Internet 2016. nisu srušili ni Rusi, ni Sjeverna Koreja, nego tri američka studenta

Navodni ruski hakeri
2 komentara

Njemački list Die Zeit otkriva kako autori jednog od najvećih napada na internet u 2016. nisu bili ruski hakeri, već obični američki studenti. Mladići su odlučili zaraditi novac na igri Minecraft i zbog toga su stvorili botnet kako bi ga upotrijebili da izvrše DDoS napad na konkurentske servere.

U listopadu 2016. godine se dogodio jedan od najmasovnijih napada na internetsku infrastrukturu, izvještava Die Zeit. Korisnici u mnogim regijama su izgubili pristup internetskim lokacijama Spotify, Netflix i Twitter i dva sata nisu mogli pristupiti internetu. Kako što piše list, napadi su počinjeni uz pomoć internetskog bota.

Naime, zlonamjerni botnet Mirai je pogodio nezaštićene sigurnosne kamere, hladnjake i druge kućanske aparate priključene na internet i iskoristio ih za provođenje DDoS napada na servere američke tvrtke Dyn.

“Ali tko je napisao kod botneta Mirai i srušio oko 600 000 uređaja? Hakeri koji su radili za vlasti Rusije ili Sjeverne Koreje, koji su, prema nekim stručnjacima, pokušali utjecati na američke izbore? Ili je to nepoznat NSA proizvod koji je pao u pogrešne ruke?”, nagađalo se u medijima.

Na kraju se pokazalo da je sve djelo trojice američkih studenata koji su samo željeli zaraditi novac na igri Minecraft.

Nedavno su se izjasnili krivima na sudu, opisujući kako su stvorili Mirai da bi napadali konkurentske servere i tako ostale korisnike namamili sebi. Naime, vrlo brz i popularan server vlasniku može donijeti tisuće eura mjesečno.

Posljednjih godina je znatno porastao broj kućanskih aparata s pristupom internetu, navodi Die Zeit. Istovremeno, njihovi vlasnici vrlo malo mare za kibernetičku sigurnost. Napadači su u vrlo kratkom roku mogli pristupiti na više od 100 000 uređaja.

Istodobno, hakeri su izbrisali svoje tragove, šaljući podatke kroz različite zemlje, da su čak FBI i sigurnosni stručnjaci IT kompanija slijedili lažni trag.

Međutim, na kraju se ispostavilo da hakeri nisu ni pokušavali utjecati na izbore, ukrasti nečije podatke ili oboriti cijeli internet, kao što se govorilo na početku.

Nisu bili povezani s ni s Rusijom, ni sa Sjevernom Korejom ili “neprijateljskim” obavještajnim posebnim. Oni su jednostavno prepoznali potencijal u igri Minecraft i otkrili znatne ranjivosti interneta, objašnjava Die Zeit.

MIRAInetflix
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Ma hajdete????? Ma je li to moguće???? Tri studenta iz tog anemičnog (L.O.L.!!!),,svjetionika,, slobode i demokracije (Što god to bilo!) napravili taj nevjerojatan čin? Ma sigurno su bili na Ruskoj platnoj listi! Rusija je kriva sto posto! Jer su samo Ruski hakeri sposobni za takvo zlodjelo!Odmah pooštriti sankcije Rusiji! Odmah!

tuf
6 godine prije

I sigurno ce ova cinjenica biti objavljena na naslovnicama Guardiana, NYT-a, Jutarnjeg, Index.hr-a …. Poanta je posijati sjeme mrznje, dehumanizirati neprijatelja elite, a ne izvjestavati cinjenice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI