EU zahtijeva dodatnu cenzuru na internetu

Facebook cenzura
28 komentara

Twitter i 18 drugih velikih platformi suočit će se s kaznama ako ne budu suzbijali “dezinformacije”

Europska komisija odredila je 19 internetskih platformi prema svom Zakonu o digitalnim uslugama, što je potez koji te platforme otvara za mogućnost dobivanja velikih kazni u određenim situacijama: ako budu oglašavali određene korisnike, u slučaju objave nelegalnog sadržaja ili ako se ne budu ”obračunavale s dezinformacijama”. U objavi objavljenoj u utorak, komisija je nazvala 17 “Vrlo velikih internetskih platformi” i dvije “Vrlo velike internetske tražilice”, definirane kao one koje dopiru do najmanje 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Među navedenim platformama su Facebook, Instagram, TikTok i Twitter, dok su Google i Microsoftov Bing dvije označene tražilice.

Odluka znači da od kolovoza te platforme moraju biti u skladu s EU-ovim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), opsežnim zakonodavstvom koje je stupilo na snagu u studenom. Kako bi izbjegle kazne koje bi mogle dosezati do 6% njihovog svjetskog, godišnjeg prometa, Komisija je izjavila da te platforme moraju označiti sve reklamne sadržaje kao takve i izbjegavati ciljanje reklamnih sadržaja na korisnike na temelju “osjetljivih podataka” kao što su njihova etnička pripadnost, seksualnost ili politička orijentacija.

Ciljanje reklamnih sadržaja prema djeci više neće biti dopušteno, a platforme će morati “redizajnirati svoje sustave kako bi osigurale visoku razinu privatnosti, sigurnosti općenito i sigurnosti maloljetnika”, rekla je Komisija. Što se tiče moderiranja sadržaja, od platformi će se tražiti ograničavanje “širenja nezakonitog sadržaja”, kao i da se “suoče sa širenjem dezinformacija”. U cijelom tekstu DSA riječ “dezinformacija” spominje se 13 puta bez definiranja što to zapravo jest. Aktivisti za slobodu govora tvrdili su da vlade često koriste taj izraz kako bi ušutkale činjenično točne, ali politički nepovoljne narative.

Komisija je također upozorila da će se platforme i tražilice morati pozabaviti “negativnim učincima na slobodu izražavanja”, što je zahtjev koji bi mogao biti u sukobu sa zahtjevom za borbu protiv “dezinformacija”.

Dok se DSA pripremao prošle godine, dužnosnici EU-a su izdvojili Twitter kao kompaniju koja će biti prisiljena udovoljiti njegovim zahtjevima. Odmah nakon što je milijarder Elon Musk kupio platformu i krenuo s ukidanjem nekih od njezinih restriktivnih govornih politika, šef EU industrije Thierry Breton izjavio je da će “u Europi ptica (misleći na Twitter) letjeti prema našim europskim pravilima”.

Dva mjeseca kasnije, povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová upozorila je da će se Twitter suočiti sa “sankcijama” ako prekrši DSA. Jourová je navela Muskovu zabranu nekoliko istaknutih novinara, koji su dijelili informacije o njegovom boravištu, kao potencijalna kršenja DSA-a.

Cenzuraeusloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
11 mjeseci prije

EU zahteva… mislite Soros i Klaus, ovi sto podnose zahtev su nizi cinovnici.

tatamata
11 mjeseci prije

racunaju da zbog interneta nisu uspjeli potrovati sve sa mRNA cjepivom , i sad kad izmisle novu epidemiju ,, moraju biti sigurni da niko ne moze da dobije ili objavi informacije koje njima ne odgovaraju ,, sto opet dovodi u zakljucak da su sve vlade u “dilu ” protiv stanovnistva i damo oni odreduju tko su odabrani ,, a koga ceka eutanazija

tuf
11 mjeseci prije

Suzbijanje (dez)informacija.

Herc
11 mjeseci prije

već su nestale mnoge analize i ratne karte rata u ukrajini koje sam mogao gledati na you tube i nekim vazalskim portalima

joškoboško
11 mjeseci prije

Ovo liči kao na počecima razvoja radio stanica, proizvodili se radioprijemnici samo određenih frekvencija, na kojima su emitirale “nacionalne državne” radiodifuzije. da se ne mogu slušati “neprijatelji”. Tako je bilo i sa TV nacionalnim programima, do pojave distribucije TV signala preko satelita. Danas se internetski promet u veliko obavlja preko optičke infrastrukture (koji se preferira i protežira radi lakše kontrole korisnika) i zemaljske relejne mreže antena operatera mobilnih komunikacija. U manjoj mjeri su prisutni sateliti koji omogućuju internetski promet i konekciju na servere. Sobzirom na geopolitičko sučelje moguće je očekivati da će suprotstavljene interesne zajdnice razvijati svaka za sebe svoje mrežne kosmičke (satelitske) sustave za internetsku komunikaciju na koju će se korisnici moći konektirati po vlastitoj preferenciji i onda EU Zakon o digitalnim uslugama postaje besmislen. Problem će biti sa podacima na serverima gdje će biti manipulacije informacijama-podacima….dezinformacija i istinama na sve strane!

Morb
11 mjeseci prije

Pa ako Rusija, Kina i Iran mogu cenzurirati sve što im se ne sviđa, zašto to ne bi smjeli raditi i svi ostali?

tihobl
11 mjeseci prije

Znaci kao dodatni uslov za pristupanje EU vlasti u BiH dobice gasenje ovog sajta. Ne shvataju da se nama manje zuri da udjemo nego njima da nas prime.
Ali zato Vucic ce pogasiti RT i Sputnjik.

Ivan
11 mjeseci prije

Prokletu ludu krmacu Ursulu treba zgaziti valjkom u palacinku da vise ne radi ovajva sranja po EU.

tihobl
11 mjeseci prije

Prije uvodjenja cenzure da prenesem ovu vijest:

Рамзан Кадиров се састао са Јевгенијем Пригожином:

„Срели смо се са драгим БРАТОМ Јевгенијем Пригожином. Разговарали смо о веома врућим питањима међународне природе. Са Јевгенијем Викторовичем увек имамо о чему да разговарамо, на крају крајева, имамо много сличних интересовања и прилично често обављамо заједничке задатке о којима не можете да разговарате телефоном. Не, нећу откривати детаље. Ускоро ћете сазнати о резултатима разговора. И да, разговарали смо о тренутно најважнијим стварима.

А лица су тако радосна, јер је мали део разговора био посвећен санкцијама Запада нама обојици. Дуго смо се смејали овом апсурду“.

zizi
11 mjeseci prije

čak i da potpuno ugase internet neće spriječiti revoluciju kao što je uvijek bilo puno puta i prije pojave interneta i telefona…

Steve
11 mjeseci prije

Najbolje da krenete i da hapsite po kućama…

Max
11 mjeseci prije

Četvrti Reich.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

He , he , he … Mogu me stisnut za … Promućkat pre uporabe 😁 ….

Eto
11 mjeseci prije

Kad se cenzori bore protiv cenzure

Antee
11 mjeseci prije

Da pričaju i šire istinu ne bi se imali čega bojati…

Filip
11 mjeseci prije

Toliko o EU demokraciji…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI