Kratak prekid vatre, duga borba ispred

Izraelski napad na Gazu
3 komentara

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant razbio je sve nade da će sadašnji prekid vatre u Gazi dovesti do trajnijeg mira, rekavši da će se rat s Hamasom vjerovatno vući mjesecima kada se borbe nastave za nekoliko dana.

Obraćajući se pripadnicima jedinice Izraelske mornarice Shayetet 13 u četvrtak, Gallant je naglasio da će se intenzivne borbe nastaviti nakon četverodnevnog prekida vatre. “Ovo će biti kratak predah, nakon čega će se borbe nastaviti sa intenzitetom, a izvršiće se pritisak da se vrati još talaca”, rekao je on. “Očekuju se još najmanje dva mjeseca borbi.”

Poput premijera Benjamina Netanyahua, Gallant je tvrdio da će samo intenzivne ofanzivne operacije snaga zapadnog Jerusalema pružiti pritisak potreban Hamasu da oslobodi više od oko 240 talaca koje je uzeo tokom svojih racija na južna izraelska sela 7. oktobra. On je rekao trupama Shayetet 13 da će morati da iskoriste pauzu u borbama da se pripreme i isplaniraju za buduće napade na islamističku grupu.

Prekid vatre počeo je u petak ujutro prema sporazumu u kojem je katarska vlada pomogla da posredi kroz višesedmične pregovore. Hamas je prvobitno oslobodio 24 taoca, uključujući 13 Izraelaca, koje je Međunarodni komitet Crvenog krsta navodno uveo iz Gaze u Egipat. Sporazum o prekidu vatre poziva Hamas da razmijeni 50 izraelskih žena i djece za 150 Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima tokom četverodnevnog perioda.

Očekuje se i da će privremeni prekid borbi omogućiti povećane isporuke hrane, goriva i druge humanitarne pomoći u opkoljenu Gazu, gdje je od početka rata ubijeno više od 14.000 ljudi. Procjenjuje se da je 1.200 Izraelaca ubijeno tokom iznenadnih napada Hamasa.

Netanyahu, koji je podržao odobrenje svog kabineta za sporazum o prekidu vatre, obećao je u srijedu da će nastaviti rat dok Izrael ne postigne svoje ciljeve eliminacije Hamasa i osiguravanja da palestinska enklava više ne predstavlja prijetnju sigurnosti.

Načelnik generalštaba izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, ponovio je stav premijera u četvrtak, rekavši da zapadni Jerusalim “ne završava rat”. Tokom posjete Gazi, navodno je rekao izraelskim komandantima: “Nastavit ćemo sve dok ne pobijedimo, ići naprijed i nastaviti u drugim područjima Hamasa.”

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Privremena stanka.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Aha. Nakon Zelenskoga i dolaska Stoltenberga, još jedna: “Neuspjeh zemalja bivše Jugoslavije da se pozabave svojom nasilnom prošlošću imao je razorne posljedice za ljudska prava i mogao bi u konačnici dovesti do obnove sukoba u regiji, navodi se u novom izvješću Vijeća Europe koje je predstavila povjerenica za ljudska prava Dunja Mijatović.” Komentari: “Kaže vijeće na čijoj se zgradi vijori izraelska zastava….licemjerje i dvostruki standardi za povratiti” “Na Balkanu niko ne spominje rat, samo su ga puna usta njemačkih i britanskih medija. Te zemlje treba da odjebu i da spasavaju Izrael.” “Davno je Orwell opisao u svojem alegorijskom romanu (1984.) tu provjerenu metodu totalitarnih sustava da narod drže pod svojom vlasti – stalnom ratnom opasnošću koja im je pred vratima. Današnji politički sustavi su upravo to – totalitarni, samo neki to niti ne prikrivaju, a neki nose maske demokracije. Ali i tamo gdje postoji maskirani sustav jačaju ekstremne struje, jer… Čitaj više »

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Nastavak. Najpopularniji komentar: “Sljedeći balkanski rat – “Nepalci vs Indijci” Bitka za Glovo 2033. ———– 5 milijuna mladih ljudi napustilo je Balkan u proteklih 30 godina. Onaj tko započne rat ponovit će ovaj egzodus. ———– sljedeći balkanski rat je neupitan, ALbanci osvajaju bivšu Jugu, imaju dovoljno i oružja a i mladih za tako nešto…. nadam se da će se zaustaviti na našoj granici, nakon osvajanja pola Srbije i BIH Odgovor šiptari imaju dva krumpira i jednu pušku sa čim će oni osvojiti balkan? ne piši gluposti pola Albanije i kosova je gladno ———— Ku*** a ne rat, osim ako ne misle penzionere i jedni i drugi i treci slat ————- Hrvatska ima dva vojnika i jedan tenk, a Srbija tri vojnika i jedan avion koji se zove Radovan. Bosanci ne znaju di su im gaće, Makedonci su pozabavljeni jonskim stupovima u Skopju, Šiptari imaju jednu pušku i dva krumpira, a… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI