Libanon zbog izraelskih napada zatražio pomoć Rusije

Saad Hariri, Vladimir Putin

Libanon ne želi eskalaciju poput one iz 2006. godine, kada su sredinom ljeta jug zemlje i područja uporišta Hezbollaha  nekoliko dana bili meta neuspjelog napada vojske cionističkog entiteta. Sukob s Izraelom je službeno bio reakcija židovske države na napade duž granice južne od strane šiitskog libanonskog pokreta otpora. Izrael je de facto izgubio taj rat, iako se službeno navodi kako je sukob završio „bez pobjednika“.

Od tada je na jugu Libanona na snazi  primirje pod nadzorom misije UNFIL.

Posljednjih dana su bombe ponovo pogodile libanonsku prijestolnicu. Dva neuspjela napada dronovima samoubojicama su odjeknula Bejrutom, a reakcije čelnika Libanona su bile takve da su mnogi od njih govorili o stvarnoj “objavi rata”. Kako bi spriječio nove napetosti, prvi čovjek libanonske vlade, sunit Saad Hariri, sada traži pomoć Moskve. Ovo je posebno važno u kontekstu jačanja pozicija Rusije na Bliskom istoku i zbog činjenice da se Haririja smatra saudijskim čovjekom u strukturama vlasti Libanona.

Novi rat na horizontu?

Kao što smo rekli, dva izraelska drona su padala u šiitsku četvrt Bejruta. Libanonska protuzračna obrana je bila prisiljena na akciju i scenarija u glavnom gradu zemlje podsjeća na onaj iz vremena zadnjeg rata protiv izraelskog režima.

Bejrut je jasno poručio da ne želi eskalaciju, ali je zatražio od međunarodne zajednice da poduzme korake i urazumi Izrael kako bi se suzdržao od ovih i drugih napada. Apel je bio uzaludan, što je s obzirom na američku podršku Izraelu u Vijeću sigurnosti i drugim međunarodnim tijelima bilo očekivano.

Sjećanje na 2006. godinu je u Libanonu još uvijek vrlo svježe i budi zabrinutost od poremećaja u krhkoj ravnoteži između zajednica koje žive u zemlji.

Izraelski napad dogodio se, kao što je spomenuto, u južnim područjima Bejruta, prema tome u četvrtima sa šiitskom većinom. Jasno je kako je stvarna meta bio Hezbollah, milicijska koju podržava Iran, koje izraelski premijer Netanyahu vidi kao glavnu prijetnju sigurnosti židovske države.

Stoga ovo i nije rat protiv Libanona, već jedan od mnogih napada u kojima je glavni cilj Iran. Od Hezbolaha u Libanonu do šiitskih milicija u Iraku, pa sve do ciljeva Teherana u Siriji, Izrael trenutno vodi sukob slabog intenziteta protiv iranskih interesa u regiji. Ali čak i ako Bejrut nije bio glavni cilj posljednjih izraelskih akcija, u Libanonu nitko ne može mirno spavati.

Ipak, treba uzeti u obzir da se u rujnu u Izraelu održavaju izbori. Netanyahu će sigurno imati poteškoća na biralištima, stoga će u narednim tjednima još jednom pokušati pokazati svoje mišiće, zbog čega u Bejrutu vjeruju u novu eskalaciju, pa čak i novi scenarij, dramatično sličan onome iz 2006. godine.

Pomoć Moskve koju je zatražio Hariri

Predsjednik Michel Aoun je govorio o stvarnoj objavi rata protiv Libanona, ali ni premijer Saad Hariri nije bio nježan prema izraelskoj vladi.

Prema sporazumima sklopljenim između različitih komponenata i libanonskih političkih snaga, šef vlade mora biti sunit i izabran je Hariri. Iako se zna da Saad Hariri nije bio meta napada, on je u svakom slučaju govorio o “izraelskoj agresiji” i “napadu na libanonski suverenitet”. Ali prije svega, premijer zemlje cedra se izravno obratio Rusiji.

“Kako bi izbjegao eskalaciju, Libanon računa na odlučujuću ulogu Moskve”, izjavio je Hariri u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim .

Izravni zahtjev Rusiji zasigurno predstavlja novost za Libanon. Ovo je prvi put i novijoj povijesti Libanona da Bejrut zove Moskvu da spriječi nove moguće ratove na njegovom teritoriju. Bez sumnje svjedočimo vjetrovima promjena u ovoj izmučenoj regiji.

Otkad je Rusija zakoračila u Siriju, određujući Assadovu pobjedu, Kremlj u postaje glavna zemlja koja upravlja ravnotežom na Bliskom istoku. Saad Hariri dobro zna da Rusija, koja je u bliskim vezama s Iranom i podržava Assada, istovremeno ima bliske diplomatske odnose s Izraelom i da je ruska diplomacija jedina koja može igrati odlučujuću ulogu u zaustavljanju ovog rata slabog intenziteta. koji svakim danom prijeti da postane sve intenzivniji.

Za sada je Moskva jednostavno potvrdila telefonski razgovor Haririja i Lavrova, naglašavajući odlične odnose dviju vlada. No jasno je da, dok su ratni bubnjevi na Bliskom istoku sve glasniji, Kremlj priprema diplomatsku ofenzivu kako bi se spriječile daljnje napetosti.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Sparkling
Gost
Sparkling

Nema problema, kaže Vlado. Izgradite nam bazu i potpišimo ugovor na 49 god. i nakon toga nijedan cio avon neče više uči u zračni prostor Libanona. Dogovorit čemo se, pa nismo balkanci.
LP

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!

Da i onda se odriču dijela suvereniteta i bivaju osuđeni na ljubaznost.

Nema razlike između SADa i Rusije. Cio hazarska mafija upravlja tim zemljama.

Sparkling
Gost
Sparkling

Slažem se u jednom dijelu s Vašim mišljenjem. Ali onda možemo pričati o air-policing nad Libanonom koji če Rusi uredno provoditi uz naravno novčanu nadoknadu. Dali može tako?

Kora
Gost
Kora

@Sparkling

Neće. Rusi, pokraj Francuza i Iranaca, nikada neće doći u poziciju da imaju odlučujuću ulogu u Libanonu.

Kora
Gost
Kora

@Gott mit uns!

I ja se slažem da Putin surađuje s Trumpom i Netanyahuom te da je Rusija od te suradnje sasvim solidno politički profitirala, odnosno da Putin (kao i Erdogan) “sjedi na više stolica”, iako je to na duge staze poprilično riskantna strategija.

K tome, sljedeća tvrdnja je netočna: “Saad Hariri dobro zna (…) da je ruska diplomacija jedina koja može igrati odlučujuću ulogu u zaustavljanju ovog rata slabog intenziteta”. Naime, prvo i osnovno, ruska diplomacija definitivno nije jedina koja može utjecati na razvoj daljnjih događaja, a ponajmanje su Rusi oni o kojima sve ovisi pa da igraju odlučujuću ulogu. Takve izjave su nerealne i pretenciozne te idu u kategoriju političke propagande i agitiranja za Ruse, a ne objektivne analize (geo)političkih zbivanja. Stoga ću ovdje podsjetiti na par činjenica: 1) da Izrael 2006. godine nije izgubio rat protiv Libanonaca zahvaljujući Putinu nego Hezbollahu; 2) da se Saad Hariri, nakon ne tako davnog prekomjernog i prisilnog zadržavanja u Rijadu, nije prvi put u javnosti pojavio kod Putina u Moskvi nego kod Macrona u Parizu; 3) da unatoč preočitom Trumpovom agitiranju u korist Putina, ovaj nije bio pozvan ni “na marginu” ovogodišnjeg Summita G7; 4) da je iranski ministar Zarif ondje došao na poziv Macrona i uz pristanak Merkelice, a bez znanja i odobrenja Trumpa Velikog, odnosno na iznenađenje Amerikanaca i Rusa. Toga svega je, sasvim sam sigurna, svjestan i Saad Hariri… za razliku od autora ovoga članka.

Mikojan
Gost
Mikojan

I ta suradnja Putina i Trumpa je iznjedrlia ukiranje svih sankcija prema Rusiji, jeste, sutra.

Kora
Gost
Kora

@Mikojan

Nećemo biti baš tako naivni 😉

Lucija
Gost
Lucija

Kora
Pojma nemam čega je Hariri svjestan.
Nitko nezna što je radio ona 3 tjedna u SA, dao ostavku, iza kojih je otišao 3 dana u Pariz, i opozvao ostavku. Preporučam kao podsjetnik tekst na ‘ theatlantiku’.
Također podsjećam da je ‘ sjedenje na dva stolca’ najčešći modus u diplomaciji…😊
Fancuski je, očekivano, drugi jezik u Libanu…
Jel’ vi zbilja mislite da Mikron može to odigrati? Ulogu posrednika?
Jednom kad budete imali vremena bilo bi zgodno čuti vaše mišljenje o 6000 mudžahedina iz Irana koji su zatražili azil u Albaniji…postoji li nešto u šiitskom učenju što bi trebali znati?
I zbrisala i dva iranska tjelohranitelja sa G7…?

Kora
Gost
Kora

@Lucija

Već sam Vam prethodno skrenula pozornost na to da “pušete u krivi rog”, ali Vi se i dalje uporno oslanjate na iste izvore pa sukladno tome ne možete niti donositi zaključke osim površno.

Vezano uz tretiranje izdajnika vlastite zemlje (bili oni tjelohranitelji ili štićenici), držim da je Vladimir Putin na tu temu nedavno sve (točno) rekao tako da nemam što dodati.

P.S. – Procedura je jasna pa očekujem da će i Kolinda uskoro potražiti azil. Doduše, ne u Albaniji nego u Americi. Kćer joj je taman upisala studij na Harvardu, što može poslužiti kao sasvim solidan alibi 😉

P.P.S. – Znam da Vas inače ne zanima što Kolinda “trkelja”, ali oni koji prate što i za čije interese ta žena radi smatraju da je itekako pretjerala, odnosno da zakašnjelo i deplasirano lupanje šakom o stol više nikome ništa ne znači te da joj je vrijeme za odlazak s funkcije vrhovnog zapovijednika Oružanih snaga RH.

Lucija
Gost
Lucija

Kora
Ma kakvi “rogovi”?
Ja sam prvo i osnovno tip: ispitaj i istraži…
Mislila sam da ćemo sada dobiti nešto uvida ili u unutrašnju politiku Irana ili u tumačenja šiitskog islama…
Svejedno, hvala na odgovoru.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ništa više Rusima ne treba od Tartusa i Hmeymima, barem u tom dijelu… Mogu tražiti ugovore za robnu razjmenu, oružje i sl..

Lucija
Gost
Lucija

Topalović
To je vojno potpuno točno, i zbog brzine raketa… Međutim, politički, ‘od viška ne boli glava’…ili…ako sam ja tu…neće biti netko drugi.😊

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Luce :
foto :
Libanonski ministar nosi dvije različite cipele !

Mikojan
Gost
Mikojan

da, jednu lijevu i jednu desnu, pa kako to ?

Kora
Gost
Kora

@Mikojan

👍😂

Lucija
Gost
Lucija

Da, u davnoj povjesti, prlizvodili su jednake. Lijeve i desne…👞👟. 👡👠

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Luce :
Da ali su desne bile lijevije ?

Lucija
Gost
Lucija

Umpah
😊😉 o, dubokoumno…
Kao još ponekad…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@ Luce :
Budući koraci ”političara”
ovise o njihovoj obući ?
JAPANKE JUGOPLASTIKA ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Mikojan :
Ispravno !

Stjepan
Gost
Stjepan

🤔Baza rusima dovoljno za cijelu regiju, tek malo proširiti avio djelovanje u libanonski zračni prostor. Samo pzo i pro umreženu sa sirijcima, u Libanon i s libanoncima približiti se izraelcima tek toliko da ne mogu ispaljivati rakete većeg dometa i aviončiće da koriste samo za patroliranje u svom (izraelskom) nebu … 🤔🤔 👍👍
P. S. Netanyahu sada može tražiti pobjedu na izborima zbog ruske “prijetnje” kao i europska politička spadala … 😂😂😂😂😂

Kora
Gost
Kora

@Stjepan

Ni Irancima ne treba više od jedne do dvije baze u Europi. Primjerice, u BiH i u Hrvatskoj. Sasvim dovoljno za početak.

samo tako
Gost
samo tako

@kora
Baze za prodaju bureka

Kora
Gost
Kora

@samo tako

Izmeđi ostaloga, može i za to 😇

samo tako
Gost
samo tako

@kora
Vinarija u Hrvatskoj, pečeni odojci u BiH 😆
Svi sretni i zadovoljni

Kora
Gost
Kora

@samo tako

🙃

Odisea
Gost
Odisea

Šaljivo,veoms šaljivo.Kao hrvatski humor.

Mikojan
Gost
Mikojan

Baza u zamjenu za naftu i plin, može !

Kora
Gost
Kora

@Mikojan

LNG Krk nije loša opcija.

Frodo
Gost
Frodo

Sada više nije bitan ponovljeni glupi pojam “dron samoubojica” nego da redakcija ipak treba pročitati komentare svojih čitatelja kako bi popravila kvalitetu priloga.

Max
Gost
Max

Izrael zbilja traži rat ali kad su se digluSUhooji onda ga nije htio..

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

…njegov pogled kaze: ciko , nisam ja ,majke mi

Kora
Gost
Kora

@politički nekorektan

Njegov pogled kaže: “čiko, Macron i Merkel vam poručuju sljedeće…”

Stjepan
Gost
Stjepan

Kora, dolazi zima i glavni igrač za europu postaju ruski, a ne američki i izraelski interesi. Vjerujem da će se uskoro prihvatiti bez koga se ne može na ovim prostorima jer ovdje pripada. Isto tako vjerujem da će svi manje više osvjestiti tko ne pripada ovdje (u EU) i to se bude odrazilo i na BI, vjerujem !! 🤔🤔 😉😉

Kora
Gost
Kora

@Stjepane

Dakle, sukladno Vašoj politici geopolitičke pripadnosti, Vi očekujete povlačenje Rusa s Mediterana i iz Perzijskog zaljeva? Iskreno, i ja bih to voljela vidjeti 😉

P.S. – Nema više “glavnog igrača”, a utjecaj Rusije u Europi ste precijenili… na uštrb utjecaja Irana. Drugim riječima, kako sam rekla, o sudbini Europe odlučivat će, između ostaloga, i Iranci.

Stjepan
Gost
Stjepan

Ne Kora, ruska flota ostaje u mediteranu! Izrael okružuje antiamerička koalicija (da tako kažem) da bi se spriječilo daljnje sukobe na BI.
Europa može vjv bez Rusije ali ne može bez ruskih energenata i zato bi uskoro ameri mogli postati višak svuda! Pa i u Latinskoj americi. Možda Vam se učini sve ovo naivno ali je po svemu na djelu velika realizacija velikog plana škopljenja amera i vazala bez puno frke. Naravno da će Iran uskoro igrati veliku ulogu u europi ali zajedno u koaliciji s Turskom, Katarom, UAE, …., a možda im se u nekom trenutku pridruže i saudijci 😉😉
Ameri i europci, tj mi sve smo zabrljali i povratka nema, pragmatici dobivaju ovu geo stratešku, političku, vojnu i ekonomsku “igru”! Biti će još zanimljivosti, vjerujem da će Rusi politički preuzeti savezništvo sa izraelcima od amera, … da će svi proizvođaći teške nafte i rijetkih metala udarati, za par godina, sankcije amerima, …. da će europljani vojno istjerati amere, nadam se kao slovenci JNA bez puno žrtava, … i sve to bi se moglo događati gotovo istovremeno,za 2-3god., sa dedolarizacijom kao šlagom na torti 😉😉 👌👌
U svim tim igrama ne zaboravite glavne igrače antiameričkog tima: kineze, indijce, pakistance, egipčane, alžirce, brazilce, koreance, … itd., a ne vidjeti samo ruse i irance!!
I ja navijam i 🙏 za barem minimum pravde i poštenja u ovom svijetu svega dovoljno za svakoga !! 💫 🕊🕊 🌍 🤗🤗

Kora
Gost
Kora

@Stjepan

Slažem se s Vama da slijedi “novi poredak”, ali na cijelu priču gledam malo drugačije nego Vi.

Što se tiče koalicije koju spominjete, neke ste bitne države izostavili, a Turcima ste dali prevelik značaj. Naime, Erdogan – za kojeg zaključismo da “sjedi na više stolica” – nije drugo doli trol pušten na Balkan od strane hegemona, što će reći da će se i povući zajedno s istim… jer će doći u situaciju da nema izbora (bez obzira na sve sadašnje “stolice” koje su im na raspolaganju).

Rusi se, unatoč velikim ambicijama, već nalaze u situaciji da su se “rastegnuli više nego se mogu pokriti”, a izbijanje na Jadransku obalu i daljnje širenje političkog pravoslavlja (sa ili bez Irineja, Dodika, Vučića i Pupovca) mogu samo sanjati… jer Hrvati su drugačiji narod od Srba, a povijesne bajke koje su, među ostalima, osmišljavali i Sovjeti odlaze u ropotarnicu prošlosti, baš kao i zapadna hegemonija. Nikakvo savezništvo Rusa i Izraelaca na to nema utjecaja.

Kinezi? Ovako ću pojasniti njihovu poziciju: Ako ste ikada bili, primjerice, u Francuskoj ili Belgiji, onda ste morali primijetiti da su – još u doba kada nije bilo Huaweia i kada su se koristile javne govornice – monopol nad građanskom interkontinentalnom telefonskom i internetskom komunikacijom držali Muslimani. Na tom doista velikom tržištu, Kinezima su dopustili “share” samo kad je bio u pitanju “food court” pa ste mogli, uz razne ulične restorane s orijentalnom i mediteranskom kuhinjom, nešto pojesti i u kineskom fast-food restoranu. Osobno, vjerujem da su Muslimani odavno predvidjeli namjere “kineskog Big Brothera” i da imaju pravi odgovor i za njega.

Nadalje, vezano uz Iran, njihov proboj na obalu Jadrana ne može se zaustaviti niti vojno niti antipropagandom. K tome, Iranci su tu u prednosti koju ni Rusi, ni Amerikanci, ni Kinezi nikada neće moći ni dosegnuti ni nadvladati. Naime, radi se o tome da su Hrvati i Iranci – za razliku od Turaka i Nijemaca ili Francuza i Libanonaca – jedni drugima puno više od političkih ili strateških saveznika. I ta će činjenica itekako utjecati na “novi poredak”.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Kora :
Kineziacija Jadrana :

Ribar plete 5 G mrižu
koja njemu triba ?

Mate,javi se !
Zvoni ti Huawei !

a iza brda :

Kose oči vlajna ima
zavladala ona s njima ?

Kora
Gost
Kora

@Umpah Pah

Sank-cionizacija Kineza:

Katolički Big Brother
vidi dalje i više.

Od sada ćete hvatati (zločeste) ljude,
a ne tunu.

A iza brda:
Mnogima se loše piše,
Cionista nema više.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Kora :
Nemojmo o reliziji !
Baba Roga i molim jednu
pisanu analizu o Baci Rozi ?

Kora
Gost
Kora

@Umpah Pah

Pisana (i pismena) analiza kaže da se ne piše “o Baci Rozi” već “o Baki Rozi”.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Kora :
DODATNA ”ISPRAVNINA” :
” o Baki Rogi” manj ”o Baba Rogi” !
poz
Djed Rogo

Kora
Gost
Kora

@Umpah Pah

Djed Rogo je sišao na zemlju.

Tko bi se nadao da ste to Vi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Kora :
Uspjeli smo komentarima (oboje) zaradit nulu !
Čestitam !

Sretan je narod koji ima ovakvu omladinu !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Kora :
Ni Mi se nismo nadali !

FATIH
Gost
FATIH

DUGA I HLADNA………

Mikojan
Gost
Mikojan

Glavni Ruski interes u Europi je stabilan, siguran kupac za Ruske energente, plaćanje u Euru, Rubljama ili zlatu, ostalo ih ne zanima, što će im !?

Stjepan
Gost
Stjepan

Mikojan, naravno da je to tako s ruskim interesima u EU, a možda i puno više ! ? Energenti su moć za stvarno suverene zemlje i s njima se može puno toga diktirati onima koji ih imaju manjka … Rusi će na žalost morati tu moć uporabiti prema nekim američkim vazalima u europi !?

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

..da, da , makron i merkel porucuju da ih bole koljena…kako tvoja?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Ovog smetlara ne mogu smisliti, koji klošar. Šta se nije obratio braći kozojebima i salami bin svinjskoj šunki?
Ovaj lik je glavna smetnja u libanonskom društvu… Oun I Nasrallah bi ga se trebali riješiti čim prije da ponovo ne bi destabilizirao Libanon, kao što je već i probao.
Nekako mi se čini da će proći kao i njegov stari… Nadam se.

Sunseeker
Gost
Sunseeker

Pa koliko može piliti ta Kora….
Čita li netko uopće njezine komentare🤔

Erdogan, Turska
Gost
Erdogan, Turska

Turska moze pomoci.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik