Kremlj odgovorio na “ograničenje” cijena gasa u EU

Gas - Plin
10 komentara

Svaki pokušaj postavljanja gornje granice cijene gasa je  “neprihvatljiv”, rekao je u ponedjeljak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da će Rusija dati odgovarajući odgovor na takav potez. Njegove riječi su uslijedile kada su se ministri energetike EU dogovorili o mehanizmu gornje cijene gasa, navodi Reuters.

“Ovo je kršenje procesa otkrivanja tržišnih cijena, kršenje samog tržišnog procesa”, rekao je Peskov novinarima, dodajući da se “ne može prihvatiti bilo kakvo upućivanje na plafon cijena”.

Rusiji bi „trebalo vremena da pažljivo procijeni sve prednosti i nedostatke dok radi na svojim merama reagovanja“, dodajući da je odgovor na ograničenje nafte „donekle odgođen“ iz sličnih razloga.

Gornju granicu cijene nafte uvele su EU, zemlje G7 i Australija ranije ovog mjeseca. Rusija do sada nije zvanično objavila nikakve mjere kao odgovor. Međutim, Peskov je ranije rekao da je u toku finalizacija relevantnog predsjedničkog dekreta.

Prema ruskom listu Vedomosti, Moskva bi zabranila prodaju nafte prema ugovorima koji određuju gornju granicu cijena. Izvoz bi također bio zabranjen zemljama koje zahtijevaju ograničenje kao uslov u svojim ugovorima o snabdijevanju, ili ako su njihove referentne cijene fiksirane na nivou ograničenja od 60 dolara po barelu.

Ranije u ponedjeljak, ministri energetike EU su se, kako se izvješćuje, dogovorili oko mehanizma kojim će pokušati sniziti visoke cijene plina koje su pogodile ekonomije bloka usred pokušaja da se oslobodi ruskog uvoza. Prema Reutersu, ograničenje će biti aktivirano ako cijene premaše 180 eura po megavat-satu tokom tri dana po ugovoru o holandskom fondu za prijenos titula (TTF) koji je prvi mjesec dana.

Ograničenje bi zamrznulo trgovinu TTF ugovorima od prvog mjeseca do prve godine po cijeni koja prelazi određeni referentni nivo za najviše 35 eura po megavat satu. Referentni nivo bi bio određen na osnovu postojećih procjena cijena tečnog prirodnog gasa (LNG), dodao je Reuters.

eugasPeskovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Gornja granica cijena za ruski gas i naftu ce vjerovatno rezultirati time da Rusi vise nece prodavati energente EU.Moze li EU bez ruskih energenata ostaje da se vidi.

M.r H.F
1 godina prije

Jedno pitanje … vrijedi li ti i za američki LNG ako da podržavam!!

Mark
1 godina prije

Ajde gospodo iz EU prodavajte i Vi svoje proizvode kako kupci odrede, npr. automobil kojemu je sada cijena 50 000€prodavajte za 15000€.

Max
1 godina prije

Mislim da će uskratiti naftu.

giovani
1 godina prije

Može, samo po pet puta skupljim američkim.

Mali
1 godina prije

Iz EU, tamnice naroda, kazu da ce Rusi morati njima prodavati plin za 180 Eura po MWk. Danas je spot cijena plinu 1200 Dolara za 1000 m3. Ukratko nista nije jasno jer su ovo dva razlicita pojma.

tihobl
1 godina prije

Kao sto su cokolade smanjili na 80g tako ce i rusi smanjiti kubni metar.
Vuk sit i ovce na broju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI