Laži, laži i nuklearne podmornice

Macron-Nuklearne podmornice
13 komentara

Izgledalo je kao nekakva zasjeda, ali grupa australskih novinara imala je svog čovjeka tamo gdje su ga željeli. Između sjednica na summitu G20 u Rimu, francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je šutljiviji nego inače. Raskid odnosa između Australije i Francuske oko novog trilateralnog sigurnosnog odnosa između Canberre, Washingtona i Londona, i, što je još važnije, raskid ugovora o podmornici s Australijom, bili su mu na umu. Je li pomislio, postavilo se pitanje, je li ga australski premijer Scott Morrison lagao o namjeravanom raskidu francusko-australskog podmorničkog sporazuma o stvaranju AUKUS-a? “Ne mislim da znam, znam”, stigao je konačan odgovor.

Morrisonov odgovor bio je besramno lažiranje. Uvjeravajući se da australska publika i novinski valovi pokupe samo odabrane pehare, rekao je novinarima da je francuski predsjednik napao ili “sanjkao” Australiju i njezine dobre građanke. Izrazio je zabrinutost zbog “izjava koje su dane u pitanju integriteta Australije i uvreda koje su iznesene Australiji”. On se “neće sanjkati policajcima u Australiji.”

Potpuno čitanje Macronovih riječi u kratkom susretu ne sugerira ništa slično. Australija i Francuska bile su vezane u povijesti i krvno obogaćene veze koje sežu do dva svjetska rata. “Vaša je zemlja bila rame uz rame s nama tijekom ratova. Imali ste s nama borce kada je naša sloboda bila u pitanju. Imamo, imamo iste vrijednosti.” Poštovao je “suverene izbore”, ali je također bilo od vitalnog značaja “poštovati saveznike i partnere”. On je imao problema s ponašanjem australske vlade, nešto što je Macron smatrao “štetnim za ugled vaše zemlje i vašeg premijera”.

Morrisonova se obrana pokazala lošom, zbunivši pitanje problema s ugovornim odnosom s Francuskom za izgradnju dvanaest dizel električnih podmornica s pitanjem najave namjeravanog razvoda. Kao i kod ljubavnika koji čitaju različite scenarije veza, australski premijer je uvjeren da je Macron morao znati kada su se upoznali u lipnju da se nešto pokvarilo. On je “vrlo jasno stavio do znanja da konvencionalna podmornica na dizelski pogon neće zadovoljiti australske strateške zahtjeve. O tome smo iskreno razgovarali.” On je, međutim, rekao da se o alternativama nije razgovaralo, već da su razgovarali “u povjerenju”.

Strateško okruženje, tvrdio je Morrison zamorno, promijenilo se. Postojali su i problemi specifični za ugovor s francuskom obrambenom tvrtkom Naval, uključujući “ispunjavanje obveza u vezi sa sadržajem australske industrije”. Bilo je problema s kašnjenjima; problemi s troškovima. “To su bila pitanja koja smo prilično redovito postavljali i doista sam postavljao s predsjednikom Macronom u svakoj prilici kada smo ili razgovarali telefonom ili kada smo imali naše bilateralne sastanke koji su trajali nekoliko godina.”

Morrisonova lažljivost također je izražena u tome kako on opravdava provođenje opcije nuklearne podmornice sa Sjedinjenim Državama. Želeći se riješiti Francuske, australski premijer počeo je gledati okolo, s očima čvrsto prikovanim za strašni hardver Washingtona. Ali, koristeći se obrazloženjem svakog preljubnika koji se otkrije, u tom trenutku to nije bila prava veza; Washington i Canberra bavili su se “pitanjima nuklearnog upravljanja”. “Istovremeno smo radili u dobroj vjeri s Navalom na rješavanju problema koje smo imali u ugovoru.” Takav brak; takvo opredjeljenje.

U ocjeni svijeta Scottyja iz Advertisinga, nezadovoljstvo se može preurediti i zapakirati kao razdvajanje i poništavanje. Ono što je Macron mislio da je čuo ili razumio manje je relevantno od onoga što je Morrison mislio da je rekao. Možda čak i povjeruje.

Bidenova administracija također je učinila svoj priličan dio prikrivanja u ovoj aferi. U svom sastanku s Macronom u Villi Bonaparte u Rimu 29. listopada, predsjednik Joe Biden bio je pahuljast i pun maslaca. Francuska je, uvjeravao je francuskog predsjednika, “djelomično razlog zašto smo postali neovisna zemlja”. Upitan je li odnos između Francuske i SAD-a “popravljen”, Biden se ispričao: “Odgovor je: mislim da se ono što se dogodilo [zbog najave podmornica] – da upotrijebimo englesku frazu, ono što smo učinili bilo je ‘nespretno’. To nije učinjeno s puno opreza.“

To je Bidenu dalo znak na postavljanje Morrisona ispred nadolazećeg kamiona. “Imao sam dojam da su se dogodile određene stvari koje se nisu dogodile.” Da pojasnimo, bio je “pod dojmom da je Francuska bila obaviještena mnogo prije da sporazum [ u vezi s francusko-australskim podmornicama] ne prolazi. Ja, pošteno prema Bogu, nisam znao za to.“

Što je onda Morrison rekao Bidenu da radi u vezi s Francuzima i okončava aferu s konvencionalnim podmornicama? Australac, opremljen povjerljivim dokumentom u kojem se detaljno opisuje vremenski okvir komunikacije o novoj podmorničkoj nuklearnoj najavi, sugerira da bi također trebalo dovesti u pitanje i Bidenovo puno razumijevanje istine. Dokument na 15 stranica, koji su odobrili dužnosnici Bidenovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, ističe da će Francuska biti obaviještena o novim dogovorima tek 16. rujna.

Vrijeme je također provedeno u zgradi izvršnog ureda Eisenhower razmišljajući kako bi Australija najbolje mogla smiriti ogorčenu Francusku. Izražena je i zabrinutost kako bi druge sile mogle reagirati. Malo se razmišljalo o činjenici da bi bilo kakav bijes mogao biti usmjeren protiv SAD-a, a ponajmanje Francuske. Možda je, sugerira Greg Sheridan iz istih novina s određenim stupnjem dobročinstva, Biden došao do točke u svom životu u kojoj se ne može sjetiti čega se ne može sjetiti.

Morrisonova vlada također je prihvatila neukusnu praksu selektivnog curenja u jačanju svoje pozicije u živom pijesku, taktiku koja dodatno sugerira smanjenje ionako manje impresivne političke funkcije. Poticajni tekst od Macrona Morrisonu, poslan dva dana prije objave AUKUS-a i otkazivanja ugovora, uključivao je upit o tome mogu li se očekivati dobre ili loše vijesti o francuskim podmornicama. Vulgarna insinuacija ovdje je da je Macron navodno slutio da se nešto sprema s australske strane, što se teško računa kao potpuno informirana svijest. Naravno, Morrisonov odgovor nije zabilježen. Elysée nadalje poriče sugestije da je Canberra poduzela nekoliko napora upozorenja u vezi s najavom AUKUS-a.

Službenik Elyséea izrazio je zbunjenost takvom taktikom. “Otkrivanje razmjene tekstualnih poruka između šefova država ili vlada prilično je gruba i nekonvencionalna taktika.” Možda je grubo, a možda i nekonvencionalno, ali ovo daje prikladan sažetak pogleda australskog premijera na diplomaciju.

Autor: Dr. Binoy Kampmark
emmanuel macronG20macronNuklearno oružjepodmorniceSummit G20
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Zanimljiva crtica iz povijesti kaže da je malo falilo da Australija postane francuska, ne britanska kolonija. Istraživač Saint Alouarn je 1772-e došao na zapadne obale Australije, gdje je zakopao novčiće (tadašnji simbol osvajanja teritorija). Ali nije doživio povratak u Francusku kako bi kralju prenio dobre vijesti – umro je na putu – a Britanci su do 1826-e već nasadili svoje zastave po zapadnoj obali demotivirajući Francuze od teritorijalnih pretenzija. Inače za Aboridžine bi bilo čak i bolje da su ih Francuzi preuzeli jer su se prema domorocima odnosili nešto humanije nego sociopatski Britanci, pa bi im npr. bilo omogućeno obrazovanje.
Što se tiče današnje Francuske – ona mora biti svjesna da je zaobilaze svi novi geostrateški trendovi te da postaje nebitna. Fokus još od vremena Obame je “Pivot to Asia” i nikakva koketiranja s Indijom tu Francuskoj neće pomoći jer nemaju potreban međunarodni utjecaj.

tihobl
2 godine prije

…neće sanjkati policajcima u Australiji …napao Australiju i njezine dobre građanke…. predsjednik Joe Biden bio je pahuljast i pun maslaca….

Odavno ne citam tekstove vec samo komentare i sad sam se podsjetio zasto.

Max
2 godine prije

AUKUS je iz Orwellowe 1984

Bljakk
2 godine prije

“zbunivši pitanje problema s ugovornim odnosom s Francuskom…”ahahaha Nepismeno, nepismenije, Sasa. F.

Mate
2 godine prije

Anglosaksonci se homogeniziraju. Pitam se jesu li oni ikada međusobno ratovali?

Suze Roni
2 godine prije

Dobar je Sasa F. Govori ingleski, a zna i francuski

Martin
2 godine prije

Na storim kartama 1775 mozete vidjeti da je sjeverni dio Australije bio
“Nova Holandija’.Potoma je Holandija otisla u Indoneziju a Ausralija postala dio UK.
Za podmornice cudni dogadjaji…..Australci mogu “dati” izgradnju 2 podmornice
Francuzima ,aFrancuzi mogu dati Australskim “turistima”bez visa pristup. u Novoj Kaledoniji ili Tahitiju……..a ako Ausi nece mogu dati kineskim”turistima”.
(“Naravno sve radi igre”)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI