Elon Musk raskrinkao BBC kojeg financira Britanska vlada

Twitter
9 komentara

Izvršni direktor Twittera Elon Musk zapalio je svađu sa BBC-jem tako što je britansku radiodifuziju označio kao “medijsku organizaciju koju finansira vlada” . BBC poriče uzimanje državnog novca, a njeni branioci tvrde da se financiranje od strane britanske vlade razlikuje od financiranja od strane britanske javnosti.

Twitter je ranije ove sedmice stavio ovu oznaku na glavni nalog BBC-ja, nakon što je američkom emiteru NPR poslao sličnu oznaku koja ga opisuje kao „medij koji je povezan sa američkim državama“. Dok je Twitter ranije rezervirao takve oznake za strane medije – poput RT-a i kineskog CGTN-a, Musk je rekao da se primjena na NPR “čini tačnim”.

Oznaka NPR-a je promijenjena u “mediji koje finansira vlada” nakon negodovanja američkih liberala.

BBC se naježio kada je primio oznaku. “Razgovaramo s Twitterom kako bismo riješili ovaj problem što je prije moguće”, naveo je emiter u izjavi u nedjelju. “BBC je, i uvijek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost putem naknade za licencu.”

Na Twitteru, BBC-jevi branioci su ukazali na naknadu za licencu kao dokaz nezavisnosti mreže. BBC, tvrdi reporter Deadline-a Jake Kanter, “finansira ga britanska javnost kroz sistem poznat kao naknada za licencu. Rad BBC-ja i uređivačko donošenje odluka potpuno su nezavisni od vlade.”

Međutim, komentatori su istakli da je naknada za licencu “u svemu osim po imenu državni porez”.

Naknada koju je odredila vlada je godišnja uplata od 159 funti (197 dolara) koju duguje svako domaćinstvo sa televizorom ili uređajem koji može primati televizijske emisije. BBC unajmljuje izvođače da posjećuju kuće osumnjičenih utajivača, a one koji odbiju da plate mogu biti krivično gonjeni od strane emitera. Oko 45.000 ljudi godišnje bude krivično gonjeno zbog neplaćanja dozvole, objavio je prošlog mjeseca Telegraph.

Britanski Ured za nacionalnu statistiku klasificira naknadu kao porez, a BBC kao dio „sektora centralne vlade“ britanske ekonomije.

Pored utvrđivanja troškova TV licence, vlada direktno finansira BBC World Service i finansira BBC-jevo odeljenje ‘ Medijske akcije ‘. Ovo odjeljenje, koje također finansiraju vlade SAD-a, Kanade, Norveške, Švedske, EU, UN i Fondacija Bill and Melinda Gates, opskrbljuje dvadesetak zemalja u razvoju “informacijama kojima mogu vjerovati”, navodi BBC . web stranica.

Dok je BBC naveo da je uređivački nezavisan, interne komunikacije koje je Guardian objavio prošlog mjeseca pokazuju da su njegovi urednici tražili od novinara da izbjegavaju korištenje izraza “zaključavanje” kada govore o vladinom odgovoru na pandemiju Coviida-19, pod direktnom naredbom vlada. Nadalje, novinarima je naloženo da budu kritičniji prema opozicionoj Laburističkoj stranci zbog pritužbi vlasti.

BBCelon musk
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
1 godina prije

Mi ovde u Srbiji uz mesecni racun za struju imamo i obaveznu “Taksu za javni medijski servis”, oko 2,5 eura.
A koliko javnost utice na programsku politiku tog servisa? 0!
Hocu da kazem svuda je ista prica, ovce sluze za sisanje.

Max
1 godina prije

BBC financiraju građani ali ga kontrolira vlada.

Bosanac
1 godina prije

Bgm-i će Musk , kako je kren’o, napravit Bosanski Lonac od Twitter-a.

Schroder
1 godina prije

HRT financiraju gradani a to je HDZ privatna tv Njemacki ARD I ZDF financiraju gradani a a oni su pod totalnom cenzurom vlade To je vladina tv

tihobl
1 godina prije

Musk odbija obrisati objavu Medvedeva na Twitteru o tome kako Ukrajina ne treba postojati

alexosijek
1 godina prije

Novinar BBC-a pitao Bidena u najavi posjeta UK i novom kraljevskom veličanstvu da li će dati intervju nakon posjeta, na što je Joe odgovorio: “Ja sam Irac”….Hahahaha…lp

nessy
1 godina prije

BBC financira britanska vlada? Nevjerojatno! Jos ce mi netko reci da Voice of America i Radio Free Europe financira CIA i USA vlada? Ima i gora varijanta, HRT financiraju gradjani i to prisilno, a oni trube propagandu HDZ-a i Crkve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI