Libanonski prosvjednici pjevaju ‘Baby Shark’ uplašenom djetetu usred gorućih prosvjeda izazvanih povećanjem poreza

Libanonski prosvjednici
4 komentara

Usred strastvenih prosvjeda u Libanonu zbog novih poreza, demonstranti su uzeli kratku pauzu od izvikivanja antivladinih parola kako bi pjesmom umirili prestrašeno dijete, pjevajući mu improviziranu verziju pjesme “Baby Shark.”

Dok je tisuće prosvjednika proteklog vikenda izašlo na ulice Bejruta tražeći poništavanje prijedloga o povećanju poreza, buka je bila previše za jednog mladog promatrača, 15-mjesečnog Robina Jabbourga, koji je bio s majkom kad se približila mnoštvu prosvjednika u svom automobilu.

“Imam dijete, ne budite preglasni”, molila je njegova majka grupu od nekoliko desetaka prosvjednika, prenosi CNN, ali shvativši da je dječak u autu, muškarci su umjesto prosvjednih parola počeli pjevati i pljeskati uz ovu dječju pjesmicu, koja je danas poznata gotovo u cijelom svijetu.

Incident je pretvorio ćudljivu melodiju u neku šaljivu himnu prosvjednika, a na društvenim medijima objavljeni su videozapisi na kojima se vidi kako demonstranti masovno pjevaju.

Javno iskazivanje nezadovoljstva započelo je nakon prijedloga o povećanju poreza na korištenje usluga internetskih poziva poput WhatsApp-a i povećanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) u zemlji s 11 na 15 posto. Iako su se demonstracije u početku usredotočile na nove naknade – koje su u medijskim izvještajima nosile naziv „Porezne intifade“, ubrzo su se proširile na općenitije prigovore o korupciji i lošem upravljanju vlade.

Od prošlog četvrtka stotine tisuća prosvjednika okupilo se na ulicama, na kojima su mnogi podigli barikade zapaljenim gumama i zatvorile ceste diljem zemlje. Demonstranti su se povremeno sukobljavali sa sigurnosnim snagama.

Veliki dio bijesa bio je usmjeren na premijera Saada Haririja, čiji je kabinet u ponedjeljak donio hitne reforme u nadi da će se pozabaviti javnim neistinama.

Plan reforme od 17 točaka poništio je neke porezne prijedloge, smanjio plaće ministrima i zakonodavcima na pola, uveo nove poreze na dobit u bankarskom sektoru i uložio druge napore za suzbijanje vladinog proračunskog deficita. Libanon trenutno ima jedan od najvećih javnih dugovanja, kao udio u ekonomskoj proizvodnji na svijetu.

“Vi ste kompas i … iskreno, vaš pokret je ono što nas je dovelo do ove odluke danas”, rekao je Hariri u televizijskom obraćanju u ponedjeljak, dodajući da, iako reforme neće ispuniti sve zahtjeve prosvjednika, one su značajne korak prema borbi protiv korupcije i otpada.

Škole, banke i druga poduzeća ostali su zatvoreni u ponedjeljak, zajedno sa brojnim cestama širom zemlje, jer se čini kako će se ulični prosvjedi nastaviti, usprkos hitnim reformama donesenim u ponedjeljak.

Baby SharkProsvjedi
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lurker
4 godine prije

Covjece, sto su ovi Libanonci razmazeni… Povecanja samo na 15 posto? A kod nas u HR 25 posto…
Ali salu na stranu, vidi se kako vlada moze naci i ustede izvan djepova obicnih gradjana kada zeli… Nekako si mislim da Libanonska vlada nije jedina koja to moze (ako zeli)…

nessy
4 godine prije

Jedino smo mi, ovce, koje ne samo sto nas strizu i kad je sezona i kad nije, savijamo vrat, i kenjamo sebi u bradu i po portalima. U Cileu poskupila podzemna sa 7 na 7.30 kn, ljudi napravili revoluciju. U Libanonu porez sa 11 na 15, revolucija, u Ekvadoru, slicno, u Spanjolskoj slicno. Pa jesmo li mi stvarno na Balkanu, najgluplji narodi u povijesti. Za vrijeme SFRJ, porez (sada PDV), je bio 10%, i sve je funkcioniralo, sada je 25%, i stalno fali. Nisam mogao vjerovati da ce fiskalizirati bakice, koje prodaju sir i kajmak i salatu iz svog vrta, ali i to smo popusili. Oderali su nas do kosti, i svatko, tko utaji porez od ove strvinarske, nepostene, izrabljivacke drzave ima moju podrsku. Za sta im treba jos novaca, da nagrade svoje biracko tijelo, lezilebovice i uhljebe koji spavaju na radnom mjestu? Eto, sreca, imamo Radnicku Frontu, sastavljenu od… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI