Osnivač Twittera cilja na američku obavještajnu zajednicu

Jack Dorsey
4 komentara

Činilo se da je bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey prozvao američku obavještajnu zajednicu u zagonetnom tvitu u utorak.

” Rasparite CIA, NSA i FBI na hiljadu komada i razbacajte ih u vjetar “, napisao je, popraćen linkom na portret bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Dorseyjev tvit referencirao je čuveni citat koji se pripisuje Kennedyju, koji se navodno zakleo da će ” rascijepiti CIA-u na hiljadu komadića i raspršiti je u vjetar”  nakon što je saznao za promašene pokušaje agencije da svrgne kubanskog vođu Fidela Castra, poznatog kao katastrofa u Zalivu svinja Međutim, nije sasvim jasno da li je uopšte izgovorio često citirane riječi, jedini izvor je anonimni službenik Kenedijeve administracije koji je to navodno podijelio s novinarom New York Timesa tri godine nakon atentata na predsjednika. 

Elon Musk, Dorseyjev nasljednik na čelu Twittera, odgovorio je na njegov tvit jednim uzvikom. Musk je radio s grupom nezavisnih novinara na objavljivanju internih Twitter komunikacija, dokazujući da su CIA i FBI vršili snažan utjecaj na sadržaj na platformi. Zajedno sa nekoliko drugih vladinih subjekata, dvije agencije su mogle zatražiti uklanjanje pojedinačnih korisnika i promoviranje ili suzbijanje određenih narativa.

Iako je Musk pokazao da se distancira od tog statusa quo, uključujući otpuštanje glavnog savjetnika Jamesa Bakera, koji je ranije radio za FBI, nije poznato da li agencije zadržavaju određeni nivo pristupa.

Mnogi korisnici Twittera doveli su u pitanje iskrenost Dorseyjevog očiglednog odbijanja FBI-a i CIA-e, tvrdeći da je dozvolio agencijama da se miješaju u platformu dok ju je on vodio.

Twitter je bio jedna od rijetkih platformi društvenih medija koja se odupirala učešću u NSA-inom kontroverznom PRISM programu nadzora prije više od deset godina, prema slajdu koji je procurio iz agencije koji je javno objavio NSA-in izvođač koji je postao zviždač Edward Snowden 2013. PRISM je NSA-u dao ulaz na servere Big Tech igrača kao što su Facebook, Google, Microsoft i Apple.

Čini se da je nekoliko Dorseyjevih sljedbenika protumačilo tvit kao podršku demokratskom predsjedničkom kandidatu Robertu F. Kennedyju Jr., koji se kandiduje na platformi koja uključuje obuzdavanje obavještajnih agencija. On je javno iznio svoje uvjerenje da je CIA bila umiješana u ubistva njegovog ujaka (JFK) i njegovog oca (bivši američki državni tužilac Robert F. Kennedy, stariji).

Čini se da se Musk, sa svoje strane, upustio u predsjedničku partiju s guvernerom Floride Ronom DeSantisom, zakazavši Twitter Spaces za srijedu na kojem se očekuje da će republikanac službeno objaviti svoju kandidaturu za predsjednika 2024. godine.

elon muskJack Dorsey
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
11 mjeseci prije

Dorsey sada već godinama ostavlja dojam kako ništa nije znao i da su mu podređeni radili iza leđa. Ajde, molim te. Kao obični korisnik Twittera shvatiš kuda podaci idu i kako se manipuliraju, a tobože CEO tvrtke nema pojma ni o čemu i smatra da je na braniku slobode.

Max
11 mjeseci prije

Kasno se sjetio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI