti elektronski novac jer se sada daje zamah ka izbacivanju virusom zaraženih novčanica. Šta će onda zameniti dolar? Da li će uošte dolar i u tom elektronskom obliku moći da bude dominantna valuta? Teško. Šta će tačno biti to niko ne može da zna, čak i oni koji planiraju jer se uvek neki novi elementi pojave pa plan mora da se koriguje ili čak da se napravi novi plan. To će možda najizglednije biti neka vrsta hibridne kripto valute. Ova nevidjena svetska kriza je uvod i u još mnogo veću kontrolu stanovništva u svakom obliku, zaključno sa čipiranjem ljudi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Dobro je, a tko je taj “Gazda”? Prosvijetli nas… Molit ću lijepo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Usput , elektronski novac je već sad u opticaju i samo 4% eura imaš u fizičkom obliku. Ali to me ne zanima, Tko je taj “Gazda” za kojeg rade Rusi, Amerikanci i Kinezi?

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Usput, uvodjenje elektronskog novca o kom sam pričao podrazumeva ukidanje gotovinskog novca. To nema veze sa time što je trenutno 4 % gotovinsko a ostalo u elektronskom obliku, to važi za velike sume. Ja platu uzimam u kešu i najčešće i dalje plaćam u kešu. Koa ne budem mogao kilogram jabuka da platim kešom već moram elektronski onda je to uvodjenje elektronskog novca, u potpunosti.

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

vrlo blizu…blize no sto se predpostavlja!

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Laki pisao sam o tome, i to više puta. I pre dva-tri dana. Jel ti pamtiš postove koje čitaš? Ili samo pišeš ovde da skratiš vreme? Ako to radiš onda možeš to vreme mnogo kvalitetnije da upotrebiš nego piskarajući ovde.

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

10 famija koje su uvik vladali svitom. a koje su suportirale i Hitlera,
Cudi me da ste svi toliko nacirtani a osnovne stvari neznate .

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Nije problem u kakvom stanju će biti valuta , već ko je izdaje .. Ko će tj čija valuta će biti medjunarodno sredstvo plaćanja…
Kinezi ako misle sta uraditi i da to bude pošteno , i vidljivo za sviju da je pošteno , bi se ovog trenutka trebali prebaciti na zlatni standard..
Ova papirnata valuta dolar kako je krenulo do kraja godine neće više vrijediti ništa a onda dzaba i kinezima svi trilioni joje imaju i ovako i onako..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Što se tiče teksta. Kina i Rusija + Kuba, ne moraju ništa ni tražiti, ovom gestom sve dolazi samo po sebi. Kako pratim talijanske medije, zbog poznavanja jezika, averzija prema Nijemcima nije od ovih dana. Ona traje godinama, od mjera štednje, do migrantske krize i pravila da migranti azil moraju tražiti u prvoj zemlji dolaska, a tu imamo Mediteransku rutu. Dakle, Italija doslovno mrzi Švabe.. I SAD također, ali tu ne grme puno, iako često ima demonstracija pred NATO bazama u Napulju i Avijanu. Da Kina ne napravi ovo što je napravila, Rusija također, a obje su zemlje u mogućnosti, bili bi glupi.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije

Narodna Republika Kina nista nije neutralizirala u Wuhanu. Tamo je virus nekontrolisano bujao sve do 23.01. A u međuvremenu je kroz taj grad u siječnju prošlo 7 miliona ljudi. Kad se napravi analiza antitijela viditi će se da je u kontakt sa virusom dosla bar trećina građana Wuhana. Slična se stvar sada događa i u Lombardiji. Također i u Iranu. Vrhunac epidemije je prošao i sada slijedi pad. Tako da Rusi kasno na Kosovo stižu. To ne znači da neće biti novih žarišta. Situacija u Španjolskoj nije došla do vrhunca. A sad epidemija kreće ozbiljno u USA. Pametni ljudi bi iz svega ovoga stekli nekakve poduke, ali očigledno je puno važnije lupati nekakve parole.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Evo jedne parole – SMRT VIRUSU, SLOBODA NARODU!

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Da bi se shvatio sadašnji geopolitički momenat neophodno je razjasniti da li je Covid-19 uzrok ili sretstvo ekonomskog kolapsa. Kada sve saberemo što smo sada već mesecima čitali ovaj virus je pre izgovor za ekonomski kolaps nego uzrok.
Ako je izgovor onda je kolaps sproveden planski.
Ako je ekonomski kolaps sproveden planski onda je u pitanju veliki reset.
Pazite sad: ako je reset pokrenut od strane SAD-a da li je logično pretpostaviti da će biti na gubitku?
Ako će biti na dobitku kakva vrsta dobitka će biti obzirom da im privreda tone? – E, to je pravo pitanje – to je polaz za dalje razvijanje.

“…ali je to proces koji traži ogromna ulaganja, a kad bi i bilo novca, za ponovno podizanje proizvodnih lanaca je potrebno najmanje desetak godina” – da u normalnim uslovima ali mi znamo da se u kriznim situacijama (posebno pri spoljnoj pretnji – pravoj ili fiktivnoj) narod može efikasno organizovati i postići neverovatne rezultate. Možemo pričati svašta za Amerikance ali uz dobru propagandu kod njih se i dalje može probuditi snažan patriotizam. Doktrina šoka – uveriti stanovništvo da postoji pretnja sa svih strana, da mogu da računaju jedino sami na sebe, samo svojim snagama da ponovo izgrade zemlju i da se odupru svim neprijateljima – bilo vojnim ili ekonomskim, DA NAPLATE ONO ŠTO IM DRUGI DUGUJU (oružja imaju a Tramp je donekle već pokrenuo taj narativ)… Ovo je možda odgovor na pitanje iz prvog pasusa ali i dalje ostaje pitanje na koje nećemo znati odgovor – čiji je to plan. Jer Trampov definitivno nije.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
7 mjeseci prije

shumadinac
(Ponavljam ti komentar na tvoj post o holivudu i ujedno ti može poslužiti kao odgovor na pitanje ” – čiji je to plan. Jer Trampov definitivno nije.”)

“Danas sam mislio na tebe i evo našao sam te ovdje prvoga i bez gužve 🙂
Moram ti se ispričati za napad u afektu neki dan kada si napisao: “… ovim najviše gube najbogatiji (ukoliko nisu proizvođači lekova i medicinske opreme) – da se čovek zamisli…” … a ja sam te brzopleto napao u smislu da bogati imaju toliko da neće ni osjetiti posljedice ove ekonomske blokade i krize, bez da sam se dublje zamislio…

Evo prošlo je par dana a meni se svašta po glavi mota, razmislio sam o mnogo opcija, pa vidim i ja da bogati, u stvari najviše gube i ako se to produži mnogi od njih će izgubiti svoje “bogatstvo” … i onda mi je odjednom mnogo toga postalo jasnije …

…ona kletva – “da Bog da imao pa ne imao” – je u stvari, najveća kazna za ohole i pohlepne pojedince koji su osijetili moć i obilje, pa sve to izgubili.

Ovo dalje što ću reći se kosi sa tvojim poimanjem postanka i svrhe čovjeka jer si ti sklon vjerovanju u slučajni nastanak ljudske vrste i općenito u evoluciju, a ja već jako dugo vjerujem da postoji entitet koji nas je kreirao sa njemu jasnim ciljem i svrhom (o tome sam često pisao, već od mojih prvih komentara ovdje na Logičnom)…

Taj entitet kojega ja volim zvati “Bogovi” (Subaru ga zove “stvor”) može biti odgovor na ovo što nam se događa u zadnje vrijeme…

Ako sam u pravu, ovo što se događa je njegova kazna … da bi ti bilo jasnije što govorim postaviti ću ti hipotetsko pitanje :

– Da si vlasnik ogromnog stada ovaca i imaš na platnom spisku puno pastira koji trebaju brinuti o ovcama no nakon nekog vremena ti utvrdiš da se ti pastiri ponašaju nelojalno prema tebi – prodaju janjce, mlijeko, sir, a novce trpaju sebi u džep…
…utvrdiš da ovce drže pod vedrim nebom, da su ih ošišali do krvi, da u stadu ima puno hromih i bolesnih ovaca, prepuštenih na milost i nemilost čagljevima i vukovima – KOGA BI U TOM PRIMJERU KAZNIO, OVCE ILI PASTIRE ??
Naravno tvoj bi odgovor trebao biti – PASTIRE.

Vlasnici ljudskog “stada” su kroz povijest eksperimentirali sa raznim društvenim uređenjima i nažalost uvijek su odabrani zloupotrebljavali dato im povjerenje i iskorištavali Božje stado za sebe, a Bog je onda nakon nekog vremena stvari “ispravljao” pošastima , bolestima i ratovima, kako bi nakon uništavanja oni malobrojni preživjeli pokušali sa novim sustavom i organizacijom zajednice i sve je bilo dobro dok se odabrana elita ne bi pokondirila i okrenula protiv vlasnika – Boga.
Sklon sam vjerovanju da su socijalizam i komunizam Bogu mili i bliski sustavi, ali je kapitalizam bio učinkovitiji, pa je Bog neko vrijeme zatvorio oči na pohlepu koja je u stvari “spiritus movens” kapitalizma, ali očigledno da mu je to sve dopi.dilo i rekao je DOSTA !…

Iskreno se nadam da sam u pravu i da Bog (Bogovi) ne zaslužuje da bude nazvan “Stvor” i da će u kratkom vremenu kazniti krivce i omogućiti svom stadu dostojan život…

Ako je Subaru u pravu i Stvor stvarno vlada Svijetom, onda nam je bolje da se nikada nismo rodili i smrt će nam (poslije svega ovoga)biti oslobođenje..”

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

@otpisani
Puno puta sam napisao da smo ovde da bi se informisali i nešto naučili. Hvala ti ne zato što si potvrdio moje mišljenje već zato što si se trudio da dođeš do odgovora i što sada pomažeš ostalima da zajedno dođemo do pravih odgovora. Što više sitnih delova slike postavimo na pravo mesto to ćemo sliku videti pravilnije.

Po pitanju Boga ti ne mogu pomoći, tu se radi o veri a ne o logici i logikom se odgovor ne može naći. Moja vera (vera jer nikakvih dokaza nemam) se suštinski ne razlikuje previše od vere onih koji veruju u Boga ali se razlikuje po formi, ja verujem u duhovnu stranu čoveka ali su mi krštenje, klanjanje… kao bajanje vračare. Za mene je to nešto što dovoljno ne razumem, poštujem ono što osećam i neću taj osećaj nakaradnim ritualima da kvarim. I ne plašim se osvete ili kazne jer mislim da ih nisam zaslužio. Da sam zaslužio i dobio oprost pitanje je da li bih mogao sam sebi da oprostim.

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

@shumadinac- Ima kod nas jedna: Čovjek uči dok je živ a umre bedast. Toliko o tome kako smo tu da se imformiramo i nešto naučimo. Naučimo za što? Ako je za život, u redu, ali nam nakon svega svo znanje neće trebati ni koristiti.
Tu smo jer smo se rodili, i sve što moramo je da živimo. I to najbolje što znamo. Da nas nije sram kad budemo umirali i kad o nama budu poslije pričali. Sve je ostalo metafizika, znaš da mi nije strana, ali budimo realni ipak smo, dok smo tu, prvenstveno materijalna bića.
Nego upada u oči kako pomalo evoluiraš. Od isključivog ateiste pojastaješ agnostik. Tko zna možda dobijem dobrog sugovornika, ili samo suparnika, kad se sljedeći put povede rasprava o Bogu.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

@Piretis
Evo odmah nastavak. Ja evoluiram a ti degradiraš – opet se razilazimo. ” Ako je za život, u redu, ali nam nakon svega svo znanje neće trebati ni koristiti”

Ako veruješ u raj, u besmrtnost duše (u nekim varijantama i reinkarnacija) onda se znanje ne gubi u potpunosti. Sad, možda je pogrešno reći znanje, možda je bolje reći iskustvo ili čak osećaj ali ako duša ne umire sa fizičkim telom a ona je proizvod-smisao našeg dotadašnjeg života onda izgrađivanje naše duše kroz učenje nikako nije uzaludno. Čak i nauka tvrdi (a to možemo i sami da ustanovimo) da deca kroz generacije sve brže uče. Da li je u pitanju reinkarnacija, planetarno informaciono polje ili nešto deseto – nije bitno. Bitno je da znanje (u kakvom god obliku bilo) ne nestaje u potpunosti umiranjem.

Jedino najrigidnija nauka (“umreš i sve je završeno, nema više ničega – kraj”) donekle opravdava besmisao učenja o kome pričaš – ironija, zar ne?

p.s. ali ni to nije najveća ironija, još je veća da će na kraju nauka biti ta koja će ukazati na Boga – na pravog Boga a ne ono čime nas religije zamajavaju. Talasna genetika ide upravo u tom pravcu ali je isuviše avangardna da bi je zvanična nauka sada prihvatila. U stvari, logično bi bilo pretpostaviti da upravo Crkva ima najveći interes da je bojkotuje ali to je već građenje jedne teorije zavere na drugoj na šta i sam upozoravam da je pogrešno. “One step at the time” što bi rekli “naši zapadni partneri” 🙂

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

@shumadinac- I dalje stojim na stanovištu da je znanje precijenjeno. Ni sa iskustvom ne stojimo puno bolje.
Evo ti primjer koji si nebrojeno puta vidio. Čovjek, načitan, pametan, pun životnog iskustva, ostari. Ali ono, stvarno ostari, prevali 80-u. I odjednom nema više znanja ni životne mudrosti, intelektualno se sroza, postane naivan i plačljiv. Boji se a uz to postaje posesivan i škrt. A sad ti meni reci koji dio tog čovjeka je onaj pravi? Onaj kad je bio mlađi i pun znanja ili ovaj sada kad je sve to zaboravio i pomalo se intelektualno urušio? Kada je bio čovjek u pravom smislu?
Dio gdje mi pokušavaš očitati bukvici po pitanju (ispravne) duhovnosti ću zanemariti. Iz više razloga. Ono što sam imao o tome reći već sam rekao, u komentarima a i na forumu na temu koji je postavio @otpisani.
P.S. Imam dosta godina da mogu reći da sam puno toga vidio. A ono što upada u oči je da su najsretniji oni sa skromnim znanjem. Čak i Isus preferira siromaštvo duhom (Mt. 5,3.).

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
7 mjeseci prije

shumadinac
Slažem se sa tobom da mnogi “vjernici” koji se redovno klanjaju pred oltarom mogu imati više grijeha nego ti ili ja koji ne upražnjavamo rituale.
Pravednost, čestitost, i empatija nisu nužno u vezi sa brojem odlazaka pred oltar ili izmoljenim molitvama…

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

Otpisani , upravo tako i kad mislimo da nesto znamo dobro je saslusati i druge a ne odma prisjec i napada ka sta ti znas . prije san samo Cita dugo godina dolazim ovde , interesiralo me je tude misljenje.
Medutim dosla su neka druga vrimena gdi ce pojedinac brzo propast sam , Mi svi trebamo prijatelje i pmoc koliko god pametni i vijesti bili. Al;i uvik se nadu placenici koji dodu i namijerno unose nesklad i nemir , i umijesto da ide u pozitivnom smijeru , sve ide prema nekim prepucavanju .
Niko od nas nema tocne informacije
ali po malo incormacija sa svakog kantuna svita , a ima nas osvuda na ovom portalu , kroz razgovor i logiku i instikt, mozemo nesto jos slozit i dobit nekakvu sliku ,

Nesmimo se ponasati ka da sve znamo jer ne znamo , malo fleksibilnosti jer trdoglavost je najboji prijatelj Gluposti.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

jel pričate o sodomi gomori iz biblije

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
7 mjeseci prije

Otpisani, dobra ti ova za ovce i pastire i vlasnika stada.

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Ah da,vlasnici stada kao nisu znali sta im pastiri rade pa onako elegantno zele prebaciti odgovornost na midle management?
Da nisam radio u korporaciji i naslusao se ovakvih skuza ,mozda bi i popio takvu splacinu.

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
7 mjeseci prije

Pa pročitaj na kraju što veli Otpisani kakovo je moje mišljenje, ja sam samo pohvalio poređenje.

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Eto ja ga kudim.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

i moraju da ostanu veliki potrošači jer ovi radoholičari bi onda nestali

Fenix
Gost
Fenix
7 mjeseci prije

Ovo oko Corone je namjerno stvaranje histerije WHO je saopstio da kad se preboli Corona (koja uglavnom ima uvijek Blaze simptome) stjece se trajni imunitet. To isto potvrdjuju i Ruski znanstvenici da se u tijelu stvara imonuglubini M i G koji tijelo kasnije trajno stite od infekcije cak je i imunizacija kasnije nepotrebna dakle ovo nije neka teorija vec zvanični stav WHO. Dakle stvaranje kolektivnog imuniteta je najbolja stvar cak je i Rusija odustala od uvodjenja bilo kakvog karantena u Moskvi i počinje da slijedi sistem Britanije i Svedske o kolektivnom imunitetu. Pogotovo je kod nas policijski cas neefikasna jer se kontakti ljudi preselili sa ulica u stanove a pogotovo ruralna područja se nemogu kontrolirati gdje mladi ljudi se nikada nisu vise družili i “sastajali” od kad su zatvoreni kafici. Dakle jedna potpuno promašena mjera ili su trebali podijeliti kao Kinezi svima maske i nema izlazenja bez maske ili slijediti put Svedske,Britanije i Rusije. Naravno mi nemamo toliko broj oboljelih ne zbog mjera vec zato sto nemamo veliki protok ljudi kao Italija,Njemačka itd samo Italiju godišnje posjeti oko 70 milijuna turista.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Kako je onda moguće da ljudi ponovo obolijevaju, možda sporadični slučajevi a ne pravilo?
Ne zaboravi da su od tog načina odustali i Švedska i Englezka….slušaš mi ti u opšte šta priča Džonson ?
“Uvođenje strogog karantina u Moskvi se ne razmatra, jer je pozitivan efekat moguć i bez njega, uzimajući u obzir sve mere za sprečavanje širenja koronavirusa i njegove preventive, izjavila je direktorka ruske Federalne službe za sanitarni nadzor Ana Popova za televiziju „Prvi kanal“.

„Mere nekih zemalja za sprečavanje širenja koronavirusa i njegove prevencije, a posebno Japana i Singapura, bile su efikasne bez uvođenja strogog karantina. O uvođenju karantina u Moskvi nema ni govora, pozitivan efekat moguć je i bez njega“, objasnila je Popova.
Prema njenim rečima, moguća su dva puta razvoja novog koronavirusa: on može da se završi i više ne manifestuje, kao i raniji koronavirusi, ili da postane sezonsko obolenje, kao što je grip. Međutim, ona smatra da je rano davati prognoze, jer ovaj virus nije još dovoljno proučen. „Upoznali smo se sa virusom tek pre dva meseca“, rekla je ona.

Ona je naglasila da pacijenti koji su preležali bolest izazvanu koronavirusom razvijaju imunitet na njega…. ”
Gde si video da se pozivaju na Švedsku ili Englezku,Južna Koreja bi ti bila jako dobar primjer ali to je opsežna mjera dezinfikacije svakog koraka, discipline i pridržavanja preporuka.

Fenix
Gost
Fenix
7 mjeseci prije

Sinisa@ jako rijetki slučajevi oboljelih dobijaju virus ponovna mada je možda njihov period inkubacije bio nesto duzi nego prosječno sto bi značilo da nisu bili ni izljeceni. Za stvaranje imuniteta je dokazano jer je izdvojen genom samog virusa i gen ljudi iz krvi koji je pokazao stvaranje imunoglobulina M i G sto je kasnije potvrdila i WHO dakle nije samo teorija vec znanstveni dokaz. Sto uveliko mjenja samu percepciju o virusu njegovoj snazi ako se stvara imunitet (NPR: vodene kozice ili zausnjaci) naravno nepredim Coronu sa tim samo navodim primjer. Sto znaci da nije niti približno opasan i kada se stvori kolektivni imunitet virus praktično nebi trebao biti da postoji osim u manjim intervalima. Tocno je da Rusija ne spominje Svedsku to ja navodim zbog sve liberalnijeg pristupa (koji je kao u Svedskoj) prema infekciji od mogućeg totalnog karantena pa sve do “niti govora u karanteni” u Moskvi sto se podudara sa Ruskim nalazima o virusu ipak su oni prvi izdvojili genom iz Corone. Da budem iskren imam povjerenje u Njemacke,Ruske i Amerike znanstvenike zbog njihovih velikih tehnoloških mogućnosti ali nemam ni malo povjerenja u nase upravo radi toga nedostka ipak oni salju ljude u svemir a mi nemozemo napraviti obicni motor sa unutarnjim sagorijevanjem slozices se.

Kaoja
Gost
Kaoja
7 mjeseci prije

Obzirom da ne uspijevam naći na who.int mnogo vezano uz “reinfection” i sl. izraze a vezano uz koronu molim te stavi poveznice na te informacije sa WHO i ostalih znanstvenih institucija, ako ih već navodiš.

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Tipicni siritelji fake news-a.Vec je potvrdjeno od rusa kineza i britanaca da onaj koji je prelezao ima trajni imunitet od te vrste gripe iliti asimptomaticne upale pluca.
Inace nasa vodeca infektologinja prvo ispali da one koji krse samoizolaciju treba upucat kao teroriste a onda danas nicim izazvana izvali da sumamed nije moguci lijek za ovaj virus jer antibiotik lijeci samo upalu.Da imam kakav bunker sakrio bi se na 6 mjeseci samo da ne slusam ovakve “strucnjake”.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ne kažem da se razvije imunitet,ne znam da li je razvijen imunitet na bilo koji SARS virus ali se nadam da si u pravu.
Elem…to SZO i ne bih uzimao za ozbiljno, prvo su proglasili pandemiju sa čime se slažem ali s obzirom na posledice u smislu smrtnih ishoda možda se ipak kontekst njihovog stava može pogrešno protumačiti.
Odprilike stav SZO…
“” Države ne mogu jednostavno da zaključaju svoje stanovništvo kako bi pobedile koronavirus, rekao je glavni stručnjak za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Iz SZO-a su dodali i to da moraju da postoje javne zdravstvene mere kako bi se izbegla ponovna pojava virusa.

– Moramo zaista da se fokusiramo na pronalaženje onih koji su bolesni, koji imaju virus, kako bismo ih izolovali, pronašli njihove kontakte i izolovali i njih – rekao je Majk Rajan iz SZO-a u intervjuu za BBC.

– Opasnost sa karantinom je ta da ako ne donesemo odmah snažne zdravstvene mere, postoji opasnost da će se bolest vratiti kad ukinemo restrikcije kretanja i karantine – upozorio je Rajan.””

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije

Samo informacija. Ne postoje SARS virusi. To je opis bolesti. U vezi corona virusa već sam rekao. Postoje četiri virusa koja su sa ljudima 10.000 godina i izazivaju barem 50% prehlada. Na njih tijelo ne izaziva trajan imunitet, vec neko vrijeme par mjeseci ili godinu i zato se prehlade stalno vraćaju. One nisu same po sebi opasnost jer zapravo testiraju ljudski imunitet. Zato tijelo u neku ruku tolerira corona viruse. Međutim, corona virusi su RNK virusi i ne mogu opstati u ljudskom organizmu poput herpesa recimo. U tu prazninu sada je upao ovaj novi sa krajnje neobičnim svojstvima.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

hiber
Među izazivače viroze/prehlade spadaju i – dva corona virusa.
A velik broj ” neobičnosti” izmišljen je radi – klikova. Ili nečeg goreg.
Npr, koliko dugo virus može živjeti na površinama. Treba vjerovati samo onome što izjavi neki virolog koji je zaista i izmjerio nešto. Na provjerenom portalu.

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije

U italiju veceras slece cijela divizija za borbu protiv pandemije, veliki avioni sa instaliranom opremom za biolosko ratovanje, cuda jedna. Dok se evropa grci u nedostatku maski i testova Rusija posjeduje cijelu vojsku zaduzenu za aero smimanje dezinfekciju, i Bog zna sta jos protiv bioloskog rata, pandemije. Kakav je to tehnoloski nesrazmjer, mi nismo znali ni da postoji a oni drze u fioci. Vrijeme je da se poklopimo po usima.

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
7 mjeseci prije

Pogledaj što rade Orlani, za sat vremena dezinficiraju 5 četvornih kilometara.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Fenix
Molim izvore podstaka. I za Who i za ruske znanstvenike.
Sve što sam ja pročitala govori da – nema trajnog imuniteta.
Ovo baš ne govori u prilog cjepivima.
Pri čemu se ne misli samo da ponovno pronalaze virus kod onih koji su preboljeli bolest i koji su bili već jednom negativni na virus.

I obična viroza može se vratiti samo što mi neznamo je li to zbog pada imuniteta ili nas je zaskočio – drugi virus.

mladen
Gost
mladen
7 mjeseci prije

Fenix mislim da pričaš napamet jer ti se sviđa “sistem Britanije i Švedske” . Do sada nisam pročitao da su Kinezi, koji imaju daleko najviše iskustva i istraživanja, službeno ikada dali informaciju da se stiče trajni imunitet od coronavirusa. Gdje su ti dokumenti koji potvrđuju tvoje navode?

tuf
Gost
tuf
7 mjeseci prije

“Od večeras britanskom narodu moram dati vrlo jednostavnu uputu – morate ostati u svome domu – rekao je Johnson u televizijskom obraćanju naciji.
Ljudima će biti dopušteno da izađu samo u najvećoj potrebi, po namirnice i zbog liječničke pomoći te u slučaju odlaska na posao gdje je to nužno potrebno. ”
– toliko o “engleskom modelu”

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Činjenica da su proizvodnju strateške tvari,poput antibiotika, preselili u Kinu, jasno govori koliko je kapitalizam beskrupulozan sustav,ako se o društvenom uređenju uopće može govoriti… Izložiti vlastitu naciju pogibelji zbog profita…🤮💩🤮💩

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Profit ne mari za naciju i državu, a kamoli za sirotinju.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Prvi zvanični globalist tj onaj ko je pokrenuo globalizaciju je Hajnc Kisindzer ..Onog dana kad je otišao kinezima i rekao im , dragi moji kinezi prvo će te da radite za nas a za 50 godina vladaćete svijetom i onda efektivno prebacio jezgro americke ekonomije u kinu , a pogonjeno pohlepom domaćih americkih kapitalista , takodjer većinu tehnologije , intelektualnih prava je pristao da dijeli s kinom i tako od kine napravio ekonomsku super silu kakvu poznajemo danas , naravno ljubav prema novcu i marljiv rad kineza uz kisindzerov poklon su bili dobitna kombinacija..
Hajnc Kisindzer je prvi javni globalista tj osoba koja je u njihovo ime odradjivala globalisticke planove.. Sta je bio cilj hajnca kisindzera kad je davao moć kini je pravo pitanje .. Mozda dovesti na kolizioni kurs te dvije sile usa i kinu..

S druge strane imamo divljanje amerikanaca i unistenje bliskog istoka , osim dvije zemlje koje su u kavezu.. Saudijska arabija koju su stavili u zlatni kavez a globalist je vezao dolar , moć amerike , za saudijsko crno zlato i tako dodatno efektivno vezao sudbinu amerike za sudbinu bliskog istoka.. Druga zemlja koja je stavljena u kavez , ne bas zlatni je iran , dakle dvije zemlje potpuno zastićene od razaranja na bliskom istoku.. Jedna kojoj je data moć kontrole naftnih tokova i druga koja treba da nasljedi tu moć od KSA.. Povlačenjem USA sa bliskog istoka , kraljevina arabija se raspada dok iran preuzima naftna polja u nedzdu , pa uz plinska polja pars pa dalje šiiteskim koridorom kroz irak i siriju , iran bi efektivno kontrolisao komplet naftu i plin na bliskom istoku.. Vehabijsko kraljevstvo će biti unisteno a sunitski svijet i onako unisten americkim izivljavanjem će biti pod kontrolom irana koji će postati novi planetarni igrač koji kontroliše masivne energetske svjetske resurse..

Dakle kisindzer u isto vrijeme , za svog mandata ukljucuje kinu , ksa i iran ( koji se u to vrijeme “zatvara” homeinijevom islamskom revolucijom ) u svoj plan a priprema otpis usa ,ksa istovremeno ..

Ovo što sad gledamo bi bilo završni čin tog kisindzerovog djela i vrlo brzo vidjećemo koje su bile stvarne namjere njegovih poteza , da li je to globalni sukob velikih gabarita koje će izazvati očajni američki kapitalisti ili nešto treće …

I da ostaje pitanje Rusije u svemu ovome , to je najveća zagonetka..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Uf….jbt,pročitah u dahu…😄
Ima logike…Šiije žive na naftnim poljima KSA.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
7 mjeseci prije

A šta će biti sa Turskom?

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Tursku jedino moze rusija da spasi/zastiti , niko drugi i naravno turska u toj stvarnosti neće imati nikakav čak ni regionalni uticaj..
Opet ostaje enigma kisindzerovog plana , uloga rusije u svemu ovome..
Kisindzer je svjesno uzdigao jedne dok je otpisao druge no to nije samo radi običnog prenosa moći , jer je istu mogao projecirati preko amerike još puno stoljeća , no on je otišao u kinu..
Rusija s druge strane nije luda da bude alat/orudje koje će savijati svoja ledja i nesvesno utirati put nekome ko joj moze biti i više nego konkurencija u energentima.

Raspatljaće se brzo i vidćeme ko je s kim i ko će koga…

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Alen
Imali su oni plan za Rusiju. I to – vrlo realan. A koji je Putin pokazao Merkelici u Sočiju, tj njen potpis na tome. Dakle Rusija na djelove. Dakeki istok Sadu…koji bi oni vjerojatno naselili – Kinezima. Zapadne dijelove ” silama eu”.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Lucija, daj izvor informacije

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Pa stari lupež Kissinger je prošle ili godinu prije bio u posjetu Moskvi

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
7 mjeseci prije

Ako žele bez rata dobit čemo borga za boga ako žele rat dobit čemo atome u cijeloj sjevernoj hemisferi. Što će biti ne znam no ako bi tumačio prošlost tipujem na atome.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

xi ping, putin , tramp i ostali niko nije rekao onoj maloj ajde ne kaki, nego su svi morali biti kuco , znači ona je glasnogovornik tog “boga”

hihot
Gost
hihot
7 mjeseci prije

ne da “mislim” kako si u pravu – već tako jeste. ima, ima ljudi koji vide.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

a kažu da je bog dobar i da nam želi dobro,.pa mora nas starkelle da makne jer je za nas več kasno da nas dobroti nauči. a mladi će mođda da žive u boljem svijetu.možda se dogodi evolucija života i društvenih odnosa.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Sumnjam.

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije

Mislim – dakle postojim! – reče plavuša i nestade

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije

Mala je najdirektniji dispozitor šefova. Sasvim se slažem sa tobom.

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije

Kad malena satanica složi preteću facu, sa esencijom mržnje koja pršti iz nje, pokojni Hičkok bi od toga napravio najbolji horor film samo da je živ.
Malecka se namršti, a velikima guza žvaće gaće…
Rogići joj još nisu izrasli – izgleda zbog manjka kalcijuma.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
7 mjeseci prije

Pomoc za USA nebi smijela biti besplatna, kao so nijedna od pomoci ukljucujuci pomoc za vrijeme WWII iz USA u Evropu nije bila besplatna, zaracunali su svaku iglu, svaki metak i svaku kap goriva kao i kapi znoja amerikenatorskih vojnika.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Ako če USA zamolitu Evropu i Kinu za pomoč, onda idu u USA najprije kineske i ruske vojne snage, da USA zaštite pred Meksikancima.

FATIH
Gost
FATIH
7 mjeseci prije

ZIVIO KINESKI NAROD!!
ZIVJELA KP KINE!!!!!💚💚💚💚💚💛💛💛💛💚

SOMPOMPIR
Gost
SOMPOMPIR
7 mjeseci prije

Joe Biden nema nikakve šanse protiv Trumpa. Potonji će ga doslovce poniziti prilikom prvog senilnog gafa.

Tulipan
Gost
Tulipan
7 mjeseci prije

Jedan od cionista ce pobjedit- sad koji za gazde nije toliko ni bitno.

Trt
Gost
Trt
7 mjeseci prije

Event 201 Pandemic Exercise: Segment 1, Intro and Medical Countermeasures (MCM) Discussion
Event 201 Pandemic Exercise: Segment 2, Trade and Travel Discussion
Event 201 Pandemic Exercise: Segment 3, Finance
Event 201 Pandemic Exercise: Segment 4, Communications Discussion and Epilogue Video
Event 201 Pandemic Exercise: Segment 5, Hotwash and Conclusion

“Event 201 is a pandemic tabletop exercise hosted by The Johns Hopkins Center for Health Security in partnership with the World Economic Forum and the Bill and Melinda Gates Foundation on October 18, 2019, in New York, NY. The exercise illustrated the pandemic preparedness efforts needed to diminish the large-scale economic and societal consequences of a severe pandemic.”

Za sve one koji misle da Bill Gates i globalističke strukture imaju prste u puštanju koronavirusa i izazivanju globalne krize evo dokaza da su u krivu – ovo su samo dijelovi simulacije globalne epidemije cornavirusa i planirane reakcije WHO, Svjetskog ekonomskog foruma i NGO-a u koordinaciji reakcija prema državama i vladama kako bi se pandemija pomogla kontrolirati i usmjeravati. Za dobrobit čovječanstva. Mjesec dana prije izbijanja pandemije u Wuhanu. Uz pomoć ljudi koji su pomagali oko epidemija u Africi. Jutubom protiv teorija urote da je virus namjerno pušten.

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Sve ovo sto navodis je vec pregledano,preslusano i prezvakano na ovom portalu i debela vecina ima dijametralno suprotne zaljucke od tebe.Dakle svi budale samo ti pametan…

Hogar
Gost
Hogar
7 mjeseci prije

Polako, čovek je ironičan, samo nije očigledno ironičan.

Tau
Gost
Tau
7 mjeseci prije

Razumim da treba jedno vrime paziti da se ljudi ne druze i da ne dolaze u kontakt ali ovo prelazi sve normalne norme normalnog covika .
Ovo je naj idiotska izjava nasih politicara u Hrvatskoj: Ne izlazite u dvorišta, maslinike, vrtove plaze
Znaci covik iz kuce nesmi ni izac u slijedecih 3-4 miseca ,uhvatit malo zraka i kad to ne ugrozava drugog,,
koji kreteni vode Hrvatsko drustvo,
ne poznavajuci osnovne ljuske potrebe glumeci nekog diktatora samo sto mu se dala malo moc odlucivanja
nije di cudo da nam je ovako kako je . Bas suprotno bi tyebalo rec da ljudi izadu iz svojih kuca povremeno na zrak kad procijene da nikog ne ugrozavaju svojim prisutvom.
Sad moramo pazid da se i masline i sve biljke ne zarazu.
Ili je ovo sve testiranje covika koliko se moze stegnut za vrat , i onda nades korisne idiote koji to provode .
Di bi mo trebali imat pametne ljude .intelegenciju mi imamo totalne idiote i kretane i jos poslusnike .

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Imamo idiote kada je komunizam pobio inteligenciju. Kao i u drugim drzavama, a skolstvo prilagodio da naraste kreten.

Marko
Gost
Marko
7 mjeseci prije

Netko je pustio koronu,da sjebe konkurenciju,dabog dao da im se obije p glavu.

Amato
Gost
Amato
7 mjeseci prije

Dobar članak. Kina je dugo kroz povijest za sebe držala da je posebna, da nije smo jedna od država – članica međunarodnog sustava država. Kao da su oni najvažniji ispod sunca; svi drugi su “ispod” njih. Kina je imala čak jedan period kad je zapostavila svoju obranu. Imali su izreku da se dobro željezo ne troši za izradu čavala = grijeh je da najbolji muškarci budu vojnici. Oni su još sredinom 19. st. vratili britanski brod s darovima Georgea III i molbom za uspostavom veleposlanstva radi jačanja trgovine. Oni su se zahvalili na poklonima i odbili uspostavu diplomatskih odnosa. Engleska ja tada bila vodeća ekonomska sila u svijetu. Ako uzmemo u obzir to onda nam postaje još impresivnije to što Kina napravila u tako kratkom vremenu.

Amato
Gost
Amato
7 mjeseci prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
151
0
()
x