Lideri EU žele da Komisija EU predloži sankcije kao odgovor na ruske „neprijateljske korake“

EU-Rusija
16 komentara

Oko 10 država članica EU izrazilo je protivljenje inicijativi njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za održavanje samita lidera EU i ruskog predsjednika Vladimira Putina, javila je novinska agencija Bloomberg pozivajući se na svoje diplomatske izvore.

U srijedu je Financial Times, pozivajući se na diplomatske izvore, izvijestio da Merkelova i Makron žele da Evropska unija razmotri mogućnost poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina na samit evropskih lidera. Njemačka i Francuska takođe su zahtjevale razvoj nove strategije EU za bliži angažman sa Rusijom kako bi se razvila diskusija sa Moskvom nakon rusko-američkog samita u Ženevi.

Prema Bloombergovom izvoru, nekih 10 zemalja osjeća se nelagodno ili zbog same ideje ili zbog činjenice da je u posljednjem trenutku stavljena na dnevni red tekućeg sastanka.

Nacrt dokumenta tekućeg Samita EU kaže da će lideri EU „razmotriti postojeće formate dijaloga sa Rusijom, uključujući i na nivou lidera“, ali ova fraza je u uglastim zagradama, što znači da tekst još nije usaglašen .

Prema završnom dokumentu prvog dana Samita EU, lideri država članica EU zadužili su šefa spoljne politike Evropske komisije Josepa Borrella da razradi inicijative o načinima izgradnje dalje saradnje sa Rusijom.

„Evropski savjet ponavlja otvorenost Evropske unije prema selektivnom angažovanju sa Rusijom u oblastima od interesa za EU“, navodi se u dokumentu.

Konkretno, predložena je saradnja sa Moskvom u oblastima klimatskih promjena i životne sredine, zdravstvene zaštite, određenih spoljnopolitičkih pitanja, uključujući iranski nuklearni sporazum i sukobe u Siriji i Libiji.

Međutim, neki lideri država članica bloka izrazili su želju da Komisija EU predloži mjere, uključujući ekonomske sankcije, kao odgovor na moguće „neprijateljske korake“ Moskve.

„Što se tiče jačanja naše fleksibilnosti, Evropski savjet naglašava potrebu za čvrstim i koordinisanim odgovorom EU i njenih država članica na bilo koje dalje zloćudne, ilegalne i remetilačke aktivnosti Rusije, koristeći u potpunosti sve instrumente kojima EU raspolaže, i obezbjeđivanje koordinacije sa partnerima. U tom cilju, Evropski savjet poziva Komisiju i visokog predstavnika da predstave opcije za dodatne mjere, uključujući ekonomske sankcije“, navodi se u dokumentu.

Štaviše, Merkelova je navodno rekla da još nije postignut konsenzus o samitu EU-Rusija, pozivajući lidere država članica EU da pokažu više hrabrosti u vezi sa inicijativom za održavanje samita. Njemačka kancelarka takođe je razgovore o tom pitanju opisala kao teške.

Ranije tokom dana, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je za odbranu stabilnosti i interesa bloka neophodan dijalog između EU i Rusije, nazvavši ga „pravim putem za napredak“ u bilateralnim odnosima.

euEuropska komisijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zmajchek🥃
2 godine prije

Samo jedna opaska za EU partnere Rusije toliko bacate drvlje i kamenje na ruse da građani EU počinju simpatizirati Rusiju !!!

Maki
2 godine prije

“…predložena je saradnja sa Moskvom u oblastima klimatskih promjena i životne sredine, zdravstvene zaštite, određenih spoljnopolitičkih pitanja, uključujući iranski nuklearni sporazum i sukobe u Siriji i Libiji.” – U oblasti ‘klimatskih promjena’, zdravstvene ‘zastite’ (lazna cjepiva)… pozeljno je da EU i Moskva saradjuju, a s druge strane: “…neki lideri država članica bloka izrazili su želju da Komisija EU predloži mjere, uključujući ekonomske sankcije, kao odgovor na moguće ‘neprijateljske korake’ Moskve.”
” Problemi” Novog doba: “klimatske promjene”, “epidemije”, “iranski nuklearni program” (slicno Irackom-Sadamovom “hemijskom” oruziju), sukobi u Siriji, Libiji…(izrezirani cionistickim djelovanjem), sankcije… – vode covjecanstvo u sve vece siromastvo, beznadje, glad, umiranje, kaos… cije ce “rjesenje” biti jedna Svjetska vlada na celu sa judejskim “mesijom” koji ce gojime dovesti do (svjetskog) carstva “razuma”. “Visestoljetno (plansko) zlo posluzice kao temelj buducem ‘dobru’ ” – Protokol XXII sionskih mudraca

reg
2 godine prije

Nakon zatvaranja iranskih e-novina, nakon ubojstva McAfee, ukidanje odvjetnicke dozvole Giuliani i mnogih drugih strahovlada sirom svijeta, ljudi su ustraseni da napisu neki post u obranu Rusije.
Idemo o virusu…………..

Hjuyg
2 godine prije

Nikad veca ekonomska razmjena izmedu Ru i De. A ove balticke muhe nek idu sluzit u DE, za drugo i nisu.

iefnbvaeiufvnaeurnae
2 godine prije

Ispravnije bi bilo varani žele da ciokomisija uvede sankcije Rusiji.

RENEW
2 godine prije

Partizan je junak,
kot ruski kozak.
Ima zvezdo za znak,
ima puško in tank,
da napad naredi,
kot sam si želi.
Napad na vlak,
vse moste v zrak,
da sovrag
divjakovrag.
Izseli se s Slovenije,
drugače boš poginil kle.

Jomla
2 godine prije

I treba im uvesti sankcije, sve moguće, a i poneku nemoguću.
Sve je to glpn na glpnu… svuda po svijetu, uzduž, poprijeko, po visini, po dubini…

Ana
2 godine prije

EU je samo otuzna hrpa veleizdajnika ,na polozajima i nas- izdanih!
Nista drugo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI