fbpx

Izraelski planovi se mogu ostvariti samo uz pomoć kršćanskih cionista i nekih islamskih vođa

Izraelski planovi se mogu ostvariti samo uz pomoć kršćanskih cionista i nekih islamskih vođa 1

Po naredbi izraelskog premijera Netanyahua je vojska cionističkog entiteta treću noć zaredom bombardirala Pojas Gaze.

Izrael nastavlja provoditi udare na Hamas u Gazi, a akciju je kao “vrlo energičan odgovor militantima” naredio izraelski premijer Benjamin Netanyahu dok se priprema za nove izbore. Izraelske snage provode napade već treću noć zaredom kao odgovor na granatiranje južnih područja Izraela i kao odgovor na navodne “kontinuirane terorističke aktivnosti” iz Gaze, uključujući slanje eksploziva s balonima.

“Hamas mora shvatiti da će izraelske snage na svaku agresiju odgovoriti dvostruko većom silom”, rekao je Netanyahu.

Ovu uobičajenu ratna bilancu je Netanyahu začinio rasističkom izjavom “kako Izrael nije država-nacija svih svojih građana, već isključivo država židovskoga naroda”, pri čemu je isključio arapsku populaciju u toj zemlji.

Netanyahu je to u nedjelju napisao na svom Instagramu, reagirajući na polemiku nastalu nakon izjave glumice Rotem Selah, popularne izraelske glumice i koja je napisala objavu u kojoj brani prava arapske manjine koja čini 17,5 posto populacije, prema njezinim riječima.

“Izrael je država svih svojih građana”, rekla je Selah.

Netanyahu je reagirao odgovorom da “Izrael nije država svih svojih građana” jer je, po njegovu mišljenju “u skladu s temeljnim zakonom o naciji kojeg su usvojili, Izrael je država-nacija židovskog naroda – isključivo i jedino židovskog naroda”.

“Kako ste i vi napisali, nema nikakvih problema s arapskim državljanima Izraela. Oni imaju ista prava kao i mi, a Likudova vlada uložila je više u arapski “sektor” od bilo koje druge vlade”, napisao je Netanyahu, misleći pri tom možda da je Izrael pod njegovim vodstvom izgradio najviše stambenih jedinica za židovske doseljenike na otetoj palestinskoj zemlji i ispalio najviše projektila i raznih drugih streljiva na palestinske civile.

Zašto Netanyahu radi sve što poželi?

Benjamin Netanyahu

FOTO: Benjamin Netanyahu

Odgovor bi bio jednostavan. Iz prostog razloga zato što može, a može zato što je Izrael uložio desetljeća napora da ključne arapske zemlje okrenu leđa Palestincima i počnu surađivati s Izraelom. Cionistički entitet je relativno slab i ne bi se mogao oduprijeti arapskom i islamskom svijetu da je ujedinjen. Ali to nije slučaj, barem ne u proteklih nekoliko desetljeća.

Od 1948. do danas se mnogo toga promijenilo. Izrael više nije mala zemlja okružena neprijateljima koji traže njezino uništenje, već regionalna sila koja provodi globalni program i na globalnoj razini. Izrael je javno i tajnim poslovima, ali i pomoću evangelizacije koju provode Sjedinjene Države uspio pročistiti imidž židovske države i cionizma u očima svijeta.

Uz sve što ga čeka na izborima i poslije, Benjamin Netanyahu će ostati zapamćen kao jedan od najvažnijih državnika u povijesti Izraela. Uspio je dobiti podršku za svoj vjerski cionizam, za postupno međunarodno priznanje Jeruzalem kao jedinog glavnog grada Izraela, a najvažniji uspjeh je poboljšanje odnosa sa zapadnim desničarskim strankama i za sada još uvijek neslužbeno zbližavanja s arapskim susjedima.

Sve je to dio dalekovidnog rada tajne diplomacije koja ispisuje novu ravnotežu snaga između židovske države i arapsko-islamskog susjedstva s ambicijom da ih se iz ogorčenih neprijatelja pretvori u strateške partnere. Uspjeh je više nego vidljiv, iako to znači izdaju palestinskog pitanja.

Maroko, Egipat i monarhije Arapskog poluotoka više ne obučavaju paravojne milicije i svoje vojnike da ih pošalju na front kao što je to bio slučaj 1948. ili 1967. godine. Ove zemlje više ne daju bezuvjetnu podršku palestinskom cilju i on je prestao biti prioritet njihovih nacionalnih planova. Palestinci više nisu dio njihove vizije panarabizma i islamske solidarnosti, a najvažnije duhovne vođe u tim i još nekim islamskim zemljama vjernike više ne potiču na mržnju protiv Židova i anticionizam. To je posao na kojem je Izrael radio desetljećima, ali tek danas daje svoje prve plodove.

Vođe ključnih islamskih država su polako sve zainteresiraniji za jačanje veza s Izraelom, od gospodarstva do energije, sve do obrambenog sektora.

Razlozi za tu konvergenciju interesa su u biti dva. Prvi je svijest da je Izrael sila u nastajanju, ne nužno vojna, već zbog toga što je dom međunarodnih korporacija, središte ulaganja, uspješno gospodarstvo, ima napredan tehnološki sektor, posebno na vojnom polju.

Drugi razlog je to što je zaštićen od strane mnoštva saveznika. Zaštitu od Sjedinjenih Država dobiva otvoreno, dok europske zemlje to čine na suptilniji način.

Ovaj proces je imao uspjeha i zbog nezaustavljivog uspona Irana, a on je vjerojatno najvažniji. Islamska revolucija 1979. nije promijenila lice samo Bliskog istoka, već i međunarodne odnose. Tradicionalno stanje s dva stupa u Rijadu i Teheranu, koji su bila zaštita američkih interesa, propalo je. Američki stup u Iranu je pao zajedno sa šahom Rezom Pahlavijem i zbog toga je protiv Islamske Republike unutar islamskog svijeta pokrenut Hladni rat.

U strahu od širenja iranskog utjecaja i nezaustavljivih ambicija Teherana da uspostavi takozvani šiitski koridor od Teherana do Damaska nemoguće su učinili mogućim i stvoren je savez između Izraela i glavnih islamskih sila koje je ujedinio zajednički cilj zadržavanja Homeinijeve revolucije i utjecaja šiitskog islama.

Naravno, to je bio trik izraelskog režima i američkih stratega kojeg neke islamske vođe ni do danas ne uspijevaju prepoznati, barem u dijelu u kojem strahuju da će Iran obratiti sunite na šiitski islam, što Teheranu nikada nije bio cilj. Prije svega to bi bilo nerazumno trošenje resursa na uzaludan posao, obzirom na broj šiitskim vjernika i imama u odnosu na sunite. Drugo, konkretan dokaz je da nitko od Palestinaca, koji su suniti, tijekom desetljeća suradnje s Iranom nije prešao na šiitski islam, što znači da to nikada nije bio plan i dugoročna strateška vizija iranskih vlasti i vjerskih vođa.

Najviše se uplašila Saudijska Arabija, do te mjere da više nije egzistencijalni neprijatelj Izraela i Židova, već najbolji partner cionističkog entiteta u regiji. To pokazuju tajna suradnja na području špijunaže i sigurnosti, uklanjanje palestinskog cilja iz prioriteta saudijske vanjskopolitičke agende, otvaranje Mohammada bin Salmana bilateralnom dijalogu i njegov posjet New Yorku u travnju prošle godine gdje je govorio na događaju kojeg su organizirale najznačajnije židovsko-američke interesne skupine kao što su Američki židovski odbor i Antidifamacijska liga B’nai B’rithi. Saudijski prestolonasljednik je neposredno nakon tog događaja izvršio pritisak na nacionalne klerike da “pročiste svoje propovijedi” od antižidovskih i anticionističkih referenci.

Plan Yinon – “Balkanizacija” prije Balkana

Veliki Izrael

FOTO: ilustracija, granice Velikog Izraela

Ali cilj izraelske geopolitike nije samo Rijad, jer je u zadnjem razdoblju tajna diplomacija naporno radila na produbljivanju dijaloga, koji postoji desetljećima, ali ga se skriva od javnosti, s Egiptom, Marokom, Pakistanom, Omanom, Bahreinom, Čadom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Da bismo razumjeli viziju koja pokreće Netanyahuove poteze i koji je krajnji cilj ove diplomatske revolucije, treba govoriti o Planu Yinon. To je strategija koja datira iz 80-ih i koja svoje ime duguje svom tvorcu, Odedu Yinonu, sivoj eminenciji Ariela Sharona.

Yinon je shvatio da bi mržnja koja je u islamskim zemljama prisutna protiv Izraela, kojeg se smatra stranim osvajačem i otimačem teritorija, sigurno dovela do novih ratova u kojima bi budućnost Izraela bila nepredvidiva. Jedino rješenje da se cionističkom entitetu osigura procvat bilo je iskorištavanje sektaških podjela u islamskom svijetu u korist Izraela. Danas neprikladno korišten termin “balkanizacija” je kroz politiku “podjeli i vladaj” prvo realiziran u islamskom svijetu.

Yinonova strategija bila je vrlo jasna i osmišljena je tijekom rata u Libanonu, zemlji koja je nekoć bila multikonfesionalni raj, da be se urušila se pod teretom vjerskih sukoba i sektaških podjela. Vidjevši učinke takve vrste raskola u Libanonu, Yinon je zamislio kako bi na Izrael bilo najbolje da  potakne sektaške podjele u cijeloj regiji, čime će znatno smanjiti prijeteći potencijal neprijateljskih zemalja, koje će se baviti problemima u svojoj kući.

Krajnji cilj Yinona je bio stvaranje “Velikog Izraela”, onakvog kakav je opisan u hebrejskoj Bibliji, tako da nije iznenađujuće da je njegov plan još uvijek u fokusu pristaša vjerskog cionizma i da su ga preuzeli američki neokonzervativci u doba Busha mlađega, što potvrđuju politolozi Ted Becker i Brian Polkinghorn.

Religija je ključ izraelske ekspanzionističke strategije. Bit ove politike je podijeliti islam kako bi se stvorio sigurnosni kordon duž izraelskih granica.

Posao je “dobro obavljen”, ali se plan nasukao u Siriji i Libanonu, koji se pod vodstvom kršćana generala Aouna i Hezbollaha polako konsolidira i prijatelji Izraela su sve manje prisutni u političkoj areni zemlje.

Kako bi se poboljšao međunarodni položaj Izraela, iskoristio se kršćanski cionizam protestantskih evanđelista. Dok se katolici, luteranski protestanti i pravoslavci prepiru, gube privlačnost i moć. To se posebno vidjelo u nedavnom priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je kanonska samo za patrijarha Bartolomeja i nikoga više, ali je i to dovoljno da se otvore stare rane u istočnim kršćanskim crkvama. Nije isključeno da se pokušalo utjecati i na rimskog biskupa, papu Bergoglia, da prizna UPC, čime bi se stvorio opći kaos među kršćanima, dok  evanđeoska kultura ubrzano napreduje i prema istraživačkom Pew centru je religija s najvećom stopom rasta u svijetu.

Jedna od glavnih značajki evangelizacije, koja nije monolitni blok, već vrlo raznolika galaksija, svakako je filocionizam.

Napredak evangelizacije naizgled brine samo Vatikan, budući da se najviše širi na mjestima s jakom katoličkom tradicijom kao što su Latinska Amerika i subsaharska Afrika, ali to nije slučaj. Slučaj Latinske Amerike pokazuje kako pripadnici evanđeoskih crkvi  predstavljaju moćno biračko tijelo i interesnu skupinu sposobnu za prikupljanje glasova i novca, kao i oblikovanje mišljenja masa.

Propovijedi snažnih evanđeoskih vođa kao što su gvatemalski propovjednik Cash Luna ili brazilski Edir Macedo su siromašni religijom i vrlo opterećeni politikom koju karakterizira bezuvjetni amerikanizam, žestoki antikatolicizam, vatrena islamofobija i moralna i teološka dužnost da se podrži cionizam. Ova posljednja točka je najzanimljivija, jer kršćanski cionizam teži političkim ciljevima koji pogoduju izraelskim interesima.

Zapravo, nije slučajno da su latinoameričke zemlje s najvećim udjelom evangelika među populacijom iste one koje su napustile izvorni antiamerikanizam i Treći svijet, uključujući samo simpatije prema istome, i sada na Sjedinjene Države gledaju kao na moralnu referentnu točku kojoj težiti, a na Izrael kao na saveznika kojeg treba braniti zbog onozemaljskog spasenja.

Evangelici su najbolji izraelski prijatelji, rekao je Netanyahu tijekom inauguracije Jaira Bolsonara za predsjednika Brazila, što je istina. Već nekoliko godina su oni glavni financijeri Židovske agencije za Aliyu, kojoj je cilj što je moguće više Židova preseliti u Palestinu. Ovaj podatak je navela Jeruzalemska međunarodna kršćanska ambasada. Evangelici traže od svojih vođa da u vanjskoj politici brane izraelske interese.

Netanyahu i njegovi nasljednici žele realizirati ideje Odeda Yinona i uspostaviti hegemoniju nad cijelim Bliskim istokom, ali za to moraju uništiti Iran i svrgnuti tursko neoosmansko vodstvo. Potom moraju nastaviti privlačiti ulaganja i ljudski kapital iz cijelog svijeta, istovremeno pomažući Sjedinjenim Američkim Državama u njihovoj georeligijskoj strategiji koja se temelji na širenju evangelizacije. Izrael sve to želi učiniti kako bi XXI ostalo upamćeno kao izraelsko stoljeće, ali krivce ako se to dogodi ne treba tražiti u Tel Avivu, već u kolaboracionističkim vođama islamskih zemalja. Bez zaokreta njihovih vanjskih politika bi Izrael ostao mali cionistički entitet površine nešto više od 20 000 četvornih kilometara s manje od 10 milijuna stanovnika.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

izrael nitko neće napasti i uništiti
iza njega stoji usa evropa i rusija
priče o velikom izraelu u nekakvim bilblijskim razmjerima su
priče za naivne, jer se inače izrael ne bi povukao sa sinajskog poluotoka

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

eto nisam znao da su protestanti dominantnija religija u južnoj americi od katolika. ovdje na portalu logično se svaki dan može ponešto naučiti. ja sam mislio da protenstatizam u južnoj americi samo prakticiraju bijeli rasisti I kolonizatori a sada vidim da sam bio u zabludi.

ps. nemogu razumiti ljude koji za 5.000 dolara su spremni uništiti svoj rad. naprave ljudi objektivan medij sa dosta konzumenata a onda za 5.000 dolara (mjesečna plaća jednog američkog režimskog novinara) to unište I ostanu bez konzumenata jer počnu objavljivati fake news.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nisu dominantnija, ali su u dvadeset godina uzeli samo u Brazilu 30% vjernika i progresivno otimaju katolike

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

starosjedioci sve viš prakticiraju svoje stare prekršćanske vjere. mene interesira sljedeće. to 30% što si napisao jeli to od ukupnog broja stanovnika brazila ili samo od vjernika u brazilu. brazilci su velikim dijelom (oko 50% I više) hard socijalisti pa predpostavljam da oni ne prakticiraju niti jednu vjeru

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Mislim od katoličke pastve u Brazilu. da su izgubili 30% , ali ne samo Brazil, već svi . 1900 je recimo bila 100% katolička, od onih koji su bili kršćani, naravno, ne autohtone religije. od ’80-ih ’90-ih kreće evangelizacija

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

za brazil konkretno, počelo je s vojnom huntom. koje desetljeće prije.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Socijalizam i religija su u Juznoj Americi kompatibilni, jedino tamo. A, to sto katolicka crkva gubi vjernike, nista cudno, vodje te religije zive u nekom svom svemiru, vecini katolika( i sam sam katolik, da nebi bilo zabune) izazivaju gadjenje i prezir, u najmanju ruku. Znam da ce svi skociti na zadnje noge na ovaj komentar, ali je tako!

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@Miki maus- Dobro si zapazio. Katolici u Južnoj Americi njeguju neku vrstu “Kršćanskog socijalizma” ili kako se to češće zove “Teoligiju oslobođenja”. No i protestanti u tom dijelu svijet zagovaraju iste vrijednosti. Nije svejedno živi li netko na Manhattan-u ili na rubu amazonske prašume. Drukčije su potrebe ali i pogled na svijet. Hoću reći da ne treba izjednačavati američkog i peruanskog npr. Baptistu.
P.S. Postojao je suživot između socijalizma i kršćanstva i u Europi. Bilo je to u Poljskoj. Tamo se moglo biti i vjernik i član partije.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis, i u ex Yu si isto to mogao biti, nikom nije smetalo, bez obzira sta danas govore o tom periodu.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Kod mene izazivaju samo ravnodušnost. Crkva je prije svega politika i novac, sve drugo je manje važno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Moglo bi se reći da su dominantniji, jer se nameću i agresivniji su u svim sferama visoke politike, financija i poduzetništva, ali uzimaju i srednju klasu i dio sirotinje. Temer je bio obraćenik, Bolsonaro, mislim isto, Macri,….treba provjeriti

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@ eu kolonija- I nisu dominantni. Katolika je nešto manje od 70% (prija pedesetak godina 90% ih se izjašnjavalo katolicima). Protestantska evangelizacija. sasvim izvjesno postoji u Južnoj Americi. Ali u čemu je problem? Postoji i Katolička u dijelovima Azije i Afrike i nitko od toga ne pravi pitanje.
Svi Kršćani, bez obzira koji, imaju obvezu širiti svoj nauk po svijetu: Evanđelje po Marku 16,15.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Piretis

evanđelje nije propisivalo da se podržavaju cionisti u izraelu I kolonizatori u americi i otimanje tuđeg. protestanti to podržavaju I oni nisu kršćani. protestantske zemlje su pobile više kršćana I oteli kršćanske zemlje od komunista. podržavali su isil, u zadnje vrijeme, u siriji I pokolje kršćana. za to vrijeme nisu se udostojili napraviti niti jedne tv emisije o tome. čak naprotiv ponovo te glavosječe naseljavaju u europu i pružaju im vrhunsku liječničku skrb. još samo da im daju boračke mirovine. među prvima su priznali kosovo dok jedan vatikan nije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ovo je geopolitička evangelizacija, a ne vjerska, tu je razlika….

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija- Lijepo od tebe što si tako tolerantan i nisi isključiv. Što su učinile protestanske zemlje najmanje ima veze sa vjernicima protestantima. Jednako kao što katolici u Italiji nisu krivi za mafiju u toj zemlji (pa makar se boss-ovi predstavljali kao vjernici). Ugalavnom vlada pravilo, bez obzira radilo se o katolicima ili protestantima, da je od proklamiranih vjernika jedva jedna petina pravih, praktičnih. A oni, u pravilu nisu u medijima niti ih politika posebno interesira, ali ih je lako prepoznati jer su sasvim OK ljudi. Najmanje što nam treba, pa i na ovom portalu, je vjerski sukob. Izjednačavanje politike i vjere može dovesti samo do zla. A to nam ne treba. Na odluke država kojima pripadamo, i na koje nismo mogli utjecati, kao npr. priznanje neke zemlje, teško da ima utjecaj vjera. Posebno dio koji se sastoji iz više stotina različitih (često i sukobljenih) crkava kako je slučaj s protestantima. P.S. Moj je odgovor na tvoj komentar bio pokušaj, skromnog, objašnjenja a ne propaganda bilo čega. P.P.S. Još nisam naišao, a sam Bog zna da stalno pratim, službenu izjavu bilo koje crkva u kojoj bi podržavali cionizam ili islamski vjerski fanatizam. Možda je pojedinačnih istupa bilo, to ne znam,… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Piretis

carl bilt je izjavio da je pravoslavlje gore od terorizma. zašto se u protestantskim državama vrši mobilizacija protiv rusije i na toj antipravoslavnoj matrici. zašto nisu osudili spaljivanje pravoslavnih manastira na kosovu 2008. godine (nisam baš siguran u godinu) nego su to sklanjali sa tv ekrana ili čak podržavali. jedan caritas kada dijeli humanitarnu pomoć dijeli je svima bez obzira na vjeru I naciju dok su protestanti dijelili samo određenim skupinama I njihovim državama lojalnim skupinama I nekršćanima. to znam iz iskustva. engleska crkva primila u sveštenstvo lgbt populaciju. dakle sve to nam govori o njihovoj antikršćanskoj i političkoj prirodi. kršćana u rimskoj imperiji kada je bilo I 1% I kada su im rezali glave čuo se njihov glas. zašto se oni ne čuju u americi. zašto se state department mješa u vjerska pitanja u ukrajini preko carigrada. zašto te iste protestantske države inzistiraju da se vatikan izvinjava za pokolje židova tijekom ww2, iako u njemačkoj živi 55% protestanata, a nikada se nisu izjasnili protiv pokolja engleza I amerikanaca nad drugim narodima

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija- Ne mislim polemizirati s nekom ko mi se čini isključiv, i pomalo antireformacijski nastrojen. Ako stvarno misliš to što pišeš molio bih te da mene sključih iz tog zločestog društva. Ja, osobno nisam spaljivao manastire, nisam a ni danas to ne odobravam (isto kao ni rušenje budinih kipova u Afganistanu) takve poteze vandalizma i mržnje, nisam vlasnik niti u nadzornom odboru niti jedne TV kuće pa nemam ni utjecaj na uređenje programa, nisam Englez ni anglikanac pa nisam ni odgovoran za sva zla koja su eventualno počinili. A dio da je Caritas jedini fer nije točan. Tzv samaritanske službe koje djeluju u okviru protestantskih crkava su humanitarne i ne prave razliku kome će pomoć biti pružena. To je pravilo. Nije teško provjeriti rad, samo na primjer, ADRA-e za rata u RH i BiH. Ako nađeš samo jedan primjer da je netko bio pitan koje je vjere ili nacije a trebao je pomoć, ili da mu je pomoć odbijena, molio bih te da to javno objaviš. Sasvim usput, ADRA je dijelila potrebitima hranu i odjeću a većina donacija je stigla od “omraženih Amerikanaca i Britanaca”. Za svoj rad ta je vjerska organizacija dobila niz zahvala i priznanja od svih… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Piretis

kako da se razumijemo kada na tome istom kosovu se ništa ne dešava bez znanja I odobrenja amerikanaca a onda se popale neki od najstarijih kršćanskih pravoslavnih manastira u europi. zašto se uključuješ u raspravu ako ne misliš polemizirati. ta adra je mogla pomagati I dobiti nagrade od onih sličnih njima. znam da kršćanima u bih gdje su bili manjina nitko osim caritasa nije davao humanitarnu pomoć I to ti govorim iz iskustva. a ta priča da su davali onima koji su tražili ne pije ti vodu. humanitarna pomoć se dovuče onima koji su najugroženiji a ne onima koji traže. da bi netko nešto tražio od tebe treba prvo znati da postojiš. dakle to što ti pišeš je ekskluziva I samo oni bliski vlastima su mogli od njih tražiti humanitarnu pomoć. neki od istaknutih muslimana su prodavali humanitarnu pomoć dok su kršćani mogli dobiti samo pomoć od caritasa

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Piretis

Brate, tih ‘nauka’ ima k’o privatnih fakulteta u Bosni, svako selo svoj.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Članak je proizraelski zato što otkriva koje je islamske zemlje i po kojem planu i scenariju Izrael uspio prevući na svoju stranu i zašto. Nisi ti pri sebi. A da rekapituliraš od početka?

Amerikano
Gost
Amerikano
1 godina prije

Ovdje se stalno govori o zidovskoj konspiraciji da zavlada svijetom, docim islam i muslimani vec 14 stoljeca otvoreno nastoje da zavladaju svijetom i uspostave globalni khalifat.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

@Laki, rekapituliram, za članak, ali da dodam da čak ni Putin nema riječi pred prenapuhanim Netanyahuem.
Arogantan, izrazito ratoboran, lažljivi negativac.
Krije vlastiti kriminal za koji je već optužen u Izraelu.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Da se ne zaboravi i jedan je moler prije 75-80 godina tako govorio o Njemačkoj i arijevcima a odnosilo se na Bibija i njegove,
Vidi li netko razliku -nazzi-cio ??Ja ne !!
Veliki Izrael ??? Samo nek’nastave !
Da ne bi završili u Sredozemlju!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Čovjek zdravih pogleda nema ideje poput Netanjahua

Draguljće labinće
Gost
Draguljće labinće
1 godina prije

netanyahu je izjavio citiram: “izrael nije država svih građana koji u njoj žive”.
S time je sve rekao, oni mogu raditi što im drago jer printaju novac, i to je to.
Da li palestinci imaju pravo na reparaciju za teror koji trpe 70.tak godina?
Do kada će izrael i cionsti diljem svijeta narode gurati u ratove za svoju dobit?
Do kada će Hrvatskom vladati cionisti i njihove sluge?

shalom
Gost
shalom
1 godina prije

Hrvati nisu pametni da bi vladali Hrvatskom , pa mi smo vam sve stranke namjestili i vi bi sada da vladate ?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Sam izraz “Kršćanski cionizam” je drveno željezo. Uglavnom služi u političke svrhe. Premda se javlja još početkom XX st. do danas nema jasne definicije, nema čak ni vizije što bi taj savez trebao donijeti bilo kojoj strani. Evangelističke crkve su vrlo širok spektar međusobno različitih crkava u okviru protestantizma koje dijele neke zajedničke teološke korijene. Upotreba izraza Evangelici (u tekstu Evanđelisti) u množini i izdvajanje luterana (premda i sami spadaju u skupinu evangelističkih crkava) i stavljanje u neki nasuprotni odnos prama drugim (katolicima i pravoslavcima) je nepošteno i neistinito. Protestanti su, priznajem, ponekad čudne biljke. Lako će se sukobiti s katolicima, premda slični njima ko jaje jajetu, a na drugoj strani ne gaje nikakve predrasude prema Židovima ili muslimanima. Dapače kad god im se pruži prilika sprijateljit će se s njima. Sam korijen, hajde nazovimo ga kršćanskog cionizma, nije političke nego teološke naravi. Još, tamo davno sredinom XIX st. su neki teološki mislioci (no i oni su bili anglikanci a ne evangelici), zagovarali povratak Židova u njihovu pradomovinu, Palestinu, vjerujući da će time ispuniti biblijsko proročanstvo i time ubrzati Kristov dolazak. Ovo što sam do sada, samo krajnje površno, iznio tiče se kršćanske strane. O židovskom pristupu i korištenju prijateljstava… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Piretis

Preporucio bih ti da procitas “Stoljece rata 2” od F.W Engdahl-a.
Imas ga u PDF na ‘gugletu’.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Pera

@Pera- Hvala. Već jesam. Ipak mi se značajni čini prvi dio.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Pusti snovi Izraela.
Ne mogu oni odavno više širiti svoje vanjske granice.
Sa susjedima Sirijom i Libanonom gledaju se odavno preko nišana.
Egipat je vojno i po stanovništvu jak protivnik – ovdje je u arapskom proljeću njihov igrač Morsi iz Muslimanske braće bio izabran za vlast, ali je smijenjen 2014. i od tada vlada general El Sisi izabran na demokratskim izborima.
Ostaje Jordan kao susjed sa kojim su potpisali mirovni sporazum još 1994. godine.

Roberto G.
Gost
Roberto G.
1 godina prije

U dijelu teksta je postavljeno pitanje, Zašto Netanyahu radi sve što poželi?
I odgovor je bio zato jer može.
Ja se s tim odgovorom ne slažem, to nije točno. On ili oni to rade zato jer printaju novac.
Kazari, židovi, cionisti kako hoćete crpe svoju moć iz printanja novca oduzmite im tu moć i medije i nećete ih niti čuti niti vidjeti biće manji od makova zrna.
A sa su najveće zlo koje je ikad bilo na planeti zemlji to je valjda svima jasno.

Stipše Miočić Fighter
Gost
Stipše Miočić Fighter
1 godina prije

Vidjesmo iz iskustva da je tzv. židovima (čitaj kazarima) mržnja prema drugim narodima načelo opstanka.
Spinoza.

–> i šta se tu ima dalje pričati, sve ratove oni, sve umjetne bolesti oni, sve bankarske malverzacije oni itd….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Spinozu su Židovi izopćili i da mu se ne smije prići na 7(?) koraka…
Radi šireg ‘publikuma’: Protestantizam se pojavio prvenstveno kao reakcija na ‘indulgencije’, komad papira koji se prodavao po 2 ili 20 zlatnika, ili manje ili više – i na kojem je bilo zapisano da je davatelj oslobođen grijeha. Tako je izgrađena crkva Sv. Petra u Rimu.
Neki su smatrali da to ipak tako ne bi išlo…i vratili se samo Isusu i Bibliji.

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

Plan je uvijek bio od Nila do Eufrata i nije se ni dan danas promijenio!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  smart tool

Plan se nije promjenio, ali ce na kraju ostati i bez ovoga sta sad imaju.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TRINAESTO PLEME – HAZARI VLADAJU IZRAELOM.
ONI SU U STVARI LAZNI JEVREJI.

Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Autor ovoga članka se osvrće na kršćanstvo, a iz priloženog je očito da nije pročitao ni Novi zavjet, kamoli cijelu Bibliju koja je sačinjena od Starog i Novog zavjeta. Kao prvo i osnovno, ne postoji “hebrejska Biblija” kako navodi autor ovoga članka, već zbirka hebrejskih tekstova (Torah, Miqrah, Kitbe qodeš) koji većinom tvore ono što kršćani nazivaju Starim zavjetom, a kada se tome pridoda i Novi zavjet, onda imamo knjigu koju kršćani nazivaju Biblijom – odnosno kršćansku Bibliju. Dalje. Svaki kršćanin koji je čitao brarem Novi zavjet, zna da bismo se trebali moliti za izraelski narod i izraelsku državu. Jer iako su trenutačno otpali od Boga i neprijatelji su Radosne vijesti (evanđelja Kristovog objavljenog u punini kroz Novi zavjet), oni će se na kraju vremena obratiti i povjerovati u Isusa Krista kao Gospodina. To je unaprijed najavljena istina u koju bi svaki kršćanin trebao vjerovati jer je nedvosmisleno zapisana u Novom zavjetu Biblije, gdje stoji u Poslanici Rimljanima 11: 25-29: — Neću vas držati u nejasnoći o tajni ovoj, da se ne biste oslanjali na vlastito mišljenje. Otvrdnuće jednog djela Izraela traje dok pogani ne uđu u punom broju. Kada to bude, sav će se Izrael spasiti, kako stoji pisano:… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Janko

Janko@- taj tvoj bog nije darovao ljudima,.stvorenim na sliku i priliku svoju, dar promišljnja
Hvala na lijepom objašnjenju zasnovanom na prastarim , praznim pričama

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  Janko

fascinantan mentalni sklop. Taj tvoj bogo je jedan zlikovac i genocidni manijak, ništa drugo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Janko

Janko.
Ja sam vam dala plus, jer ne volim da ljudi s dobrim namjerama loše prolaze.
A sad dva pitanja, prvenstveno za vas. Kad Bog daje, daje sve. Ipak, svaki američki koledž zna da od svojih studenata Židova nemože očekivati sportske uspjehe. A jesu li zbilja toliko pametni, ili se testiraju samo pametni i obrazovani?
Drugo pitanje: negdje sam čula ili pročitala da se Abraham prvi put pojavljuje u zapisima nakon istjerivanja iz – Male Azije?
Postojala su nekad carstva i države stoljećima, a ni imena im se ne pamte.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Lucija

procitaj Bibliju, u njoj su ti odgovori na pitanja.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Janko

Amen

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

kao prvo, ne kaze se evanđelisti, vec evandjelikalci. evanđelisti su pisci evandjellja i Novog Zavjeta:, Martej, Marko,Luka i Ivan.
ma taj “kršćanski cionizam protestantskih evanđelista”, kako to naziva autor je precjenjen. sto mogu evandjelikalci, nista, osim to sto vjeruju u i trube u izabrani narod, po Bibliji.
-SAD je ciohazarska korporacija u vlasnistvu ciohazara, koji preko svjetskih financija drze i skoro cijelu EU u zagrljaju.
-Ciohazari kontroliraju i skoro sve islamske sunitske drzave. Za mene je daleko veci problem, da tako to nazovem “sunitski cionizam”, odnosno, to sto su skoro sve sunitske drzave pudlice Izraela, nego tamo neki evandjelikalci
A takodjer da spomenem i europske i sve zapadne ljevicare, mahom ateiste i agnostike, koji su jos puno veci cionisti i debili,. nego tzv. krscanski cionisti. Jer ljevicari u najveci mamlazi, koji vjeruju u religiju holokausta i koji stalno trube o fasizmu, i koji ne daju dirnuti u ciohazarsku bankomafiju. Svaki pokusaj i najamanje, normalne kritike na racun bankomafije, ljevicari sprecavaju batinom antisemitizma.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  alan ford

@alan ford- U pravu si da je sam termin kojim označavamo grupu crkava teško izraziti na našem jeziku. Nije najsretniji ni tvoj prijedlog, ali si se barem trudio (šala mala).
Inače si odlično zapazio da pravu ljubav prema cionizmu (posebno onom militantnom) gaje europski i američki ljevičari. Protiv sam da se upotrebljavaju kovanice tipa kršćanski cionisti jer je to apsurdno. Kršćani ne vjeruju u obećanu zemlju na ovom svijetu niti imaju ikakav interes u Palestini (osim emotivnog). Kroz svoju povijest kada god se kršćanstvo petljalo sa bliskim istokom bila je to potpuna katastrofa (za sve). Od križarskih ratova do britanskog protektorata u Palestini.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

ma gle ti na ovoj slici, gdje je bandit Netanjahu dosao, naravno svojoj braci Rotschildima
“Chataham House” (The Royal Institute of International Affairs) sa sjedistem u Londonu, je pobratimski ciohazarski think tank, Rockefelerovog CFR-a (Vijece za vanjske odnose) u New Yorku. U CFR-u caruju Rokefeleri u CH, burazeri Rotschildi. CFR i CH, osnovani su 1920. i 1921. zajednickim dogovorom i to su glavana sjedista ciohazarske duboke drzave.
U CH su clanovi cijela britanska elita. kraljica, princ Charles, svi glavni politicari, itd.

CH je jedan od spnonzora zaklade Arsenija Jacenjuka “Open Ukraine”. Naravno braca hazari se pomazu

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  alan ford

A. Ford, Piretis.
Kako nema “kršćanskih cionista”? Evo ga jedan na portalu. ?
A trenutno ne vidim niti jednog ‘sunitskog’.
Ili vam je od ‘ljevičara’ pao mrak na oči? ?

Ceki
Gost
Ceki
1 godina prije

Sotona !!!!!

M.K.
Gost
M.K.
1 godina prije

Članak obojen pro izraelski. Kakva sramota za nekoga kao sto je ovaj klub antisemita koji se okupljaju na ovome portalu.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Bibi istinski vladar svijeta. Ostali su pudlice. Lice i pogled sve govore. Ovo je neobojen komentar. Ni poz ni neg.

ich und satir
Gost
ich und satir
1 godina prije

Stari zavjet ritualno slavljenje Boga,ratovi, osvete, proganjanje, uzas i novi zavjet ljubav i toplina Isusa Krista. Mir i dobro. Sta ova dva dijela imaju zajednicko?

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  ich und satir

Mislim da samo ne razumijes ni stari ni novi zavjet. Stari zavjet je prorocka slika novog zavijeta. Kotradiktornosti nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik