Lavrov kaže ”nema dima bez vatre” odgovarajući na Borelovu viziju EU kao vojne sile

Lavrov i Borell
26 komentara

Ministar vanjskih poslova je također opisao izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza o namjeri Njemačke da postane glavna vojna sila EU kao dokaz oživljavanja “dominantnih aspiracija” u zemlji.

Izjava visokog diplomate EU, Josepa Borrella, da bi EU trebala postati ozbiljna vojna sila su samo riječi, “ali nema dima bez vatre”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

“Vjerovatno su ovo prije svega puke riječi, ali nema dima bez vatre”, rekao je Lavrov. „U Evropskoj uniji zaista postoji tako snažno rusofobično krilo, koje je dugi niz godina efektivno nametalo svoj stav svima ostalima, iskorištavajući princip solidarnosti i konsenzusa.

Ovo krilo, prema riječima ministra, “sada pojačava svoju aktivnost”.

“Borellove izjave, uprkos neprikladnosti ratobornih riječi koje dolaze iz usta vrhunskog diplomate Evropske unije, odražavaju trend koji agresivna manjina nameće cijeloj Evropskoj uniji”, rekao je ministar. A ideal za ovu manjinu, rekao je Lavrov, je “militarizovana Evropska unija kao dodatak NATO-u”.

Ministar je također opisao izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza o namjeri Njemačke da postane glavna vojna sila EU kao dokaz oživljavanja “dominantnih aspiracija” u zemlji.

“Primili smo k znanju izjavu njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je izjavio da će Njemačka postati glavna vojna sila u Evropskoj uniji”, rekao je Lavrov. “Već sam pročitao povratne informacije od posmatrača koji su rekli da su ozbiljno zbunjeni što je takve izjave dao njemački lider.”

“Ovo izaziva neka razmišljanja jer ovo nije jedini dokaz oživljavanja dominantnih aspiracija u Njemačkoj”, rekao je najviši ruski diplomata.

Takve izjave “moraju čuti druge članice EU i moraju postati predmet ozbiljnog razgovora”, rekao je Lavrov. “Razgovor o tome kako će se Evropa dalje razvijati i kako će nastaviti da izvlači pouke iz svoje teške istorije prošlih vjekova.”

Josep BorellLavrovnjemačkaOružjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
1 godina prije

Samo neka izvole. Od germanistana će ostati samo pepeljara.

1 godina prije

Ima dima bez vatre! Dovoljno je da je tu proces sagorijevanja, što ne znači da mora biti i vatre. Tko mi ne vjeruje, neka zapali sebi cigaretu pa će se uvjeriti. 😀
A pošto je ta stvar raščišćena, samo da dodam da je EU svoje već popušila. 😀

Joe
1 godina prije

Poslije rata u Ukrajinistanu će se neko raspasti, EU ili Rusija. Na koga se kladite?

Mirko
1 godina prije

Oce opet da stvaraju neku AustroUgarsku armiju, pa da kolonije sa balkana umiraju za tuđe interese u tuđoj zemlji.

Max
1 godina prije

Dobro upozorenje.

Ico
1 godina prije

Josep Borell je vrhunski cirkusant, a ne političar.

Ico
1 godina prije

EU s takvim cirkusantima kao josep borell ( namjerno mala slova ) nikada neće postati sila. Činjenica je da josep Borell ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna!

joze
1 godina prije

Evropa je sigurna,nijedan avion ni raketa nemžoe ciljat kad ga zasljepi zajmoderniji sistem ometanja Olaf Bald

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

2022.”Njemačka će postati glavna vojna sila EU” – Scholz”EU bi trebala postati ozbiljna vojna sila” – Borrell
2027.
”U Europi ništa novo!”
Putnik kroz vrijeme stao u govno…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Istočna Njemačka, Poljska, Češka i Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska…
Sa njima se Varšavski pakt raspao.
NATO pakt misli da će bolje proći…

Rimtutituki
1 godina prije

Kada je osnivana eu, Schuman, De Gasperi,Adenauer. Sada Borel,Mogherini, vestager, izgleda kao da iz stare,pametne,mocne obitelji nakon 3 generacije neko napravi incest,pa debila pokusavaju prikazat kao i ostale,ché tristezza

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI