Musk kaže da su mu tajne twittera ‘oduvale’ um

Elon Musk tajne Twittera
11 komentara

Milijarder, vlasnik Twittera Elon Musk, izjavio je da je bio šokiran kada je otkrio stvarne razmjere umiješanosti američke vlade i pristupa Twitter komunikacijama kada je prošle godine kupio i preuzeo punu kontrolu nad gigantom društvenih medija.

“Stepen do kojeg su vladine agencije efektivno imale potpuni pristup svemu što se dešava na Twitteru me je šokirao”, rekao je Musk Tuckeru Carlsonu za Fox News, tvrdeći da “nije bio svjestan toga” sve dok na kraju nije kupio Twitter za 44 milijarde dolara prošlog oktobra.

Musk je potvrdio da “sve” uključuje navodno privatne direktne poruke korisnika, ali kratki nedjeljni tizer predstojećeg intervjua nije pokazao da li je Musk nastavio prozivati ​​neke određene agencije ili njihove metode. Takođe je nejasno šta se, ako se išta, od tada promijenilo kako bi se ograničio obim pristupa vlade privatnoj komunikaciji ljudi.

Otkako je kupio Twitter u oktobru i instalirao se kao novi izvršni direktor platforme, Musk objavljuje redovne serije internih dokumenata i komunikacija u pokušaju da rasvijetli svoje ranije neprozirne politike cenzure i ugodne veze s federalnim agencijama za provođenje zakona i obavještajnim agencijama, angažujući nezavisne novinari da razbiju svaku deponiju dokumenata.

Novinar Matt Taibbi, koji je izvijestio o prvoj seriji fajlova još u prosincu, nedavno je opisao dosluh između platformi društvenih medija, nevladinih organizacija i vlade SAD-a da priguše informacije koje im se ne sviđaju kao “cenzurno-industrijski kompleks”, nazivajući to je „birokratija spremna da žrtvuje činjeničnu istinu u službi širih narativnih ciljeva“, i sušta suprotnost slobodnoj štampi predviđenoj Ustavom SAD-a.

Prošlog mjeseca, zajedno sa kolegom novinarom Twitter Filesa Michaelom Shellenbergerom, Taibbi je pozvan da svjedoči pred Odabranim podkomitetom za oružje savezne vlade.

Cenzuraelon musk
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nije ni slutio.

Tupko Glupko
1 godina prije

Musk je inače vlasnik SpaceX kompanije, od koje je država izuzetnih u zadnjij 20 godina kupila proizvoda vrijednih 15,3 milijarde dolara.
Musk je inače vlasnik Tesle, kojoj je država izuzetnih dala kredit od 465 milijuna dolara (u cijelosti vraćen 2013.). Državnim subvencijama svaki Teslin automobil na električnu energiju je jeftiniji za 7.500 dolara.
I sada bi mi trebali vjerovati njegovim iskrenim namjerama kada proziva tu istu državu.

dupla kamilica
1 godina prije

Jel mu tata još jaši usvojenu kćeru, današnju ženu. Sloboda za Polanskog!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI