Krim će po prvi put moći izvoziti struju

Dalekovodi visokog napona
30 komentara

Prema riječima čelnika republike Krima Sergeja Aksenova, nadogradnja elektroenergetske mreže bit će sljedeći važan korak za republiku.

Krimski poluotok više ne doživljava nestašicu struje i po prvi put je sposoban sam isporučiti struju drugim regijama, napisao je u petak čelnik republike Krim Sergej Aksenov na Facebooku.

U studenom 2014. godine razbijeni su dalekovodi u regiji Kherson u Ukrajini, preko kojih se preko 80% električne energije isporučilo Krimu. Poluotok je u potpunosti izbačen iz napajanja. Nakon što je pukao dalekovod, vlasti su počele raditi na tome da Krim postane samodostatan u pogledu proizvodnje električne energije. Puštene su u pogon dvije termoelektrane i postavljen je energetski most preko Kerčanskog tjesnaca kako bi se riješio problem nedostatka energije.

“Cijela zemlja nam je pomogla. … U najkraćem mogućem roku izgrađen je energetski most i nove elektrane, a nadograđena su postojeća postrojenja za proizvodnju električne energije. Danas, prvi put u povijesti, Krim, je prestao biti regija koja ima nestašicu struje, ali i po potrebi može isporučiti i višak električne energije izvan svog teritorija “, napisao je Aksenov.

Prema njegovim riječima, nadogradnja elektroenergetske mreže bit će sljedeći važan korak za republiku.

“U pet godina potrebno je izgraditi ili nadograditi desetine trafostanica i dalekovoda, digitalizirati elektroenergetski sustav. Siguran sam da će ovi zadaci biti uspješno riješeni”, rekao je.

Situacija na poluotoku

Nakon državnog udara u Ukrajini u veljači 2014., Krim i Sevastopol održali su referendum na kojem je 96,7% Krimanaca i 95,6% birača Sevastopolja odabralo odcjepljenje od Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Osamdeset posto glasova birača sudjelovalo je na referendumu. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 18. ožujka 2014. sporazum o ponovnom ujedinjenju koji je Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) ratificiralo 21. ožujka 2014. godine.

Unatoč uvjerljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio priznati Krim kao dio Rusije. Tvrtke koje posluju na poluotoku ili surađuju s tvrtkama iz Krima suočene su sa sankcijama zapadnih zemalja. U 2014. godini, Ukrajina je jednostrano prekinula opskrbu vodom preko Sjevernog Krimskog kanala. Povrh toga, opskrba krimske energije iz ukrajinskih izvora bila je prekinuta, što je rezultiralo s 4 milijarde rubalja (62 milijuna dolara) štete za poluotok, prema nekim procjenama koje su dostavile vlasti regije.

Trenutno se sva ta pitanja aktivno rješavaju. Krimski most izgrađen je za povezivanje poluotoka s kontinentalnom Rusijom. Energetski most preko Kerčanskog tjesnaca i dvije termoelektrane riješile su problem nedostatka energije. Ruski premijer Dmitrij Medvedev i brojni znanstvenici s Ruske akademije znanosti postavili su zadatak osmisliti metode opskrbe poluotoka vodom.

Elektrane na Krimu
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Jadni ukri. Jug im kuburi sa nedostatkom struje, a para nemaju za poravak dalekovoda koje su polupali.

nessy
4 godine prije

Nastojim biti objektivan, ali ti prokleti Rusi “pozlate” sve cega se uhvate. Ukrajina je Krim odrezala od vodovodne i elektro mreze. Evo, sada Krim izvozi struju. Most do Krima je odavno planiran (vrlo skup i kompliciran projekt, zbog mekog dna), a sada je evo i realiziran. Nakon sankcija Rusija postaje izvoznik hrane. U zadnjih 20 godina su od vojske sovjetskog tipa postali sila, i to vodeca, na mnogim podrucjima. Stvaraju zalihe zlata, dok je za zapadne drzave prosjek zauzenja 100% BDP-a. U svemirskom programu su nedostizni. Zadnjh 20 godina place i penzije konstantno rastu (imao sam odlican link sa podatcima, ali ga ne mogu naci). Jebali su majku raznim izdajnicima, petokolonasima, i profiterima, sto mozda netko ne odobrava, ali je nepohodno. Rusija racuna na cijenu nafte od 40$, da bi bili pokriveni. Danasnja cijena je cca 65$, i taj visak ide u poseban fond, namjenjen poboljsanju zivota ljudi, po uzoru… Čitaj više »

Max
4 godine prije

jedan od najvažnijih faktora jest energetska neovisnost.

Zvrk
4 godine prije

Imam jedno pitanje. Zašto Sevastopolj je administrativno odvojen od Krima? Ako ste ikad gledali političku kartu, uvijek je taj grad bio posebno obilježen od ostatka Krima. Što to naglašava njegovu posebnost u odnosu na ostale gradove? Također, da netko ne shvati krivo, isti takav status je imao i dok je bio pod Ukrajinom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI