fbpx

Koronavirus i migrantska kriza: Njemačka diktira pravila igre

Njemačka izbjeglice

Od izbijanja koronavirusa u Italiji, Talijani su saznali da druge države članice Europske unije ne prakticiraju uvijek lijepe riječi koje vole propovijedati, posebno ako treba pokazati solidarnost.

Solidarnost je navodno temeljno načelo Europske unije. Ona je sadržana u ugovorima EU i za Europsku uniju je to temeljno načelo i jedan od deklariranih ciljeva.

Prema članku 222.  Ugovora o funkcioniranju Europske unije, jednog od dva glavna ugovora Europske unije,

“EU i njezine države članice zajedno djeluju u duhu solidarnosti. Ako je država članica žrtva prirodne katastrofe ili katastrofe koju je stvorio čovjek Europska unija će mobilizirati sve raspoložive alate i resurse kako bi pomogla svojoj članici na njenom području, na zahtjev njenih političkih vlasti, u slučaju prirodne katastrofe ili katastrofe koju je stvorio čovjek”.

EU se pozvala na načelo solidarnosti kada je u pitanju bio prijem migranata. Tijekom migrantske krize 2015. godine, EU je svakoj zemlji dodijelila fiksnu kvotu za prihvat migranata i izbjeglica. Zbog njihovog odbijanja primanja migranata, Bruxelles je tijekom 2017. Mađarsku, Poljsku i Češku odveo pred Sud pravde Europske unije (CJEU).

Krajem listopada 2019. generalni odvjetnik, pravni savjetnik ovog suda, rekao je  da se zakonodavstvo EU mora poštivati i da načelo solidarnosti Europske unije „ponekad nužno uključuje i prihvaćanje preraspodijele tereta“. Sud tek treba donijeti odluku o tom pitanju, ali obično slijedi savjet generalnog odvjetnika.

EU čak ima posebnu jedinicu, Koordinacijski centar za  hitno reagiranje  (ERCC), koja djeluje u okviru Mehanizma civilne zaštite EU, koji pomaže Europskoj uniji i državama koje nisu njene članice u upravljanju krizom u skladu s načelom solidarnosti. I tako je Italija na početku svoje krize s epidemijom koronavirusa zatražila pomoć, ali zauzvrat nije dobila ništa.

Na upit da manifestiraju solidarnost su odgovorile Kina, Kuba i Rusija, kao članice Ujedinjenih naroda i nacije koje krizu ne vide kao priliku za ostvarivanje geopolitičkih ciljeva.

“Tražili smo opskrbu medicinskom opremom, a Europska komisija je zahtjev uputila zemljama članicama. Ali nije uspjelo”, rekao je stalni predstavnik Italije pri EU za vanjsku politiku Maurizio Massari.

Osim toga, Njemačka i Francuska, vodeće države članice EU, čak su  uvele  zabrane ili ograničenja izvoza zaštitnih maski i zaštitne opreme. To je dovelo do blage kritike dužnosnika Europske unije, poput Stelle Kyriakides, povjerenice EU za zdravstvo i sigurnost hrane, koja je uzalud podsjećala Berlin i Pariz, ali i druge zemlje, da je „solidarnost ključna“.

U prošlosti su države članice EU pokazivale solidarnost. Prema njegovoj internetskoj stranici, od svog osnutka 2001. godine, Mehanizam civilne zaštite EU odgovorio je na više od 330 zahtjeva za pomoć unutar i izvan EU. Na primjer, u srpnju 2018., kada se Švedska suočila s raširenim požarima, prije svega šumskim, države članice EU  poslale su pomoć za gašenje požara.

Međutim, izbijanje epidemije koronavirusa razlikuje se od geografski izoliranih kriza, poput šumskih požara u nekoj zemlji s kojima se može upravljati udruživanjem vatrogasnih službi ili drugih resursa. Kada se cijeli kontinent nalazi usred zarazne epidemije, solidarnost već postaje složenije pitanje. Svaka država neizbježno razmatra može li si priuštiti slanje maski za lice i zaštitne opreme, jer će možda trebati njenim vlastitim građanima. Drugim riječima, svaka država prvo razmatra svoj nacionalni interes. U slučaju poziva Italije za pomoć, države članice EU učinile su da su im vlastiti interesi najveći prioritet. Ovo je klasično ponašanje svake države i prije uspostave Europske unije ne bi izazvalo bijes. Ali onda se na tu solidarnost ne bi trebalo pozivati ni u drugim prilikama. Budimo dosljedni i tako se i ponašajmo.

Ono što otkriva koronavirusna kriza je prirodno, a to je činjenica da će se zemlje članice Europske unije, kada to zatraže ekstremne okolnosti, vratiti nacionalnim interesima.

Iako ova istina možda ne bi trebala značiti trenutni kraj Europske unije, zasigurno postavlja pitanje smisla organizacije koja se zalaže za solidarnost kao temeljni princip, ali od tog načela odustaje onog trenutka kada je najviše potrebno.

Međutim, koronavirus nije jedino pitanje koje odnedavno dovodi u pitanje održivost Europske unije.

Trenutna kriza na grčko-turskoj granici pokazala je Europsku uniju ne samo kao bespomoćnu, već i stvarno odgovornu za probleme u zemljama članicama. EU je ostavila već preplavljenu Grčku da se nosi s migrantskom krizom, koju je za stjecanje političke koristi proizveo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Grčka je prepuštena sama sebi, usprkos retoričkoj potpori predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je   Grčku nazvala “štitom Europe”.

Pored europskih pokušaja da se nosi s izbijanjem koronavirusa, povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson  naredila je da Grčka mora dopustiti migrantima koje je Erdogan prevezao na granicu da podnesu zahtjev za azil.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis  najavio je ranije da Grčka obustavlja sve molbe za azil na temelju članka 78 (3) Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji glasi: “U slučaju da se jedna ili više država suoči s izvanrednom situacijom koju karakterizira iznenadni priljev državljana trećih zemalja, Vijeće EU, na prijedlog Komisije, može usvojiti privremene mjere u korist države članice koja je najviše pogođena”.

Međutim, Ylva Johansson je rekla  da Europska komisija neće predložiti obustavu prava na azil.

“Pojedinci u Europskoj uniji imaju pravo zatražiti azil. To stoji u ugovoru. To je međunarodno pravo i ne možemo ga suspendirati”, rekla je Ylva Johansson, koja dolazi iz redova švedskih socijaldemokrata.

„Međutim, suspendiranje zdravog razuma je očito nešto za što je Europska unija u potpunosti sposobna“, piše Judith Bergman s Instituta Gatestone.

Dok je Johansson upućivala svoje iracionalne zahtjeve Grčkoj u vrijeme kad se Europa nalazila na rubu sukoba s izbijanjem koronavirusa, pojavila se njemačka kancelarka Angela Merkel koja pokazuje znakove da bi se moglo udovoljiti Erdoganovoj ucjeni s migrantima.

Manje od dva tjedna nakon što je Erdogan doveo desetine tisuća migranata do granice s Grčkom, Merkel je rekla, prema izvješću  Die Welta,  „kako će svim silama raditi na podizanju sporazuma EU-Turska na novu razinu”.

Sporazum na kojeg se Merkel referirala je ugovor EU i Turske iz 2016. godine o zadržavanju migranata u Turskoj u zamjenu za šest milijardi eura. EU se do sada manje fokusirala na ostale zahtjeve Turske, također sadržanih u sporazumu iz 2016., ali nedavna izjava Angele Merkel je vratila ta pitanja u središte pozornosti. Na primjer, Turskoj je obećan i bezvizni režim za putovanje njenih građana u EU, bescarinsko kretanje turske robe unutar EU, uspostavljanje “sigurne zone” na sjeveru Sirije i nastavak redovnih sastanaka između Turske i EU.

Kao što vidimo, EU je svašta obećala Erdoganu, čak i dio Sirije, suverene arapske zemlje, te bezvizni režim. Ali kad bi EU zaista odobrila putovanje bez viza za Turke i za sve one koji imaju sredstava za legalnu kupnju turske putovnice, milijuni Turaka mogli bi legalno ući u EU i tamo bi potencijalno mogli “nestati”.

U trenutku u kojem je raspad EU kakvu smo poznavali sve izgledniji, ovaj prostor bi s davanjem bezviznog režima Turskoj vjerojatno postala sasvim drugačija vrsta “Europske” unije s Turskom, zemljom od 80 milijuna ljudi, doslovno pozvanom da uđe u Europu.

Njemačka je također obećala više novca Turskoj. Deutsche Welle navodi kako je Merkel Erdoganu rekla da je spremna povećati EU fondove za „brigu o izbjeglicama u Turskoj u zamjenu da Ankara zaustavi tisuće izbjeglica koje pokušavaju prijeći tursko-grčku granicu”.

Ucjenjivanje s migrantima od strane Turske je na kraju djelovalo je iznenađujuće dobro i iznenađujuće brzo. “Ne smijemo dopustiti da se izbjeglice pretvore u ulog geopolitičkih interesa”,  izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na početku grčke granične krize.

“Bez obzira na to tko pokušava, morat će računati na naš otpor”, dodao je Maas. Njemačka i EU zajedno s njom su kao kula od karata, koja se urušava čak i  ako cijeli svijet vidi da Erdogan igra svoju predstavu.

Slijedom toga, 18. ožujka Erdogan je  objavio da je migrantska kriza, koju je osobno orkestrirao, službeno okončana. Turska je zatvorila svoje granice s Grčkom i Bugarskom, navodno zbog koronavirusa. Britanski Telegraph je  citirao izvještaje turskog Medyascopa  da je oko 150 autobusa spremno za prikupljanje migranata s granice i njihovo vraćanje u Istanbul i izbjegličke kampove. Erdogan je dobio ono što je želio. Sve što Erdogan sada treba učiniti je sjediti i čekati da EU, na čelu s Angelom Merkel, udovolji njegovim zahtjevima.

Ali to bi bio idealni scenarij za Erdogana. Međutim, Grčka, Italija, zemlje Višegradske skupine i mnoge druge, članice EU i one koje su u takozvanom “procesu pridruživanja“, sigurno će se suprotstaviti obećanjima koje je Merkel dala turskom vođi. Ovdje se vraćamo na početak i „europsku solidarnost“. Za zemlje juga i jugoistoka Europe ne postoji nikakav valjan razlog da pristanu na ucjene Berlina i Europske komisije oko pitanja ilegalnih imigracija. Odgovor može biti isti kao na upit Italije za pomoć u suzbijanju epidemije . Samo će u ovom slučaju on glasiti da Angela Merkel s punim pravom može primiti milijune ljudi u zemlju na čijem je čelu i davati azil svima koji dođu, ali ne kopnenim putem, već zračnim mostom kojeg bi trebalo uspostaviti s izravnom letovima iz Istanbula iza Berlin. Ogorčenje Talijana i Grka statusom hegemona kojeg pokazuje Njemačka je ogromno i ti bi osjećaji mogli postati okidača kraja EU u ovom obliku. Europska unija ne mora nužno prestati postojati, ali može preživjeti s puno većim ovlastima nacionalnih država i odbacivanjem liberalne paradigme koju se nameće kao „univerzalne vrijednosti“.

Ako epidemija koronavirusa dovede do resetiranja odnosa unutar EU, što je uz migrantsku krizu izvjestan scenarij, onda je podnošenje često neobjašnjivih mjera vrijedilo truda i odricanja.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
73 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije

Turska ima teritorij na europskom kontinentu to je sve. Europska i turska kulture nemaju dodirnih točaka i jedini gubitnik u miješaju će biti Europa. Turska predvodi juriš Islamskog svijeta a nas i treba joj zatvoriti vrata. S lokotom.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

KGFJC
A STA JE TAKO STRASNO U ISLAMSKOM SVIJETU I ISLAMU.
ESELAMU ALEJKUM-MIR TEBI!!!!!

Tulipan
Gost
Tulipan
1 godina prije
Reply to  FATIH

Dobrih svugdje ima i loših Fatih ja to znam.
nego je problem kad gazde nastimaju krizu onda se ni dva brata ne podnose a napose kad se “ozene” i djecu dobiju.. onda pycke odlucuju.. A Evropa je bila kršćanska, a sad nije nego materijalisticka ateisticka.i cionisticka

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije
Reply to  FATIH

Nisam spominjalo strahote, ali ne želim postati manjina u svojoj zemlji. Ne želim da moja kultura i jezik nestanu. Ne mrzim nikoga. Mir i tebi, brate.

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  FATIH

Evo ja sam solidararn sa Erdyem kad je pao sa konja, mada je bilo smjehotresno ipak mi ga je bilo žao, volim konje.

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
1 godina prije

Mašala

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  NAPOLEON

AMIN JARABI

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Svak’za se travu…pase.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

EU je sve sto ne treba i ne smije biti.
Dok ona njemacka utvara i kompanija mrdaju ma i jednim prstom, tako ce nastaviti!
Zelim nam sve najbolje na zacrtanom putu u status kontinenta treceg svijeta!

indy
Gost
indy
1 godina prije

eu i nato smo vidjeli na djelu na prostorima ex-Yu..I njima vjerovati?Nikad.Dozvolili klanja,masakre itd sve pod njihovom palicom.Te bogačenje kriminalaca,i otimanje svega što su stigli,a i dan danas otimaju.A ja kriv srbinu,a njega nahuškali na mene,onda kreteni i neljudi masakre..Mjesto da se riješimo idiota,i dalje jednom djelu uspiju prodavat isto.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Odlično i realno opisana kriza EU. Dakle, unija ima prilične šanse da se rasturi ali šta će biti sa državama članicama? Da li će one sklapati neke NOVE SAVEZE? I u celom, vrlo realnom tekstu, naiđemo na nešto što “štrči”: “Na upit da manifestiraju solidarnost su odgovorile Kina, Kuba i… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ovo je kao Lego lockice , Mozes iz njih svasta napravit , Rastavis pa sastavis , i tako nekoliko puta dok ne dobijes sto hoces . a kockice su jako prakticne , mozes jih prikopcat na vise strana i dodat ili oduzest neki slozeniji dio Sve zavisi ko je kreator… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

I mene je dobro nasmijalo , ne znam čemu potreba skrivati nesto tako očigledno i sasvim normalno u ovo vrijeme.. Nije ovo prvi put da se umotqva nesto sto je očigledno , ne znam sta je razlog ako se zeli biti objektivan.. Mozda navika , jbg puno iran treba umotati… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Alen

Čini mi se da si psihopata,s tolikom mržnjom prema Iranu možda svi trebali da slijedimo Vehabizam koji je doveo Muslimane u nezavidan položaj

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Alen

ALENE
A ZASTO OPET IRAN…..???

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene ..stvarno ali zasto u ., skoro svakom tvojem komentaru bio on u vezi Irana ili ne uvijek napadas taj Iran a njih nije ni cut ni vidit osim sto se bore protiv bolesti ka i svaki drugi narod … Viruje da i druge komentatore to interesira jer je ocigledno… Pročitaj više »

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@guest_389328 jbg, ako nece mladoženja ima tko hoce 😀 , poštivam razum i logiku ali u ratu muze cute!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  njofra

@guest_389341 Između ostalog radi se i o tome. Vašingtonu je stalo da što više konfrontira Evropu sa Rusijom i ima realne šanse da u tome uspe (uz podmukle ali efikasne metode). Kako će sutra Vašington ubediti Italijane (ne političare nego narod) posle ovakvog gesta da im je Rusija neprijatelj a… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
O solidarnosti u EU je proročki pisao Lech Walesa u svom djelu :
”Kako prevariti radničku klasu
i upropastiti brodogradilište”.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

koronavirus + migranti = najsnažnija atomska bomba koju je svijet ikada vidio. ništa nije slučajno I neko bi morao odgovarati za ovo

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Sumnjam da je COVID-19 terorističko oružje, a teroristi u ovom slučaju ciljaju populaciju starih i bolesnih. Sumnjam da je to internacionalna urota bankara i radikalnih političara najmnogoljudnijih zapadnih država. Cilj je ubiti što više naših starijih sugrađana kako bi dugoročno olakšali obveze mirovinskih i zdravstvenih fondova. Kratkoročni cilj je spriječiti… Pročitaj više »

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

U Italiji u proteklom satu preminule 602 osobe!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Siniša je dobio platu i kupuje brasno , dok ga nema ne spominji koronu , sjeo je na vrh glave s koronom

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

23 doktora su umrla u Italiji od posledica zaraze COVID19.

Joško
Gost
Joško
1 godina prije
Reply to  Siniša

Navedi izvor.

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Joško

Vijest—svi izvori zamućeni

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Joško

bravo Josko

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Siniša

slinjo,
da priupitam opet, jer si me na drugom članku mudro izbjegao.,
imaš opravdanje, ovaj da ponovim – komentar na ono “praćenje zaraženih” u majčici raši?

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Alen

slinavi i sad sam uvjeren je plaćeni trol. jer samo po sebi kakav je ovaj portal – ovakvih luđaka ne bi bilo. i tu je da razbije nešto u čemu se 99% čitatelja portala slaže – virus je među nama već godinama, umiralo se sve ove godine od njega, al… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  hihot

Prvi slučaj korona obolenja COVID 19 uzrokovan virusom SARS_CoV2 je zabeležen 1.12.2019……zvanično.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Siniša

SINISA
KOJI SI TI LAZOV.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa 2 doktora i to iz Srbije koji su pisali o tome su doktorirali 1981 u Londonu a tema za doktorat im je bio o Korona virusu . Mislim da su imali predavanje u Zagrebu ako se ne varam Neznam dali sam pogrijesi koju godinu , nisam bas precizan sa… Pročitaj više »

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Tau

Ljudi traže u dan kad se nešto pojavilo( sve je počelo iz laži)tebi nije ni godina bitna.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa se smeo…
Ja Sam otac 3.dijece,zvanično,
O nezvaničnom nebi ,nemam tolko love.

Joško
Gost
Joško
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Navedi izvor za tu vijest koji se može verificirati. Po tom režimu za jedan dan bi ih umrlo skoro 14 500. Lupetaš.

Mirk
Gost
Mirk
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Mislis reci u proteklom danu…

Kmekme
Gost
Kmekme
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Pa i inace umire toliko osoba u I taiji. Pogledaj relevantne statistike.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Jaka ti je propaganda, nema sta! Kupuj maske i bezi odakle si rodom, gdje je cist zrak.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da , malo po malo , problem po problem i eu je sebe dovela u jako tesku situaciju ..
Korona je udarila pečat na sve te probleme kojih je planina..
Šou tek počinje ..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Nemoj ako, Korona je bezazlena…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Čuj bdzazlena , pa srušit če , kako je okrenulo , kompletan monetarni sistem , ekonomiju , papirnati novac , razbiti evropsku uniju na dijelove i vrlo vjerovatno dovesti do većeg sukoba i multimilionskih zrtava koje se neće ni brojati… Dolazi kao pečat ili kao objava da je već urušeni… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Xahaxa vidoviti Alen,vječiti mlađi islamista….sada vidim i zašto ćeš ostato mlađi kao Pantić.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kssss , nek su tebi šitare blize od komšija , shvatićeš kasnije (mozda )u kakvom si neznanju ..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Kaže se pogledaj prvo u komšiju pa onda u Sunce…..daleko si ti od pogleda.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Siniša

SINISA
NE DIRAJI.BRATA ALENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Cini mi se da je objavljena pandemija a ne epidemija. U takvim slučajevima nije jasno što je solidarnost između pogođenih zemalja. U stvari najgore stanje je, kao što već neko vrijeme govorim, u USA. Najrazvijenije sila sa zdravstvom trećeg svijeta za polovinu građana. Tamo ne samo da umrete, nego i… Pročitaj više »

Joško
Gost
Joško
1 godina prije
Reply to  hiber

Molim vas ne baratajte brojkama za koje nemate pouzdan izvor. To je glupo i kvarno. 10 000 zaraženih ne znači 10 000 teško bolesnih. Samo činjenicu da im je detektiran prisutnost virusa.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Joško

Zapravo je 10.000 evidentiranih zaraženih u jednom danu. Broj zaraženih je daleko veći, a bez analize antitijela to je teško reći. Na zalost, broj teško bolesnih je u korelaciji sa brojem evidentiranih i kasni 5-6 dana. Uz to katastrofalno skup i neefikasan zdravstveni sustav, pogotovo za zaustavljanje epidemija.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Poslije ovoga imaćemo aktiviste koji će nas ujutro zaustavljati na cesti da bi nas pitali jesmo li jutros popili svoju dozu C vitamina nudeći čašu vitaminskog napitka. Ljudi moji krkajte C vitamin u svim oblicima što više, neće vam naškoditi.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Talking is cheap… action is expensive.
U se i u svoje kljuse… neki Orbanov fan,ali kapa dolje… pokazao je rogi i EU i SAD.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

P…m se na eu.

mars
Gost
mars
1 godina prije

No problemo. Idemo redom – Brexit, Itexit, Grexit ………

Vuk
Gost
Vuk
1 godina prije

Jedan komentar na jednom jakom Alternative Portalu- gdje je bilo na Corona temu mnogo komentara. Meni se zbog vizije i scenaria budućnosti svidio ponajvise ovaj: Hvala vam puno na ovom sveobuhvatnom doprinosu, koji objašnjava šta nas čeka. Pitanje je može li se čovječanstvo uvući u vrtlog uništenja. Na način na… Pročitaj više »

hihot
Gost
hihot
1 godina prije
Reply to  Vuk

“Svako ko slijedi bilo koju ideologiju koju je stvorio čovjek i posvećen joj je ako ne slijedi ovu planetu morat će odgovarati pred Bogom, čak i ako u njega mnogi ne vjeruju, nego se sami umisljaju igrati tu ulogu.” Vuče – brate 🙂 i da ponovim – ateisti, agnostici i… Pročitaj više »

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Vuk

Izadji na zrak

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Vuk

Muslumani nemaju u planu ratovanje s evropljanima , makar onaj večinski sunitski dio , za ove ostale ne znam sta imaju u planu , ali njihov broj i potonuće amerike su garant da ne mogu napraviti nista ozbiljno.. Jedini rat s kršćanima koji će muslimani voditi je onaj u ahiruzeman… Pročitaj više »

Pi-zdo
Gost
Pi-zdo
1 godina prije
Reply to  Alen

Tebi se vidi da nisi razumio sustinu bit i poruku komentara.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Alen

ALENE
MI CEKAMO MEHDIJA I ISU A.I.S.
KLANNJACE ZAJEDNO U VELIKOJ DZAMIJI U DAMASKU I UBITCE DEZALA!!!

mane
Gost
mane
1 godina prije

u srbiji se uveliko prica o novoj jalti koja ce se odrzati u beogradu 6 jula.u mejnstrim medijima toga nema ,ali ljudi kojima je zabranjen pristup tim medijima,vlastima i opoziciji poslednjih 20ak godina o tome govore.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  mane

Molim te, pojasni malo.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Helena

Dejan Lučić…..nadam se da sam pojasnio.

mane
Gost
mane
1 godina prije
Reply to  Siniša

pusti lucica on filuje.pobogu pisac je

mane
Gost
mane
1 godina prije
Reply to  Helena

detalji se ne znaju.treba prvo pobediti duboku drzavu.ono sto se zna je promenasistema po etapama.prelazak sa demokratije na meritokratiju.EU takodje kaput.nato takodje.ima kazu raznih predloga o podeli interesnih zona,buducih unija…u sustini sta ce biti niko sa sigurnoscu ne zna

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  mane

Hvala, mane 🙂

Becko
Gost
Becko
1 godina prije

Nije EU savrsena ali je x3 bolja od vasih alternativa ili tko vam vec financira ovakve nebulozne tekstove

Becko
Gost
Becko
1 godina prije

Od vas koji komentirate koliko vas zivi u EU???

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Becko

ja

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  njofra

P.S. nisam jedini 😀

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Becko

Becko, uživaj dalje u blagodatima EU. Vidjeh svakakve vrste trollova ali tvoj “demokratski EU” trolling je vrh .. 🙂
P.S. moj nik ti sve govori .. 🙂

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  EU dismr

Na kraju ćete gledati semafor. Nije savršena ali je svjetlosnim godinama ispred ostatka svijeta. USA,Kina,Rusija nisu alternative. Nitko iz EU ne bježi ili seli u te zemlje osim malog dijela top managmenta i još manjeg dijela znanstvene zajednice i jedini razlog je novac.Kad zavrse ugovore svi se vraćaju u EU.… Pročitaj više »

Tulipan
Gost
Tulipan
1 godina prije

Njemačka je u teškoj gabuli! Ona vještica morati će put Paragvaja il Patagonija jer je više neće moći štititi imunitet.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Kad nas sve utjeraju u kuce ovim novim rezimom zivota (policijski sat), mogu transportovat cijelu aziju u evropu u mjesec dana – nocu, i …. nece vise bit migrantske krize nakon toga.

Juhu
Gost
Juhu
1 godina prije

Ako nije lazna vijest onda je karma

POVEZANE VIJESTI

Izbornik