fbpx

Koronavirus i kinesko potkopavanje američke hegemonije

Xi Jinping - Koronavirus

Pandemija koronavirusa otkriva sve ranjivosti i kritična pitanja Sjedinjenih Američkih Država, kao i njihovu ovisnost o inozemstvu koja bi uskoro mogla dovesti do radikalnih promjena u svjetskoj političkoj ravnoteži.

Pandemija Covid-19 ima ozbiljne učinke ne samo na zdravlje ljudi, već i na političku ravnotežu planete. Globalna ekonomska kriza, koja je počela u siječnju u Kini, gdje je navodno zabilježen „nulti pacijenta”, sada potvrđuje slom ekonomskog sustava zapadnog tipa, koji je svoju snagu crpio iz atlantističke globalizacije, a ozbiljno je ranjen još za vrijeme teške financijske krize 2008. Reakcija Federalnih rezervi, koliko god bila snažna, nije puno pomogla. Iznenadna poplava likvidnih sredstava za spas gospodarstva se pretvorila u 700 milijardi dolara kupnje državnih obveznica od strane FED-a, kamatne stope su smanjene na nulu i uvelike se oslanja na kvantitativno olakšavanje (QE), ali sve to nije imalo nikakvog učinka.

Kao što je poznato, američki dolar je još uvijek glavna valuta u međunarodnim transakcijama. Ova činjenica FED pretvara u de facto zajmodavca i posljednje utočište globalne ekonomije. Tu ulogu mu daje status jedinog entiteta ovlaštenog za tiskanje dolara, resursa koji predstavlja vrlo visoku tečajnu vrijednost, posebno u ekonomskim situacijama pogođenim krizama poput ove s Covidom-19, kada američka se valuta u pravilu pretvara u jedino “sigurno utočište”. Ukratko, to je razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države jedina ekonomska i financijska supersila na planeti.

No ovaj se tjedan na ponovnom otvaranju burzi ništa nije promijenilo. Radnje koje je proveo FED nisu imale značajne posljedice na burze planete, koje su, „neobjašnjivo“, sve još uvijek u crvenom.

Kao i uvijek u tim slučajevima, stvara se ogroman manevarski prostor za globalne geopolitičke scenarije i “izazivače” posrnulog svjetskog hegemona. Kina je već nekoliko godina glavni konkurent Sjedinjenim Američkim Državama.

Kamen temeljac izazova, kojeg je Peking uputio Washingtonu, je veliki projekt Novog puta svile, kojeg je 2014. pokrenuo predsjednik Xi Jinping. Cilj Kine je preuzeti kormilo sad već slabe zapadne globalizacije i trend pretvoriti u naprednu kinesku globalizaciju.

Kina želi proširiti sferu utjecaja i postati globalna sila, stavljajući zemlju u rang političke, ekonomske i kulturne referentne točke za cijelo čovječanstvo. Međunarodna suradnja se aktivirala kroz multilateralna ulaganja u infrastrukturu kao što su pomorske i zračne luke, mostovi, ceste, željeznice u svim zemljama, od Tihog do Atlantskog oceana, prolazeći Indijskim oceanom i zemljama koje leže uz drevnu rutu Puta svile Marka Pola. Put kreće od Pekinga i ide do zapadne Europe, prolazeći kroz Rusiju, Bliski istok i Afriku i bez sumnje nema ambicioznijeg projekta u komercijalnoj i geopolitičkoj ekspanziji od ovoga .

Da bismo shvatili kako je Novi put svile stekao novu snagu zahvaljujući koronavirusu, sve u jednostavnoj formuli sažimaju pravila vremenskih zona, odnosno kad je na zapadu noć, na istoku izlazi sunce.

Narodna Republika Kina je već neutralizirala izvanrednu situaciju s koronavirusom na svom nacionalnom teritoriju. Upotrijebila je svu snagu, vješto kombinirajući čvrstu i meku silu, kako bi iskoristila mogućnosti koje proizlaze iz kaosa proizašlog iz krize.

Iz toga proizlazi puna spremnost Pekinga da zdravstvenim dobrima i uslugama, kao i izravnim financiranjem, pomogne i podrži većinu zemalja zahvaćenih virusom, kako u Europi, tako i u ostatku svijeta.

Iako je Italija bila jedna od prvih država koja je 31. siječnja blokirala zračne veze s Kinom, danas su se stvari preokrenule. Bez obzira na moguće ogorčenje, Kinezi su odmah pozitivno odgovorili na molbe za pomoć Rima koji se jedva nosi s  izvanrednom situacijom.

Europski susjedi su Italiji pomogli samo riječima, koji su istovremeno suspendirali „Schengen“, stavljajući još jedan znak pitanja na sudbinu onoga što ostaje od Europske unije.

U stvari, Rim je početkom ožujka zatražio aktiviranje Europskog mehanizma civilne zaštite i da se ispune obveze koje u ugovoru EU „solidarnost“ definiraju kao temeljno načelo udruživanja europskih zemalja u zajednicu naroda, kako bi Italija dobila medicinsku pomoć i zalihe. Međutim, odsutnost trenutne reakcije ostatka kontinenta u trenutku najveće potrebe je otvorio vrata Kini. Istina, gotovo istovremeno je pomoć poslala i Kuba, a sad i Rusija, čiji ogromni vojni zrakoplovi i stručnjaci s Vojno-medicinske akademije slijeću jedan za drugim u talijanske međunarodne zračne luke.

Kao da ima i određene simbolike u slanju pomoći. Kina se ne upliće u vojne poslove, a Rusija u civilne, odnosno trgovinske. Kuba to čini jer je tako činila uvijek u vrijeme kriza, iako se ne može isključiti želja da se SAD prokažu u pravom svijetlu i štoviše izolira od ostatka svijeta, iako to izgleda neizvodivo.

S druge strane, vraćajući se na odnos Italije i Kine, 2020. je za dvije zemlje simbolična godina, pedeseta od početka diplomatskih odnosa između Italije i Narodne Republike Kine. Koja je bolja prigoda za Peking da uspostavi još bolje odnose s Rimom, već učvršćene s memorandumom o razumijevanju potpisanom prošle godine s kojim se Italija pridružila Novom putu svile. Kina je prva prikočila u pomoć Italiji u trenutku kojeg je premijer Giuseppe Conte definirao kao “najmračniji čas moderne talijanske povijesti”.

Masovna opskrba Kine maskama, brisovima i drugim medicinskim materijalima stigla je i do Washingtona, gdje se predsjednik Donald Trump mora pozabaviti širenjem zaraze krećući se strahovito uskom stazom odlučivanja zbog tri čimbenika. Naime, Trumpu treba da održi relativno snažan rast američkog BDP-a iz posljednjih godina. Pred njim je i predizborna kampanja za predsjedničke izbore u studenom, koja je zaživjela usponom bivšeg potpredsjednika Joa Bidena na demokratskim predizborima, a kao posljednje, ali ne manje važno, Trump je pod pritiskom „duboke države“, Pentagona u prvom redu, da kao glavni zapovjednik oštro reagira na „strateški kineski udarac“. Trump je na te zahtjeve proteklih mjeseci uspijevao odgovoriti s carinama i raznim dugim nametima na proizvode uvezene iz Kine. Ali sada se od njega traži više, a alata na raspolaganju je sve manje.

Osim toga, odbijanje Trumpa da prihvati pomoć Xi Jinpinga ne može sakriti jednu od najkritičnijih i najmanje poznatih ranjivosti Sjedinjenih Država, a to je  velika ovisnost farmaceutskih potreba Sjedinjenih Država o uvozu, posebno iz Kine. Ovdje imamo slučaj kao u industriji rijetkih metala, gdje su SAD sve tehnologije i proizvodne linije preselile u Aziju, Kinu u prvom redu, i sada ovise o Pekingu. Nitko ne sumnja da su američki stručnjaci i inženjeri u stanju osmisliti plan ponovne izgradnje tvornica u Americi, ali je to proces koji traži ogromna ulaganja, a kad bi i bilo novca, za ponovno podizanje proizvodnih lanaca je potrebno najmanje desetak godina. Ovi nitko i ne krije i tu činjenicu potvrđuje američka Federalna farmaceutska agencija.

Zamislite, na primjer, da je posljednja tvornica za proizvodnju penicilina u Sjedinjenim Državama zatvorena prije gotovo dvadeset godina i da 80% antibiotika prisutnih na američkom tržištu dolazi iz inozemstva. U tom smislu kineski potez predstavlja i važan test za stanara Bijele kuće, koji bi, da prihvati pomoć glavnog geopolitičkog suparnika, otkrio ovu ovisnost iz inozemstva, čime bi savršeno pomogao Pekingu u nadi da će Washington prekinuti carinski rat, kojeg je započeo u pokušaju zaustavljanja nevjerojatnog kineskog rasta koji je započeo ’80-ih i reformama Deng Xiaopinga i s definitivnim zaokretom ka takozvanom “socijalizmu s kineskim karakteristikama”, tako dragom Politbirou najveće Komunističke partije na planeti.

Međutim, trenutno „ne“ padajućeg hegemona upućeno Pekingu također je i opcija koja ne pogoduje interesima njujorškog tajkuna. Zapravo bi se moglo utvrditi, kada se koronavirus u Americi proširio i kada se zaoštri kampanja za predsjedničke izbore, da je znatna politička prednost u rukama Joa Bidena, koji se stalno poziva na zdravstvenu reformu poznatu kao „ObamaCare“, koju je tek djelomično proveo bivši predsjednik, da bi je Trump demontirao odmah po ulasku u Bijelu kuću.

Ta bi tema mogla biti presudna za hipotetski trijumf demokrata na predsjedničkim izborima u studenom, čak i ako se kandidat koji je izbio na prvo mjesto među demokratima mora pretvarati da je Bernie Sanders. Naime, stari senator iz Vermonta je zagovornik besplatnog zdravstvenog sustava na univerzalnoj osnovi, koji je još radikalniji od prijedloga bivšeg Obaminog zamjenika. No s obzirom na američki sustav, i Biden i Sanders znaju da su im za radikalne promjene ruke vezane, stoga ih ništa ne košta prosipati obećanja. Trump to ne može, jer se kosi s načelima njegove i politike stranke, iako je epidemija s koronavirusom idealan trenutak da zadobije simpatije i onih birača koji nisu i nikada ne bi glasali za njega.

Budući da govorimo o globalnoj implikaciji koronavirusa, kojeg su zapadni mediji u siječnju brzo preimenovali u “Xi Jinpingov Černobil”, čini se da bi uskoro mogao postati Černobil Donalda Trumpa.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
151 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Zar stvarno mislite da su Kinezi gulpi i da nemaju ekonomske stručnjake koi su proučavali “američki” način financiranja? S druge strane, već su preveslali pohlepne amere jer se sve proizvodi kod njih u Kini. Imaju proizvodnju, imaju njihove dužničke papire na mjestu amera bio bih kuš.

Dawor
Gost
Dawor
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Forza Kinaaaaaa !!!!!!…..i naravno i draga Rusija,Sirija,Venezuela,Kuba,Iran…….

asdfgh
Gost
asdfgh
1 godina prije
Reply to  Dawor

Pretpostavljam da većina nas ovdje koji komentiramo pripadamo nekakvoj najamnoj radnoj snazi, odnosno radimo za plaću. (Nemojmo se zavaravati jer danas su i inžinjeri i liječnici, najamna radna snaga.)
Dali bi rađe bili najamna radna snaga u USA ili u Kini ?

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  asdfgh

Iz svoje jednadžbe namjerno si izbacio korektivne faktore kao što su djelotvorna država I njeni jak socijalni moment.

asdfgh
Gost
asdfgh
1 godina prije
Reply to  Sardelino

@guest_389802 ma kakvi korektivni faktori ? Uzmi si ih sve koliko god želiš u jednadžbu. Pitanje sam namjerno postavio skroz jednostavno da spriječim da mi razni mudraci ne počnu cijepati atome, ali uzalud. I čemu minusi ? Pa to je samo pitanje, ništa ne sugeriram, ne insinuiram. Izgleda da vam… Pročitaj više »

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Kina mora obeštetiti sve one zemlje i pojedince koji su snose štetu zbog žutog korona virusa, jednostavno uvesti carine na kinesku robu dok se šteta ne sanira a kinu vratiti u prošlo stoljeće ili je zatvoriti iza njezinog zida zauvijek.

zx 14
Gost
zx 14
1 godina prije
Reply to  Ora

E neka si im rekao…. a maske će ti poslati Evropa…

JTM
Gost
JTM
1 godina prije
Reply to  Ora

@Ora@ Zanima me kako bi to svi skupa izveli? Bi li ti to mogao? Ako ne, pametnije ti je ne pisati gluposti. Osim toga koga bi ti optužio za, recimo, za Bubonsku kugu? I ona je počela u nekoj zemlji u srednjem vijeku pa je vjerovatno ta zemlja i kriva… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  JTM

JTM, kuga je počela u Kini, i nije ubila 50% nego nekih 25 do 33% Evropljana u vremenu 1347-1352. Kasnije kuge nisu više bile tako ubojite.
Najlakše je lupetati

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatan, možda si bakren, sad ću da ti kažem kako je moj dobar prijatelj iz stranke, inaće profesor povijesti, našao disketu 8″ iz 1350. godine i tamo su podatci koji ne odgovaraju tvojem pisanju. Šta ćemo sad ?
Da lupetamo i dalje ?

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  zlatan

zlatan, Vas ne poznaju ovo dvoje što Vam minus dadoše .. 🙂

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije
Reply to  Ora

OK. Prvi zabeležen slučaj AIDS. tj SIDE je bio u Americi u LA. Od tada se milione ljudi razbolelo i umrlo. Onda Amerika isto tako da obešteti sve one zemlje i pojedince?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Bozon

Bozne, aids ili sida, počela je u Africi.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatan, zapravo bakren, to o aids su ti rekli amerikanci ?

fuckWEST
Gost
fuckWEST
1 godina prije
Reply to  zlatan

jeste, pocela je u africi , posle americkih inekcija

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije
Reply to  Ora

Glupi majmune

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Ora

Trpi američka kurrvo, dok te daso iz Kine jebbe….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Ora

Kini još ništa nije dokazano. Olako nasjedate na trumpove teorije zavjere i laži.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Ora

@guest_389435
Što ih nisu održali

Angela
Gost
Angela
1 godina prije
Reply to  Ora

@Ora: O, oo, sirite americku propagandu ovde?! Znaci citate njihove medije! Znate sta ce ameri dobiti od Kine? Onu stvar da im izbije oci! Strahovita propaganda i mrznja u svim americkim medijima, svaki dan 24 sata! Pljuju po kineskom predsedniku, on je najjjcrnji komunista, nikad gori u istoriji Kine (glupi… Pročitaj više »

Ivann
Gost
Ivann
1 godina prije
Reply to  Angela

Svaka čast. Ok

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Ora

pa kad su nemastoviti …umesto da ocas to bombarduju pa posle naplate od ostecenih isto to (usra metod!), oni se zamlacuju sa virusima?!

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Ora

Ora , vrijedas svima intelegenciju na ovom portalu , Nije to ljepo.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije
Reply to  Ora

Bolest je krenula iz USA,Japanci koji nikada nisu bili u Kini su zaraženi na Havajima,a u Kinu je stigla s američkom reprezentacijom na Vojne igre?

Ivann
Gost
Ivann
1 godina prije
Reply to  Ora

Koja genijalni zaključak, na razini dječjeg vrtića.

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Pamet curi na sve strane a ljud umiru zbog žutog kineskog virusa i još je opravdavate i podržavate, uživajte u karanteni što su vam žuće poklonile, kad ostanete bez novca i posla sjetite se da su vam to žuće poklonile, kad vam ode neto iz obitelji onda imate pravo samo… Pročitaj više »

fuckWEST
Gost
fuckWEST
1 godina prije
Reply to  Ora

ora
ti si decko komendija, ne donose vam terapiju na kucnu adresu ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Tramp jedino sto zna je upravljati bankrotima , da je mislio bilo sta da uradi za usa ekonomiju (realnu ) iradio bi to do sada , no on je radio isto sto i predhodnici , pumpao wall street , bogatio bogate a ovim ” trgovinskim ratom ” pokusao je samo… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Vrlo moguće…već se CIA javila da je mjesecima upozoravala Krampa na ovakav razvoj događaja i d je on uporno odbijao sve sugestije. Mala digresija….jedino šta Kramp zna da jeste da dovede do bankrota, baš je iskusan u tome a ko ga je izvlačio razna mišljenja ali se svi slažu da… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša Opet ti protiv Trampa. Šta ti je ponosni vlasnik narandžaste mačke na glavi učinio pa ga toliko ne voliš? Koliko god da ima gafova i koliko god da se ponaša kao sirovina mnogo je bolji izbor od one lude babe Klintonke. I bolji je izbor od nobelovca (ko mu… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Slažem se sa tobom u velikom dijelu, osim što me zabole što je ubio Sulejmanija i u opšte ako je znao za to i to što radi protiv duboke države jer ga je duboka država i spašavala od bankrota. Elem….ništa ne pišem neistinito, reci šta fulam i odmah se popravljam… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa fulaš što ga toliko mrziš. Koliko god da je sirovina bolji je od ostalih pretendenata na mesto predsednika SAD. Ako ti je antipatičan lično, to mogu da razumem, ali gledaj njegovo mesto i ulogu kao predsednika imperijalne sile koja je doduše na zalasku. Eto šta fulaš još – proširi… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Da se ja umešam Dejane: Tramp je sprdačina. Ne samo da mi to kažemo, to kažu i mnogi političari što je na njihovu žalost objavljeno. Pogledaj mu izjave, gestikulaciju… I onda pomisliš “pa je li moguće da nema ništa bolje u Americi”. p.s. da li sećaš inicijative nekih vojnih krugova… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac kad si se već umešao, i ta sprdačina je bolja od drugih kvazipristojnih pretendenata. A ima bolje, Bred Pit, da li hoće on da se kandiduje? Šta je uradio pristojni nobelovac? I još je trebala luda baba da dodje posle njega? To bi bila tek opasnost za svet.Ti i… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Zanimljivo….ja mrzim a ti si mirotvorac;Apsolutno sam za jaku i stabilnu Ameriku,apsolutno i to sam uvijek govorio…..ako mrzim politiku ne mrzim narod, da je suprotno mrzeo bih pola sveta i ne veseli me ovo šta se dešava sa Amerikom i Zapadom. Vrijednosti koje su te nacije stvorile su zbilja fascinantne,… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Polako sa to stvaranje. Ima razloga zašto je Amerika dominantna sila u inovacijama (ipak je sad Kina dominantna u inovacijama) a ti razlozi nisu poštenje i fer play već brutalna igra sa drugima. Imaš svetsku valutu, imaš sliu koja razara, ali bez premca u svetu su u propagandi. A koje… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Zašto mrziš Ameriku, čemu taj prezir!?

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Siniša

haha siniša, kopiraš… budi objektivan i sagledaj celu sliku

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Objektivno je da ideš u krajnost uništenja.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane, Amerikanci su divni ljudi, a ona manjina zvana američka elita i političari su kriminalci i na žalost Amerikanci si ne mogu pomoći, uvjereni su da žive u demokraciji i da oni o nečemu odlučuju. Jednog dana kad potpune nestane američki način života biti će prekasno da išta promjene, a… Pročitaj više »

Angela
Gost
Angela
1 godina prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan: amerikanci nisu divni ljudi! Ubijaju po Svetu narode zbog svojih interesa vec vise od 200+, pljackaju sve sto stignu da bi odrzali lazni standard koji im njihova ekonomija ne moze stvoriti. Od Drugog Svetskog rata, njihova ekonomija nije nikad presla 3%, a kazu kako imaju najjjbolju ekonomiju na Svetu!?… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Angela

Pa to su te kršćanske brijednosti o kojima priča papa Franjo

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Angela

Angela, hajde da malo proanaliziramo tvoj komentar, tko su zapravo Amerikanci ? Crnce su lovili englezi, irci, francuzi, španjolci, portugalci, zapravo svi koji su mogli preploviti Atlantik. Ti govoriš o djelu kriminalaca koji kao osiguravaju “am way of life” za ostale normalne amerikance koji nemaju pojma o ničemu, rade, žive… Pročitaj više »

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Isto kao i svabe u doba Hitlera.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Siniša

Alenizacija Sinise. Mora da si iz radikala presao u SDS kod Sarovica.

Angela
Gost
Angela
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa: A zasto ti obozavas ameriku? Previse gledas holivudske filmove u kojima je samo nasilje, destrukcija, ubijanje, pederluk, krvava propaganda da je Amerika raj na zemlji! A 140 miliona sirotinje, sto oni priznaju!

Tulipan
Gost
Tulipan
1 godina prije
Reply to  Dejan

Zadnjom rjječi si sve rekao, samo da nisi stavio znak pitanja. Sve su kupovsli sto je vredjelo: umejtnike, sportiste, naucnike potencijalne genijalce, teske lopine čak l lijepe žene i obrtnike a vi Serbe ste im.bili stvarno serve..

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa, nemogu da svarim da toliko uzdizes zapad a i sam znas da je njihov zivotni Standard posljedica pljacke citavog svijeta, a njihove vrijednosti su pljacke, pokolji, genocidi ???? LP

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sve nabrojano je istina ali ta istina nije pozitivna ,ti hoćeš reči da sve dobro nastalo silom je dobro ,e tu nisi u pravu.Onaj dio si izostavio iz fokusa ,avion koji baca prvo bombepa humanitarnu pomoć,nakon toga kredite.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nitko ne mrzi ameriku.
Nadam se. Ameriku treba svesti samo na jednu razumnu opće prihvatljivu mjeru .

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Dejan

@Shumadinac Zašto je presto Brad Pit, zato što je pošo Pit Sampras. Ŕuralna USA,pun im je kurac svega ,izdano se osijećaju,su birači Krampovi, Globalisti drže gradove… Gledam govor Trumpa , kaže ,ili ja i patriotizam,ili oni i globalizam… Koje je zlo manje,šta reći? Koliko god da spodoba nije moj tip,ostaje… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan, u najvecem delu se slazem sa Vasim misljenjem. Ta sprdacina kako kaze Sinisa je bar za deset godina ubrzala slabljenje Americke i zapadne hegemonije, nesvesno osvestijo mnoge drzave i narode koji su jos imali iluziju o “svetioniku demokratije”, okrenuo je protiv Amerike sve saveznike i vazale (bar tiho, jer… Pročitaj više »

alterego
Gost
alterego
1 godina prije
Reply to  Dejan

cuj luda baba?? pa zar Kramp nije jos gori??
ah da , za vas u srbiji nije jer nema nista sa 1999. a baba ima.

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  alterego

Kakove sad ima veze sa tim srbija.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Dejan

Da, da bolje za jednu kunu ležati, nego za dvije kune raditi

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Iz dokumentarca o Trumpu je vidljivo da je svojedobno imao u cijelom svijetu šestu po dužini jahtu. Jahta je statusni simbol, simbol da vlasnik ima love. Stoki sitnog zuba nevalja ako je predsjednik živahan kao Trump, nevalja ako je lignja kao Ivo Josipović! Pa iz Trumpa valjda stoje milijarderi koji… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Apsolutno sam bezosjećajan za njega, kakvu mržnju spominješ i ako nešto iskreno i istinito kažem za njega kakve to veze ima sa osjećajima?

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
ako taj silni prezir čim se spomene Tramp nije ispoljavanje osećanja, onda ne znam šta je…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Opet ti…aman zaman kakav prezir, nisam ja kriv što ti vjeruješ u ploče.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan …Svaka ti cast.

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Dejan

Niti jedan državnik porijeklom iz Amerike ne bi mogao ispraviti američku agendu ,kako su oni ti koji naREđuju uvjete na planeti.Tramp ili bilo tko nađe se u žrvnju vlasti koja ima i oporbu i stalno trpi podmetanja sa strane.Ta dobro ukorjenjena stajališta hegemona se mogu samo tako promijeniti i trajat… Pročitaj više »

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Siniša

SINISA
A STO SPOMINJES RAHMETLI SULEJMANIJA?

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Siniša

Poštovani S. Sulejmani je bio osvjedočeni borac protiv imperijalizma svakakvih formi. Borio se na strani slabijih I nemoćnih a to radi samo oni koji imaju osjećaj za pravdu . Da su ga ubili ameri u dosluhu sa vlastima irana je pokvarena špekulacija. Ubili su ga imperijalisti. Isti oni koji su… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Dejan

Ti mora da si oženio glupu i ružnu jer je bolja od pametne i lijepe

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Alen

Tramp unistava Liberalizam …… I to mu treba priznat , . pa vi kmecite sto hocete .

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

ti si mojkrelče jedna jako poremećena individua. poremećen. za dva mjeseca, u hazmat odijelu po gradu ćeš tražiti i prijavljivati ljude.
vjeruj mi, naleti do mene ugurat ću ti masku, odijelu i peraje u pak da će ti na oči iscuriti.
bolesnik jedan. umno poremećeni, sajkotik u nastajanju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Ja poremećen a vidi sebe šta pričaš, ja ti prenosim svoje iskustvo a ti pjeniš…malopre mi kolega ispriča da je sinoć u Hitnu došla devojka iz izolacije sa napadom bubrega i slagala je da nije u izolaciji niti je bila u kontaktu, pretpostavljam da znaš da je problem sa bubrezima… Pročitaj više »

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

slinjče – ne samo da si iskočio iz traka, već si licemjerčina na kakvu sam rijetko kad u svoje 4kuke naletio.
sistemska muha govnjara. dobit ćeš tapšanje, hoćeš ili kako bi ti Garry reko – oš kocku šećera il mrkvu??

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Bome toliko slep nisam, očigledno da su to tvoje poslastice kada želiš da ih podeliš.
Elem….ostani doma psiho.

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

zalemljen si slinjo u mozak.. slinjčani

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

i na kraju kraja – kojupičku materinu ti radiš što si onako slavodobitno objavio??
imaš više komentara od 10 narednih ljudi zajedno? pa pitam – što ti radiš? osim što siješ paniku ko prava mala plaćena trolčina koja jesi?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Ne radim ništa, samo se družim sa ljudima.

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

slino – ne družiš se ti “sa ljudima” – već istim onima kakav si i sam. a to je davno prestalo biti čovjek.
ne brini, imat ćeš priliku to objašnjavati.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Xahaxa…ostani doma, pametnije ti je.

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

zalemljen si slinjo u mozak..

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

a i naći ću bar jedno hipohondrično GOVNO, poput tebe i pljunut mu u lice..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Xahaxa govno ti je stalno u ustima.

SamoPitam
Gost
SamoPitam
1 godina prije
Reply to  Siniša

Hoćete li dogodine ti i vas horda što pišete #ostanidoma pisati #cijepise kad naprave cjepivo?
Evo dok ti meni odgovoriš ja ću napisati jedan dobar lijek za podizanje imuniteta #idiušumu

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Nemoj paničariti, ovo se za tebe ne dešava….sve je iluzija…
https://youtu.be/l4tPDQOSW_c

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša & hihot, opet se vas dvojica mažete blatom k’o dva klinca, onako dok ih mama ne vidi. Dosadni ste, ‘aloooo ..

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, jel su to snimili beli šlemovi aka bijele kacige ??

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Davorin Šetner prodaje muda pod bubrege

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Ne bih se ovde stavio na stranu navijanja ka Kinezima Zbog toga što i Ameri i Kinezi i Rusi rade za istog gazdu i sve je ovo samo predstava. Naravno Kinezi šalju ogromnu pomoć Srbiji u zdravstvenom materijalu i 90% pomoći iz sveta u tom materijalu stiže baš od Kine.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dobro je, a tko je taj “Gazda”? Prosvijetli nas… Molit ću lijepo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Usput , elektronski novac je već sad u opticaju i samo 4% eura imaš u fizičkom obliku. Ali to me ne zanima, Tko je taj “Gazda” za kojeg rade Rusi, Amerikanci i Kinezi?

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Usput, uvodjenje elektronskog novca o kom sam pričao podrazumeva ukidanje gotovinskog novca. To nema veze sa time što je trenutno 4 % gotovinsko a ostalo u elektronskom obliku, to važi za velike sume. Ja platu uzimam u kešu i najčešće i dalje plaćam u kešu. Koa ne budem mogao kilogram… Pročitaj više »

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Dejan

vrlo blizu…blize no sto se predpostavlja!

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Laki pisao sam o tome, i to više puta. I pre dva-tri dana. Jel ti pamtiš postove koje čitaš? Ili samo pišeš ovde da skratiš vreme? Ako to radiš onda možeš to vreme mnogo kvalitetnije da upotrebiš nego piskarajući ovde.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

10 famija koje su uvik vladali svitom. a koje su suportirale i Hitlera,
Cudi me da ste svi toliko nacirtani a osnovne stvari neznate .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Nije problem u kakvom stanju će biti valuta , već ko je izdaje .. Ko će tj čija valuta će biti medjunarodno sredstvo plaćanja… Kinezi ako misle sta uraditi i da to bude pošteno , i vidljivo za sviju da je pošteno , bi se ovog trenutka trebali prebaciti na… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Što se tiče teksta. Kina i Rusija + Kuba, ne moraju ništa ni tražiti, ovom gestom sve dolazi samo po sebi. Kako pratim talijanske medije, zbog poznavanja jezika, averzija prema Nijemcima nije od ovih dana. Ona traje godinama, od mjera štednje, do migrantske krize i pravila da migranti azil moraju… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Narodna Republika Kina nista nije neutralizirala u Wuhanu. Tamo je virus nekontrolisano bujao sve do 23.01. A u međuvremenu je kroz taj grad u siječnju prošlo 7 miliona ljudi. Kad se napravi analiza antitijela viditi će se da je u kontakt sa virusom dosla bar trećina građana Wuhana. Slična se… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  hiber

Evo jedne parole – SMRT VIRUSU, SLOBODA NARODU!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Da bi se shvatio sadašnji geopolitički momenat neophodno je razjasniti da li je Covid-19 uzrok ili sretstvo ekonomskog kolapsa. Kada sve saberemo što smo sada već mesecima čitali ovaj virus je pre izgovor za ekonomski kolaps nego uzrok. Ako je izgovor onda je kolaps sproveden planski. Ako je ekonomski kolaps… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac (Ponavljam ti komentar na tvoj post o holivudu i ujedno ti može poslužiti kao odgovor na pitanje ” – čiji je to plan. Jer Trampov definitivno nije.”) “Danas sam mislio na tebe i evo našao sam te ovdje prvoga i bez gužve 🙂 Moram ti se ispričati za napad… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani Puno puta sam napisao da smo ovde da bi se informisali i nešto naučili. Hvala ti ne zato što si potvrdio moje mišljenje već zato što si se trudio da dođeš do odgovora i što sada pomažeš ostalima da zajedno dođemo do pravih odgovora. Što više sitnih delova slike… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ima kod nas jedna: Čovjek uči dok je živ a umre bedast. Toliko o tome kako smo tu da se imformiramo i nešto naučimo. Naučimo za što? Ako je za život, u redu, ali nam nakon svega svo znanje neće trebati ni koristiti. Tu smo jer smo se rodili,… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis Evo odmah nastavak. Ja evoluiram a ti degradiraš – opet se razilazimo. ” Ako je za život, u redu, ali nam nakon svega svo znanje neće trebati ni koristiti” Ako veruješ u raj, u besmrtnost duše (u nekim varijantama i reinkarnacija) onda se znanje ne gubi u potpunosti. Sad,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- I dalje stojim na stanovištu da je znanje precijenjeno. Ni sa iskustvom ne stojimo puno bolje. Evo ti primjer koji si nebrojeno puta vidio. Čovjek, načitan, pametan, pun životnog iskustva, ostari. Ali ono, stvarno ostari, prevali 80-u. I odjednom nema više znanja ni životne mudrosti, intelektualno se sroza, postane… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Slažem se sa tobom da mnogi “vjernici” koji se redovno klanjaju pred oltarom mogu imati više grijeha nego ti ili ja koji ne upražnjavamo rituale.
Pravednost, čestitost, i empatija nisu nužno u vezi sa brojem odlazaka pred oltar ili izmoljenim molitvama…

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Otpisani , upravo tako i kad mislimo da nesto znamo dobro je saslusati i druge a ne odma prisjec i napada ka sta ti znas . prije san samo Cita dugo godina dolazim ovde , interesiralo me je tude misljenje. Medutim dosla su neka druga vrimena gdi ce pojedinac brzo… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  otpisani

jel pričate o sodomi gomori iz biblije

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  otpisani

Otpisani, dobra ti ova za ovce i pastire i vlasnika stada.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Ah da,vlasnici stada kao nisu znali sta im pastiri rade pa onako elegantno zele prebaciti odgovornost na midle management?
Da nisam radio u korporaciji i naslusao se ovakvih skuza ,mozda bi i popio takvu splacinu.

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  Mucke

Pa pročitaj na kraju što veli Otpisani kakovo je moje mišljenje, ja sam samo pohvalio poređenje.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Eto ja ga kudim.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  shumadinac

i moraju da ostanu veliki potrošači jer ovi radoholičari bi onda nestali

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Ovo oko Corone je namjerno stvaranje histerije WHO je saopstio da kad se preboli Corona (koja uglavnom ima uvijek Blaze simptome) stjece se trajni imunitet. To isto potvrdjuju i Ruski znanstvenici da se u tijelu stvara imonuglubini M i G koji tijelo kasnije trajno stite od infekcije cak je i… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fenix

Kako je onda moguće da ljudi ponovo obolijevaju, možda sporadični slučajevi a ne pravilo? Ne zaboravi da su od tog načina odustali i Švedska i Englezka….slušaš mi ti u opšte šta priča Džonson ? “Uvođenje strogog karantina u Moskvi se ne razmatra, jer je pozitivan efekat moguć i bez njega,… Pročitaj više »

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa@ jako rijetki slučajevi oboljelih dobijaju virus ponovna mada je možda njihov period inkubacije bio nesto duzi nego prosječno sto bi značilo da nisu bili ni izljeceni. Za stvaranje imuniteta je dokazano jer je izdvojen genom samog virusa i gen ljudi iz krvi koji je pokazao stvaranje imunoglobulina M i… Pročitaj više »

Kaoja
Gost
Kaoja
1 godina prije
Reply to  Fenix

Obzirom da ne uspijevam naći na who.int mnogo vezano uz “reinfection” i sl. izraze a vezano uz koronu molim te stavi poveznice na te informacije sa WHO i ostalih znanstvenih institucija, ako ih već navodiš.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Kaoja

Tipicni siritelji fake news-a.Vec je potvrdjeno od rusa kineza i britanaca da onaj koji je prelezao ima trajni imunitet od te vrste gripe iliti asimptomaticne upale pluca. Inace nasa vodeca infektologinja prvo ispali da one koji krse samoizolaciju treba upucat kao teroriste a onda danas nicim izazvana izvali da sumamed… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fenix

Ne kažem da se razvije imunitet,ne znam da li je razvijen imunitet na bilo koji SARS virus ali se nadam da si u pravu. Elem…to SZO i ne bih uzimao za ozbiljno, prvo su proglasili pandemiju sa čime se slažem ali s obzirom na posledice u smislu smrtnih ishoda možda… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Siniša

Samo informacija. Ne postoje SARS virusi. To je opis bolesti. U vezi corona virusa već sam rekao. Postoje četiri virusa koja su sa ljudima 10.000 godina i izazivaju barem 50% prehlada. Na njih tijelo ne izaziva trajan imunitet, vec neko vrijeme par mjeseci ili godinu i zato se prehlade stalno… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  hiber

hiber
Među izazivače viroze/prehlade spadaju i – dva corona virusa.
A velik broj ” neobičnosti” izmišljen je radi – klikova. Ili nečeg goreg.
Npr, koliko dugo virus može živjeti na površinama. Treba vjerovati samo onome što izjavi neki virolog koji je zaista i izmjerio nešto. Na provjerenom portalu.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Fenix

U italiju veceras slece cijela divizija za borbu protiv pandemije, veliki avioni sa instaliranom opremom za biolosko ratovanje, cuda jedna. Dok se evropa grci u nedostatku maski i testova Rusija posjeduje cijelu vojsku zaduzenu za aero smimanje dezinfekciju, i Bog zna sta jos protiv bioloskog rata, pandemije. Kakav je to… Pročitaj više »

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Pogledaj što rade Orlani, za sat vremena dezinficiraju 5 četvornih kilometara.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Fenix

Fenix Molim izvore podstaka. I za Who i za ruske znanstvenike. Sve što sam ja pročitala govori da – nema trajnog imuniteta. Ovo baš ne govori u prilog cjepivima. Pri čemu se ne misli samo da ponovno pronalaze virus kod onih koji su preboljeli bolest i koji su bili već… Pročitaj više »

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Fenix

Fenix mislim da pričaš napamet jer ti se sviđa “sistem Britanije i Švedske” . Do sada nisam pročitao da su Kinezi, koji imaju daleko najviše iskustva i istraživanja, službeno ikada dali informaciju da se stiče trajni imunitet od coronavirusa. Gdje su ti dokumenti koji potvrđuju tvoje navode?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Fenix

“Od večeras britanskom narodu moram dati vrlo jednostavnu uputu – morate ostati u svome domu – rekao je Johnson u televizijskom obraćanju naciji. Ljudima će biti dopušteno da izađu samo u najvećoj potrebi, po namirnice i zbog liječničke pomoći te u slučaju odlaska na posao gdje je to nužno potrebno.… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Činjenica da su proizvodnju strateške tvari,poput antibiotika, preselili u Kinu, jasno govori koliko je kapitalizam beskrupulozan sustav,ako se o društvenom uređenju uopće može govoriti… Izložiti vlastitu naciju pogibelji zbog profita…🤮💩🤮💩

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Alex

Profit ne mari za naciju i državu, a kamoli za sirotinju.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Prvi zvanični globalist tj onaj ko je pokrenuo globalizaciju je Hajnc Kisindzer ..Onog dana kad je otišao kinezima i rekao im , dragi moji kinezi prvo će te da radite za nas a za 50 godina vladaćete svijetom i onda efektivno prebacio jezgro americke ekonomije u kinu , a pogonjeno… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Uf….jbt,pročitah u dahu…😄
Ima logike…Šiije žive na naftnim poljima KSA.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Alen

A šta će biti sa Turskom?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Tursku jedino moze rusija da spasi/zastiti , niko drugi i naravno turska u toj stvarnosti neće imati nikakav čak ni regionalni uticaj.. Opet ostaje enigma kisindzerovog plana , uloga rusije u svemu ovome.. Kisindzer je svjesno uzdigao jedne dok je otpisao druge no to nije samo radi običnog prenosa moći… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Imali su oni plan za Rusiju. I to – vrlo realan. A koji je Putin pokazao Merkelici u Sočiju, tj njen potpis na tome. Dakle Rusija na djelove. Dakeki istok Sadu…koji bi oni vjerojatno naselili – Kinezima. Zapadne dijelove ” silama eu”.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, daj izvor informacije

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa stari lupež Kissinger je prošle ili godinu prije bio u posjetu Moskvi

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  Alen

Ako žele bez rata dobit čemo borga za boga ako žele rat dobit čemo atome u cijeloj sjevernoj hemisferi. Što će biti ne znam no ako bi tumačio prošlost tipujem na atome.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

xi ping, putin , tramp i ostali niko nije rekao onoj maloj ajde ne kaki, nego su svi morali biti kuco , znači ona je glasnogovornik tog “boga”

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  mislim

ne da “mislim” kako si u pravu – već tako jeste. ima, ima ljudi koji vide.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  mislim

a kažu da je bog dobar i da nam želi dobro,.pa mora nas starkelle da makne jer je za nas več kasno da nas dobroti nauči. a mladi će mođda da žive u boljem svijetu.možda se dogodi evolucija života i društvenih odnosa.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  mislim

Sumnjam.

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  mislim

Mislim – dakle postojim! – reče plavuša i nestade

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  mislim

Mala je najdirektniji dispozitor šefova. Sasvim se slažem sa tobom.

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  mislim

Kad malena satanica složi preteću facu, sa esencijom mržnje koja pršti iz nje, pokojni Hičkok bi od toga napravio najbolji horor film samo da je živ.
Malecka se namršti, a velikima guza žvaće gaće…
Rogići joj još nisu izrasli – izgleda zbog manjka kalcijuma.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Pomoc za USA nebi smijela biti besplatna, kao so nijedna od pomoci ukljucujuci pomoc za vrijeme WWII iz USA u Evropu nije bila besplatna, zaracunali su svaku iglu, svaki metak i svaku kap goriva kao i kapi znoja amerikenatorskih vojnika.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Ako če USA zamolitu Evropu i Kinu za pomoč, onda idu u USA najprije kineske i ruske vojne snage, da USA zaštite pred Meksikancima.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

ZIVIO KINESKI NAROD!!
ZIVJELA KP KINE!!!!!💚💚💚💚💚💛💛💛💛💚

SOMPOMPIR
Gost
SOMPOMPIR
1 godina prije

Joe Biden nema nikakve šanse protiv Trumpa. Potonji će ga doslovce poniziti prilikom prvog senilnog gafa.

Tulipan
Gost
Tulipan
1 godina prije
Reply to  SOMPOMPIR

Jedan od cionista ce pobjedit- sad koji za gazde nije toliko ni bitno.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Event 201 Pandemic Exercise: Segment 1, Intro and Medical Countermeasures (MCM) Discussion Event 201 Pandemic Exercise: Segment 2, Trade and Travel Discussion Event 201 Pandemic Exercise: Segment 3, Finance Event 201 Pandemic Exercise: Segment 4, Communications Discussion and Epilogue Video Event 201 Pandemic Exercise: Segment 5, Hotwash and Conclusion “Event… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Trt

Sve ovo sto navodis je vec pregledano,preslusano i prezvakano na ovom portalu i debela vecina ima dijametralno suprotne zaljucke od tebe.Dakle svi budale samo ti pametan…

Hogar
Gost
Hogar
1 godina prije
Reply to  Mucke

Polako, čovek je ironičan, samo nije očigledno ironičan.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

Razumim da treba jedno vrime paziti da se ljudi ne druze i da ne dolaze u kontakt ali ovo prelazi sve normalne norme normalnog covika . Ovo je naj idiotska izjava nasih politicara u Hrvatskoj: Ne izlazite u dvorišta, maslinike, vrtove plaze Znaci covik iz kuce nesmi ni izac u… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Tau

Imamo idiote kada je komunizam pobio inteligenciju. Kao i u drugim drzavama, a skolstvo prilagodio da naraste kreten.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Netko je pustio koronu,da sjebe konkurenciju,dabog dao da im se obije p glavu.

Amato
Gost
Amato
1 godina prije

Dobar članak. Kina je dugo kroz povijest za sebe držala da je posebna, da nije smo jedna od država – članica međunarodnog sustava država. Kao da su oni najvažniji ispod sunca; svi drugi su “ispod” njih. Kina je imala čak jedan period kad je zapostavila svoju obranu. Imali su izreku… Pročitaj više »

Amato
Gost
Amato
1 godina prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik