Sveučilište Oxford: Rusija nema nikakve veze s internetskom propagandom o Brexitu

internet
4 komentara

Nakon što je njemački list Die Zeit otkrio da velikih hakerski napad 2016. godine,  koji je oborio internet, nisu proveli ni Rusi, ni Sjeverna Koreja, nego tri američka studenta koji su stvorili takozvani botnet Mirai kako bi zaradili novac provođenjem DDoS napada na konkurentske servere, Financial Times otkriva da su sve priče britanskih političara o ruskom utjecaju na ishod Brexita putem društvenim mreža obična laž, iako se neprestano ponavlja u dnevnopolitičke svrhe, počevši od premijerke Therese May, preko ministara do nižih državnih dužnosnika.

Britanci su odlučili izaći iz Europske unije jednostavno zato što je većina odlučila da bi to za njih moglo biti bolje.

“Britanski istražitelji nisu pronašli značajni ruski utjecaj na Twitteru prije referenduma o Brexitu”, izvijestio je Financial Times.

Prema nezavisnoj studiji, tek nešto više od 100 računa na Twitteru koji su povezani s Rusijom su pisali i objavljivali izvješća o Brexitu uoči referenduma u Velikoj Britaniji, izvijestio je Financial Times.

Istraživači na Sveučilištu Oxford su uvjeravali britanske političare koji su vjerovali da su dezinformacije koje je širila Rusija mogle utjecati na referendum da se radino o vrlo malo broju Twitter računa.

Na Sveučilištu Oxford je istraživački tim došao do zaključka da je s tek 105 računa u dva tjedna prije glasovanja objavljeno ukupno 16 tisuća poruka, Međutim, ne zna se koliko je ljudi uopće vidjelo te poruke, piše Financial Times.

Britanski list otkriva i da je samo oko 0,6% porukama na ruskim mjestima internetskim portalima Russia Today ili Sputnik imalo hashtag #Brexit.

YouTube je imao uoči referenduma imao 1,4% videozapisa koji su imali veze s ruskim medijima. Prema riječima predstavnika Googlea, nisu pronađeni nikakvi dokazi o aktivnostima koje su prije referenduma o Brexitu vođene pod pokroviteljstvom Rusije.

Prema izvješću Financial Timesa, ova je studija je objavljena otprilike tjedan dana nakon što je vodstvo Twittera objavilo da je otkrilo samo jedan račun s plaćenim porukama šest tjedana prije referenduma.

Stručnjakinja istraživačkog tima sa Sveučilišta Oxford specijalizirana za internetsku propagandu, Vidya Narayanan, istaknula je kako, prema izvješću, “nisu pronađene značajne ruske aktivnosti prije referenduma o Brexitu”.

Rekla je i da je Rusija, za razliku od američkih izbora, imala malo vremena da se pripremi za britanski referendum.

Facebook je prethodno objavio podatke prema kojima je samo jedna internetska agencija, povezana s Rusijom, potrošila 97 centi na tri reklame za Brexit. Ova je “propagandna poruka” pregledana samo 200 puta, piše Financial Times.

Internet 2016. nisu srušili ni Rusi, ni Sjeverna Koreja, nego tri američka studenta

BrexitMIRAISveučilište Oxford
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Nema veze, ovo se zove “perception management”. Dakle bitna je percepcija javnosti, ne istina. Zeljeni efekt je definitivno postignut. Kada vidim komentare amerikanaca na Twitteru, Facebooku, njihovim news portalima – premocno vlada misljenje da su Rusi iza svega – Trumpa, rezultata izbora, cyber napada, ekonomskih prilika, problema s erekcijom i losim ocjenama u skoli.
Badava sva istina svijeta kada je nema tko cuti, kada se ne moze cuti, ali i kada se ne zeli cuti. Jer lakse je vjerovati u baba-roge i vjestice, nego pogledati sebe i reci si istinu u oci: da, Amerikanci i Britanci, vase vrijeme prolazi. Zivjeli ste udobnim zivotom, preudobnim, mlade generacije vam vise nisu konkurentne a vojna i propagandna sila kojom odrzavate svoju poziciju doci ce svojem kraju uslijed propadajuce ekonomije. Niti jedno carstvo nije vjecno.

čitatelj portala
6 godine prije

WOW, nije više kriva ruska babaroga?! Što će reći?!
🙂

Crvena armija
6 godine prije

Naravno. I Kasperski nema nikakve uloge u svemu tome.sve Putin Sa ex kage i be odradi. Pa on je jedini bez opozicije. Rusija i Amerika suradjuju gdje treba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI