Lavrov je izraelskom ministru spoljnih poslova izrazio spremnost za jačanje bilateralne saradnje

Lavrov
7 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je novom izraelskom ministru vanjskih poslova Eliju Cohenu u telefonskom razgovoru u utorak o spremnosti za zajednički rad na unapređenju bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Ministar je čestitao izraelskom kolegi na preuzimanju dužnosti i izrazio spremnost da rade zajedno u cilju jačanja višestruke, obostrano korisne saradnje između Rusije i Izraela”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da su se dvojica visokih diplomata dotakli aktuelnih bilateralnih pitanja, istakavši značaj jačanja trgovinsko-ekonomske saradnje.

“U tom kontekstu, istakli su potrebu za sazivanjem sljedećeg sastanka mješovite rusko-izraelske komisije”, dodalo je ministarstvo. Osim toga, ministri su se fokusirali na situaciju na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

“U razgovoru o palestinsko-izraelskom rješenju, ruska strana je naglasila svoju spremnost da nastavi sa olakšavanjem ponovnog pokretanja mirovnog procesa na opštepriznatoj međunarodnoj pravnoj osnovi”, navodi se u saopštenju.

Lavrov je ponovio ruski stav u korist normalizacije sirijske krize kroz političke i diplomatske napore uz poštovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i potrebu da se eliminiše teroristička prijetnja u toj zemlji u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ruski ministar vanjskih poslova također je informisao svog izraelskog kolegu o određenim aspektima situacije u Ukrajini u kontekstu ruske specijalne vojne operacije”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

IZRAELLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

‘nastavak normalizacije’ i ‘uklanjanje terorističke prijetnje’ u Siriji…molim Boga za to, ali te terorističke prijetnje trenutno financiraju Ameri i Turska….onda Iran sa kojim Rusi, sada i Kinezi imaju sklopljene neke veće financijske dealove
A o palestinskom pitanju ne smijem niti početi razmišljati, previše mi je sve to…lp

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ak Russia i TU uspje , napravit , izvjesnih pomaka ( Israel – Palestine ) – onda se mnogo toga mjenja !!! Do sad su uspjeli — nemoguce !!! U kratkom roku , raskantali ” Islamsku Drzavu ” , do neprepoznatljivosti , smirili strasti , izmedj Saudi Arabia – Iran / Pakistan – India / India – China / rat u Yemenu , malne stao sa Turskom imaju solidne odnose .. Ono gdje im je jos goruce je Armenia , Kazakhstan — tu su na nuli !!! Sa Islamskim svjetom imaju SUPER odnose sem one sake NATO Muslimana po Europi … Ak tu uspju NEMOGUCE te napravit proboj , izmedj Israelaca i ne samo Palestinaca vec CJELA ISLAMSKA SVIJETA 😉 — onda … E TO JE CABAL 😁 . Sto u biti i nije tak nemoguce jer Zidovsko – Arapski problemi su relativno novi !!! Od stvaranja Zidivske drzave —… Čitaj više »

neutralan
1 godina prije

Stalno tvrdim da su ista govna a ovdje niko ne vjeruje, rusi znaju cime raspolazu i da nisu makeli dobro ni stopu od 90-ih pa zato svima bi da lizu dupe.

Max
1 godina prije

Potrebni su jedni drugima.

hiber
1 godina prije

Kako da ne. Izraelci se prave ludi jer traje žurna evakuacija židova iz Rusije. Nitkome tko ostane, židovi ne jamče sigurnost. Od 120.000 registriranih ruskih židova, od ožujka 2022. zbrisalo ih je najmanje pola od toga 25.000 u Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI