Kuba je preživjela sve prijetnje, a sada se bori s evanđelizacijom uvezenom iz SAD-a

Kubanska zastava - Havana - Auto
37 komentara

Prema Reutersu, SAD su pokojnog vođu Kubanske revolucije Fidela Castra pokušali likvidirati 600 puta, ali nisu uspjele. Zemlji su nametnule teški ekonomski i financijski embago, ali Havana nije „skrenula s kursa“, niti se slomila pod pritiskom koji je često bio nepodnošljiv. Kako su stratezi u Washigntonu vidjeli da ovi pokušaji neće dati nikakve rezultate, a američke nevladine udruge na Kubi ne mogu širiti svoju propagandu, odlučili su se za vrlo učinkovit način podrivanja kubanskih vlasti koji je dao velike rezultate u ostatku Latinske Amerike i krenuli su u  „evanđelizaciju Kube“.

Na Kubi bi religija mogla uspjeti tamo gdje nisu embargo, hibridne operacije, pa čak i pokušaji vojnih intervencija nisu, poput poznatog desanta u Zaljevu svinja. Religija je ta koja bi mogla srušiti kubanski komunizam. Međutim, katoličanstvo neće biti to koje bi trebalo viditi „revolucionarne promjene“, već evanđelizam koji polako osvaja cijele slojeve društva. Osim interesa za vjeru i kulturu, evanđelizam na Kubi karakterizira i otvoreno neprijateljstvo prema vlastima u Havani. U sljedećih nekoliko godina, najdulje jedno desetljeće, ako se kubanske vlasti hitno ne pobrinu kako riješiti ovaj problem, naći će se s ogromnim masama koje su iz katoličanstva prešle u evanđeličke crkve i sekte, a svima je izvor financiranja u Sjedinjenim Državama.

Prodor u Latinsku Ameriku

Latinska Amerika je prestala biti „najkatoličkiji kontinent“ već dvadeset godina i doista se sprema postati protestantski većinska u narednim desetljećima. Dekatolizacija je već stvarnost u Hondurasu, Gvatemali, Čileu i Paragvaju, a posebno brzo napredije u Brazilu koji bi se između 2040. i 2050. mogao pretvoriti u novu obećanu zemlju evanđelizma.

To je revolucija koja sa sobom nosi i duboke političke i kulturne posljedice, budući da evanđelici propagiraju vizije svijeta koje se prilično razlikuju od katolika i djeluju kao idealna duhovna sablja obnovljene „Doktrine Monroe“.

Prestankom vjerskih progona Fidela Castra u razdoblju nakon Hladnog rata, kršćanstvo je opet počelo igrati središnju ulogu u kubanskom društvu. Obnovljene su najstarije crkve i izgrađene nove, katoličke, protestantske i pravoslavne. Svako priznanje da se Kuba može pohvaliti s uspješnom i živahnom zajednicom, ali se evanđelici posebno ističu u društvenom aktivizmu i politici.

Tamo gdje je Katolička crkva mogla provoditi svoju „teologiju oslobođenja“, komplementarnu s Kubanskom revolucijom, prostor je ostavljen evanđelicima.

Od ’80-ih do danas su Kubanci, koji su ranije tradicionalno pripadali Katoličkoj crkvi, a sada se prešli u protestantsku galaksiju, ranije gotovo nepostojeću, narasli na oko 10 posto stanovništva. Na otoku se šire crkve pentekostalaca, adventista i Jehovinih svjedoka, čiji je prozelitizam i javni nastup daleko bolji od onih u katoličkim institucijama.

Tijekom ovogodišnje kampanje za ustavnu reformu, protestantski propovjednici vodili su konzervativni front u kulturnoj borbi protiv LGBT prava, igrajući ključnu ulogu u sprečavanju da u novi ustav uđe priznanje istospolnih brakova. Crkveni čelnici organizirali su impresivnu kampanju protiv LGBT zajednice koja se temeljila na javnim skupovima i raspravama, plakatima i panoima na ulicama, medijskim kvazi monopolom i lobiranjem za političku klasu. Zapravo, činili su sve što je trebala činiti Katolička crkva, iako u drugim zemljama propagiraju upravo suprotno i vatreni su zagovornici rodne ideologije.

Političari i istraživači se slažu da je za porast evanđelizma „zaslužan“  Washington s ciljem da zemlju prvo preobliku iznutra i tako olakša takozvanu „demokratsku tranziciju“.

Kuba je nakon raspada Sovjetskog Saveza pala u tešku ekonomsku krizu, koju je pratio dolazak skupina američkih propovjednika koji su, osim Biblije, bili natovareni novcem i osnovnim dobrima poput hrane, odjeće, deterdženata, što su koristili za okupljanje i „pokrštavanje“  najsiromašnijih slojeva stanovništva.

Ove crkve imaju nevjerojatan uloženi kapital i novcem se pažljivo upravlja. On se dijeli na razne projekte i ulaže se u onošto je zajednicama najpotrebnije. Čak su uspjeli preuzeti „samouprave“ nekih poduzeća i to se pokazao kao dobar modus operandi da propovjednici povećaju svoju vidljivost i moć, po obrascu koji podsjeća na Brazil.

Evanđelici protiv vlade

Već nekoliko godina crkve koje djeluju na otoku izrazile su ambiciju da žele stvoriti “evanđeoski savez” koji okuplja i štiti interese rastuće vjerske zajednice, ali nedavna odluka vlade u Havani, koja je shvatila gdje to vodi, ometa realizaciju projekta.

Iako je socijalni konzervativizam dijelom podržan čak i od partijeske ideologije na Kubi, sve je više nepovjerenja prema evanđeličanima među dužnosnicima  zemlje, posebno novim kadrom i onim koji vode lokalne razine vlasti, koje se sve više smatra onim što zaista jesu -petom kolonom Sjedinjenih Država u zemlji.

Ova etiketa ne dolazi niotkuda i posljedica je sve jačeg antivladinog aktivizma u obliku međunarodnih apela, medijskih pritužbi i poziva vjednika na antivladinu mobilizaciju.

Ovu hipotezu potkrepljuje i istraga novinarke Tracey Eaton, koja je objavila popis projekata u inozemstvu koje je financirala administracije Obame i nastavila aktualna Donalda Trumpa, a koja pokazuje snažan interes za promicanje evanđelizma na Kubi. Bijela kuća je između 2009. i 2017. za podršku aktivnostima evanđeličke humanitarne pomoći na Kubi izdvojila oko 2,3 milijuna dolara, što je na otoku, obzirom na niske cijene osnovnih potrepština, prilično velik iznos.

Organizaciju koja se službeno bavi borbom protiv siromaštva i pomaganju crkvama koje djeluju na otoku osnovao je Teo Babùn, čovjek koji dolazi iz bogate obitelji prognanika i elite koja je vladala zemljom prije braće Castro. On je danas angažiran na širenju pentekostalizma i demokratskih vrijednosti ne samo na Kubi, već i širom Srednje Amerike.

Ali njegove aktivnosti nisu prošle nezapaženo. U veljači ove je Granma, službeni list Centralnog komiteta Komunističke partije Kube, posvetio Teu Babùnu opširanu kolumnu u kojoj ga optužuju ga da pod lažnim zastava vjerske slobode provodi agendu usmjerenu na destabilizaciju revolucionarne vlade.

Griješi li Havana u tom smislu? Naravno da ne i evalđeličke crkve, tamo gdje ih tradicionalno nikada nije bilo, treba strogo kontrolirati i odigurati da se bave isključivo vjerskim i karitativnim radom. Svako miješanje u unutarnju politiku zemlje nužno sankcionirati i primijeniti sad već općeprihvaćeni model diljem svijeta da se nevladine udruge i vjerske zajednice koje se financiraju iz inozemstva stave pod kontrolu ili proglase „inozemnim agentima“.

evanđelisti
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
esofvoiuswgefvefgvegvfrefvefdddd
4 godine prije

Ovi će ih uništiti obečanjima o raju za života, narod glup će popušiti bajku ko oni u Južnoj Americi.

karantanac
4 godine prije

Iskreno se nadam da to na Kubi NO PASARAN ! Kubanski komunisti su pobedili daleko veće neprijatelje, pa će pregaziti i ove anglo cionističke bandite.

eu kolonija
4 godine prije

u svakom slučaju vlada kube je uočila značajne razlike između prave kršćanske crkve, koja se treba baviti vjerom I promidžbom vjere I vjerskih pitanja, I ovih novih cia-političkih crkava koje se bave više politikom nego vjerom. vjera im služi samo kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva

Milancz
4 godine prije

Još niste rijesili globalnu politiku🤣🤣

Kurjaca
4 godine prije

Znam da je off topic ali isto ima veze sa religijom.
Gledam ovo sto se desava u Crnoj Gori pa ako ima netko iz Crne Gore a da je Crnogorac da mi objasni sa lica mjesta sta se to desava.I ako mu nije tesko da objasni kako zadovoljava svoj duhovni zivot.Jer meni sa strane ispada da je pola stanovnistva naprasno ostala bez crkve i duhovnog vodstva

Realac
4 godine prije

Bio sam na Kubi prije dvije godine i mogu da vam kazem da ona nije nista prezivjela,jer je umrla dolaskom Ce Gevare. Totalna bijeda,rafovi u marketima kao i u Srbiji pocetkom krize,bukvalno nemaju nista,ali volja naroda je nesto drugo. Najupecatljiviji momenat je sto sam vidio da covjek na cesti popravlja obicne upaljace koji kod nas kostaju 0,5 KM,jer nemaju se novi kupiti.Vjerujte da je tako.

Ringo10
4 godine prije

DA, Protestantizam i protestantske sekte se ubrzano šire među siromašnim slojevima društva u LAtinskoj Americi. ZAto su Katličkoj Crkvi i uvaljene sve te pedofilske afeere koje su u 95% slučajeva čiste namještaljke i dobro osmišljena strategiija kojom je Katoličkoj Crkvi slomljena kičma najprije u USA a sad i u LAtinskoj Americi. Doduše kriva je i sama Katolička Crkva koja nije u stanju da se mijenja i da se oslobodi birokratskog načina razmišljanja i okoštalog konzervatizma. Bijedne mase Latinske Amerike prihvaćaju Protestantske sekte radi sitnih probitaka kojima ih se kupuje. Sam taj Protestantizam nije problem ali je problem što sui te Crkve i sekte oruđa u rukama USA imperijalizma. KAtolička Crkva je predugo prihvaćala imerijjalistička pravila igre i sama je bila spremna da služi tome, sjetimo se samo poljskog pape koji je postavljen iz čistzo strateško-političkih razloga baš u onome trenutku i onda je od njega stvoren mit za budale …i… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Nikakav problem, dovoljno je pojačati veze s RKC, koja pod Bergogliom nešto ne forsira antikubansku retoriku , a Rimu treba i da sačuva “pastvu”. ove fore s vjerskim slobodama nek okače mačku o rep.

Starina
4 godine prije

Teo Babun je naveden tek na dnu članka a jedino je on od Kubanaca označen kao neprijatelj.
A ove zajednice koje ste naveli na početku članka se baš ne petljaju u politiku. Druga stvar što imaju uspjeha u prozelitiziranju.

mane
4 godine prije

Ima na YouTube video generalne probe otvaranja solomonov og hrama. Desava se u Brazil, cini mi se Sao paolo. Brdo svetskih zvanicnika i jevrejske elite je prisustvovalo dogadjaju. Cak su i hram sagradili

gost
4 godine prije

Ajde ne serite više. Samo kukate. Ako je narod Kube tako glup da mu evanđelizacija može naškoditi onda neka si jebu mater.
Pun mi vas je kurac. Samo nekakve defanzivne članke objavljujete.

Perun
4 godine prije

Andjeli su dosli da im skinemo krila ….

sobravia
4 godine prije

Bio na Kubi dvaput. Sa 5 $ dnevno živiš kao kralj a s 1 $ kao car. Neka tako i ostane.

puf
4 godine prije

Licno znam nekoliko protestantantskih misionara u Sarajevu. Svi su Amerikanci. I svi koje znam su iz Teksasa. Prije dolaska u Sarajevo su zivjeli po raznim drzavama. Npr. jedna porodica koju licno znam je iz Dalasa. Potom su zivjeli u Brazilu, pa u Keniji gdje im je vecina djece rođena (a imaju ih petero), te su se doselili u Sarajevo. Svi govore nas jezik, i veoma su upoznati sa nasom kulturom, iako su se u Sarajevo doselili prije par godina. Međutim, među njihovom djecom sam primijetio nesto nasa djeca nemaju. Perfektno su organizovani, jako nacitani i izuzetno ideoloski potkovani. Do te mjere da bi se mogli nositi sa vecinom fakultetski obrazovanih osoba u BiH, iako su samo djeca. Njihpvi roditelji su jako jako obrazovani, i posluju po cijelom svijetu, sto je danas jedostavno posredstvom interneta. Dok nasa djeca vrijeme provode na telefonima, te igrajuci igrice, njihova citaju, te svi porodicno obilaze… Čitaj više »

Piretis
4 godine prije

Došao red da i protestanti budu Pedro. Pa dobro, neka vise ali tek poslije suđenja. A za sud treba nekakvih dokaza kojih u tekstu nažalost nema. Zaboravlja se da je Kuba, nakon desetljeća komunističke ateizaicije društva, vrlo nekršćanska zemlja. Posebno to vrijedi za mlade. I sad, ako se u prazan prostor ubaci netko tko ih evangelizira što je u tome loše? Što su čekali drugi? Ili je možda problem što se ubacuju “krivi” kršćani? Protestanti kad se javljaju kao evangelizatori u pravilu ulažu novac u humanitarne djelatnosti, pomažu siromašnima, i nikada, ali baš nikada ne ometaju vlast ma kakva ona bila. Miješati vjerski rad sa NWO agendama je neprimjereno. Protestanti su bili prvi, i jedini, koji su pokrenuli odvajanje crkve od državi i stvorili sekularni društvo kakvo poznajemo. Što reći na: “… evangeličke crkve tamo gdje ih tradicionalno nije bilo, treba strogo kontrolirati…?” Zašto samo njih i zašto strogo? Kada… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

Svojevremeno najsretniji ljudi na svijetu…

Max
4 godine prije

Plakat će Kubanci za Katolicima . Sve ostale navedene organizacije su instant fanatične sekte pune dolara povezane i d Ciom-

Jezus - Isus Hrist
4 godine prije

Isus se rodio u Betlehemu … tako kaze katolicka Biblija

Ringo10
4 godine prije

KAtolička Crkva je sama sebi najkrivlja za gubljenje utjecaja i to ne samo u Latinskoj Americi. Katolička hijerarhije se uvijek i bezrezervno slizavala sa vladajućim najbogatijim i najmoćnijim klasama i u te svrhe gledali su samo kako da drže narodne mase u bijedi, neznanju i praznovjerju.
Jebi ga, sve stiže na naplatu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI