Kremlj upozorava Njemačku zbog ‘eksproprijacije’ ruske imovine

Rusija Moskva Kremlj
9 komentara

Lokalna podružnica energetskog diva Rosneft trenutno je pod skrbništvom koje je imenovao Berlin

Nacionalizacija imovine Rosnjefta u Njemačkoj bila bi ravna konfiskaciji, korak koji bi imao dalekosežne posljedice, upozorio je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegova izjava uslijedila je nakon medijskog izvješća da njemačke vlasti raspravljaju o preuzimanju lokalne podružnice ruskog državnog energetskog velikana, koji je pod skrbništvom od 2022. Na pitanje novinara o mogućnosti zapljene njemačke imovine kao odgovor na takav potez, Peskov je rekao da Kremlj ne isključuje ništa kako bi zaštitio ruske interese. Moskva i Berlin ne pregovaraju o tom pitanju na državnoj razini, dodao je. “Nemamo nikakvih kontakata”, rekao je, ali je objasnio da tvrtka “brani svoje interese, koristeći cijeli arsenal pravnih sredstava koja su za to dostupna”. Nastavio je ustvrdivši da “ovo nije ništa drugo nego izvlaštenje tuđe imovine. Takvi koraci vjerojatno potkopavaju ekonomske i pravne temelje u europskim zemljama. Oni apsolutno obezvrjeđuju investicijsku atraktivnost tih zemalja i, naravno, imaju vrlo duboke posljedice za one koji takve odluke donose. Peskov je pojasnio da je prije svega govorio o pravnim i posljedicama vezanima za ugled te, na kraju, ekonomskim posljedicama.

Godine 2022., nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini, njemačka savezna vlada preuzela je kontrolu nad imovinom Rosnefta u zemlji i stavila je pod skrbništvo. To uključuje čak i rafineriju Schwedt, gdje je Rosneft većinski dioničar. Ministarstvo gospodarstva tada je izrazilo zabrinutost da su operacije u postrojenjima Rosnjefta ugrožene, jer druge tvrtke namjeravaju prekinuti suradnju s njima zbog sankcija.

Berlin je dvaput produžio skrbništvo, posljednji put u rujnu 2023. Sadašnje skrbništvo istječe u ožujku, što znači da će vlada morati donijeti odluku o tome kako dalje.

Njemački su sudovi odbacili pokušaje osporavanja Rosnjefta preuzete imovine. Zakon koji je usvojio Bundestag u travnju 2023. dopušta njemačkoj vladi potpuno izvlaštenje ruske imovine.

njemačkaRosnjeftrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
2 mjeseci prije

Nijemci su postali cigani kao i židovi, kradu što im dođe pod ruku od kada im je na čelu židovsko smeće Šolc.

Nekoime
2 mjeseci prije

Zaželjele se Švabice Rusa, pa izazivaju…

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Sve to reba završiti tako da okupatorski genocidni vojnici genocidnog ruskog režima napuste Ukrajinu, u cokulama ili vrećama. Svi!
Također,u interesu mira, rusiju treba demontirati.

David
2 mjeseci prije

Nekad najmočnija država Europe. država koja je bila uzor svima se pretvorila u zemlju izbjeglih iz bijednh afričkih i azijskih zemalja. U američku ekonomskui koloniju i političkog poslušnika i potrčka pa nije za čuditi se što za washingtonskog gačosera obavlja prljave poslove. No ne zaboravite da Rusi imaju dobro pamćenje, nikad ne zaboravljaju i uvijek vračaju s kamatom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI