Izraelski planovi se mogu ostvariti samo uz pomoć kršćanskih cionista i nekih islamskih vođa

56 komentara

Po naredbi izraelskog premijera Netanyahua je vojska cionističkog entiteta treću noć zaredom bombardirala Pojas Gaze.

Izrael nastavlja provoditi udare na Hamas u Gazi, a akciju je kao “vrlo energičan odgovor militantima” naredio izraelski premijer Benjamin Netanyahu dok se priprema za nove izbore. Izraelske snage provode napade već treću noć zaredom kao odgovor na granatiranje južnih područja Izraela i kao odgovor na navodne “kontinuirane terorističke aktivnosti” iz Gaze, uključujući slanje eksploziva s balonima.

“Hamas mora shvatiti da će izraelske snage na svaku agresiju odgovoriti dvostruko većom silom”, rekao je Netanyahu.

Ovu uobičajenu ratna bilancu je Netanyahu začinio rasističkom izjavom “kako Izrael nije država-nacija svih svojih građana, već isključivo država židovskoga naroda”, pri čemu je isključio arapsku populaciju u toj zemlji.

Netanyahu je to u nedjelju napisao na svom Instagramu, reagirajući na polemiku nastalu nakon izjave glumice Rotem Selah, popularne izraelske glumice i koja je napisala objavu u kojoj brani prava arapske manjine koja čini 17,5 posto populacije, prema njezinim riječima.

“Izrael je država svih svojih građana”, rekla je Selah.

Netanyahu je reagirao odgovorom da “Izrael nije država svih svojih građana” jer je, po njegovu mišljenju “u skladu s temeljnim zakonom o naciji kojeg su usvojili, Izrael je država-nacija židovskog naroda – isključivo i jedino židovskog naroda”.

“Kako ste i vi napisali, nema nikakvih problema s arapskim državljanima Izraela. Oni imaju ista prava kao i mi, a Likudova vlada uložila je više u arapski “sektor” od bilo koje druge vlade”, napisao je Netanyahu, misleći pri tom možda da je Izrael pod njegovim vodstvom izgradio najviše stambenih jedinica za židovske doseljenike na otetoj palestinskoj zemlji i ispalio najviše projektila i raznih drugih streljiva na palestinske civile.

Zašto Netanyahu radi sve što poželi?

Benjamin Netanyahu
FOTO: Benjamin Netanyahu

Odgovor bi bio jednostavan. Iz prostog razloga zato što može, a može zato što je Izrael uložio desetljeća napora da ključne arapske zemlje okrenu leđa Palestincima i počnu surađivati s Izraelom. Cionistički entitet je relativno slab i ne bi se mogao oduprijeti arapskom i islamskom svijetu da je ujedinjen. Ali to nije slučaj, barem ne u proteklih nekoliko desetljeća.

Od 1948. do danas se mnogo toga promijenilo. Izrael više nije mala zemlja okružena neprijateljima koji traže njezino uništenje, već regionalna sila koja provodi globalni program i na globalnoj razini. Izrael je javno i tajnim poslovima, ali i pomoću evangelizacije koju provode Sjedinjene Države uspio pročistiti imidž židovske države i cionizma u očima svijeta.

Uz sve što ga čeka na izborima i poslije, Benjamin Netanyahu će ostati zapamćen kao jedan od najvažnijih državnika u povijesti Izraela. Uspio je dobiti podršku za svoj vjerski cionizam, za postupno međunarodno priznanje Jeruzalem kao jedinog glavnog grada Izraela, a najvažniji uspjeh je poboljšanje odnosa sa zapadnim desničarskim strankama i za sada još uvijek neslužbeno zbližavanja s arapskim susjedima.

Sve je to dio dalekovidnog rada tajne diplomacije koja ispisuje novu ravnotežu snaga između židovske države i arapsko-islamskog susjedstva s ambicijom da ih se iz ogorčenih neprijatelja pretvori u strateške partnere. Uspjeh je više nego vidljiv, iako to znači izdaju palestinskog pitanja.

Maroko, Egipat i monarhije Arapskog poluotoka više ne obučavaju paravojne milicije i svoje vojnike da ih pošalju na front kao što je to bio slučaj 1948. ili 1967. godine. Ove zemlje više ne daju bezuvjetnu podršku palestinskom cilju i on je prestao biti prioritet njihovih nacionalnih planova. Palestinci više nisu dio njihove vizije panarabizma i islamske solidarnosti, a najvažnije duhovne vođe u tim i još nekim islamskim zemljama vjernike više ne potiču na mržnju protiv Židova i anticionizam. To je posao na kojem je Izrael radio desetljećima, ali tek danas daje svoje prve plodove.

Vođe ključnih islamskih država su polako sve zainteresiraniji za jačanje veza s Izraelom, od gospodarstva do energije, sve do obrambenog sektora.

Razlozi za tu konvergenciju interesa su u biti dva. Prvi je svijest da je Izrael sila u nastajanju, ne nužno vojna, već zbog toga što je dom međunarodnih korporacija, središte ulaganja, uspješno gospodarstvo, ima napredan tehnološki sektor, posebno na vojnom polju.

Drugi razlog je to što je zaštićen od strane mnoštva saveznika. Zaštitu od Sjedinjenih Država dobiva otvoreno, dok europske zemlje to čine na suptilniji način.

Ovaj proces je imao uspjeha i zbog nezaustavljivog uspona Irana, a on je vjerojatno najvažniji. Islamska revolucija 1979. nije promijenila lice samo Bliskog istoka, već i međunarodne odnose. Tradicionalno stanje s dva stupa u Rijadu i Teheranu, koji su bila zaštita američkih interesa, propalo je. Američki stup u Iranu je pao zajedno sa šahom Rezom Pahlavijem i zbog toga je protiv Islamske Republike unutar islamskog svijeta pokrenut Hladni rat.

U strahu od širenja iranskog utjecaja i nezaustavljivih ambicija Teherana da uspostavi takozvani šiitski koridor od Teherana do Damaska nemoguće su učinili mogućim i stvoren je savez između Izraela i glavnih islamskih sila koje je ujedinio zajednički cilj zadržavanja Homeinijeve revolucije i utjecaja šiitskog islama.

Naravno, to je bio trik izraelskog režima i američkih stratega kojeg neke islamske vođe ni do danas ne uspijevaju prepoznati, barem u dijelu u kojem strahuju da će Iran obratiti sunite na šiitski islam, što Teheranu nikada nije bio cilj. Prije svega to bi bilo nerazumno trošenje resursa na uzaludan posao, obzirom na broj šiitskim vjernika i imama u odnosu na sunite. Drugo, konkretan dokaz je da nitko od Palestinaca, koji su suniti, tijekom desetljeća suradnje s Iranom nije prešao na šiitski islam, što znači da to nikada nije bio plan i dugoročna strateška vizija iranskih vlasti i vjerskih vođa.

Najviše se uplašila Saudijska Arabija, do te mjere da više nije egzistencijalni neprijatelj Izraela i Židova, već najbolji partner cionističkog entiteta u regiji. To pokazuju tajna suradnja na području špijunaže i sigurnosti, uklanjanje palestinskog cilja iz prioriteta saudijske vanjskopolitičke agende, otvaranje Mohammada bin Salmana bilateralnom dijalogu i njegov posjet New Yorku u travnju prošle godine gdje je govorio na događaju kojeg su organizirale najznačajnije židovsko-američke interesne skupine kao što su Američki židovski odbor i Antidifamacijska liga B’nai B’rithi. Saudijski prestolonasljednik je neposredno nakon tog događaja izvršio pritisak na nacionalne klerike da “pročiste svoje propovijedi” od antižidovskih i anticionističkih referenci.

Plan Yinon – “Balkanizacija” prije Balkana

Veliki Izrael
FOTO: ilustracija, granice Velikog Izraela

Ali cilj izraelske geopolitike nije samo Rijad, jer je u zadnjem razdoblju tajna diplomacija naporno radila na produbljivanju dijaloga, koji postoji desetljećima, ali ga se skriva od javnosti, s Egiptom, Marokom, Pakistanom, Omanom, Bahreinom, Čadom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Da bismo razumjeli viziju koja pokreće Netanyahuove poteze i koji je krajnji cilj ove diplomatske revolucije, treba govoriti o Planu Yinon. To je strategija koja datira iz 80-ih i koja svoje ime duguje svom tvorcu, Odedu Yinonu, sivoj eminenciji Ariela Sharona.

Yinon je shvatio da bi mržnja koja je u islamskim zemljama prisutna protiv Izraela, kojeg se smatra stranim osvajačem i otimačem teritorija, sigurno dovela do novih ratova u kojima bi budućnost Izraela bila nepredvidiva. Jedino rješenje da se cionističkom entitetu osigura procvat bilo je iskorištavanje sektaških podjela u islamskom svijetu u korist Izraela. Danas neprikladno korišten termin “balkanizacija” je kroz politiku “podjeli i vladaj” prvo realiziran u islamskom svijetu.

Yinonova strategija bila je vrlo jasna i osmišljena je tijekom rata u Libanonu, zemlji koja je nekoć bila multikonfesionalni raj, da be se urušila se pod teretom vjerskih sukoba i sektaških podjela. Vidjevši učinke takve vrste raskola u Libanonu, Yinon je zamislio kako bi na Izrael bilo najbolje da  potakne sektaške podjele u cijeloj regiji, čime će znatno smanjiti prijeteći potencijal neprijateljskih zemalja, koje će se baviti problemima u svojoj kući.

Krajnji cilj Yinona je bio stvaranje “Velikog Izraela”, onakvog kakav je opisan u hebrejskoj Bibliji, tako da nije iznenađujuće da je njegov plan još uvijek u fokusu pristaša vjerskog cionizma i da su ga preuzeli američki neokonzervativci u doba Busha mlađega, što potvrđuju politolozi Ted Becker i Brian Polkinghorn.

Religija je ključ izraelske ekspanzionističke strategije. Bit ove politike je podijeliti islam kako bi se stvorio sigurnosni kordon duž izraelskih granica.

Posao je “dobro obavljen”, ali se plan nasukao u Siriji i Libanonu, koji se pod vodstvom kršćana generala Aouna i Hezbollaha polako konsolidira i prijatelji Izraela su sve manje prisutni u političkoj areni zemlje.

Kako bi se poboljšao međunarodni položaj Izraela, iskoristio se kršćanski cionizam protestantskih evanđelista. Dok se katolici, luteranski protestanti i pravoslavci prepiru, gube privlačnost i moć. To se posebno vidjelo u nedavnom priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je kanonska samo za patrijarha Bartolomeja i nikoga više, ali je i to dovoljno da se otvore stare rane u istočnim kršćanskim crkvama. Nije isključeno da se pokušalo utjecati i na rimskog biskupa, papu Bergoglia, da prizna UPC, čime bi se stvorio opći kaos među kršćanima, dok  evanđeoska kultura ubrzano napreduje i prema istraživačkom Pew centru je religija s najvećom stopom rasta u svijetu.

Jedna od glavnih značajki evangelizacije, koja nije monolitni blok, već vrlo raznolika galaksija, svakako je filocionizam.

Napredak evangelizacije naizgled brine samo Vatikan, budući da se najviše širi na mjestima s jakom katoličkom tradicijom kao što su Latinska Amerika i subsaharska Afrika, ali to nije slučaj. Slučaj Latinske Amerike pokazuje kako pripadnici evanđeoskih crkvi  predstavljaju moćno biračko tijelo i interesnu skupinu sposobnu za prikupljanje glasova i novca, kao i oblikovanje mišljenja masa.

Propovijedi snažnih evanđeoskih vođa kao što su gvatemalski propovjednik Cash Luna ili brazilski Edir Macedo su siromašni religijom i vrlo opterećeni politikom koju karakterizira bezuvjetni amerikanizam, žestoki antikatolicizam, vatrena islamofobija i moralna i teološka dužnost da se podrži cionizam. Ova posljednja točka je najzanimljivija, jer kršćanski cionizam teži političkim ciljevima koji pogoduju izraelskim interesima.

Zapravo, nije slučajno da su latinoameričke zemlje s najvećim udjelom evangelika među populacijom iste one koje su napustile izvorni antiamerikanizam i Treći svijet, uključujući samo simpatije prema istome, i sada na Sjedinjene Države gledaju kao na moralnu referentnu točku kojoj težiti, a na Izrael kao na saveznika kojeg treba braniti zbog onozemaljskog spasenja.

Evangelici su najbolji izraelski prijatelji, rekao je Netanyahu tijekom inauguracije Jaira Bolsonara za predsjednika Brazila, što je istina. Već nekoliko godina su oni glavni financijeri Židovske agencije za Aliyu, kojoj je cilj što je moguće više Židova preseliti u Palestinu. Ovaj podatak je navela Jeruzalemska međunarodna kršćanska ambasada. Evangelici traže od svojih vođa da u vanjskoj politici brane izraelske interese.

Netanyahu i njegovi nasljednici žele realizirati ideje Odeda Yinona i uspostaviti hegemoniju nad cijelim Bliskim istokom, ali za to moraju uništiti Iran i svrgnuti tursko neoosmansko vodstvo. Potom moraju nastaviti privlačiti ulaganja i ljudski kapital iz cijelog svijeta, istovremeno pomažući Sjedinjenim Američkim Državama u njihovoj georeligijskoj strategiji koja se temelji na širenju evangelizacije. Izrael sve to želi učiniti kako bi XXI ostalo upamćeno kao izraelsko stoljeće, ali krivce ako se to dogodi ne treba tražiti u Tel Avivu, već u kolaboracionističkim vođama islamskih zemalja. Bez zaokreta njihovih vanjskih politika bi Izrael ostao mali cionistički entitet površine nešto više od 20 000 četvornih kilometara s manje od 10 milijuna stanovnika.

evanđelistiHezbollahPlan Yinonpojas Gaze
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

izrael nitko neće napasti i uništiti
iza njega stoji usa evropa i rusija
priče o velikom izraelu u nekakvim bilblijskim razmjerima su
priče za naivne, jer se inače izrael ne bi povukao sa sinajskog poluotoka

eu kolonija
5 godine prije

eto nisam znao da su protestanti dominantnija religija u južnoj americi od katolika. ovdje na portalu logično se svaki dan može ponešto naučiti. ja sam mislio da protenstatizam u južnoj americi samo prakticiraju bijeli rasisti I kolonizatori a sada vidim da sam bio u zabludi.

ps. nemogu razumiti ljude koji za 5.000 dolara su spremni uništiti svoj rad. naprave ljudi objektivan medij sa dosta konzumenata a onda za 5.000 dolara (mjesečna plaća jednog američkog režimskog novinara) to unište I ostanu bez konzumenata jer počnu objavljivati fake news.

Laki Topalović
5 godine prije

Članak je proizraelski zato što otkriva koje je islamske zemlje i po kojem planu i scenariju Izrael uspio prevući na svoju stranu i zašto. Nisi ti pri sebi. A da rekapituliraš od početka?

Duki
5 godine prije

Da se ne zaboravi i jedan je moler prije 75-80 godina tako govorio o Njemačkoj i arijevcima a odnosilo se na Bibija i njegove,
Vidi li netko razliku -nazzi-cio ??Ja ne !!
Veliki Izrael ??? Samo nek’nastave !
Da ne bi završili u Sredozemlju!

Dub Miroslav
5 godine prije

Čovjek zdravih pogleda nema ideje poput Netanjahua

Draguljće labinće
5 godine prije

netanyahu je izjavio citiram: “izrael nije država svih građana koji u njoj žive”.
S time je sve rekao, oni mogu raditi što im drago jer printaju novac, i to je to.
Da li palestinci imaju pravo na reparaciju za teror koji trpe 70.tak godina?
Do kada će izrael i cionsti diljem svijeta narode gurati u ratove za svoju dobit?
Do kada će Hrvatskom vladati cionisti i njihove sluge?

Piretis
5 godine prije

Sam izraz “Kršćanski cionizam” je drveno željezo. Uglavnom služi u političke svrhe. Premda se javlja još početkom XX st. do danas nema jasne definicije, nema čak ni vizije što bi taj savez trebao donijeti bilo kojoj strani. Evangelističke crkve su vrlo širok spektar međusobno različitih crkava u okviru protestantizma koje dijele neke zajedničke teološke korijene. Upotreba izraza Evangelici (u tekstu Evanđelisti) u množini i izdvajanje luterana (premda i sami spadaju u skupinu evangelističkih crkava) i stavljanje u neki nasuprotni odnos prama drugim (katolicima i pravoslavcima) je nepošteno i neistinito. Protestanti su, priznajem, ponekad čudne biljke. Lako će se sukobiti s katolicima, premda slični njima ko jaje jajetu, a na drugoj strani ne gaje nikakve predrasude prema Židovima ili muslimanima. Dapače kad god im se pruži prilika sprijateljit će se s njima. Sam korijen, hajde nazovimo ga kršćanskog cionizma, nije političke nego teološke naravi. Još, tamo davno sredinom XIX st. su… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

Pusti snovi Izraela.
Ne mogu oni odavno više širiti svoje vanjske granice.
Sa susjedima Sirijom i Libanonom gledaju se odavno preko nišana.
Egipat je vojno i po stanovništvu jak protivnik – ovdje je u arapskom proljeću njihov igrač Morsi iz Muslimanske braće bio izabran za vlast, ali je smijenjen 2014. i od tada vlada general El Sisi izabran na demokratskim izborima.
Ostaje Jordan kao susjed sa kojim su potpisali mirovni sporazum još 1994. godine.

Roberto G.
5 godine prije

U dijelu teksta je postavljeno pitanje, Zašto Netanyahu radi sve što poželi?
I odgovor je bio zato jer može.
Ja se s tim odgovorom ne slažem, to nije točno. On ili oni to rade zato jer printaju novac.
Kazari, židovi, cionisti kako hoćete crpe svoju moć iz printanja novca oduzmite im tu moć i medije i nećete ih niti čuti niti vidjeti biće manji od makova zrna.
A sa su najveće zlo koje je ikad bilo na planeti zemlji to je valjda svima jasno.

Stipše Miočić Fighter
5 godine prije

Vidjesmo iz iskustva da je tzv. židovima (čitaj kazarima) mržnja prema drugim narodima načelo opstanka.
Spinoza.

–> i šta se tu ima dalje pričati, sve ratove oni, sve umjetne bolesti oni, sve bankarske malverzacije oni itd….

smart tool
5 godine prije

Plan je uvijek bio od Nila do Eufrata i nije se ni dan danas promijenio!

Fatih
5 godine prije

TRINAESTO PLEME – HAZARI VLADAJU IZRAELOM.
ONI SU U STVARI LAZNI JEVREJI.

Janko
5 godine prije

Autor ovoga članka se osvrće na kršćanstvo, a iz priloženog je očito da nije pročitao ni Novi zavjet, kamoli cijelu Bibliju koja je sačinjena od Starog i Novog zavjeta. Kao prvo i osnovno, ne postoji “hebrejska Biblija” kako navodi autor ovoga članka, već zbirka hebrejskih tekstova (Torah, Miqrah, Kitbe qodeš) koji većinom tvore ono što kršćani nazivaju Starim zavjetom, a kada se tome pridoda i Novi zavjet, onda imamo knjigu koju kršćani nazivaju Biblijom – odnosno kršćansku Bibliju. Dalje. Svaki kršćanin koji je čitao brarem Novi zavjet, zna da bismo se trebali moliti za izraelski narod i izraelsku državu. Jer iako su trenutačno otpali od Boga i neprijatelji su Radosne vijesti (evanđelja Kristovog objavljenog u punini kroz Novi zavjet), oni će se na kraju vremena obratiti i povjerovati u Isusa Krista kao Gospodina. To je unaprijed najavljena istina u koju bi svaki kršćanin trebao vjerovati jer je nedvosmisleno zapisana u… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

kao prvo, ne kaze se evanđelisti, vec evandjelikalci. evanđelisti su pisci evandjellja i Novog Zavjeta:, Martej, Marko,Luka i Ivan. ma taj “kršćanski cionizam protestantskih evanđelista”, kako to naziva autor je precjenjen. sto mogu evandjelikalci, nista, osim to sto vjeruju u i trube u izabrani narod, po Bibliji. -SAD je ciohazarska korporacija u vlasnistvu ciohazara, koji preko svjetskih financija drze i skoro cijelu EU u zagrljaju. -Ciohazari kontroliraju i skoro sve islamske sunitske drzave. Za mene je daleko veci problem, da tako to nazovem “sunitski cionizam”, odnosno, to sto su skoro sve sunitske drzave pudlice Izraela, nego tamo neki evandjelikalci A takodjer da spomenem i europske i sve zapadne ljevicare, mahom ateiste i agnostike, koji su jos puno veci cionisti i debili,. nego tzv. krscanski cionisti. Jer ljevicari u najveci mamlazi, koji vjeruju u religiju holokausta i koji stalno trube o fasizmu, i koji ne daju dirnuti u ciohazarsku bankomafiju. Svaki… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

ma gle ti na ovoj slici, gdje je bandit Netanjahu dosao, naravno svojoj braci Rotschildima
“Chataham House” (The Royal Institute of International Affairs) sa sjedistem u Londonu, je pobratimski ciohazarski think tank, Rockefelerovog CFR-a (Vijece za vanjske odnose) u New Yorku. U CFR-u caruju Rokefeleri u CH, burazeri Rotschildi. CFR i CH, osnovani su 1920. i 1921. zajednickim dogovorom i to su glavana sjedista ciohazarske duboke drzave.
U CH su clanovi cijela britanska elita. kraljica, princ Charles, svi glavni politicari, itd.

CH je jedan od spnonzora zaklade Arsenija Jacenjuka “Open Ukraine”. Naravno braca hazari se pomazu

Ceki
5 godine prije

Sotona !!!!!

M.K.
5 godine prije

Članak obojen pro izraelski. Kakva sramota za nekoga kao sto je ovaj klub antisemita koji se okupljaju na ovome portalu.

krezubi glasac
5 godine prije

Bibi istinski vladar svijeta. Ostali su pudlice. Lice i pogled sve govore. Ovo je neobojen komentar. Ni poz ni neg.

ich und satir
5 godine prije

Stari zavjet ritualno slavljenje Boga,ratovi, osvete, proganjanje, uzas i novi zavjet ljubav i toplina Isusa Krista. Mir i dobro. Sta ova dva dijela imaju zajednicko?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI