London će sankcionirati Facebook i Twitter: “Kriju podatke o ruskom uplitanju u Brexit”

UK Facebook - Twitter
10 komentara

Britanski dužnosnik Damian Collins, predsjednik Odbora za kulturu, medije i sport, koji vodi istražnu komisiju o “lažnim vijestima” i “ruskom uplitanju u referendum o Brexitu”, zaprijetio Facebooku i Twitteru sankcijama. Kako piše The Guardian, komisija koju vodi Collins je pronašla informacije o ruskim računima na Facebooku i Twitteru koji su širili “neprikladne sadržaje” i rekao je kako društvene mreže ne žele surađivati u istrazi.

Damian Collins je zaprijetio da će se Facebook i Twitter suočiti sa sankcijama, ako tvrtke budu ometale istragu o “intervenciji  Rusije u referendum o Brexitu”, piše The Guardian.

Collins je Facebooku i Twitteru dao rok do 18. siječnja “da isprave grešku i daju podatke o ruskoj kriminalnoj informacijskoj kampanji”, kako je prethodno zatražila komisija.

“Moraju nam reći što mogu učiniti u vezi s tim. I moraju reći: “Svjesni smo da je s naše strane lakše pratiti što se događa na tim mjestima i poduzet ćemo odgovarajuće mjere, ali u isto vrijeme osiguravati privatnost korisnika”. No, u isto vrijeme, mora postojati neki mehanizam koji će pojasniti da će, ako zanemare poziv na akciju, ako ne mogu osigurati učinkovitu kontrolu nad njihovim internetskim stranicama i sadržajem, ako je upitan, onda snositi određene sankcije”, rekao je Damian Collins.

Ranije je zastupnik izrazio nezadovoljstvo zbog nespremnosti dvije tvrtke da surađuju u istrazi.

U svom pismu čelnicima Twittera Collins je rekao: “Podaci koje ste nam naveli su apsolutno neprikladni. Čudno je da smo u ovom trenutku dobili više informacija o aktivnostima na vašoj platformi od novinara i istražitelja, nego od vas.”

Prema Collinsu, posebna istražna komisija Velike Britanije će razmotriti koje se sankcije mogu primijeniti na ove društvene mreže.

Na primjer, vlasti mogu pogoditi “najosjetljiviju” točku tvrtki, a to je njihova dobit. The Guardian naglašava kako Collins, zbog nespremnosti da aktivno surađuju u istrazi, ne može izravno “kazniti” Facebook i Twitter, ali ovaj slučaj može negativno utjecati na imidž kompanija, a druga ministarstva možda žele pomoći kolegi.

Kao što je napomenuo The Guardian, komisija je od Facebooka i Twittera tražila “potpune informacije o ruskom uplitanju u referendum o Brexitu”.

Međutim, tvrtke su dostavile samo kopiju izvješća koje je napravljeno za izbornu komisiju, a riječ je o posebnom izvješću o oglašavanju s ruskih računa šest tjedana prije glasovanja.

“Nisam očekivao da će potpuno ignorirati naš zahtjev. Oni misle da nemaju obvezu provjeriti što se događa na njihovoj internetskoj platformi, da pogledaju račune koje su označile američke vlasti i pomisle: “Dakle, imamo slične račune koji možda dolaze li iz istog izvora? Oni to uopće ne rade“, žalio se je Damian Collins.

Naravno, sama prijetnja kažnjavanja i sankcioniranja društvenih mreža jer ne žele otkriti podatke korisnika je upitna, ali je još više zabrinjavajuće što se danas, godinu i pol nakon referenduma, ne želi prihvatiti činjenica da je rezultat glasanja bio volja naroda, nego da je bio presudan inozemni faktor, odnosno “rusko uplitanje“.

Ovakvim pristupom ulazimo u razdoblje cenzure i gušenja sloboda interneta i društvenih mreža, što ih je, barem u određenoj mjeri, karakteriziralo do Brexita i izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

Nedavno je The Economist objavio članak u kojem tvrdi kako su internet i društvene mreže, ovakvi kakvi jesu, “prijetnja liberalnim demokracijama“. Diljem Europske unije se usvajaju zakoni koji ograničavanju slobodu govora na društvenim mrežama, ali ne samo govora mržnje i širenja ekstremizma, nego se pokušava ugušiti i suzbiti bilo kakav oblik razmišljanja koji nije u skladu s ideologijom vladajuće “elite”. U tom smislu slobodno možemo govoriti o novom totalitarizmu, koji kroz takozvanu političku korektnost, koja istovremeno negira slobodu govora neistomišljenicima, traži apsolutnu lojalnost postojećem poretku.

Vraćajući se na prijetnje Damiana Collinsa, britanskog zastupnika i čelnika istražne komisije o uplitanju Rusije u referendum o Brexitu, koji želi kazniti Facebook i Twitter zbog odbijanja suradnje u istrazi, zanimljivo je da istu prijetnju nije uputio Sveučilištu Oxford, koje je provelo istragu o ruskom tragu uoči referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Naime, prema nezavisnoj studiji je tek nešto više od 100 računa na Twitteru koji su povezani s Rusijom pisali i objavljivali izvješća o Brexitu uoči referenduma, izvijestio je Financial Times. Istraživači na Sveučilištu Oxford su uvjeravali britanske političare koji su vjerovali da su dezinformacije koje je širila Rusija mogle utjecati na referendum da se radino o vrlo malo broju Twitter računa.

Na Sveučilištu Oxford je istraživački tim došao do zaključka da je s tek 105 računa u dva tjedna prije glasovanja objavljeno ukupno 16 tisuća poruka, Međutim, ne zna se koliko je ljudi uopće vidjelo te poruke, piše Financial Times. Britanski list otkriva i da je samo oko 0,6% porukama na ruskim mjestima internetskim portalima Russia Today ili Sputnik imalo hashtag #Brexit. YouTube je imao uoči referenduma imao 1,4% videozapisa koji su imali veze s ruskim medijima. Prema riječima predstavnika Googlea, nisu pronađeni nikakvi dokazi o aktivnostima koje su prije referenduma o Brexitu vođene pod pokroviteljstvom Rusije. Facebook je prethodno objavio podatke, koje je Collins nazvao neprikladnima, prema kojima je samo jedna internetska agencija, povezana s Rusijom, potrošila 97 centi na tri reklame za Brexit. Ova je “propagandna poruka” pregledana samo 200 puta.

Iako je u svom nedavnom intervjuu za Interfax Sergej Lavrov govorio o sličnom razmišljanju među američkim dužnosnicima, isto vrijedi i za britanske,

Lavrov je rekao “kako je rusofobna histerija koja potresa politički establišment u Washingtonu, bez pretjerivanja, paranoidne naravi“, što se može reći i za Damiana Collinsa i njegove istomišljenike u vrhu britanske politike. No, račun će na kraju ipak platiti korisnici društvenih mreža, jer je malo vjerojatno da će bilo koja novčana kazna ugroziti poslovanje Facebooka i Twittera.

Sveučilište Oxford – Rusija nema nikakve-veze s internetskom propagandom o Brexitu
The Economist: Internet i društvene mreže ugrožavaju demokraciju

BrexitSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Postovani prijatelji – komentatori na ovom sajtu, zelim vam:
SRETNU, ZDRAVU I USPESNU NOVU GODINU.

PS. Bilo mi je ljepo kontaktirati, razmenjavati stavove s vama. Produzite u istom tempu. Ja vas i dalje citam…

nekoime
6 godine prije

Ziher je i princezu Dianu ubil Berija.

Laki Topalović
6 godine prije

Uspu, kako bijaše onaj novi američki zakon “Suzbijanje neprijatelja putem sankcija”. Ma nek sankcioniraju cijeli svijet, doslovno i EU, i Japan i navodne saveznike, nek ostanu samo oni i Izrael i nek žive od zraka. Koliko su glupi, to je nevjerojatno. Čak i Englezi ovdje. Sve sankcije kazne ništa ne daju, samo gube oni koji ih nameću. Rusija primjer. ode na Istok i pitanje je kada će se i pod kojim uvjetima pomiriti sa Zapadom. Imali su godinu recesije – 2015. Pa šta? I nakon rata u Gruziji su imali odljev kapitala i rezerve su pale s 500 na 300 milijardi U DOLARIMA, ne dolara, pa se vratilo, pa je i 2015. palo na oko 360 i sad je već blizu 500. Ako FB i Twitter budu više plaćali kazni ili morali odavati informacije svima o svima, otiće oni iz UK. Be se njima. Gubi li UK što s tim?… Čitaj više »

igi
6 godine prije

…nije im lako…kada kažeš RUS ispred sebe vidiš medvjeda,zimu,,ljudinu sa šubarom i zvijezdom na njoj a u desnoj ruci kalašnjikov i tenk T – 34 kako brekče a kada kažaš britanac vidiš penzionere kako piiju čaj u 5 o clock.

Jupiter
6 godine prije

Sve što se zasere , krivi su Rusi. Super! Za sve negativno, opleteš po njima i nema problema.
Samo se postavlja pitanje, da li su Englezi toliki debili!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI